"Maalle - meidän landelle"

Mediamatka Somerolle 11.–12.7.2023

Teimme kahden päivän tiiviin syväsukelluksen Somerolle ja tutustuimme kiehtoviin paikallisiin yrittäjiin. Tiesimme Somerolta etukäteen vain Rauli Badding Somerjoen. Voi, miten paljon lisää opimmekaan tästä hurmaavasta kaupungista ja sen asukkaista!

Vakinaisen asutuksen arvellaan asettuneen Somerolle 1300-luvulla ja ensimmäiset kirjalliset maininnat löytyvät 1400-luvun puolivälistä. Somero on ollut aikoinaan sijainniltaan hyvin keskeisellä paikalla Helsingin, Turun ja Porin teiden liitoskohdassa Hämeen Härkätien varrella.

Somerolla on asukkaita noin 8500 ja mökkiläisiä noin 2000. Alueella sijaitsee yli 100 järveä ja lampea. Kaupungin halki virtaava Jaatilanjoki laskeutuu Kirkkojärveen, josta Someronjoki lähtee Hirsjärven suuntaan. Somero sijaitseekin kirjaimellisesti joensuussa, jonka mukaan on nimetty myös kaupungin pääkatu.

Someron pääelinkeino on maatalous ja savipohjaisen maaperän ansiosta alue ihanteellinen maanviljelylle. Kaupungin alla on jopa 60 metrin paksuinen kerros savea. Punasavi nousikin esiin paikallisten kertomuksissa yllättäen jopa useammin kuin kaupungin kuuluisat muusikot; Rauli Badding Somerjoki, Unto Mononen ja M.A. Numminen.

Savi on ollut Somerolla tärkeässä roolissa ja sitä on hyödynnetty niin teollisiin kuin taiteellisiin tarkoituksiin. Tiilitehtaita alueella on ollut aikoinaan jopa viisi.

Nähtävyydet

Häntälän notkot ja Peuranpolku

Vierailumme ensimmäisessä kohteessa tapasimme eräopas Hessu Anttilan, joka johdatteli meidät kahden kilometrin mittaiselle luontopolulle kauniisti kumpuilevien Häntälän notkojen maisemiin, joiden kaltaisia ei muualta Suomesta löydy.

Luontopolun varrelta löytyy monipuolinen kasvilajisto ja yksi näistä kasveista on pystykiurunkannus, jonka uhanalainen pikkuapollon toukka tarvitsee kasvaakseen. Tämä onkin yksi harvoista paikoista Suomessa, jossa voit bongata tämän kauniin valkoisen perhosen.

Savipohjaisilla, heinien reunustamilla poluilla kävelyyn kannattaa varata hyvät kengät ja pitkälahkeiset housut. Kannattaa katsoa myös mihin astuu, sillä polkujen varsilta saattaa löytyä myös lehmien lantakasoja ja niissä viihtyviä harvinaisia isolaakasittiäisiä.

Huomioithan, että aidatulla alueella laiduntaa kesäisin nuoria lehmiä, joten koiria ei saa viedä luontopolulle silloin. Läheisen Peurapolun voit kiertää myös koiran kanssa ja sen kilometrin pituinen harjujen lomassa kulkeva alue tarjoaa kodin myös liito-oraville.

Patikoinnin voit aloittaa Häntälän kyläkeskukselta, osoitteesta Häntäläntie 322. Murronkulmantien varrelta löydät myös laavun, jossa voit nauttia eväät retken päätteeksi.

Härkälän kartano

Historiaa peräti 1500-luvulta saakka henkivä Härkälän kartano toimii paitsi paikkaa isännöivän ja emännöivän Hurmeen pariskunnan kotina sekä myös taide-, majoitus- ja juhlatilana. Kartanon juhlatiloihin mahtuu jopa 90 henkeä. Majoitustilaa on sisällä viiden vuodepaikan verran ja ulkona pihamökissä lisää.

Kartano kätkee sisälleen upean taidekokoelman ja siellä on esillä niin pysyviä kuin vaihtuvia näyttelyitä. Kiinakabinetin sekä Japani-huoneiden kokoelmat ovat todella merkittävät. Katseltavaa löytyy myös perheen pienemmille, sillä yläkerrassa sijaitsee mm. suuri kokoelma barbeja, nukkeja sekä erilaisia nukketaloja.

Härkälän kartanossa on niin paljon nähtävää, että vierailulle kannattaa varata kunnolla aikaa. Se on toinen Someron alueen kahdesta avoinna olevasta kartanosta ja ainoa, johon pääsee vierailulle myös museokortilla.

