Kaupallinen yhteistyö: Järviylängön Helmet & Paijan Maatilamajoitus

Toteutamme blogisarjan yhteistyössä Forssan seudulla toimivan Järviylängön Helmet -yritysryhmähankkeen kanssa, joka muodostuu seitsemästä matkailualan ja matkailupalveluita tarjoavien yritysten ryhmästä.

maaseuturahasto
majoitustalo kyltti Paija Paijan maatilamajoitus
sydän kivi kuvio

Ypäjästä tulee mieleen todennäköisesti ensimmäisenä hevoset ja hevosopisto. Lähes näköetäisyydeltä opistoa, pellon toiselta laidalta löytyy myös Paijan Maatilamajoitus, joka oli aikoinaan itseasiassa Ypäjän ensimmäisiä matkailu- ja majoitustoimintaa tarjoavia paikkoja.

Maatilan nykyiset omistajat Päivi ja Hannu Paija ostivat silloisen sikatilan vuonna 1994 vain vähän yli parikymppisinä. Sikalatoiminnan päätyttyä he ovat keskittyneet nykyaikaiseen kasvinviljelyyn ja läheisillä vanhaa merenpohjaa olevilla pelloilla kasvaakin nykyisin ohraa, ruista, vehnää, rypsiä, rapsia, kauraa sekä kuminaa.

Paijan maatilamajoitus Ypäjä

Majoitus

Paijalla pääset helposti maatilan tunnelmaan, sillä vanhan sikalan yläkerta toimii nykyisin Kananpiian Kammari -nimisenä majoitustilana ja sieltä löytyy nukkumatilaa neljälle, pieni keittiö, wc ja suihku alkaen 80 euroa/vrk.

Lisäksi pihalta löytyy muutama pieni mökki, joissa voi majoittua kesäisin. Ehkä erikoisin majapaikoista on Menninkäistupa, joka löytyy savusaunan vierestä ja toimii takkatupana, mutta muuntautuu myös majapaikaksi. Kuumalla kesäsäällä täällä on vilpoisaa nukkua, sillä holvikaarikattoinen tila sijaitsee lähes kokonaan maan alla.

Menninkäisen takkatupa Paija Paijan maatilamajoitus holvikaari
Menninkäisen tupa Paija Paijan maatilamajoitus Ypäjä holvikaari

Meidät majoitettiin suureen Majoitustaloon, joka on käytössä ympäri vuoden. Talosta löytyy viisi huonetta, joissa nukkumatilaa 16 hengelle. Suihku- ja wc-tilat, parveke sekä suuret oleskelutilat ovat yhteisiä kaikille. Tässä talossa yöpyminen on edullista, alkaen 33 euroa/hlö/vrk.

majoitus Paija Paijan maatilamajoitus Ypäjä

Lisäksi maatalon pihapiirissä on tarjolla muutamia sähköpaikkoja karavaanareille ja kesäisin myös suihku- sekä astianpesupaikat.

Juhla-areena

Vanhasta konehallista juhlatilaksi muunnettu areena palvelee jopa yli 200 hengen juhlia ja väljästikin tilaan saadaan mahtumaan noin 140 henkilöä. Juhla-areena on suuri yhtenäinen tila, jonka vuokraaja voi helposti somistaa omiin juhliin sopivaksi. Salin etuosasta löytyy pieni lava esiintyjille ja sisääntulon yhteydessä on eteistilat sekä wc:t.

Juhla-areena Paija Paijan maatilamajoitus

Juhlatila toimii parhaiten suurille tilaisuuksille, kuten häille, perhejuhlille, seminaareille ja kokouksille. Minimissään tilan voi varata 15 henkilölle. Juhlia voidaan laajentaa tarvittaessa myös pihan puolelle ja juhlaväkeä saadaan majoitettua talvella 20 henkeä ja kesällä tuplasti tai jopa vielä enemmän.

Ruoka

Maatilalla viljellään tosiaan nykyisin erilaisia viljoja ja kasveja ja niistä jalostetaan todellista lähiruokaa keittiössä. Meille tarjottiin aamupalalla oman pellon ohrasta useita tunteja haudutettua puuroa, joka oli todella herkullista. Viljat olivat jauhettu vain viiden kilometrin päässä olevalla myllyllä.

ohrapuuro Paija Paijan maatilamajoitus Juhla-areena
bloggaaja työssä IlkkaPlaysPokemon Paija Juhla-areena Paijan maatilamajoitus

Lähipeltojen tuotokset jalostetaan keittiössä kiireettömästi, ruuan valmistuksesta nauttien. Puhtaat ja lisäaineettomat raaka-aineet takaavat herkullisen lopputuloksen ja samalla tuetaan paikallisia tuottajia ja ruokakulttuuria. Juhlissa tarjottavien kakkujen mansikat saadaan lähituottajilta ja vadelmat oman pihan pensaista.

karjalanpiirakka munavoi
juhlapöytä Paija Paijan maatilamajoitus Juhla-areena

Me saimme nautiskella liperiläisen emännän käsin tekemistä karjalanpiirakoista munavoilla, herkullisesta uunilohesta, jonka salainen resepti on talon isännän käsialaa. Lisäksi tarjolla oli perunamuussia, erilaisia salaatteja, kastikkeita sekä rosollia. Aamupalalla saimme haudutetun ohrapuuron lisäksi rakentaa lähialueen tuottajien leikkeleistä, kananmunista ja juustoista itsellemme aamupalaleivät omaan makuun.

