Kaupallinen yhteistyö: Järviylängön Helmet & Portaan Nahkurinverstas

Toteutamme blogisarjan yhteistyössä Forssan seudulla toimivan Järviylängön Helmet -yritysryhmähankkeen kanssa, joka muodostuu seitsemästä matkailualan ja matkailupalveluita tarjoavien yritysten ryhmästä.

maaseuturahasto
Turpoonjoki Porras Nahkurinverstas
Kannen kuvan ja tämän lähde: Portaan Nahkurinvestas/Johanna Pelto-Huikko

“Tuu tuu tupakkarulla, mistäs tiesit tänne tulla? Tulin pitkin turuntietä, hämäläisten härkätietä.”

Vanhan lastenlaulun sanat kertonevat historiallisesta maantiestä Turun ja Hämeenlinnan välillä. Hämeen Härkätie oli aikoinaan tärkeä liikenneväylä rannikolta sisämaahan. Reitti kulki muun muassa Tammelan pitäjässä Portaan kylän kautta, ja Portaan kylän oma historiakin ulottuu 1400-luvulle saakka.

Aivan niin vanhoja rakennuksia ei Portaasta kuitenkaan löydy. Kylän läpi virtaavan Turpoonjoen ja sen vierellä kohoavan Salpausselän maisemat ovat kuitenkin idylliset. Portaanraitin punaiset tuvat ovat kuin suoraan maalauksesta.

Portaassa roihahti tulipalo vuonna 1822, siis samoihin aikoihin kuin Turussa syttyi toinen tunnetumpi tulipalo. Paria aittaa lukuunottamatta kaikki rakennukset tuhoutuivat kylän läpi virtaavan Turpoonjoen länsipuolelta. Ainoastaan Syrjälän talo on edelleen siinä asussaan, johon se palon jälkeen rakennettiin.

Syrjälän umpipihan tummanharmaiden rakennusten sivustalla seisova Lassila & Tikanojan roskasäiliö paljastaa, ettei olla kuitenkaan enää 1800-luvulla. Nykyisin Portaassa asuu 400 asukasta ja kylästä löytyy oma koulu, kahvila sekä asiamiesposti.

Syrjälä Porras Tammela

Nahkurinverstas ennen

Turpoonjoen varrella sijaitsee Portaan nahkurinverstas, joka on museoitu aito entinen nahkatehdas tai nahankäsittelyverstas. Sen perusti 1880-luvulla nahkuri Mathias Ivar Mård ja verstas jatkoi toimintaansa miltei sadan vuoden ajan, kunnes viimeinen nahkuri, Eino Elo jäi eläkkeelle 1970-luvun alussa.

Nahkurin työ oli samaan aikaan sekä arvostettua että vieroksuttua. Se oli likaista ja haisevaa, mutta erittäin tärkeää. Nahkasta valmistettiin useita tarpeellisia jokapäiväisiä varusteita, kuten kenkiä, vöitä ja hevosen valjaita.

taulu nahkuri museo Portaan Nahkurinverstas

Nahka parkittiin pajun kuorista saadussa parkkihappoliuoksessa. Parkitus kesti neljästä kuuteen kuukautta. Verstaan lattiassa oli useita suuria sammioita ja vuotia siirrettiin vähitellen miedommasta vahvempaan parkkiliuokseen.

kuori paju pajunkuori museo Portaan Nahkurinverstas

Kun parkitseminen oli valmis, nahkat piti kuivata. Niitä ei voinut vain jättää narulle kuin pyykkejä, vaan nahkoja täytyi pitää jatkuvasti liikkeessä siihen saakka, että ne olivat kuivia. Jos nahka pääsi kuivumaan itsekseen, se kovettui siihen muotoonsa johon se oli jäänyt. Tämä takia verstaalla oli oma huone ja tietysti työkalut nahkan pitämiseksi jatkuvassa liikkeessä. Jos jostain syystä työ piti keskeyttää, nahka levitettiin seinälle ja naulattiin siihen kiinni. Verstaan seinät ovatkin täynnä naulanreikiä.