Hiidenlinna ja Sisumetsän seikkailupuisto

Noin puolen tunnin ajomatkan päässä Someron keskustasta löytyy ihan oikea linna, jonka on suunnitellut ja rakentanut somerolainen taiteilija Reino Koivuniemi.

Luonnonkivestä ja betonista rakennetun linnan sisätiloissa on vaalea puusisustus ja upeita käsin kaiverrettuja yksityiskohtia sekä huonekaluja.

Yläkertaan menevät portaat kiertävät valtavaa puukkoa. Ravintolan myyntitiskin virkaa toimittaa maailman epävirallisesti suurin kuksa.

Laulajanakin tunnettu Petri Munck esitteli meille Hiidenlinnan yhteyteen rakennettua elämyspuistoa, jota luotsaa sen nykyinen omistaja Sami Uotila. Puistossa pääsee linnavierailun ohella köysiseikkailuradoille, riippusilloille sekä karting-ajelulle.

Alueelta löytyy myös Lappimaa, jossa pääsee testaamaan kullanhuuhdontataitojaan ja tekemään tuliaisostoksia. Vastaan jolkottelee myös poroja ja viereisissä aitauksissa laiduntaa ylämaan karjaa, johtajanaan tuhatkiloinen sonni sekä alpakoita.

Mäkilän traktorimuseo

Kahden veljeksen, Heikki ja Pekka Mäkilän intohimosta ei jää epäselvyyttä Mäkilän traktorimuseon sisäänkäynnillä. Muutamaan suureen tilaan ja kerrokseen jaettuun konehalliin on järjestetty siististi yli 100 erilaista traktoria, joista vanhin on jo lähes satavuotias.

Heikki ja Pekka pitävät Someron idyllisissä maalaismaisemissa sijaitsevan traktorimuseon ovia avoinna päivittäin klo 10–17 ja museosta löytyy traktoreiden lisäksi puimureita, työkaluja ja runsaasti erilaisia historiallisia esineitä.

Taidekeskus Kivimeijeri

Kuvataiteella on suuri rooli Somerolla ja yksi sen mahdollistaja on ollut taidehallin perustanut taitelija Antero Kare. Hän hankki historiallisen Kivimeijerin ensin omaksi työtilakseen ja nykyisin tiloissa toimii taidekeskus, jossa on kesäisin vaihtuvia, laadukkaita näyttelyitä.

Vierailumme aikana pihalla valmisteltiin Rakufestivaaleja, jossa keramiikkaharrastajat pääsevät työstämään omia savitöitään, kokeilemaan erilaisia tekniikoita ja käyttämään pihalla olevia polttouuneja.

Somero on sijaintinsa ansiosta oivallinen kohde taiteilijoille, sillä se sijaitsee kätevän matkan päässä suuremmista kaupungeista, mutta alueelta löytyy paljon asuin- ja työtiloiksi sopivia kiinteistöjä edullisesti.

Rauhallinen maalaismiljöö tarjoaa mitä parhaimmat puitteet taiteen luomiseen ja vuonna 2021 Kivimeijerissä olikin näyttely, jossa oli esillä 15 somerolaisen taitelijan töitä.

Someron Kulttuurigalleria, Ahola

Joensuuntien varrelta, Someron kaupungintalon vierestä löytyy Ahola ja Someron Kulttuurigalleria. Kaunis keltainen puurakennus kätkee sisälleen jo edesmenneen, somerolaistaustaisen Kaija Aarikan tuotannon päänäyttelyn sekä Someron veteraanien ja sotainvalidien Perinnehuoneen.

Vaihtuvana näyttelyn teemana oli tällä hetkellä kirjailija Kaari Utrio ja esillä oli mm. luonnoksia ja työvälineitä hänen uransa varrelta. Tilan äänimaiseman loi gregoriaanisen kirkkokuoron musiikki, joka on siivittänyt Kaari Utrion oikeanlaiseen mielentilaan hänen kirjoittaessaan tunnettuja teoksiaan.

Huhut kertovat, että Kaari Utrio viihtyy edelleen Somerolla ja häneen saattaa törmätä ehkä jopa Suomen suosituimmalla Somerniemen kesätorilla aamukahvin merkeissä.

Kulttuurigalleria pihalta löytyy säveltäjä, sanoittaja ja muusikko Unto Monosen muistomerkki. Hän kuoli Somerolla traagisesti itse aiheutettuun pistoolinlaukaukseen 37-vuotiaana.

Badding-kioski

Someron kotisivut kutsuvat kävijöitä Baddingin laulusta tutulla sloganilla “maalle – meidän landelle”. Laulajan muisto elää Somerolla vahvasti ja yksi suosituimmista kohteista onkin Somerjoen kioski, jossa voi käydä muistelemassa edesmennyttä laulajaa.

