Vierailimme Reykjavikissa neljän yön verran joulukuussa 2019. Tämä oli ensimmäinen kertamme Islannissa ja lukuisista suosituksista huolimatta emme vuokranneet autoa vaan päädyimme varaamaan vain päiväretken tunnetuille nähtävyyksille. Valinta oli tällä kertaa hyvä, sillä aiemmin samalla viikolla puhaltanut talvimyrsky oli sulkenut osittain teitä ja kun ne oli saatu avattua, olivat ne edelleen tukevan jääkerroksen peitossa. Ajo-olosuhteet olivat haasteelliset myös paikallisille, joten olimme iloisia päätöksestämme.

Päiväretken perusteella Islannin kaunein anti löytyy sen pääkaupungin ulkopuolelta. Reykjavik osoittautui kuitenkin erinomaiseksi kohteeksi pitkälle viikonlopulle ja maasta saa läpileikkauksen poistumatta kaupungista. Lue alta vinkkimme, minkälaista tekemistä keksimme.

Reykjavik Hallgrimskirkja

1. Reykjavikin uimahalli

Unohda turistien kansoittama ja kallis Blue Lagoon. Reykjavikin vanhin, 2018 remontoitu uimahalli Sundhöll Reykjavíkur tarjoaa toisesta ääripäästä neljä ulkoallasta ja kaksi sisäallasta kuusiasteisesta altaasta aina 42 asteiseen.

Sunnuntaiaamuna saimme testata altaita kaikessa rauhassa muutaman paikallisasukkaan kanssa samalla kun upea auringonnousu väritti taivasta. Uimahallilla on totaalinen kuvauskielto, mutta fiiliksiä saat vaikkapa täältä.

Reykjavikin alueella on useita uimahalleja ja uimaloita, joista voit valita itselle sopivimman.

Hinta oli 7 euroa/henkilö ja paikan päältä on mahdollista vuokrata pyyhkeet sekä uima-asut lisämaksusta. Aikarajoitusta ei ollut.

2. Fly Over Iceland

Elokuussa 2019 avattu elämys johdattaa sinut Islannin upeimpiin nähtävyyksiin “lentokoneen” kyydissä hienosti toteutetussa 4D-teatterissa. Esteetön 180-asteinen näkymä sai kokemuksen tuntumaan aidolta ja mukaan oli tuotu maisemiin sopivia efektejä mm. tuoksujen avulla.

Itse elokuva oli noin 8,5 minuuttia pitkä ja sen ympärille oli tuotu hieman oheisohjelmaa. Liput voi ostaa etukäteen netistä ja kannattaa tarkistaa myös shuttle-kuljetuksen mahdollisuus, sillä paikka sijaitsee hieman sivussa keskustasta. Vierestä löytyy valasmuseo, jos sen haluaa yhdistää samalle reissulle.

Hinta elämykselle oli 33 euroa per henkilö. Odotteluineen tähän kaikkeen saa kulumaan noin tunnin.

3. Hallgrímurin kirkko

Tämä kuuluisa kirkko näkyy joka puolelle Reykjavikia ja sitä kannattaa ehdottomasti käydä ihastelemassa myös lähempää. Kirkon torniin on mahdollista päästä hissillä ja maisemat sieltä ovat todella upeat. Kappelissa oli vierailuhetkellämme tilaisuus, joten sinne emme päässeet.

Tukeva betoninen kirkontorni sopii myös korkeanpaikankammoiselle ja ylhäällä olevat ikkunat ovat tarpeeksi suuret ja lasittomat valokuvaukselle, mutta sen verran pienet ja kalteroidut, ettei putoamisvaaraa ole.

Kirkon näköalatorniin pääsi hintaan 7 euroa/henkilö

Hallgrimskirkja
Reykjavik

4. Perlan

Toinen uudehko nähtävyys on tiedekeskus ja näyttely/museorakennus Perlan, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä ydinkeskustasta. Me rohkenimme kokeilla paikallisbusseja, joista nro 18 ajoi lähimmäksi Perlania. Huomasimme myös Hop-On Hop-Off -bussin kurvaavan Perlanin pihaan, joten sen kyydissä pääsee myös.

Mielestämme tämän kohteen parasta antia olivat 360-ulkoterassi, upea lasikupoli sekä rakennuksen sisään toteutettu jääluola. Planetaariossa esitettiin revontuliin liittyvä elokuva ja näyttelyssä oli runsaasti mielenkiintoista sisältöä mm. jäätiköistä sekä ilmastonmuutoksesta.

Hintaa elämykselle tuli noin 43 euroa per henkilö ja lippuja olisi ollut mahdollista ostaa sekä etukäteen, että vain tiettyihin osiin näyttelyitä.

Perlan glass roof lasikatto Reykjavik

Meillä oli mukana reissussa kaksi 360-kameraa: Ricoh Theta V 360 sekä Samsung Gear 360, joita testasimme rinnakkain Perlanin jääluolassa. Kuvanlaatua voit vertailla alla olevien videoiden kautta valitsemalla parhaan saatavilla olevan resoluution Youtubesta.

