Tämä oli meille molemmille ensimmäinen kerta Ahvenanmaalla, eli korkea aika vihdoinkin tutustua tähän kohteeseen, jonka laiturilla olemme käyneet kääntymässä kymmeniä kertoja Tukholman risteilyjen yhteydessä.

Ahvenanmaa koostuu yli 6000 saaresta, joista 60 on asuttuja. Puhutuin kieli saarilla on ruotsi ja myös suomea puhutaan laajasti. Kaikista nähtävyyksistä löytyy tietoa niin ruotsin-, suomen- kuin englanninkielellä.

Saarilta löytyy yhteensä 35 eri vaellus- ja pyöräilyreittiä. Ahvenanmaa onkin ihanteellinen kohde niin luonnonystävälle kuin pyöräilijälle. Erityisesti kesäaikaan saarilla on useita erilaisia tapahtumia, kuten urheilukisat, festarit, sadonkorjuujuhlat ja kesällä 2024 mm. Tall Ship Races. Elokuussa kulttuurinystävä löytää täältä oopperaa, jazzia sekä teatteriesityksiä.

Tapasimme useita alueen yrittäjiä, joista huokui positiivisuus, ystävällisyys ja ennen kaikkea yhteisöllisyys. Paikalliset yrittäjät tekevät paljon yhteistyötä keskenään ja arvostavat paikallisia raaka-aineita, erityisesti omaa meijeriä.

Öfvergårdsin Anna ja Jan
Öfvergårds-omenatilan Anna & Jan

Finnlinesin kyydillä Längnäsiin

Ajoimme Helsingistä Naantaliin aamulla ja tapasimme terminaalissa muut Matkailutoimittajien Killan jäsenet sekä Finnlinesin Marjaana Saurilan. Meidät johdatettiin bussiin, joka ajoi suoraan laivan sisälle ja siirryimme sieltä hissillä ylemmälle kannelle.

Vietimme aikaa Stellar-loungessa, jonka kokoustiloissa pääsimme tutustumaan tarkemmin Finnlinesin toimintaan. Yhtiö on perustettu vuonna 1947 ja se on nykyään italialaisen Grimaldi Groupin suomalainen tytäryhtiö. Finnlines on Pohjois-Euroopan suurimpia rahti- ja matkustajaliikennevarustamoita ja sillä on 23 alusta, joista yhdeksälle pääsee mukaan myös matkustajia.

Laivat lähtevät Helsingin, Turun ja Naantalin satamista mm. Saksan Travemundeen, Puolan Gdyniaan, Ruotsin Kapellskäriin ja aina Espanjan Bilbaoon saakka. Finnlines voikin tarjota rahtiasiakkailleen reittejä ympäri maailmaa.

Meidän aluksemme Finncanopus oli aloittanut liikennöinnin syksyllä ja samaa Naantali – Ahvenanmaa – Kapellskär -reittiä ajaa myös sisaralus Finnsirius. Laivat ovat saaneet nimensä taivaankannen kirkkaimpien tähtien mukaan.

Laivan sisustus oli todella viihtyisä, pintamateriaalit maanläheisiä ja vaikka kannelta näkyi myös rekkoja, ei tuntunut ollenkaan siltä, että olisimme rahtilaivalla.

Laivakierroksella pääsimme näkemään upeita tiloja kuten laivan kuntosalin, span, kannen ulkoporeammeen sekä -baarin, tyylikkäästi sisustettuja erilaisia hyttejä sekä ravintolat, joista Cargossa nautimme herkullisen buffet-lounaan ja paluumatkalla monipuolisen aamiaisen.

Täältä löytyy kaikkea, mitä rauhalliselta Tukholman risteilyltä voit toivoa. Yökerhoa, bingoa tai karaokea et laivalta löydä ja juuri niitä me vähiten itse kaipaamme, joten tämä oli meille täydellinen konsepti!

Reitti sopii myös esimerkiksi hemmottelua ja rauhallisuutta kaipaavalle naisporukalle tai pariskunnalle. Luksusta matkaan saa spa-hoitojen ja tasokkaampien hyttien muodossa. Erityismaininta vielä siitä, miten hienosti lemmikit ovat huomioitu laivalla omalla kannella ja ravintola-alueella.