Helsingintien varrella sijaitseva kioski on alkuperäinen, jota Somerjoen perhe, Rauli mukaan lukien hoiti. Heidän talkoovoimilla kunnostettu kotitalonsa sijaitsee metsäpolun päässä ja sitäkin saa käydä katsomassa, mikäli portti vaan on avoinna.

Alkuperäinen kioski toimii nyt museona/muistokohteena ja viereen on tuotu muutamia vuosia sitten modernimpi myyntivaunu, josta saa ostaa kahvia, virvokkeita, jäätelöä ja makeita leivonnaisia.

Raulin tunnetut kappaleet soivat taustalla ja autot suhahtelevat vierestä. Parkkipaikkaa on laajennettu niin, että bussikin menee vaikka “ränkleellään”, eli poikittain siihen, kertoo Someron kaupunginvaltuustossa aktiivisesti toimiva Jani Kurvinen.

Ostokset

Muotiputiikki Helmi

Tapasimme Anita Hallapellon lounaalla Jussin Baarissa. Hänen hersyvä ja positiivinen elämänasenteensa luo huoneeseen iloisen ilmapiirin ja kuuntelemme lumoutuneina hänen tarinoitaan aterioinnin lomassa.

Anitan seikkailuista ei ole puuttunut käänteitä ja kun hän on saanut päähänsä idean, sitä lähdetään toteuttamaan empimättä. Yhden jännittävän Ruotsiin suuntautuneen seikkailun seurauksena Anita huristelee upealla Lilyksi ristityllä pinkillä 1960-vuosimallia olevalla hienolla Cadillacilla.

Pääsemme Anitan kyydissä autolla samalla kadulla sijaitsevaan Muotiputiikki Helmeen, persoonalliseen vaateliikkeeseen, josta löytyy laaja valikoima kellohelmamekkoja kaiken kokoisille, Helmen ikioma Pariisi-mallisto sekä runsaasti muita vaatteita, asusteita sekä vintage-henkistä sisustustavaraa.

Helmeen tullaan läheltä ja kaukaa, jopa bussilasteittain ja liikkeen vaatteita sekä tuotteita tilataan paljon myös verkkokaupan kautta. Helmen aktiivisessa Facebook-yhteisössä on yli 35000 jäsentä.

Sisustus- ja lahjapuoti Pellavaenkeli & Päivi Arvosen valokuvanäyttely

Joensuuntien varrelta löytyy myös hurmaava puoti nimeltään Pellavaenkeli, jonka valikoimasta löytyy paljon sisustus- ja lahjatuotteita. Liikkeen omistaja Rauni Nousiainen tarjoaa meille maukasta pellavalakritsia ja esittelee samalla muita paikallisia herkkua, joita myymälästä voi ostaa laajan lahjatavaravalikoiman lisäksi.

Liikkeen yhteydessä olevassa näyttelytilassa on esillä parhaillaan valokuvaaja Päivi Arvosen Suurpetojen poluilla – karhu, susi ja ahma erämaaluonnossa -valokuvanäyttely, jossa on toinen toistaan vaikuttavampia otoksia Suomen luonnon upeimmista petoeläimistä.

Päivi järjestää myös karhusafareita, joissa on mahdollista päästä itse kuvaamaan näitä upeita villieläimiä Kuhmon seudulla.

Majoitus

Majatalo Myötätuuli ja Norsukesäkahvila

Entisen kansakoulun tiloissa toimiva Majatalo Myötätuuli toimi majapaikkanamme ja heti saavuttuamme huomasimme norsut. Paikassahan toimii siis myös Norsukesäkahvila, mutta kohde voisi oikeastaan olla norsuhotelli, sillä mihin tahansa suuntaan katsoo, on vastassa norsuja.

Paikan omistaja ja myös Someron kulttuuri ry:n puheenjohtajana toimiva Olla-Riitta Mäkelä avaa meille aamiaisella lisää norsujen tarinaa. Hänellä on ollut aiemmin noin 600 norsun kokoelma, jotka toimivat alkusysäyksenä Norsukesäkahvilan perustamiselle.

Sana oli kiirinyt eteenpäin Nastolaan saakka, jossa asunut Auli Jyllinvuori-Mäkinen oli myös kerännyt norsuja elämänsä aikana. Kokoelma oli kuitenkin hiukan suurempi kuin Olla-Riitalla, joka yhteydenoton saatuaan otti kuitenkin Aulin hänelle testamenttaamat norsut vastaan.

