Singapore on yksi maailman tiheimmin asutuista maista ja siellä asuu noin 5,7 miljoonaa ihmistä noin 720 neliökilometrin, eli Uudenmaan maakunnan kokoisella alueella.
Singapore on itsenäinen valtio ja se oli meille 53 maa, jossa olemme vierailleet. Maa tunnetaan puhtaudestaan ja yksi silmiinpistävä asia oli se, ettei kaduilla näkynyt yhtäkään koiraa tai kissaa vapaana.
Kameravalvonta oli vahvasti läsnä joka puolella ja rangaistukset ovat maassa kovia. Raipparangaistukset ovat edelleen käytössä ja huumeiden salakuljettamisesta on luvassa kuolemantuomio.
Singapore toimi välipysäkkinämme matkalla Australiaan ja vietimme siellä kaksi yötä maaliskuun lopulla 2024. Ehdimme kiertää lähes kaikki alla olevat kohteet yhdessä päivässä. Suomesta lentoaika Singaporeen oli noin 12 tuntia.
Majoitus
Singaporessa on kaksi Hiltonia, joista hieman edullisempi Hilton Garden Inn Seragoon löytyi keskeltä Little Indiaa. Sieltä olikin hienot näköalat 15. kerroksesta ja saimme seurata näköalapaikalta intialaisalueen vipinää.
Meillä Hilton tulee varattua usein Amex– ja Gold-jäsenyyden ansiosta ja sieltä tulee automaattisesti etuna aamupalat, vesipullot sekä huoneupgrade.
Arvostamme myös hyvää sänkyä, pehmeitä lakanoita, hyvää suihkua, rauhallista ympäristöä, tuoksutonta majoitusta, kuntosalia ja laadukasta aamupalaa. Nämä kaikki kriteerit ovat täyttyneet lähes aina Hiltoneissa yöpyessä.
Nähtävyydet
Changin lentokenttä
Jopa maailman parhaaksi rankattu Changin lentokenttä oli kyllä todellinen ostos- ja huvittelukeskus, jossa kannattaa pysähtyä hetkeksi.
Lentokentän jokainen terminaali kätkee sisälleen erillisen puutarhan ja hienoin niistä lienee ykkösterminaalissa, jossa maailman korkein sisätiloissa oleva vesiputous, Jewel Rain Wortex laskee yli 40 metrin korkeudesta suuresta lasikupolista.
Vesiputousta ympäröi upea puutarha, jota pääsee katsomaan usealta eri tasolta. Puutarhan läpi ajaa myös lentokentän juna, joten näky on vähintäänkin futuristinen.
Skypark Observation Deck
Marina Bay Sands hotelli on varmasti yksi maailman tunnetuimmista maamerkeistä ja sinne mekin suuntasimme heti aamusta. Tämän valtavan hotellin kattotasanne yhdistää kolme eri pilvenpiirtäjää ja yksi osa sieltä on kaikille avoin Skypark.
Paikalle oli useamman kymmenen metrin jono aamulla 11 maissa, kun menimme paikalle. Ostimme liput jonotellessa ja pääsimme melko nopeasti ylös 200 metrin korkeuteen.
Paahtava keskipäivän aurinko lähes käristi meidät juuri Suomen talvesta tulleet, vaikka pinnassa oli aurinkorasvaa 50 suojakertoimella. Ilkka sai kuitenkin oluen nautittua ja ihailimme maisemia eri suuntiin.
Bongasimme ylhäältä mm. pätkän formularataa sekä kuuluisan Merlionin, jota emme tällä reissulla ehtineet lähemmin käydä katsomassa. Kannattaa käydä myös hotellin sisätiloissa ja nähdä se niin valoisalla kuin pimeällä.
Garden Bay
Rannan futuristiset Supertree Groven superpuut ovat paitsi upeita nähtävyyksiä, niillä on tärkeä tehtävä sillä ne toimivat alustana useille eläville kasveilla sekä aurinkopaneeleille.