Finnlinesin koirien ulkoilualue
Koirien ulkoilualue Finncanopus-aluksella

Nähtävyydet

Långnäs

Saavuimme Ahvenanmaalle Långnäsin satamaan Naantalista 4,5 tunnin risteilyn jälkeen. Saaristomaisemat olivat kerrassaan upeat ja niissä olisi viihtynyt pidempäänkin. Laivasta poistuminen tapahtui reippaasti autokannen kautta, sillä laiva lähti jatkamaan kohti Kapellskäriä, jonne matkaa oli vielä viiden tunnin verran. Långnäsistä Maarianhaminaan on noin puolen tunnin automatka.

Amalian Limonaditehdas

Lemlandin saarelta löytyvä Amalian Limonaditehdas tuottaa noin 40 eri makuista limua, lonkeroita sekä käsityönä tehtyjä suklaita. Limut maistuvat kesäsesonkina, kun taas suklaat menevät parhaiten kaupaksi joulun aikaan.

Pääsimme maistelemaan päärynä- ja vadelmalimuja sekä mansikka-limelonkeroa ja GT-lonkeroa. Lisäksi tastingissa oli mukana muutamia erilaisia suklaakonvehteja. Tämä oli kyllä herkullisin tasting, jossa Katri on koskaan ollut. Kaikki tuotteet olivat erinomaisen hyviä ja tarinat niiden taustalla mielenkiintoisia.

Herkullisten kisojakin voittaneiden suklaiden salaisuus taitaa olla Ahvenanmaan oman meijerin aito kerma ja voi. Amalian suklaalevyjen kuorista löytyy Amanda Valkosen kuvituksia Ahvenanmaan nähtävyyksistä ja suklaita onkin myynnissä useissa eri kohteissa ympäri saaria.

Maarianhaminan kiertoajelu

Teimme pienen kiertoajelun Maarianhaminan keskustassa sekä sen eteläpuolella sijaitseville Nåtön ja Järsön saarille. Eteläiset saaret ovat suosittuja pyöräilykohteita, eikä ihme, sillä reitti kulkee upeiden merimaisemien kautta.

Merenkulkumuseo ja Pommern-purjelaiva

Merenkulku on ollut olennainen osa Ahvenanmaan historiaa ja sen ympärille rakennettu Ahvenanmaan merenkulkumuseo läpileikkaa hienosti eri aikakausien vaiheita. Laivan muotoon rakennettu museo pitää sisällään useita harvinaisuuksia, mm. toisen maailman kahdesta aidosta merirosvolipusta 1700-luvulta.

Museon kiertämiseen kannattaa varata aikaa, sillä se on useammassa eri kerroksessa. Myös lapset on huomioitu hienosti ja heille löytyy oma alue sekä pisteitä, joissa voi kokeilla mm. solmujen tekemistä.

Samalla museolipulla pääsee rannassa olevaan Pommern-purjelaivaan, joka on yksi harvoista hyväkuntoisena säilyneistä nelimastoisista parkeista. Se on 121 vuotta vanha ja sillä on kuljetettu vehnää Australiasta Lontooseen.

Vielä 1920- ja 1930-luvuilla purjelaivoja on hyödynnetty viljan kuljetuksissa, mutta moottorilaivat ovat syrjäyttäneet ne sotien jälkeen, sillä purjelaivoilla matkustaminen esim. Australiasta kesti jopa vuoden.

Pommernin kauppalaivueeseensa vuonna 1923 hankkineen Gustaf Eriksonin varustamoarkisto on hyväksytty Unescon maailmanperintölistalle mm. Guterbergin raamatun ja Newtonin käsikirjoitusten rinnalle. Kansainvälisestikin merkittävästä varustamosta ja museolaivasta on siis kyse.

Pommern-laivaa kunnostaa kokopäiväisesti kolme henkilöä. Kierroksella pääsee näkemään laivan eri kansia, hyttejä sekä lastiruuman. Äänikierroksella mukaan saa aidot tunnelmat siitä, mitä miehistö on puhunut Australian matkoillaan.

Laivan kyytiin on mahtunut jopa 50 tuhatta säkkiä vehnää ja tilaa löytyy sen mukaisesti. Tämä oli todella mielenkiintoinen nähtävyys, joka kannattaa ehdottomasti sisällyttää mukaan matkasuunnitelmiin.

