Kaupallinen yhteistyö/vierailun meille järjesti Calliola

Suuret kiviset rakennelmat tekevät varmasti vaikutuksen keneen hyvänsä. Erityisesti hämmästyttää sellaiset taidonnäytteet, jotka ovat peräisin satojen vuosien takaa ajalta ennen nykyaikaisia koneita. Euroopassa vanhimmat jykevät kivirakennukset ovat keskiaikaisia linnoja ja sellaisia löytyy muutamia Suomestakin. 

Raaseporin linna ja muuria

Suomi on kuulunut vuoroin Ruotsin ja Venäjän valtakuntaan, eikä meillä ole ollut koskaan omia monarkkeja, jollaisten “kotilinnoja” monet Keski-Euroopan linnoista ovat. Suomen linnat ovat sotilaalliseen puolustukseen rakennettuja linnoituksia.

Raaseporin linnan sisäpiha tornista nähtynä

Ruotsin hovin aikaan

Toisin kuin useimmat muut Suomen linnoista, Raaseporin linna sijaitsee syrjässä kaupungeista. Se rakennettiin aikoinaan 1300-luvulla hallintokeskukseksi suojaamaan läheisiä Suomen etelärannikon satamakaupunkeja ja Suomenlahden meriliikennettä merirosvoilta.

Näkymä Raaseporin linnan ikkuna-aukosta

Ainoastaan ankaraa sotilaselämää ei Raaseporin linnassa ole kuitenkaan vietetty, sillä vuosina 1465-1467 Ruotsin kuningas Karl Knutsson Bonde asusti linnassa hoveineen. Myös muita Ruotsin hovin ylimystön merkkimiehiä on linnassa asunut pitkiä aikoja.

Ne Tammelat Katri ja Ilkka Raaseporin rauniolinnan edessä
Raaseporin linnan sisäpiha ja kävelysilta

Raaseporin oli tarkoitus myös toimia Suomenlahden eteläpuolella sijaitsevan hansakaupungin, Tallinnan kaupallisena vastaparina. Raaseporin linnan ympärille ei kuitenkaan koskaan alkanut rakentua kaupunkia ja lopulta se menetti merkityksensä strategisena tukikohtana Helsingin perustamisen jälkeen. Myös linnan olutkellari romahti ja viimeisetkin motivaation rippeet linnassa asumista kohtaan imeytyivät jykevään silokallioon ja haihtuivat leppeään merituuleen.

Raaseporin linna seisoo muhkealla silokalliolla

Hylätyn linnan kunnostaminen

Raaseporin linna hylättiin ja se jäi rappeutumaan yli 300 vuodeksi. 1800-luvun alussa se alkoi kuitenkin kiinnostaa ja houkutella paikalle matkailijoita. Linnan kunnostaminen alkoi 1880-luvun lopulla ja niihin aikoihin paikalle perustettiin myös Suomen ensimmäinen turistimaja, joka toimii nykyisin Linnanvoudin tupa -ravintolana. Raaseporin linnaa voisi siis kutsua Suomen ensimmäiseksi turistinähtävyydeksi!

Raaseporin linnan sisäänkäynti ja puusilta

Linnaa on restauroitu kaikkiaan viidessä eri vaiheessa, joista viimeisin saatiin valmiiksi 1988. Ensin luonnon valtaama linna piti kaivaa esiin ja sen jälkeen on korjattu sortuneita ja romahdusvaarassa olleita muureja, rakennettu välipohjia, kävelysiltoja sekä rappusia. Viimeisessä vaiheessa rakennettiin lisää kulkusiltoja ja -tasanteita sekä katettiin koko päälinna. 

Linnavierailut ja kesäteatteri

Raaseporin rauniolinna on muinaisjäännös, jonka kaivaminen, peittäminen ja vahingoittaminen on kielletty muinaismuistolailla. Sen kunnossapidosta huolehtii Metsähallitus museoviraston mandaatilla. Raaseporin Linnan Turismi Oy järjestää linnassa opastettuja kiertokäyntejä kesäkuukausina sekä vuokraa linnaa erilaisiin tapahtumiin ympäri vuoden. 

Raaseporin linnan puiset portaat ja kävelysillat
Raaseporin linnan tornissa
Pöytä Raaseporin linnan tornin sisällä
Raaseporin linnan pääsali

Tunnelmallisessa linnassa onkin järjestetty mm. häitä, elokuvailtoja, perhejuhlia, illanistujaisia sekä kuvattu myös Teräsbetonin Orjatar ja Anna Abreun Stereo -musiikkivideot.

Näkymä Raaseporin linnan tornista

Raaseporin linnassa on myös perinteisesti toiminut kesäteatteri, joka tosin vuonna 2020 joutui koronaepidemian vuoksi jättämään esitykset pitämättä. Toivottavasti tämä perinne saa jatkua jälleen pian sillä miljöö on mitä hienoin, kun kesäteatterin katsomosta on upeat näkymät linnan suuntaan.

Liput yleisöopastuksiin voi ostaa etukäteen verkkokaupasta tai paikan päältä linnan lipunmyynnistä.

Raaseporin linnan sisäpiha

Raaseporin Linnan Turismilla on myös matkailuauto, jota voi vuokrata käyttöön. Löydät siitä lisätietoja nettisivuilta ja voit tarkistaa vapaat viikot sekä tarkemmat hinnat.

Raaseporin linnan torni

Melonta ja majoitusvinkit

Raaseporin linnan vieressä virtaa Raaseporinjoki ja sinne voi tehdä myös melontaretken. Mikäli haluat yöpyä tuolla suunnalla, lue myös artikkelimme noin kymmenen kilometrin päässä sijaitsevasta saaristohotelli Calliolasta. Sieltä saat muuten vuokrattua myös kanootin linnaseikkailua varten.

Raaseporin linna ja Calliola ovat molemmat koiraystävällisiä matkakohteita.

Katri ja Raaseporin linnan Bella-koira

Calliola – Huipputason saaristohotelli

Vieraile linnassa 360-videoiden kautta

Kiertelimme linnassa 360-kameran kanssa. Alla olevien videoiden kautta pääset mukaan linnan sisälle. Pyörittele videoita, niin näet kaiken ympäriltä.