Menimme paikalle kuuden jälkeen, jolloin näimme puutarhan vielä valoisalla ja jäimme odottelemaan pimeän tuloa. Näin toimivat myös sadat ellei jopa tuhannet muutkin kävijät ja pian puisto täyttyikin odottavista ihmistä.
Jokailtainen valoshow oli tällä kertaa oopperateemainen ja ensimmäinen osa käynnistyi kello 19.45 (toinen 20.45). Noin 10-15 minuutin show oli upea ja ehdottomasti näkemisen arvoinen. Pääset puiston tunnelmaan 360-videomme kautta.
Cloud Forest
Pilvisademetsä tuli meille käsitteenä tutuksi Mikon ja Marikan blogista, joten sen ja Maailmakotina –Marin vinkkien innoittamana menimme Gardens by the Bayn alueella olevaan Cloud Forestiin. Valtavat lasikupolit muodostavat yhdessä perhosen muotoisen rakennuksen ja Cloud Forest löytyy toisesta näistä kupoleista.
Viereisen kupolin perhospuisto meni kiinni, joten lippumme hinta laski ja pääsimme tutustumaan ruuhkattomaan Cloud Forestiin sen viimeisen aukiolotunnin aikana.
Upeinta täällä oli neljän kerroksen korkuinen vesiputous, valtavat määrät kasveja, sekä sillat, joilla pääsi kävelemään tämän hienon tilan eri tasoissa.
Little India
Majoituimme keskellä eläväistä ja värikästä Little Indian aluetta, joka on koti monille Singaporen intialaistaustaiselle asukkaalle.
Alueelta löytyy runsaasti kauppoja, ravintoloita sekä temppeleitä sekä kaikenlaisia palveluita hammaslääkäristä ja kirurgista alkaen.
Chinatown
Singaporen keskustan länsiosasta löytyy historiallinen Chinatownin alue. Tältäkin alueelta löytyy hienoja temppeleitä, paljon ravintoloita sekä ostosmahdollisuuksia.
Näille molemmille alueille kulkee myös metrot, joten niihin on helppoa päästä. Kannattaa kierrellä alueet läpi, sillä niistä löytyy myös upeaa katutaidetta.
Ravintolat
Raffles hotellin Long Bar
Singapore Sling on ikoninen, maailmankuulu cocktail, jonka alkuperäinen resepti on kehitetty tässä hotellissa. Ehdimme paikalle juuri ennen sulkemisaikaa ja silloinkin jonoa riitti vielä.
Ravintolassa pisti silmään ensimmäisenä pähkinänkuoret, joita lattiat olivat täynnä. Ennen Singaporen kasvamista pilvenpiirtäjien valtaamaksi metropoliksi, Raffles hotelli sijaitsi maapähkinäfarmien keskellä. Tilanomistajat viettivät aikaansa baarissa ja roskasivat lattiat pähkinänkuorilla. Kuorten lakaisu nostatti baarin täyteen pölyä, joten niiden annettiin jäädä lattialle.
Maapähkinöitä tarjoillaan drinkkien kanssa ja kuoret viskataan edelleen tradition mukaisesti lattialle. Long Bar taitaa olla Singaporen ainoita paikkoja, jossa roskaaminen on ei ainoastaan sallittua, mutta suorastaan suositeltavaa!
Tapa on haluttu pitää edelleen osana baarin rentoa ilmapiiriä ja siinä onnistuttiinkin hyvin. Tämä oli jonottelun arvoinen kokemus ja myös itse drinkki maistui erinomaisen hyvältä.
Muita ravintoloita
Singaporen ruokakulttuuri on kansainvälinen ja monipuolinen. Me löysimme hotellin kulmalta nepalilaisen Gurkha Palacen. Maittavaa vegaaniruokaa löytyi China Townin läheltä Genesis-ravintolasta ja nopeaa iltapalaa Shake Shakista Gardens by the Bayn alueelta.
