Esittelemme tässä artikkelissa neljä erilaista 360-kameraa ja käymme läpi myös 360-kuvaamiseen liittyviä asioita sekä apuvälineitä. Olemme harrastaneet 360-kuvaamista lähes kolme vuotta ja olemme siihen liittyen testanneet neljää erilaista kameraa.

Tässä vertailussa mukana olevat kamerat ovat: Samsung Gear 360, Insta360 One X, Ricoh Theta V 360 sekä Pilot Era. Alla olevalla neljän minuutin videolla esittelemme kolme edellä mainituista kameroista lisätarvikkeineen.

Videoesittelyssä Samsung Gear, Insta360 One X ja Pilot Era 360-kamerat

Hyvä tietää 360-kuvaamisesta

Resoluutio eli kuvatarkkuus

Selkein ja merkittävin ero 360-kameroiden välillä on sen resoluutio, eli kuvatarkkuus.

Yleisimmät tarkkuudet nykykameroissa ovat 4K ja 5K. Testasimme kahta 4K- ja yhtä 5,7K-kameraa, sekä lisäksi yhtä ammattilaistason 8K-kameraa.

4/5/8K -luku viittaa kuvan leveyden pikseleiden, eli kuvapisteiden lukumäärään;

  • 4K: 4096 x 2048 pikseliä
  • 5,7K: 5760 x 2880 pikseliä
  • 8K: 7680 x 3840 pikseliä

Videoiden katseluun tarvitaan siihen soveltuva ohjelma, tai videopalvelu, kuten Virtual Traveller tai Youtube. Kun stitchattu video lähetetään videopalveluun, sitä käsitellään automaattisesti siten, että sen katselu onnistuu esimerkiksi selaimessa.

Stitchaus

Stitchauksella tarkoitetaan sitä prosessia, jossa 360-kameran eri suuntiin kuvaavien kameroiden tallentamat kuvat tai videot yhdistetään yhdeksi suureksi kuvaksi tai videoksi.

Stitchaus tapahtuu yleensä joko valmiiksi kamerassa, tai erillisellä ohjelmalla tietokoneella tai älypuhelimessa. Stitchaus on raskas toimenpide ja se vaatii laitteistolta tehoja ja kuvaajalta hermoja. Lämpimimmät ajatuksemme tältä kantilta katsottuna saavat ne kamerat, jotka ovat osanneet hoitaa stitchauksen jo kamerassa – joko reaaliaikaisesti kuvauksen aikana, tai erikseen jälkeenpäin. Kameroita, joiden videot voi stitchata ainoastaan älypuhelimessa, kannattaa kiertää kaukaa.

Joissain kameroissa ja niiden videoeditoreissa on mahdollisuus mm. leikata videosta ylimääräistä alusta ja lopusta pois, tai vaikkapa suodattaa taustameteliä pois. Esimerkiksi Insta 360 One X:n editori on tässä suhteessa oikein pätevä. Videoiden muokkaus, kuten videon leikkaaminen, onnistuu jossain määrin myös Youtubessa.

Stitchauksen yhteydessä videoon lisätään ns. “spatial metadata” -liitännäistieto siitä, että kyse on 360-materiaalista. Jos videota tai kuvaa editoidaan jälkeenpäin editorilla, joka ei ymmärrä 360-materiaalista, tämä liitännäistieto voi kadota ja se pitää lisätä takaisin käsin. Tähän on muutamia keinoja, mutta luvassa on hieman lisävaivaa. Itse käytän tätä Googlen spatial-media python-kirjastoa.

Lisävarusteet

Kuvausta avustamaan kannattaa hankkia muutamia käteviä apuvälineitä.

Erityisesti matkan päällä erillinen ulkoinen kovalevy on hyvä varmuusväline. Riittävän suurelle kovalevylle mahtuu useammankin päivän videot talteen siltä varalta, että muistikortille tai kameraan tallennetuille videoille tapahtuu jotakin. Kovalevylle siirtämistä varten tarvitset tietysti mukaasi myös läppärin.

Selfie-kepillä saat siirrettyä kameran hieman etäämmäksi itsestäsi. Lisäksi kepin päässä kameraa on mukavampi kantaa, kuin suoraan kädessä. Kamerat eivät kuvaa suoraan “alaspäin”, eli pohjansa suuntaan. Näin selfie-keppi ei myöskään näy kuvassa, jos keppi on suorana. Kannattaa testata ennen tositoimia, että kamera osaa automaattisesti korjata horisontin suoraan, jos aiot kuvata näin.