Jan Karlsgården ulkoilmamuseo ja Kastelholman linna

Kastelholman linnan alueelle on tuotu rakennuksia eri puolilta Ahvenanmaata 1700-luvun loppupuolelta ja 1800-luvun alkupuoliskolta. Ne esittelevät historiaa ja asuintyylejä niiltä aikakausilta.

Rakennusten takaa löytyi suuri juhannussalko, jonka uusia koristeita valmistetaan parhaillaan käsityönä paikallisten asukkaiden toimesta. Alueelle kokoontuu suuri joukko juhannuksen juhlijoita katsomaan, kun uudet koristeet nostetaan salkoon keskikesän juhlassa.

Pihapiirissä on ollut myös vankila, joka toimii nyt museona. Ahvenanmaalla ei ole vankilaa enää ollenkaan vaan rötöstelijät lähetetään mantereelle kärsimään tuomiotaan.

Kastelholman linna kannattaa ehdottomasti sisällyttää samalle vierailulle, sillä se on todella hyvin säilynyt satojen vuosien historian saatossa eri käänteissä, jopa tulipalosta.

Linna, ulkoilmamuseo, Ålands Distillery sekä Smakbyn sijaitsevat kaikki lyhyen matkan päässä toisistaan, joten ne kannattaa yhdistää samalle vierailulle.

Bomarsundin vierailukeskus

Bomarsundin linnoitus oli historiallinen rakennelma, jonka tarkoituksena oli toimia puolustusasemana Itämeren alueella. Linnoitus koostui massiivisesta päälinnoituksesta sekä useista pienemmistä rakennuksista. Se ei kuitenkaan koskaan valmistunut täysin.

Brittien ja ranskalaisten joukkojen hyökkäyksen myötä linnoitus joutui antautumaan ja suurin osa sen rakennelmista tuhottiin. Jäljellä olevia raunioita on kunnostettu ja nykyään ne toimivat suosittuna turistikohteena. Museossa esitellään sodan käänteitä esineiden ja pienelokuvien muodossa.

Notvikin torni on yksi linnoituksen osista, joka on osittain säilynyt. Se sijaitsee reilun kilometrin päässä vierailukeskukselta ja sieltä avautuvat upeat näkymät ympäristöön.

Öfvergårds Omenatila

Ahvenanmaalta kotoisin olevat Anna ja Jan elävät unelmaansa Öfvergårdsin omenatarhalla yli 6000 omenapuun keskellä. Heillä molemmilla on maatilataustaa, mutta he halusivat luoda jotain omaa ja päätyivät opiskeluiden kautta omenatarhureiksi.

He ovat nähneet paljon vaivaa sen eteen, miten saisivat parhaita omenia kasvatettua ja tehtyä niistä mehua. Omenapuut leikataan tarkoituksella tietyn mittaisiksi, jotta ne saavat riittävästi aurinkoa ja niistä on helppoa kerätä sato.

Omenoista parhaat pääsevät mehujen raaka-aineiksi ja niitä löytyykin kymmentä eri makua. Pussien etiketeistä löytyy tietoa mehujen kirpeydestä ja pienessä myymälässä pääsee maistelemaan sekä vertailemaan mehuja.

Tältä tilalta voi vuokrata myös oman omenapuun tai ostaa hyväntekeväisyyspuun, jonka tuottama sato lahjoitetaan vähävaraisille.

Tuntuu ihan uskomattomalta, että tällä tilalla työskentelevät vain nämä kaksi sydämellistä henkilöä, joiden luona oli todella ilo vierailla.

Getan näköalapaikka

Yksi Ahvenanmaan upeimmista maisemista löytyi saarten pohjoisosassa sijaitsevasta Getasta. Laakeiden kallioiden päällä sijaitseva kahvila- ja ravintolarakennus avautuu kesäkuussa ja vierestä löytyy myös frisbeegolf sekä leirintäalue.

Alue on ihanteellinen ulkoiluun ja hieman kauempaa löytyvät mm. hienot Djupviksgrottan-luolat.