Matkan ainoa avoinna oleva Hard Rock Cafe löytyi myös tästä kaupungista ja kävimme tekemässä sieltä paitaostokset.
Panimot
Pienpanimokulttuuri elää kaikkialla, myös Singaporessa. Itse asiassa Google Mapsia etukäteen tutkien panimoita löytyi Singaporesta suorastaan tuhkatiheään.
Ilkan ensimmäinen löytö oli Lion Brewery Chinatownin alueella. Panimoravintola vaikutti viihtyisältä ja se oli tupaten täynnä väkeä seuraamassa jalkapalloa isoilta screeneiltä.
Lion Breweryn lista oli ilahduttavan laaja ja peräti kuuden annoksen maistelulauta oli melkeinpä pakollinen valinta. Lion Breweryn oluthifistelijän mieltä lämmittävä innovaatio oli annosten taakse asetellut nimikyltit kustakin eri oluesta. Varsinkin näin montaa olutta maistellessa on kiva kun ei tarvitse muistaa ulkoa nimiä ja järjestystä!
Toiseksi panimokohteeksi valikoitui hieman huomaamattakin reittimme varrelle osunut Brewerkz (Orchad Road). Edelliseen panimoon verrattuna Brewerkz oli miltei täydellinen vastakohta. Baari oli lähes tyhjä, tarjoilija ei tuntenut myymiään oluita ollenkaan, eikä itse oluissakaan oikeastaan ollut kehumista.
Ostokset
Singapore vaikutti monipuoliselta ostosparatiisilta, mutta tällä kertaa emme halunneet täytettä laukkuihin enempää ja Australian tiukat tuontirajoitukset takasivat sen, että emme uskaltaneet ostaa mukaan mitään syötävää.
Paikallisista herkuista Ilkka maisteli duriansuklaata, joka oli ihan kammottavaa ja durianin kieltomerkkejä löytyi myös kaikkialta metroista lähtien.
Perinteisen ruokakaupan löysimme Unites Squarelta viimeisen päivän aamuna, kun yritimme etsiä vielä yhtä paikallista panimoa.
Hyvä tietää
- Singaporessa oli paljon suuria yksisuuntaisia katuja,
- Bussit ja metrot oli nopeaa ottaa haltuun ja ne maksettiin suoraan luottokortilla
- Meidän matkoista veloitettiin lopulta yhteensä noin 10 euroa ja se piti sisällään myös metromatkan lentokentälle
- Käytimme apuna Google Mapsia, joka kertoi reitit ja pysäkit
- Taksit olivat myös kohtuuhintaisia
- Kaupungissa oli turvallista liikkua ja kaikkialla oli siistiä
- Hanavesi on juotavaa
- Melkein kaikkialla kävi kortti
- Kameravalvontaa oli joka puolella (peloteltiin jopa julkiselle paikalla juomisella, mutta oli niin kuuma, että oli kyllä pakko ottaa vesihuikkaa)
- Syöminen, juominen ja tupakointi ovat julkisella paikalla kiellettyä
- Katujen varsilta löytyy erikseen katuun maalattuja tupakkapaikkoja
- Outoa oli se, että näimme vain yhden lemmikkikoiran ja eläimistä ainoastaan lintuja.
Kohti Australiaa
Saimme hotellilta myöhäisemmän check-outin kello kahdelta ja lähdimme metrolla kentälle. Matka kesti noin tunnin. Kentällä on monta eri terminaalia, joten vaikka olimme 4,5 h ennen koneen lähtöä siellä, ei aikaa silti jäänyt juurikaan ylimääräiseen haahuiluun.
Marhaba-lounge oli tosi kiva ja saimme siellä vielä vaihdettua hikiset vaatteet puhtaisiin sekä käytyä pikaisesti suihkussa. Kerrankin myös Katrille löytyi maittavaa ruokaa ja paljon hyviä vegevaihtoehtoja!