Saunat

Paijan pihapiiristä löytyy neljä erilaista saunaa: Menninkäisen savusauna, Perhesauna, Kärrysauna ja Kahden pyllyn sauna. Me testasimme Perhesaunan pehmeät löylyt ja pääsimme pitkästä aikaa myös peseytymään sekoittelemalla itse sopivat pesuvedet padassa lämmitetystä vedestä ja hanasta tulevasta kylmästä vedestä.

pesä tulipesä puut tuli sauna puusauna
sauna perhesauna Paija Paijan maatilamajoitus

Perhesaunan yhteydessä on pieni terassi ja sekä uima-allas, joka on toiminnassa kesäisin. Savusaunan vierestä löytyy palju ja myös hevosenkengän muotoinen Menninkäisen lampi, jossa on kirkasta mineraalipitoista vettä.

sauna kyltti
Menninkäissauna Paija Paijan maatilamajoitus

Itse asiassa myös täältä on lähtöisin Suomen ensimmäiset liikuteltavat saunat, joista kärrysaunaa on kuljetettu aikoinaan niin Matkamessuilla kuin Senaatintorillakin maakuntamarkkinoiden yhteydessä. Kärrysaunan voi vuokrata myös omiin juhliin ja se ajetaan sopivalle paikalle tilauksen mukaan.

Riihipub

Kesällä maatilan pihalla aukeaa Riihipub, jonka terassilla voi kesällä nauttia kylmiä virvokkeita tai järjestää tilaisuuksia. Sieltä löytyvät myös anniskeluoikeudet. Pubin sisustus koostuu vanhoista astioista ja esineistä, mainittakoon mm. pystykorvannahkarukkaset. Sisustuksen kruunaavat baaritiskinä nykyisin toimivat aidot evakkovankkurit.

Riihipub Paija Paijan maatilamajoitus
Riihipub Paija Paijan maatilamajoitus
vanhat esineet valjaat rukkaset Riihipub
evakkovankkurit vankkurit evakko museoesine Riihipub Paija Paijan maatilamajoitus

Kappelikota

Päivi esitteli meille maatilan aluetta ja esittelykierroksen lomassa kävimme poimimassa noin sormen paksuisia pajunvarsia reitin varrelta, joita kuulemma tarvitsisimme vielä illan aikana. Mietimme vaihtoehtoina makkaratikkuja, mutta todellinen yllätys oli, kun Päivi oli valmistellut meille tikkupullien tarpeet!

Ne Tammelat Kappelikota Paija Paijan maatilamajoitus
tikkupulla Kappelikota kota nuotio pulla hiillos Paija Paijan maatilamajoitus

Viimeistelimme tikut kodassa kuorimalla niitä puukon avulla 20-30 sentin matkalta. Sen jälkeen kieritimme pitkulaisen pullataikinan tikun ympärille ja laitoimme ne hiilloksen päälle kypsymään. Kypsentämisen kannattaa olla tarkkana, ettei pullan pinta pala. Jokainen meistä neljästä paistajasta suosi eri tummuusasteita, kuitenkin lopputuloksena jokaisella kypsä rapsakkapintainen pulla. Kyytipojaksi nautimme vielä omista vadelmista valmistettua hilloa.

Kappelikota kota Paija Paijan maatilamajoitus
Kappelikota kota Paija Paijan maatilamajoitus

Tunnelmallisessa kodassa voi järjestää illanistujaiset, juhlien jatkot tai vaikkapa pienet häät. Se sijaitsee maatilan pihapiirissä muutaman askeleen päässä Juhla-Areenasta ja majoitustiloista.

Kiitos Päivi ja Hannu vieraanvaraisuudestanne ja, että saimme vierailla sekä tutustua Paijan Maatilamajoitukseen.

Juhla-areena Ne Tammelat Paija Paijan maatilamajoitus Ypäjä

Lisätietoja Paijan Maatilamajoituksesta

Etusivu - Paija.fi - Paijan maatilamajoitus

Kokousta, virkisty, juhli, sauno ja majoitu Ypäjän PAIJASSA! Paijan tila on Forssan ja Loimaan välissä. Puhdasta ilmaa ja tilaa keskellä peltomaisemaa.

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

https://fi.doerz.com/ypaja/mysticalsmokesauna

Tutustu muihin Järviylängön Helmet -kohteisiin​

Saunaelämyksiä Ypäjällä ja Humppilassa

Melonta- ja vaellusretki Tammelassa

Pyhiinvaeltajien jäljillä Hämeen Härkätiellä

Järviylängön Helmet – Eräkeskus Metsäkouluntie

Järviylängön Helmet – Liesjärven kansallispuisto Erärengin kanssa

Järviylängön Helmet – Mustialan Kievari & Wanha Viljamakasiini

Järviylängön Helmet – Portaan Nahkurinverstas

Järviylängön Helmet – Urpolan Kartano & Viikinkisauna

Järviylängön Helmet – Torronsuon kansallispuisto Wilderness Tales -eräoppaan kanssa

Järviylängön alue ja sen helmet