Myös jalusta saattaa olla näppärä apuväline. Kevyemmänkin kameran kanniskelu pitkän kepin nokassa käy nopeasti raskaaksi. Lisäksi joskus kuvatessa ei tarvitse liikkua mihinkään, jolloin kameran voi asemoida paikoilleen jalustalle. Jotkut selfie-kepit voi muuntaa jalustaksi avaamalla kahvaosasta jalat.

360-kamera lisävarusteet
Muuta huomioitavaa

Kannattaa pohtia oman tarpeensa mukaan mitkä ominaisuudet ovat itselle tärkeitä, ja valita kamera sen perusteella. Meillä on ollut onni päästä testaamaan useampia erilaisia kameroita, ja sitä kautta niiden erot ovat alkaneet valjeta.

Edellisten ominaisuuksien lisäksi kannattaa huomioida vielä kameran paino. Vaikka testaamamme Pilot Eran 690g paino ei kuulosta äkkisältään kovin pahalta, normaali selfie-keppi ei kestä sen painoa. Jo muutaman minuutin kanniskelu käsi suorana, alkoi sekin käydä raskaaksi. Pilot Era soveltuu siis käytännössä ainoastaan jalustalta käytettäväksi.

Muut testaamamme kamerat ovat verrattain kevyitä, mutta käsi väsyy niidenkin kanssa. Kannattaa siis suosia pientä kokoa, jos on aikeissa kuvata vähääkään enempää tai pidempiä ottoja.

Akun kesto on kaikissa kameroissa ollut riittävä. Lataustaso kannattaa kuitenkin tarkistaa ajoittain, jotta kuvaukset eivät pääty harmillisesti kesken kaiken.

Kameravertailut

360-kamera Ricoh Theta V Insta360 One X Pilot Era Samsung Gear 360

Samsung Gear 360

Tämän mallin ja sen kolmijalkaisen edeltäjänsä kanssa aloitimme 360-kuvaamisen ja videoimisen. Suurin osa julkaisemistamme 360-videoista on kuvattu tällä vuosien 2018 ja 2019 aikana. Ensimmäisen kameramme saimme Samsungilta ja toisen VirtualTravellerilta.

Pidimme erityisesti näistä ominaisuuksista:

  • 4k-resoluution kamera
  • mukana muistikortti
  • valokuvien ottaminen onnistuu ajastimella
  • helppokäyttöinen valikko
  • Samsungin omat applikaatiot videoiden muokkaukseen

Näitä ominaisuuksia jäimme kuitenkin kaipaamaan:

  • kuvanvaakaajan puute tekee liikkuvista videoista epämukavaa katseltavaa

Gear 360 -videoiden stitchaus on työlästä. Samsungin ohjelmalla ei voi siistiä videoista alkua ja loppua, ja jos sen tekee muulla editorilla, 360-metadata saattaa hävitä videosta ja se pitää erikseen lisätä jollain konstilla.

Tämä on edullinen ja helppokäyttöinen kamera aloittelijalle, joskin videoiden työstäminen on hankalaa. Tiettävästi Samsung ei ole kehittämässä kamerasta uutta versiota.

360-kamera Samsung Gear 360 camera
2/5

Samsung Gear saa meiltä kaksi tähteä, sillä se ei ole kehittynyt samassa vauhdissa muiden kameramallien kanssa. Vaikka kuvaus on helppoa, videoiden jälkikäsittely on hankalaa.

Insta360 OneX

Tämän hetkinen suosikkikameramme on ehdottomasti tämä Insta360 OneX. Tämä on ensimmäinen kamera, jolla olemme kuvanneet niin, että selfie-keppi häviää kuvasta pois. Se onnistuu pitämällä kameraa kuvausasennossa samansuuntaisesti selfie-kepin kanssa (useissa kameroissa on tämä toiminto, mutta kannattaa varmistaa, että horisontin suoristus löytyy myös). Kamera on meillä lainassa Elisalta.

Pidimme erityisesti näistä ominaisuuksista:

  • 5,7k resoluution kamera
  • kompakti koko
  • kuvanvakaaja
  • muistikortti

Näitä ominaisuuksia jäimme kuitenkin kaipaamaan:

  • kamera ei stitchaa videoita valmiiksi

Insta360:llä tuntuu olevan innovatiivinen ote 360-kuvaamiseen ja nettisivuilta löytyy runsaasti käyttökohteita sekä lisävarusteita eri kuvaustilanteisiin. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan, mitä uutta tältä rintamalta on tulossa.