Meillä oli Qantasin operoima Finnairin jatkolento, jossa turvatarkastus tehtiin vasta lähtöportilla, eli mitään ylimääräistä juotavaa ei saanut olla mukana. Lähtöportilta ei voinut ostaa enää mitään.
Qantasin kone iso, mutta suht vanha. Etenkin viihdejärjestelmä tökki ja takkusi, ja jopa lentoaikojen osalta kello näytti mitä sattuu, joten katselimme omia sarjoja puhelimista.
Nukuimme tosi huonosti koko kahdeksan tunnin lennon. Laskeuduimme uudelle mantereelle Australian aikaa aamukuudelta ja lähdimme etsimään laukkujamme, jotta ehtisimme Ulurun lennolle.
Vieraile Singaporessa 360-videoiden välityksellä
Lue myös muut artikkelimme tästä matkasta
Uusi-Seelanti risteillen – kolme kaupunkia ja vuonot
Kiersimme Uuden-Seelannin eteläsaaren risteillen ja pysähdyimme siellä kahteen kaupunkiin. Pohjoissaarella vierailimme Wellingtonissa.
Melbourne – kaupunkielämää ja hienoja eläinkohtaamisia
Melbourne tarjoaa yhdistelmän vilkasta kaupunkielämää sekä monipuolista luontoa. Vietimme siellä yhden päivän kaupungilla ja kaksi retkeillen.
Uskomaton Uluru Australian takamailla
Uluru on yksi Australian ikonisimmista luontokohteista. Kävimme patikoimassa ja opettelimme ajamaan vasemmanpuoleisessa liikenteessä.
Uusi-Seelanti risteillen – 10 vuorokautta
Matkustimme Australiasta Uuteen-Seelantiin Ovation of the Seas -aluksella. Mukana kustannukset ja syklonin reitille tuomaa lisäjännitystä.
26 päivän matka Australiaan, Uuteen-Seelantiin ja Singaporeen
Miten suunnittelimme matkan Australiaan ja Uuteen-Seelantiin sekä Singaporeen, ja paljonko se tuli maksamaan
24 comments
Changin lentokenttä on tullut tutuksi, ja on tosiaan miellyttävä. Ollaan siellä vaihdettu konetta lukuisia kertoja, mutta Singaporessa ei olla vielä käyty. Paljon ehditte kyllä kahdessa vuorokaudessa näkemään. Garden Bay superpuineen ja tuo pilvimetsä olisi joskus mukavaa itsekin päästä näkemään. Ehkäpä seuraavaksi Changissa käydessä voisi vihdoin tehdä visiitin maahan.
Kiitos kommentista Mikko! Oli kyllä teidän blogin ansiota, että tiesimme koko pilvimetsästä mitään 🙂 Olisipa mahtavaa päästä ihan oikeaan ja luonnonvaraiseen sellaiseen.
Uskoisin, että tykkäisitte Singaporesta, etenkin hienoista puutarhoista ja perhosia näkyi myös paljon!
Upeita nähtävyyksiä kyllä Singaporessa ja todella näyttäviä, erityisesti ihastelen aina tuota Marina Bay Sandsia ja sen Skyparkia, sekä Garden Baytä. 🙂 Nuo säännöt ja lait ovat itselle henkilökohtaisesti melko outoja aina kun niistä lueskelen, heh. Mutta jokainen maa tavallaan ja sitä pitää kunnioittaa tietysti matkaillessa. Tuo oli uutta, että ei saa juoda julkisella paikalla 😀 Aika kamalaa, jos todella kuuma ilma. Upeita nähtävyyksiä silti ja varmasti kiva stoppi muutamaksi päiväksi!
Kiitos kommentista Tiina!
Singaporessa kyllä osataan tehdä tyylillä rakennuksia ja puutarhoita, ovat suuri ilo silmälle. Säännöt ja kamerat tuntuivat meistäkin tosi oudoilta, mutta loivat samalla kyllä tosi turvallisen tunteen liikkua. Sekin on kiva, ettei tarvitse olla jatkuvasti varuillaan lomalla.