Parkitsemisen ja kuivauksen jälkeen nahkaa piti leikata, kiillottaa ja paksua nahkaa mankeloida. Lopuksi se ommeltiin lopulliseen muotoonsa ja viimeisteltiin käyttökuntoon. Näihin kaikkiin toimenpiteisiin löytyy verstaalta toinen toistaan merkillisempiä laitteita, jotka ovat edelleen toimintakuntoisia.

museo Portaan Nahkurinverstas paja verstas nahka singer ompelukone

Verstas jäi niille sijoilleen vuosikymmeniksi, kunnes sen alkuperäiset laitteet ja työkalut havaittiin ainutlaatuisiksi kulttuuriaarteiksi ja ne pelastettiin. Kiinteistön nykyisten omistajien toimesta verstaan koneet ja työkalut puhdistettiin, valokuvattiin ja dokumentoitiin. Osa niistä odotti edelleen esillepanoa käydessämme verstaalla.

Tee virtuaalivierailu Nahkurinverstaalle 360-videoidemme kautta

Nahkurinverstas nyt

Portaan nahkurinverstaalla toimii nykyään nahkatehdasmuseo sekä sen yhteydessä majoituspalvelu ja ravintola. Ravintolan tiloissa järjestetään myös kokouksia ja juhlia, kuten vaikkapa syntymäpäiviä tai rippijuhlia.

Toiminta alkoi pikku hiljalleen nykyisten omistajien Johanna Pelto-Huikon ja Kari Tikan muutettua pysyvästi Portaaseen verstaan kupeeseen. Verstas tiluksineen on Johannan isovanhempien kotitalo, ja Johannan isoisä oli myös verstaan viimeinen nahkuri. Tämä läheinen suhde paikkaan tuokin lämpimän lisävivahteen koko Nahkurinverstaaseen museoineen ja muine palveluineen.

Voima museo Portaan Nahkurinverstas

Verstaan koneet, työkalut ja rakennus itse olivat perusteellisen korjauksen tarpeessa. Samoin myös verstaan ympäristön maaperä vaati puhdistuksen. Korjaustoiminta pääsi alkamaan vuonna 2005 EU:n, Hämeen ympäristökeskuksen, Tammelan kunnan ja museoviraston tuella.

Verstaan kunnostustöistä kirjoitettiin paikallislehtiin, ja uteliaita kävijöitä alkoi löytää paikalle. Varsinaisesti museo-, kahvio- ja majoitustoiminta alkoi vuonna 2011. Keittiötilat valmistuivat vuonna 2014 mahdollistaen suurempien tilaisuuksien järjestämisen.

Korjaustöitä on tehty runsaasti, mutta vanhaa mahdollisimman paljon säästäen ja vanhoja menetelmiä käyttäen. Uudet kohdat on jätetty selkeästi “uuden näköisiksi”, jota arvostimme kyllä itse. Vaikka uutta on rakennettu puusta ja samaan tyyliin alkuperäisen kanssa, alkuperäisen ja uuden kohdan tunnistaa kyllä. Lopputulos on samaan aikaan eheästi pirteän raikas ja ajan patinoima.

Portaan Nahkurinverstas ravintola kukka maljakko

Portaan Nahkurinverstas on aktiivisesti mukana Portaan, Tammelan ja Forssan alueella järjestettävissä tapahtumissa. Esimerkiksi Loppiaistulet keräävät Hämeen Härkätien varrelle satoja autoilijoita katsomaan teiden varsille laitettuja ulkotulia, jäälyhtyjä sekä jää- ja lumiveistoksia.

Kesäisin alueen valloittavat luontomatkailijat, jotka vierailevat läheisissä Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistoissa, Saaren kansanpuistossa sekä kirkasvetisellä Iso-Melkuttimella.

Ravintola

Ravintola sekä museo ovat kesäisin auki säännöllisesti ja muina aikoina tilauksesta. Museon yläkerrassa sijaitsevaan ravintolaan mahtuu kerralla noin 50 henkeä.

