VAROITUS: Blogin sisältö ja kuvat saattavat aiheuttaa yllättävää janon tunnetta ja huurteisen oluen tarvetta. Voit jatkaa lukemista omalla vastuulla. Jos olet yli 18-vuotias, sano ääneen kyllä. Hyvä, voit jatkaa.
No ihan ensimmäiseksi ei missään tapauksessa voi jättää mainitsematta panimojuottolaa nimeltä U Fleků. Oivallista pikimustaa olutta ja tietenkin Becherovkaa. Tämä paikka on kyllä turistirysä ja siksi hieman tyyris. U Fleků on perustettu vuonna 1499 ja sen väitetään olevan Prahan vanhin panimo ja vähän niinkuin must-see, jos on kaljaan menevää sorttia. Panimon olutta ei saa mistään muualta.
En tiedä tsekkiläisestä pienpanimokulttuurista juurikaan, mutta täältä Suomestakin tuttuja tsekkioluita Pilsner Urquellia, Velkopopovickyä ja tietenkin Prahan omaa, paikallisten kelvottomaksi arvioimaa, Staro Pramenia saa varsin sopuisaan hintaan aivan kaikkialta. Yleensä joka ravintolalla on se joku oma olut noista kolmesta, ja jos ei lempijuomaa saa juuri siitä paikasta, niin naapurista sitten. Jos jollakulla on enemmän tietoa tsekkiläisestä pienpanimotoiminnasta ja -tuotteista, antakaapa mielellään vinkkejä. Olen taatusti menossa uudelleen ennen pitkää!
Jos kaljaa ei voi jäädä juomaan kotiin, niin juuri Praha on ehkä ihan ykköspaikka mennä tätä makunystyröitä hemmottelevaa asiaa toteuttamaan. Voittaa mahdollisesti sen kodinkin! Olut on hyvää ja se on halpaa. Paitsi pahimmilla turistialueilla, eli vanhan kaupungin keskustan ja Kaarlen sillan liepeillä.
Oho! Vaimo on löytänyt kuvan, jossa olen selvästi nauttinut puoli tuoppia alkoholitonta olutta! On mahtanut käydä itse sen myös minulle valikoimassa! Noh, tällaistakin on Tsekissä saatavilla kattava valikoima, ja pesevät Suomessa myytävät sukulaisensa mennen tullen. Muistelen Tsekissä olleen ainakin kultaisella 80-luvulla tapana että tätä versiota joivat lapset. Ehkä hanavesi ei ollut hyvä vaihtoehto.
Jos liikkuu ilman tiettyä päämäärää, suosittelen menemään rohkeasti neuvoa antavalle heti esimmäiseen, ja vaihtamaan sitten ahkerasti paikkaa. Prahassa ei pääse jano yllättämään. Staropramenista prahalaiset eivät tykkää, koska se on prahalainen panimo ja irvileuat väittävät, että se tehdään saastaisesta Vltavan vedestä. Ei se nyt niin kummallista ole, jos nyt ei kovin erityistäkään.
Pilsner Urquell on oma suosikkini, ja tietysti Tsekistä saa myös aitoa ja alkuperäistä Budweiseriä, jonka nimen ja brändin amerikkalaiset viekkaudella ja vääryydellä anastivat itselleen. Tsekkiläinen Budweiser ei maistu pissalta. Suosittelen sitäkin. (Ainiin, koska Budweiser on rekisteröity tuotemerkki, niin tuon aidon ja alkuperäisen Budweiserin nimi on nykyään oikeasti Budějovický Budvar).
Tiesitkö muuten, että pilsneri eli vaalea lager saa nimensä Plzeňin kaupungilta, jossa sen valmistus on aloitettu 1842. Siis alle sadan kilometrin päässä Prahasta.
12 comments
Vuosikausia meidän on pitänyt lähteä käymään Prahassa ja nimenomaan oluen perässä. En tiedä onko se sitten liian lähellä vai mitä, mutta edelleenkään emme ole käyneet siellä. Ehkä tänä vuonna 🙂
Täältä voi käydä hakemassa inspiraatiota aina kun asia meinaa unohtua 🙂 Toivottavasti saatte reissun toteutettua!
Olut on aina hyvä lisä matkaan! 🙂 Itse en tosin ole kovin iso tsekkioluiden fani, vaikka toki niitäkin voi juoda ihan mielellään. Prahassa olutravintolat kuuluvat joka tapauksessa ilman muuta asiaan.
Noh, suoraan sanottuna, pidän itsekin enemmän hieman eri tyyppisistä oluista. Siksi kiinnostaisi kuulla vinkkejä mahdollisista tsekkiläisistä pienpanimoista. Vaihtelu kuitenkin virkistää ja lager-tyyppiseksi olueksi tsekkiläinen on kyllä oivallinen valinta, ainakin mun suuhuni!
Janohan tätä lukiessa tosiaan tuli ja parin kuukauden kuluttua olisi tiedossa myös reissu Prahaan. Perhematkalla ei pääse suurempaa baarikierrosta tekemään, mutta olutta saa toki maistella ruokailujen yhteydessä. Oma tsekkiolutsuosikkini on tumma Budvar, mutta katsotaan mitä matkan varrelta löytyy. Vaimoa varten kyselen, että löytyyköhän Prahasta helposti myös siideriä?
Oikein hyvää reissua! Virvokkeita on hyvä nauttia koko köörin, kohtuudella 😉
Siideriä en muista nähneeni Tsekeissä koskaan, en ole tosin etsinytkään. Taitaa olla melko olutpainotteinen koko maa, ja sittenkin vielä erityisen uskollinen perinteiselle pilsner-tyyppiselle oluelle. Perinteisesti miehet juovat vaaleaa ja naiset tummaa, mutta tuskin sen kanssa ihan niin tarkkaa on, ja turistithan saavat tietysti anteeksi pienet "virheet". Mun mielestä kukin juo sitä mistä eniten tykkää!
Oltiin Prahassa viime kesänä yksi yö ja silloin kierreltiin ahkerasti eri panimoiden juottoloita. Tuli testailtua melko monta olutta, mutta harmi vaan, että ei otettu niistä kuvia, tai paikkoja missä kävimme ylös.
Yksi hauska erikoisuus on tuolla, eli oluenhan saa ostaa myös mukaan. Haluttiin yhdet oluet vielä kämpille myöhään illasta ( ja ei siis haluttu enää mistään kioskista lähteä ostamaan), niin ei mikään ongelma ollut. Olispa Suomessakin samoin…
Tuohan on käsittääkseni muualla pikemminkin säätö kuin poikkeus, että saa ostaa baarista olutta mukaan. Ja eikös tämä ole muuttumassa Suomessakin uudistuneen alkoholilainsäädännön myötä. Jotain rajoituksia täällä varmaan kuitenkin liimataan päälle.
Hieno juttu kyllä!
"Jos liikkuu ilman tiettyä päämäärää, suosittelen menemään rohkeasti neuvoa antavalle heti esimmäiseen, ja vaihtamaan sitten ahkerasti paikkaa." ihan mahtava neuvo. En ole vielä käynyt Prahassa, mutta suunnitelmissa on matkustaa sinne piakoin.
Janohan tässä tuli! Praha oli kyllä mainio paikka oluen ystävälle. Uutta reissua sinne suuntaan pitäisi kyllä alkaa järjestelemään!
Toi ohje toimii loistavasti muuallakin! 😉
Hyvää Prahanreissua!
Sama juttu. Alkoi kirjoittaessa tehdä mieli taas Prahaan..