Kaupallinen yhteistyö: Järviylängön Helmet & Mustialan Kievari & Wanha Viljamakasiini (kannen kuva: Emilia Ilomäki)

Toteutamme blogisarjan yhteistyössä Forssan seudulla toimivan Järviylängön Helmet -yritysryhmähankkeen kanssa, joka muodostuu seitsemästä matkailualan ja matkailupalveluita tarjoavien yritysten ryhmästä.

maaseuturahasto

Mustialan kylä Tammelassa

Mustialan kylä löytyy Tammelan kunnasta ja sen juuret ulottuvat aina 1500-luvulle saakka. Mustialaan perustettiin kuninkaankartano Kustaa Vaasan käskystä ja se toimi kruunun virkamiesten tilana vuoteen 1840 saakka. Silloin sinne päätettiin perustaa Suomen ensimmäinen maatalousoppilaitos.

Aikoinaan siellä on sijainnut Suomen ensimmäinen maalaisposti, joka perustettiin vuonna 1860. Alueella onkin edelleen pienestä koostaan huolimatta oma postitoimipaikka ja postinumero 31310.

Nykyisin Mustialassa toimii postin lisäksi Hämeen ammattikorkeakoulun ja ammatti-instituutin yksikkö, jossa voi opiskella maaseutuelinkeinoja ja valmistua agrologiksi.

Kesällä alueella järjestetään runsaasti tapahtumia ja niistä tunnetuin on Hakkapeliitta, jota on vietetty jo 40 vuoden ajan.

Alueelta löytyy yksi Järviylängön Helmistä, Mustialan Kievari & Wanha Viljamakasiini, johon kävimme tutustumassa.

Mustialan Kievari Wanha Viljamakasiini
Mustialan Kievari & Wanha Viljamakasiini

Pihapiirin vanhoissa tiilirakennuksissa huokuu entisaikojen tunnelma ja niistä noin puolet ovatkin museoviraston suojelemia. Kun kiipeää Wanhan Viljamakasiinin rappuset ylös, löytää itsensä tunnelmallisesta salista. Pitkät pirttipöydät ovat rivissä ikkunaseinän alla ja vastakkaiselta puolelta löytyy luonnollisesti baaritiski.

Tapasimme ravintolassa Mustialan Kievarin & Wanhan Viljamakasiinin nykyiset omistajat Emilia Ilomäen ja Emilia Lakkisen, jotka ovat itsekin valmistuneet alueen koulusta agrologeiksi ja päätyneet sitä kautta vetämään ravintola- ja majoitustoimintaa Mustialassa. He esittelivät meille ravintolan ja sitä ympäröivän alueen sekä kertoivat toiminnastaan ja tapahtumista.

Persoonalliset tuolit pistävät esiin tunnelmallisesta ravintolasalista ja ne ovatkin opiskelijoiden tekemiä ja koululle jättämiä. Tuolien selustaa koristava H-kirjain tulee sanasta Huttula, joka on koulun ruokala.

Huttula tuoli Mustialan Kievari Wanha Viljamakasiini

Vuonna 1874-rakennettu entinen viljamakasiinirakennus toimii nykyisin pub-tyylisenä ravintolana ja kesäaikaan pihalta löytyvät myös terassit. Ravintolaa voi vuokrata erilaisiin tilaisuuksiin ympäri vuoden ja sinne mahtuukin parhaimmillaan jopa 100 henkilöä. Paikka sopii erityisen hyvin esim. pikkujoulujen viettoon.

Mustiala Vanha Opisto
kynttilä Mustialan Kievari Wanha Viljamakasiini
Mustiala Vanha Opisto
Makuja Mustialasta -tuotteet

Ravintolasta voi ostaa Makuja Mustialasta -tuotteita, jotka ovat valmistettu Mustialan omasta sadosta. Myynnissä onkin paljon erilaisia mehuja, hilloja ja hyytelöitä, sinappeja, kakkuja sekä keksipurkkeja. Tilalta löytyy kymmeniä omenapuita ja noin 300 marjapensasta, joista myös vieraat pääsevät poimimaan marjoja varsin muodollista korvausta vastaan.

Makuja Mustialasta -tuoteperheen mehut, hillot ja muut tuotteet on tuotettu luomuperiaattein, vaikkei varsinaista luomusertifikaattia olekaan. Makuina löytyy muun muassa omena, raparperi, ruusunmarja ja kuusenkerkkä.

Makuja Mustialasta Ilkka
Majoituspalvelut

Kesäaikaan alueelta löytyy myös majoitusta alueen useasta eri rakennuksesta alkaen 45 euroa/yö ja muina vuodenaikoina majoitusta on tarjolla ryhmille. Myös koirat ovat tervetulleita lemmikkihuoneisiin.

Pihan alueelta löytyy useita rakennuksia, joita vuokrataan majoitustarkoituksiin. Majoituksen vastaanotto toimii ravintolan yhteydessä. Myös Mustilan ulkotiloja on mahdollista vuokrata.

Mustialassa majoittuminen on erityisen kätevää varsinkin, jos on aikeissa osallistua johonkin useista Mustialan Kievarin & Wanhan Viljamakasiinin järjestämistä tapahtumista.