Portaan Nahkurinverstas ravintola restaurant

Pääsimme maistamaan keittiön herkkuja, ja sillä perusteella tarjoiluita voi hyvillä mielin suositella! Tulemme takuulla uudelleen, kunhan satumme taas näille nurkille.

rapuskagen skagen kotijuusto alkupala Portaan Nahkurinverstas ravintola
siikaa risottoa siika risotto Portaan Nahkurinverstas ravintola

Alkupalaksi tarjottiin rapuskagen-leipää, pehmeää kotijuustoa ja vuohenjuusto-päärynäsalaattia. Pääruuaksi saimme nauttia paistettua siikaa ja maukasta risottoa. Aterian päätti sacherkakku-vadelmamousse. Katrin herkkua oli herkullinen siika ja Ilkan makusilmut antautuivat skagenin edessä.

Portaan Nahkurinverstas aamupala aamiainen breakfast
savulohi lohikeitto savulohikeitto keitto salmon soup

Majoitus

Nykyään Portaan Nahkurinverstaalta löytyy kaksi tilavaa ja kodikasta huoneistoa majoittujille. Kesäaikaan majapaikat ovatkin usein loppuun varattuja. Majoitustilat ovat entisiä verstaan työntekijöiden asuntoja. Erityisesti sota-aikana työntekijöitä on ollut runsaasti, koska varusteita on tarvittu armeijalle paljon.

Portaan Nahkurinverstas majoitus
myrskylyhty lyhty

Kummassakin huoneistossa löytyy makuupaikat noin kymmenelle hengelle. Huoneistot ovat kumpainenkin kerrallaan varattavissa vain yhdelle porukalle, joten ventovieraiden kanssa ei ole vaaraa joutua majoittumaan.

Portaan Nahkurinverstas majoitus
Portaan Nahkurinverstas majoitus

Alakerran huoneiston kyljessä sijaitseva sauna ansaitsee myös erityismainintansa. Saunan lämmitys tapahtuu kertalämmitteisellä aitokiukaalla. Kyseessä on eräänlainen perinteisen savusaunan uudistettu versio. Kiuas lämmitetään kerran, mutta savu johdetaan kivien läpi ja hormia pitkin ulos.

Harvia Aitokiuas Portaan Nahkurinverstas sauna
sauna Portaan Nahkurinverstas

Aitokiukaan tarjoamat löylyt olivat samaan aikaan pehmeät ja ankaran kuumat. Kiukaan puhisemat ääniefektit olivat vertaansa vailla ja viimeistelivät elämyksen yhdeksi ikimuistettavimmista saunakokemuksista ikinä!

Portaan purjehduskerho

Läheinen Kuivajärvi tarjoilee mukavat olosuhteet purjehdukselle ja talon isäntä Kari onkin innokas purjehdusharrastaja. Kevytjollien merkkejä ja malleja löytyy niin vasta-alkajille kuin kilpailutasolle asti.

Portaan Purjehduskerho ry on keskittynyt kevytjollapurjehdukseen ja heidän kursseiltaan saat merkityksen mm. sanoille spinnu, köli ja scoutti. Ota Kariin yhteyttä, jos haluat päästä testaamaan järvipurjehdusta niin myötä-, vasta-, ilta- kuin sivutuulessakin.

Portaan kylän muita nähtävyyksiä

Nahkurinverstaan lisäksi Portaassa kannattaa jalkautua tutustumaan kylään hieman laajemminkin. Vain lyhyen kävelymatkan päässä verstaalta koilliseen löytyy kauniit näköalat Salpausselän yllä kulkevalta polulta. Itse jokivarsi on myös upea, mutta siitä pääsee parhaiten nauttimaan vaikkapa kanootilla.

Turpoonjoki Portaan Nahkurinverstas Porras

Taidegalleria Galleria-Ateljee Jokitörmä

Nahkurinverstaan naapurissa, aivan Turpoonjoen toisella puolella, sijaitsee taiteilija Eero Leppäsen Galleria Ateljee Jokitörmä. Hän on maalannut jo 40 vuoden ajan ja avannut taidegalleriansa täällä vuonna 1992 hankkimassaan talossa.