Onnea 53 valloitetusta maasta! 😊 Perässä tullaan (reilusti)!
Singapore oli jostain syystä pitkään sellaisella “Nääääääh”-listalla eli se ei herättänyt erityisemmin kiinnostusta. Kuitenkin nyt olen jostain syystä innostunut maasta isomminkin! Kiitos siis kattavasta postauksesta (noi lait, apua 😁)!
Kiitos kommentista ja onnitteluista Eve!
Kiva kuulla, että saimme esiteltyä Singaporesta kivoja puolia! Me kyllä tykättiin siitä sen verran, että voisimme harkita lähteä uudelleenkin ja käyttää sitä vähintäänkin hubina jollekin Aasiaan suuntautuvalle matkalle.
Mahtavasti olette ehtineet nähdä kaupunkia parissa päivässä! Olin aikoinaan ensimmäisellä kunnon sooloreissulla Singaporessa ja Kambotsassa, ja kaupunki jäi mieleen helppona ja mielenkiintoisena kohteena. Majoituin silloin pienellä budjetilla hostellissa Little Indiassa ja jätin väliin Rafflesin Singapore Slingin budjetin takia. Täytyy varmaan joskus läpikulkumatkalla poiketa fiilistelemään kaupunkia uudelleen 🙂
Kiitos kommentista Sarianne!
Little India tuli meillekin tutuksi, kun kävelimme sen läpi metrolle ja bussipysäkeille. Hauska alue kyllä. Ilkka tykkäsi kovasti Singapore Slingistä ja itsekin otin huikan, mutta kokonaista drinkkiä en olisi varmaan saanut juotua, kun tuo alkoholi ei niin hyvin maistu 🙂
Joku on sanonut, että Singaporessa ei ole mitään. Onhan siellä vaikka mitä. Melkoiset on säännöt maassa. Ei saa syödä, eikä juoda kadulla. Hmm.
Kiitos kommentista Sari!
Singaporessa on kyllä neliömetrit tehokkaasti käytetty 🙂 On todellakin paljon nähtävää pidemmäksikin aikaa. Säännöt oli kyllä tiukimmasta päästä, mutta olipahan siistiä myös sitten, kun ei kukaan mässäillyt ja roskannut ympäriinsä.
Kiitos tägäyksestä. Upea kuvakulma Merlionille tuolta Skyparkista. Sinne pitää seuraavalla kerralla mennä. Harvoin haluan uudelleen mihinkään, mutta Singaporeen haluan!
Kiitos kommentista Mari!
Hieman harmiteltiin, että Merlion jäi läheltä näkemättä, kun monet sitä suosittelivat, mutta hienosti oli meidän uusi minijärkkäri zoomannut sinne asti Skyparkista 🙂
Olettepa nähneet huikean määrän hienoja asioita noin lyhyessä ajassa. En yhtään ihmettele, että lentokenttä on maailman hienoimmaksi valittu, eipä varmaan ole yleistä, että lentokentällä on puutarhojakin ja vesiputous. Garden Bayta en jättäisi väliin, jos tuolla joskus olisin. Aila
Kiitos kommentista Aila!
Meillä oli tarkka lista kartalle merkittyjä pisteitä ja tuli kyllä pitkiä päiviä, mutta oltiin tosi tyytyväisiä visiittiimme. Singapore oli hieno ja puutarhoissa olisi ollut kyllä hienoa viettää enemmänkin aikaa!
Singaporen kohtalona taitaa olla välilaskukaupunki. Ensimmäisellä kerralla vietimme kaupungissa ehkä juuri tuon kaksi vuorokautta ja ehdimme silloin kokea mm. Sentosan saaren ja Rafflesin baarin. Seuraavalla kerralla Garden Bayn ja Marina Bay Sands hotelli olivat jo olemassa. Viimeisimmällä kerralla keskityimme yön yli lentokentällä (kuitenkin land side) oleillessamme tuohon Changin lentokenttään – aika upea kyllä lentokentäksi!