Ricoh Theta V 360-kameran meille lainasi reissulle mukaan Kameraliike.fi.

5. Harpa

Upea konsertti- ja monitoimitalo Harpa on yksi maamerkeistä, joka ei taatusti jää huomaamatta Reykjavikin sataman lähettyvillä. Lasiseinäinen rakennus oli valaistu upeasti ja se oli todella näyttävä myös sisältä käsin.

Meidän reissuviikonloppuna siellä oli joulumyyjäiset ja hiljaisena sunnuntai-iltana saimme liikkua rauhassa rakennuksen eri kerroksissa. Kannattaa tutustua tapahtumakalenteriin ja käydä vähintäänkin pyörähtämässä rakennuksen edessä sekä ala-aulassa.

Harpa Reykjavik

6. Tjörnin järvi

Tämä kaunis järvi tai oikeastaan lampi kiinnitti huomiomme heti kun saavuimme bussilla Reykjavikiin. Vain pieni alue rannasta oli enää sulana ja sen olivat vallanneet kymmenet hanhet, sorsat ja joutsenet. Jos haluat nauttia ylenpalttisesta palvonnasta, ota mukaan pussillinen leipää, niin saat takuulla kymmeniä uusia lintukavereita. Varo sormia, sillä muutamat nuoret joutsenet eivät arastelleet ihmisiä yhtään ja vaikuttivat todella pelottomilta.

Lintujen puuhia oli hauska seurailla ja mikä parasta, tämä ei maksanut mitään.

Tjörnin järvi lake Reykjavik

7. Majoitus - Sand by Keahotels

Vertailimme hotelleja pitkään ja niiden hinnat pyörivät 150–200 euron tuntumassa per yö. Sijainnin osalta halusimme olla kävelyetäisyydellä keskustasta, sillä meillä ei ollut autoa.

Valintamme osui Sand by Keahotelsiin, joka sijaitsi aivan keskustan tuntumassa vilkkaan ostoskadun varrella. Hotellin yhteydessä oli leipomo ja aamiaisella tarjoiltiinkin aivan erinomaista tuoretta leipää, tuorepuuroja, leikkeleitä ja graavattua lohta. Löysimme hedelmäkoreista myös avokadoa, jota ei ole kovin monella hotelliaamiaisella tullut vastaan.

Huoneemme oli siisti ja se sijaitsi neljännessä kerroksesta, josta saatoimme kurkistella öisin mahdollisia revontulia. Henkilökunta oli ystävällistä ja laukkujen säilytyskin onnistui hienosti lähtöpäivänä.

Sand Hotel by Keahotels
breakfast aamupala Sand Hotel by Keahotels

8. Ruokaravintolat

Etsimme sopivat ravintolat spontaanisti TripAdvisoria apuna käyttäen sen mukaan, missä päin kaupunkia liikuimme. Kriteereinä ravintoloita etsiessä olivat ne, että niistä saa kala- ja kasvisruokia ja, että ravintolat ovat saaneet hyviä arvosteluita. Yksi ravintoloista valikoitui mukaan sen perusteella, että Ilkka halusi käydä samannimisessä panimossa tutustumassa oluisiin.

Halusimme testata myös islantilaisia erikoisuuksia, kuten mädätettyä haita ja lunnia, joista ensimmäinen oli ihan nimensä mukaisesti aika kamalaa, mutta lunnista Ilkka piti kovasti. Islanti tarjoaa kovemmille kulinaristeille kaikenlaisia herkkuja lampaanpäästä lähtien. Meille riitti, että ruoka oli hyvää ja, että sillä jaksoi seuraavaan päivään.

Kun tarkistimme ravintolalaskut jälkikäteen, eivät ne juurikaan poikenneet hinnoista, mitä käyttäisimme Suomessa kahdelta hengeltä ravintolaan. Summat sisältävät ruokajuomat (yleensä olut Ilkalle).

Reykjavik Kitchen 70 euroa (kaksi pääruokaa)
Islenski Barinn 93 euroa (kaksi alkuruokaa ja kaksi pääruokaa)
Forretta Barinn 50 euroa (kaksi pääruokaa ja yksi jälkiruoka)
Bryggjan Brewery 63 euroa (kaksi pääruokaa)

Reykjavikista löytyy myös maailman pohjoisin Hard Rock Cafe, jossa kävimme välipalalla sekä paitaostoksilla.

Hard Rock Cafe Reykjavik

9. Baarit

Oluen ystäviä hemmotellaan parhaiten maailman pohjoisimmassa BrewDog-ravintolassa, joka tarjoilee hyvän olutvalikoiman lisäksi myös ruokaa.

Kartalta silmään osui myös tanskalainen Mikkeller-panimon ravintola, mutta siellä emme vierailleet, sillä islantilaiset oluet itsessään ansaitsivat maistelumahdollisuuden.