Galleria Ateljee Jokitörmä Porras Tammela
Eero Leppänen Galleria Ateljee Jokitörmä Porras Tammela

Eeron maalausten aiheina on suomalainen luonto ja usein kotiseudun alueet. Maalauksellinen paikka Porras onkin. Sen on Eeron ja monien muiden lisäksi havainnut myös Albert Edelfelt, joka maalasi Portaassa Turun Taidemuseon kokoelmissa olevan maalauksensa Veräjällä (1889).

Eero Leppänen Galleria Ateljee Jokitörmä Porras Tammela
Hellas piano Galleria Ateljee Jokitörmä Porras Tammela

Portaassa myöhemmin vaikuttaneisiin kuvataiteilijoihin ovat kuuluneet muiden muassa siellä kansakoulunopettajana toiminut Urho Salomaa (1902–1965) ja Salomaan oppilas, Portaasta kotoisin ollut Pentti Hammarberg (1930-1991).

Patinaputiikki

Härkätien ja Portaantien risteyksestä löytyvä Patinaputiikki on vanhan tavaran liike, jossa myydään myös uutta lahja- ja sisustustavaraa. Liike on toiminut aiemmin Tammelan keskustassa ja nyt viimeiset kuusi vuotta Portaan kylässä.

Patinaputiikki Porras Tammela

Liikkeeseen kannattaa tulla ajan kanssa, sillä myytävää on runsaasti ja liikkeen omistaja Jaana on juuri täydentänyt lahjatavaroiden hyllyt pullolleen toinen toistaan ihanampia tuotteita. Kannattaa kurkata myös verkkokaupan puolelle, sieltä löytyy paljon aarteita: käsintehtyä ja tuunattua, uutta ja vanhaa.

Patinaputiikki Porras Tammela
Patinaputiikki Porras Tammela
hiiri hiiret Patinaputiikki Porras Tammela

Turpoonjoki

Kuivajärven ja Liesjärven välissä, voi tehdä vaikkapa yön yli kestävän melonnan ja yöpyä esimerkiksi Nahkurinverstaassa. Joella voi myös suppailla ja matkan varrella voi syödä eväitä tai miksei pitemmän kaavan mukaan. Melontaretket järjestyvät helposti Erärengin kautta. Kanootteja ja suppilautoja voi myös vuokrata.

Ne Tammelat
Turpoonjoki mökki heijastus reflection river
kumivene Turpoonjoki
yöseikkailu kartta Turpoonjoki

Me saimme kokemusta joella melomisesta ja veneilystä niin valoisalla kuin pimeälläkin, sillä heti saavuttuamme Nahkurinverstaalle Kari oli järjestänyt meille kumiveneajelun pimeällä joella. Kahdestaan. Kartan kanssa. Mutta olipas se kyllä melkoisen hauska kokemus. Retken paluumatkan taitoimme läheisen harjun huipulla kävellen.

Ne Tammelat Johanna Pelto-Huikko Kari Tikka Portaan Nahkurinverstas

Kiitos Johanna ja Kari, oli ilo päästä tutustumaan teihin ja upeaan Portaan Nahkurinverstaaseen!

Portaan Nahkurinverstas netissä ja Facebookissa

https://www.nahkurinverstas.fi/

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

Tutustu muihin Järviylängön Helmet -kohteisiin​

Saunaelämyksiä Ypäjällä ja Humppilassa

Melonta- ja vaellusretki Tammelassa

Pyhiinvaeltajien jäljillä Hämeen Härkätiellä

Järviylängön Helmet – Eräkeskus Metsäkouluntie

Järviylängön Helmet – Liesjärven kansallispuisto Erärengin kanssa

Järviylängön Helmet – Mustialan Kievari & Wanha Viljamakasiini

Järviylängön Helmet – Urpolan Kartano & Viikinkisauna

Järviylängön Helmet – Paijan Maatilamajoitus

Järviylängön Helmet – Torronsuon kansallispuisto Wilderness Tales -eräoppaan kanssa

Järviylängön alue ja sen helmet