Niin muutti Nastolasta Somerolle yli 30 000 uutta norsua ja kokoelmassa on jo lähemmäs huimat 35 000 yksilöä. Joukosta löytyy yli ihan kaikenlaisia norsuja, niitä on valmistettu lasista, nahasta, paperista, kankaasta, puusta ja jopa Somero-lehdestä.

Vanhimmat norsuista ovat yli 100-vuotiaita, suurimmat ovat sijoitettuna pihalle, pienimmät ovat vain muutaman millin kokoisia. Norsuja on nyt niin sisä- kuin ulkorakennuksissa sekä pihalla. Norsupuisto on suunnitteilla myös, joten kannattaa pysyä kuulolla.

Olla-Riitta on monessa mukana ja hän järjestää myös teatteriesityksiä Somerolla. Lisäksi hän omistaa Someron keskustassa sijaitsevan Kahvilan-Hotelli Ollan, joka kuulemma voisi olla myös myynnissä. Olisitko sinä kiinnostunut hotelliyrittäjyydestä Somerolla, esimerkiksi Badding-teemahotellista?

Ravintolat

Jussin Baari

Lounaspaikkanamme toimi molempina päivinä pääkadun varrella sijaitseva, maukasta kotiruokaa tarjoileva Jussin Baari. Vuodesta 1961 toimineessa ravintolassa on asiakaspaikkoja 70 ja niiden lisäksi löytyy erillinen 25 hengen kabinetti.

Lounasaikaan paikassa oli vilskettä ja noutopöydän antimet tekivät kauppansa. Tarjolla oli molempina päivinä monipuolinen salaattipöytä ja lämpimien ruokien valikoimasta löytyi niin kasvis-, kala- kuin lihavaihtoehdot.

Lisäksi listalta löytyy burgereita, pastaa sekä salaattia ja ravintola on varustettu A-oikeuksilla. Yläkerrasta löytyy muuten majoitustilaa yhdeksälle henkilölle, kurkkaa lisätiedot Jussin Baarin nettisivuilta.

Jussin Baari on vuonna 1961 perustettu legendaarinen perheyritys, Someron keskustassa. Asiakaspaikkoja 70, A-oikeudet, ilmainen WiFi sekä erillinen 25 paikkainen kabinetti varattavissa yksityistilauksiin,

Rantatupa

Illallisravintolanamme toimi Ravintola Rantatupa, josta löytyy suuri 200 paikkainen terassi sekä sisätilaa yli 100 asiakkaalle. Rantatupa on avoinna pääsiäisestä toukokuun saakka viikonloppuisin ja kesäisin päivittäin syyskuun lopulle saakka.

Samassa pihapiirissä toimivassa Motelli Rantatuvassa on mahdollista majoittua edullisesti ympäri vuoden.

Illallisseurueeseemme liittyi Somero-opas Ensi Kulta, joka kertoi meille Someron vaiherikkaasta historiasta, joka ulottuu 1300-luvulle saakka.

Pohdimme yhdessä mm. Somero-nimen syntyä ja keskustelimme nykyhetken suosituimmista kohteista.

Monet tulevat Somerolle tanssilavojen perässä, joista Ämyrin pihalla kävimme kääntymässä. Suurin vetonaula taitaa tällä hetkellä kuitenkin olla Anitan Muotiputiikki Helmi ja sen lisäksi kävijöitä kiinnostavat vanhat kartanot sekä taide, johon pääsee tutustumaan upeassa Kivimeijerissä.

Rantatuvan Petteri
Rantatuvan yrittäjä Peter Hiort af Ornäs

Lopuksi

Somero yllätti ja hurmasi meidät täysin monipuolisuudellaan. Oli hienoa huomata, miten yrittäjät tukevat toisiaan ja kävijän onkin helppoa löytää kiinnostuksen kohteitaan monipuolisesta tarjonnasta.

Somerolla on ehdottomasti kesäkaupunki, joka sykkii erilaisia tapahtumia. Aktiiviset yrittäjät ovat monessa mukana ja taustalta löytyy rautaista osaamista sekä kiehtovia tarinoita.

Someron kohteista löydät runsaasti tietoa Visit Somero -sivuilta ja Someron kaupungilla on myös omat nettisivut, joista löytyy enemmän tietoa mm. Somerolle muuttamisesta kiinnostuneille.

Lue muiden matkabloggaajien jutut Somerolta

Kesäinen viikonloppu Somerolla
Mitä tekemistä on Somerolla? Nähtävyydet ja muut vinkit

Kesäretki Somerolle - tyllihameita ja tuhansia norsuja

Kiva kesäkohde Varsinais-Suomessa - Someron matkavinkit

Somero yllättää: 10 erilaista kesäkohdetta