Kiitos kommentista Pirkko!
Välilaskukaupunkina olo ei välttämättä ole Singaporen kohdalla mikään huono kohtalo. Hienosti ovat sen hyödyntäneet superhelpolla julkisella liikenteellä ja mahtavilla nähtävyyksillä, joihin kaikkiin mekin pääsimme ilman etukäteisvarauksia. Jo pelkkä lentokenttä oli kyllä ihan omaa luokkaansa.
Me vietimme muutama vuosi sitten koko viikon Singaporessa ja nähtävää riitti joka päivälle. Eikä kaikkea edes ehditty. Meillä oli alkuvuodesta myös lento Australiaan Singaporen kautta ja vietimme siellä yhden yön. Kävimme pää aikaerosta pökkyrässä kasvitieteellisessä puutarhassa, joka silloin ensimmäisellä reissulla jäi välistä. Ehdimme morjestamaan myös Merlionia. 🙂
Kiitos kommentista Merja!
Huomasinkin, että olitte käyneet paikantamassa Matti-orkidean 🙂 Me tykkäämme tosi paljon puutarhoista, mutta olemme sellaisia jaamastelijoita, että vietämme niissä sitten tuntitolkulla aikaa, joten nyt oli pakko priorisoida.
Hyvin ehditte nähdä parissa päivässä, luulen että pari (kolme) päivää riittäisi itsellekin oikein mainiosti. Oon aina halunnut tuolla joskus käydä, mutta se ei oo vielä ollut mitenkään polttavana kärkilistalla. Todennäköisesti yhdistäisin sen johonkin muuhun kohteeseen, enkä varta vasten sinne asti lähtisi. Kiva kuulla, että ootte löytäneet oman hotelliketjun johon ootte tykästyneet, tietää mitä saa kun sen varaa ! 🙂 Saako tuolla edes juoda vettä kadulla ? 😀
Kiitos kommentista Elina!
Kyllä me uhmattiin sääntöjä ja otettiin vesihörppyä silloin kun siltä tuntui, paitsi metrossa ja niiden asemilla ei, koska niissä oli eniten valvontaa. Oli sen verran kuuma ilma, että johan siinä olisi pökertynyt ilman vettä 🙂
Olipa hyvä kattaus Singaporen kohteita. Mutta nuo säännöt. Miten sitä osaa olla kaivamatta vesipulloa esiin. Tai voiskohan siellä olla myös katuun maalattuja alueita, joissa saisi ottaa hörpyt ja pähkinäpussista nälänsiirtokourallisen? Täytyy joskus lähteä paikanpäälle itse ehdottamaan, hehe.
Luulen kyllä, että minullekin Singapore tulee ajankohtaiseksi tuollaisena muutaman päivän pikavisiittinä matkalla jonnekin. Kiitos esittelystä.
Kiitos kommentista Hannele!
Tuohan olisi hyvä idea, että olisi alueita, joissa on sallittua nauttia eväitä tms. Kyllä esim. puistoissa oli piknikkejä paljon, joten ehkäpä ne ovat kuitenkin luvallisia ja kiellot rajoittuvat kaduille sekä julkisiin kulkuvälineisiin.
Omasta Singaporen reissusta on sen verran aikaa, että osa näistä uudemmista nähtävyyksistä loisti silloin tyhjyyttään. Kaiken kaikkiaan muutaman päivän Singaporen reissusta muistan sen, että sinne menee mielellään uudestaan. Monipuolinen paikka pienestä koostaan huolimatta muutaman päivän pysähdykselle. Tuli itselle kivoja muistoja mieleen.
Kiitos kommentista Rami!
Pirkkokin tuolla ylempänä totesi, että mahtaako Singaporen kohtalona olla välilaskukaupunki. Ei se sekään huono kohtalo ole ja noilla puitteilla se toimii vielä oikein hienosti sellaisena.