USA:an matkustettaessa on mahdotonta välttyä pienimuotoiselta byrokratialta, jota maahantulokiemurat edellyttävät, joten kerron tässä postauksessa mahdollisimman tarkasti, mitä me kävimme lentokentällä läpi, jos siitä olisi jollekin iloa. Ajantasaiset säännöt kannattaa kuitenkin tarkistaa oman matkan osalta lentoyhtiön tai matkatoimiston sivuilta, sillä niihin tuntuu tulevan muutoksia aika ajoin.

USA - Maahantulo 1

Meillä oli edessä jo toinen Amerikan matka reilun vuoden sisään, joten aiemmin täyttämämme ESTA (Electronic System for Travel Authorization) oli vielä voimassa. Kävimme päivittämässä ESTA:n tietoihin ensimmäisen kohdehotellimme osoitteen ja varmistimme lentoyhtiön sivujen kautta, että myös muut tarvittavat tiedot olivat ESTA:n osalta ajan tasalla.

USA - Maahantulo 2

Välilaskupaikassamme Tukholmassa meidät ohjattiin turvatarkastuksen (ja 18 tunnin odottelun) jälkeen uudelleen passintarkastukseen ja vielä ennen koneeseen nousua matka-asiakirjamme tarkistettiin. Koska paluukenttämme oli eri, he halusivat nähdä vielä myös paluulippumme.

USA - Maahantulo 3

Lentokoneessa meille annettiin henkilötietojen täyttämistä varten lappu, jossa kysyttiin henkilötietojen lisäksi mukana olevista tuotteista ja niiden arvosta. Lennolle onkin hyvä varata kynä mukaan ja pitää passit ym. asiakirjat lähellä tuota varten.

USA - Maahantulo 4

Kentällä pääsimme kohtalaisen nopeasti paikkaan, jossa meidät eroteltiin USA:n kansalaisista ja ohjattiin ensin automaatille. Automaatti luki passin tiedot ja pyysi sormenjäljet sekä otti valokuvan. Tämän jälkeen automaatista tuli ulos lipuke, jossa oli äsken otettu valokuva sekä muita tietoja. Tämä lipuke kädessä meidät ohjattiin seuraavaan jonoon, josta pääsimme yksi kerrallaan tervetulohaastatteluun. Tiukkailmeinen virkailija kyseli, olenko lomamatkalla, kauanko aion viipyä maassa ja onko tuo lähellä seisova herra poikaystäväni vai aviomieheni. Lisäksi hän otti vielä uudelleen kuvan ja skannasi sormenjäljet. Kevyen tenttikierroksen jälkeen virkailija otti lentokoneessa täytetyn lomakkeen itselleen ja laittoi leiman automaatista saatuun lipukkeeseen.

USA - Maahantulo 5

Laukut odottelivat jo hihnalla, josta siirryimme eteenpäin seuraavaan jonoon. Tämä viimeinen ja epämääräisin jono liikkui hitaanlaisesti eteenpäin ja ihmiset eivät olleet varmoja opasteista tai kaistojen valinnoista. Lopulta jonon etuosassa näkyi virkailija, joka esitteli automaatin lipukkeen kaltaista paperia ja huuteli ”Stamp! Stamp!”. Hän keräsi pois leimatut lomakkeet ja tämän jälkeen saimme jatkaa vapaasti matkaa ulos terminaalista. Viimeistä jonottelua lukuun ottamatta pääsimme aika nopeasti näistä puuhapisteistä läpi, joten selvisimme noin tunnissa maahantuloon liittyvistä kuvioista.

USA - Maahantulo 4

Los Angelesin kentällä kuljetus autovuokraamoihin hoituu vuokraamon nimellä varustetuilla busseilla, jotka löytyvät melko helposti terminaalin uloskäyntien läheltä. Busseissa on selkeät kuulutukset seuraavista pysäkeistä, joten eksymisen vaaraa ei pitäisi olla.

USA - Maahantulo 7

Maasta poistuminen on huomattavasti helpompaa. Jonotukseen turvatarkastuksissa kannattaa varautua ja kokovartaloskannausta lukuun ottamatta turvatarkastus on hyvin samanlainen kuin Suomessa.

USA - Maahantulo 8

Sen verran pissi sukassa mentiin näistä tarkastuspisteistä läpi, ettei uskallettu ottaa kuvia, joten kuvituskuvina toimivat Arlandan lentokentän ‘taidekuvat’, joita räpsimme aikamme kuluksi.

Lue myös muut juttumme:

Los Angeles

Las Vegas