Mustiala puutalo
Mustialan navetta

Suomessa elää alkuperäisrotuisia nautoja, joita kutsutaan yhteisnimellä suomenkarja. Niitä on yhteensä kolmea tyyppiä, jotka kaikki ovat uhanalaisia. Mustialan navetasta löytyy näiden kaikkien edustajia, eli itäsuomen-, pohjoissuomen- ja länsisuomenkarjaa.

Kävimme katsomassa lehmien elämää navetassa katselutasanteelta, jolle pääsee navetan päädyn kierreportaiden kautta. Navetta on pitkälle automatisoitu ja jokaisella lehmällä on kaulapanta, jonka avulla myös lypsyrobotti osaa arvioida lypsämisen tarpeen. Lehmät osaavat hakeutua lypsyjonoon itse ja osa yrittääkin sinne useammin lypsyn aikana saatavien herkkujen toivossa. Automatisoinnin ansiosta lypsyrobotti osaa ohjata lehmän ulos portista, jos edellisestä lypsystä on kulunut liian lyhyt aika.

Ruuan ja kuivikkeiden tarvetta ohjaillaan myös automaattisesti, samoin navetan siivous sujuu “Puuhapeten”, eli siivousrobotin avulla. Mustialan navetan lehmät saavat liikkua navetassa vapaasti ja pääsevät ulkoilemaan milloin tahansa.

Mustiala navetta
Kuninkaankartanon Panimo

Ravintolarakennuksen alakerrasta löytyy Kuninkaankartanon Panimo ja samoissa tiloissa on opiskeltu oluen valmistusta vuodesta 1995 alkaen. Nykyisin paikka tuottaa Suomen mestaruuksiakin oluillaan keränneen Jouni Savolaisen johdolla pieniä eriä oluita myyntiin yläkerran ravintolaan.

Emilia Ilomäki Mustialan Kievari Wanha Viljamakasiini
ohra mallas barley malt

Ilkka pääsi harjoittelemaan kegin, eli olutsäiliön oikeaoppista kiinnitystä, oluen kaatamista hanasta lasiin sekä tietysti myös maistelemaan.

Ilkka Jouni Savolainen Wanha Viljamakasiini
Kuninkaankartanon Panimo Vanha Renki keg kegi olut tynnyri
Ilkka Kuninkaankartanon Panimo

Oluenpanija Jouni Savolainen ei halua määritellä panimon oluita minkään ennalta määritellyn oluttyypin mukaan. Panimossa pannaan suomalaista olutta suomalaisista raaka-aineista. Maistettuani panimon Renki– ja Tallimestari-oluita, en lähde niitä itsekään lokeroimaan. Osittain kunnioituksesta panimon omaa tuotelupausta kohtaan ja osittain siksi, ettei se myöskään olisi aivan helppoa.

olut Kuninkaankartanon Panimo beer ale pils

Lajitteluksi riittäköön, että Renki on pohjahiiva- ja Tallimestari pintahiivaolut. Molempien oluiden kohdalla runsas maltaisuus täytti suun maullaan. Humalan ja alkoholin maku eivät kumpikaan puskeneet lainkaan läpi, eikä toisaalta myöskään liiallinen makeus. Uskoisin, että reseptiikka osuu monen makuun oivallisesti. Kumpikin olut oli oikein hyvää ja maistelisin mielelläni kumpaakin uudelleen. Saatanpa vielä ajella ihan näiden oluiden takia varta vasten Helsingistä paikan päälle.

Kuninkaankartanon Panimon oluita kun ei myydä missään muualla. Ronkelimmallekin löytyy toki vaihtoehtoja tutumpien pullotteiden ja tölkkien valikoimasta, mikäli oman panimon oluet eivät jostain kumman syystä maistuisi.

Kuninkaankartanon Panimo olut tankki säiliö Vanha Renki
Ilkka Kuninkaankartanon Panimo

Kiitokset Emilia & Emilia mukavasta puurohetkestä ja kiitos Jouni perehdytyksestä oluenvalmistuksen saloihin sekä maistiaisista!

Ilkka Katri Emilia Lakkinen Ilomäki Mustialan Kievari Wanha Viljamakasiini

Mustialan Kievarin nettisivut ja Facebook

Mustialan Kievari & Wanha Viljamakasiini | Tammela

Majoitusta, kokous- & juhlatiloja sekä ruoka- & juomapalveluita. Koe Mustialan historiarikas maaseutu vanhoine rakennuksineen.

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

Tutustu muihin Järviylängön Helmet -kohteisiin

Saunaelämyksiä Ypäjällä ja Humppilassa

Melonta- ja vaellusretki Tammelassa

Pyhiinvaeltajien jäljillä Hämeen Härkätiellä

Järviylängön Helmet – Eräkeskus Metsäkouluntie

Järviylängön Helmet – Liesjärven kansallispuisto Erärengin kanssa

Järviylängön Helmet – Portaan Nahkurinverstas

Järviylängön Helmet – Urpolan Kartano & Viikinkisauna

Järviylängön Helmet – Paijan Maatilamajoitus

Järviylängön Helmet – Torronsuon kansallispuisto Wilderness Tales -eräoppaan kanssa

Järviylängön alue ja sen helmet