Ravintolat

Ravintola Compagniet

Hotelli Arkipelagin kanssa samassa rakennuksessa toimiva Compagniet oli mielenkiintoinen yhdistelmä itämaista sisustusta ja paikallista ruokaa. Suuresta salista löytyi myös kaksi biljardipöytää sekä täyspitkä boule-rata, joka näytti petanquen pelaamiselta, mutta on oma lajinsa.

Smakbyn Ravintola

Vuonna 2012 avattu Smakbyn on lukuisia palkintoja sekä tunnustuksia voittaneen ahvenanmaalaisen Michael Björklundin ravintola. Tai oikeastaan he kutsuvat sitä olohuoneeksi, jonne kaikki ovat tervetulleita. Ravintolasta löytyy 170 paikkaa ja se on auki kesäisin siten, että huhti- ja toukokuussa pääosin tilauksesta ryhmille ja juhannuksesta eteenpäin laajemmalle yleisölle.

Ravintolan tilatuimmat annokset ovat Micken lihapullat ja voissa paistettu ahven. Avokeittiössä tehdään perinteistä ruokaa hyödyntäen mahdollisimman paljon paikallisia raaka-aineita. Kaikki tehdään alusta alkaen itse.

Me söimme lohikeittoa, joka tuotiin pöytään kattiloissa. Santsata sai niin paljon, kuin mahaan mahtui, mutta tilaa piti jättää ahvenanmaalaiselle pannukakulle, joka tarjoiltiin Micken reseptillä luumujen sekä kermavaahdon kanssa.

Ravintolan yhteydestä löytyy myymälä sekä karkkitehdas, jotka ovat avoinna silloin kun ravintolakin, mutta joustavasti myös muulloin. Kannattaa soittaa ja kysyä, onko ketään paikalla.

Kallas Skärgård

Pienimuotoisesta kahvilatoiminnasta ravintolaksi laajentunut Kallas Skärgård tarjoilee laadukasta lähiruokaa Vårdön saarella. Reilusti yli 100-vuotiaissa tiloissa huokuu historia ja ulkona komeilee upea puutarha, jossa on kukkaloistoa läpi kesän.

Kaksi kalastajaa samalta saarelta pitävät huolta, että listalta löytyy aina tuoretta tarjottavaa ja tällä kertaa lautaselle oli pyydystetty siikaa. Niiden kavereina tarjoiltiin raikasta salaattia sekä todella maukkaita uusia pieniä perunoita.

Kauniille Vårdön saarelle pääsee lossikyydillä ja ravintola on avoinna tilauksesta sekä laajemmin yleisölle juhannuksen jälkeen.

Maarianhaminan Merikortteli & Niska

Lyhyen kävelymatkan päässä Maarianhaminan Itäsatamasta löytyy Merikorttelin punaiset rakennukset. Alueella voi tutustua veneiden rakentamisen historiaan ja tehdä ostoksia, sillä liikkeissä on myynnissä paikallisten valmistamia käsityötuotteita.

Lounaspaikaksemme valikoitui samalla alueella toimiva ravintola Niska, joka on Michael Björklundin luoma ravintolaketju. Söimme erinomaisen hyvät pizzat tässä merellisellä teemalla sisustetussa ravintolassa.

Panimot & tislaamo

Open Water Brewery

Vaikka nimenä Open Water Brewery tuo mieleen jonkinlaisen maailmanluokan maineessa trendikkäänä surffaavan jenkkipanimon, kyseessä on kuitenkin ehta ahvenanmaalainen pienpanimo. Vieläpä aivan ennestään meille aivan tuntematon. Nimi ei tosiaan johdattele Ahvenanmaalle, mutta tarvitseeko sen edes. Hyvä tuote pärjää muillakin avuilla kuin markkinoimalla omaa eksoottisuuttaan.

Saimme maistaa panimolla aluksi erikoista Köldknäpp omenaviiniä, joka muistutti taannoin Kanadassa maistamaamme ice wineä. Toki valmistettuna ahvenanmaalaisista omenista.

Lisäksi maistoimme Honey Badger simaa, joka kuulemma jakaa mielipiteitä, sekä Masked Swinger dark lageria. Kumpikaan ei osunut aivan omiin makuhermoihimme.