Myös panimona toimivan Bryggjan Breweryn baari tarjoili kattavan valikoiman juomia ja Happy Hourin aikaan olutta sai viidellä eurolla tuopillisen.

Bryggjan Reykjavik Iceland

10. Pienpanimot

Islannissa on useita pienpanimoita, joista vierailimme kolmessa: Ægisgarđur Brewery:ssä, Bryggjan Brewery:ssä sekä RVK Brewing Co:ssa.

Panimot sijaitsivat muutaman kilometrin sivusta keskustasta ja löytyivät aina, kun usko meinasi loppua suunnistuksen kanssa. Vastaanotto jokaisessa oli kuitenkin lämmin ja Ilkka pääsi maistelemaan useita eri oluita, joista kerromme vielä lisää tarkemmin.

Aegisgardur brugghus brewery panimo

Hyödyllistä tietoa:

Postikortteja löytyy helposti lähes kaikista turistiliikkeistä. Postimerkkejä voi ostaa mm. kirjakaupoista. Kannattaa huomioida, että myynnissä on Islannin sisäiseen postiin tarkoitettuja merkkejä, Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin on omat merkkinsä. Punaisia postilaatikoita näimme harvakseltaan. Yksi löytyi onneksi lähes hotelliamme vastapäätä.

Meille osui hyvä tuuri sään kanssa ja saimme nauttia myrskyn jälkituulien lisäksi aurinkoisesta viikonlopusta. Lämpötila vaihteli kuitenkin -2 ja -20 välillä, joten kerrospukeutuminen ja tuulenpitävät vaatteet ovat erinomainen vaihtoehto talvikuukausina. Paikalliset suosivat pitkiä toppatakkeja kaupungilla liikkuessaan.

Kortit kuten Visa ja Mastercard kävivät kaikkialla ja Amex myös muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Paikallista valuuttaa emme tarvinneet missään. Lisäsimme artikkeliin poikkeuksellisesti hintoja, sillä meiltä kysyttiin eniten sitä, että onko Islannissa kallista. Tarkistathan ajantasaiset hinnat kuitenkin ko. palveluntarjoajan nettisivuilta.

Lentokentältä pääsee Reykjavikiin parhaiten bussilla 45 minuutissa (ellei vuokraa omaa autoa) ja edestakainen bussimatka maksaa noin 50 euroa per henkilö. Bussilipun voit ostaa terminaalille tai suoraan hotellille, jolloin vaihto tapahtuu terminaalissa. Hotelleille on nimetty omat pysäkkinsä ja jos muistat hotellisi nimen, sinut kuljetetaan sitä lähimmälle pysäkille.

Lentoaika Helsingistä Islantiin on 3 h 50 minuuttia ja suorat lennot saa tarjouksesta alkaen 150 eurolla. Lento+hotelli -paketteja kannattaa seurailla myös. Me lensimme Finnairin kyydillä ja myös Icelandairilla on usein lentotarjouksia. Kannattaa harkita myös stopover-lentoja, jolloin voit tasata aikaeroa Islannissa Amerikkaan mennessä tai sieltä palatessa.

Sovellusvinkit:

Löysimme parhaat ravintolavinkit Tripadvisorin kautta, josta hyödynsimme karttasovellusta eniten.

Islannissa on suuri todennäköisyys nähdä talvikaudella revontulia, joten auringon aktiivisuutta voi seurailla itse helposti SpaceWeather.com -sovelluksen kautta. Saimme paikalliselta vinkin, että parhaiten revontulet näkyvät Grótta-majakalta, jos et pääse kaupungin ulkopuolelle.

Paikallisliikenteeseen pääsee kiinni parhaiten lataamalla Strætó Bus -sovelluksen ja liittämällä siihen luottokortin. Kannattaa tehdä se etukäteen ennen bussipysäkille menoa. Pienellä jumppaamisella löysimme valikosta kohdan, jossa kielen saa vaihdettua englanniksi. Bussilipun hinta aikuiselta oli noin 3,50 euroa.

https://www.tripadvisor.com/

SpaceWeather.com -- News and information about meteor showers, solar flares, auroras, and near-Earth asteroids

This is an AI Free Zone! Text created by Large Language Models is spreading rapidly across the Internet. It's well-written, artificial, frequently inaccurate. If you find a mistake on Spaceweather.com, rest assured it was made by a real human being. AURORAS LOVE EQUINOXES: The northern autumnal equinox is only one day away.

Strætó

Leitaðu að ferð á netinu, keyptu þér kort eða miða sem þú getur notað til að ferðast með Strætó.

Ricoh Theta V 360 -kameran lainasi meille mukaan Kameraliike.fi

Ricoh Theta V 360-asteen 4K-kamera - Kameraliike.fi - Kameraliike.fi

Ricoh Theta V 360 asteen videokuvaa ja valokuvia tallentava kompakti kamera. 4K resoluutio, nelikanavainen sisäänrakennettu mikrofoni. Wifi & Bluetooth.

Lue myös

Islanti: Golden Circle ja Langjökullin jäätikkö