Sen sijaan panimon Winter Warmer barley wine sai joulusukat pyörimään Ilkan jaloissa. Olut ei ole aivan tyypillinen barley wine, vaan varsin kepeä ja raikas lajityyppinsä edustaja. Maku oli kuitenkin siinä määrin viekoitteleva, että tätä olutta ostettiin tuliaisiksi kotiinkin.

Panimokierroksen jälkeen illallisella maisteltavaksi löytyi vielä Open Water Breweryn IPA, joka osoittautui niin ikään oivalliseksi. Tiimimme olutsieppo myhäili tyytyväisyydestä tietäessään, että osti panimolta myös sitä pullon kotiinviemisiksi.

Åland Distillery

Ahvenanmaan ainoa tislaamo Åland Distillery sijaitsee Kastelholman linnan läheisyydessä idyllisissä maaseutumaisemissa. Saimme maisteltavaksemme kokoelman tislaamon tuotteista, ja myönnettävä on, että hyviä olivat!

Tislaamo on alunperin Peter ”Bongo” Erikssonin vuonna 1997 perustama. Hänen menehdyttyään tislaamo on muutamien välivaihdeiden jälkeen päätynyt mm. julkkiskokki Michael Björklundin omistukseen. Reseptit ovat niin ikään Bongon kehittelemiä.

Reseptiikka onkin huolella viimeistelty eikä raaka-aineista tingitä. Esimerkiksi 0,7 litran pulloon Smakbyns Apelbrandia kuluu 10 kiloa ahvenanmaalaisia omenia!

Talon kirsikkalikööri toi mieleen perinteikkään Kirsberry cherryn ja maistui pienen suklaapalan höystämänä kuin täyteläiseltä suklaakonvehdilta. Bongon nimikkoliköörin reseptiin kuuluu peräti 20 erilaista yrttiä ja toi Ilkan mieleen tsekkiläisen terveysviinan, Becherovkan.

Saimmepa vielä rakentaa omat Gin Tonicit ahvenanmaalaiseen tapaan ja maistaa talon lonkeroita. Erityisesti mansikka-lime-lonkero oli kaikessa raikkaudessaan suorastaan verrattoman hyvä!

Ravintola ja panimo Stallhagen

Kauniiden peltomaisemien keskeltä, reilun 20 minuutin ajomatkan päässä Maarianhaminasta löytyy Stallhagenin ravintola- ja panimorakennukset. Nautimme lounasta ravintolasalissa, josta oli suorat näkymät lasiseinän takana olevaan keittiöön.

Annoksemme olivat todella herkulliset ja aterian kruunasi vielä tietysti ahvenanmaalainen pannukakku, joka tarjoiltiin kermavaahdon kanssa.

Stallhagenilla panimo ja ravintola tukevat vahvasti toisiaan, aivan kuten tällaisessa panimoravintolassa niiden kuuluukin. Listalta löytyi kattava valikoima oman talon oluita ja niitä oli myös käytetty ravintolan reseptiikassa.

Stallhagenin myymälässä oli laaja valikoima panimon tuotteita sekä muita paikallisten tuottajien tuotteita myynnissä.

Majoitus: Hotelli Cikada

Majapaikkamme hotelli Cikada sijaitsi aivan rannan ja Viking Linen terminaalin tuntumassa. Hotellista löytyy majoitusta erittäin kohtuulliseen hintaan ja aamupala sisältyi yöpymisen hintaan.

Kuljetukset

Liikuimme itse pikkubussilla ja kuljetukset eri kohteisiin oli järjestetty. Ahvenanmaalle kannattaa tulla omalla autolla, sillä monet näistäkin kohteista sijaitsevat Maarianhaminan ulkopuolella. Välimatkat saarilla ovat lyhyitä ja lossikyydit kuljettavat saarilta toisille.

Lopuksi

Miten emme ole aiemmin löytäneet Ahvenanmaata! Se oli kuin vierailu ulkomaille, mutta silti kaikki tuntui niin kotoisalta. Erityisesti paikallisten yhteisöllisyys ja ystävällisyys jäivät vahvasti mieleen.

Ahvenanmaa on ehdottomasti parhaimmillaan kesäkuukausina ja vilkkain sesonki on käynnissä juhannuksesta koulujen alkamiseen. Omalla vierailulla kannattaakin varmistaa, että halutut kohteet ovat avoinna, etenkin jos olet liikenteessä jo touko- tai kesäkuussa.