360-kamera Insta360 ONE X camera
5/5

Tämä on hinta-laatusuhteeltaan toistaiseksi paras kamera, jota olemme päässeet testaamaan. Erinomainen resoluutio kompaktissa koossa. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

Ricoh Theta V 360

Saimme 4k resoluution Ricoh Theta V 360 -kameran lainaksi Kameraliike.fi:stä ja harkitsimme sitä vakavasti myös seuraavaksi omaksi kameraksemme. Pidimme erityisesti näistä ominaisuuksista:

  • kuvanlaatu oli erittäin hyvä, myös hämässä ja pimeässä kuvatessa
  • kamera oli helppokäyttöinen
  • kamera käsitteli (stitchasi) videot valmiiksi, joka säästi meiltä paljon aikaa
  • kamera ei herättänyt niin suurta huomiota kuin Samsung Gear

Näitä ominaisuuksia jäimme kuitenkin kaipaamaan:

  • muistikortti (etenkin reissuilla kameran tyhjentäminen päivittäin aiheutti lisävaivaa)
  • yli 5 minuutin videoiden tallentaminen (Ricoh katkaisee automaattisesti 5 minuutin kohdalla)

Ricoh Theta pyrkii nettisivujen perusteella ottamaan jalansijaa 360-kuvaamiseen tuomalla helppokäyttöiset ja värikkäät 4k-resoluution kamerat kaikkien saataville. Heidän kalliimmista kameramalleistaan löytyy mm. RAW-kuvausmahdollisuus sekä säädettävä aukko.

360-kamera Ricoh Theta V camera
3.5/5

Muistikortin puute ja videoiden aikakatkaisu harmittivat meitä, joskin automaattinen stitchaus taas on iso plussa. Tutustumisen arvoinen ja kannattaa katsoa myös muut saman merkin mallit.

Pilot Era

Ammattilaiskäyttöön suunnattu Labpanon Pilot Era on 8k-resoluution 360-kamera, jonka saimme lainaksi työprojektia varten Elisalta.

Pidimme erityisesti näistä ominaisuuksista:

  • 8k resoluution kamera
  • stitchaus-mahdollisuus suoraan kamerassa
  • kuvien siirtäminen kamerasta suoraan Youtubeen, Google Driveen tai DropBoxiin
  • 3,1 tuuman kosketusnäyttö
  • 512 gigaa sisäistä muistia
  • akku kestää jopa 3,5 h yhtäjaksoista kuvaamista
  • livekuvausmahdollisuus

Tämän hintaluokan kameralta voisi odottaa täydellistä toimivuutta ja ominaisuuslistaa, mutta löysimme myös haasteita.

Kuvasimme ensimmäisen videomme valmiiksi stitchattuna 8k-videona, jolloin framerate oli 7 fps ja kuvanlaatu muistutti vanhaa kaitafilmielokuvaa.

Erityisesti 8k-videot on siis syytä kuvata un-stitchattuina ja antaa kameran hoitaa stitchaus jälkikäteen.

Kahden minuutin mittainen video on kooltaan jopa kaksi gigaa, joten videoiden käsittely vie huomattavasti kauemmin aikaa sekä vaatii myös tietokoneelta potkua. Yli kymmenen minuutin mittainen video mahtuu juuri ja juuri Google Driveen, jossa ilmaista tallennustilaa on 15 gigaa.

360-kamera Pilot Era 8k camera

Hienoista 8k-kuvauskyvykkyyksistä huolimatta emme ole onnistuneet toistamaan videota vielä Youtubessa yli 5k-tasoisena kuin kerran. Voi olla, että tämänhetkinen koronavirustilanne vaikuttaa osaltaan kaistojen kuristamiseen, mutta yleisestikään 360-videoita tukevia alustoja ei vielä ole liikaa.

4/5

Tälle superkameralle olisi ollut mukavaa antaa viisi tähteä, mutta käytännöllisyyttä tarvitaan vielä lisää, jotta tästä kamerasta saa kaikki tehot irti. Videoiden käsittelyyn menee paljon aikaa.

Vertailuvideot

Olemme kuvanneet vertailuvideot kahdella tai kolmella 360-kameralla rinnakkain eri olosuhteissa. Jos haluat saada täyden hyödyn irti vertailusta, avaa jokainen video omaan ikkunaansa ja katso niitä tietokoneella rinnakkain. Valitse Youtubesta korkein saatavilla oleva resoluutio videon oikeassa alareunassa näkyvästä rattaan kuvasta.

360-video vertailu 4k 5,7k 8k Sofiankatu
360-video vertailu 4k 5,7k 8k Senaatintori

Vertailuvideo 1 - Samsung Gear, Insta360 One X ja Pilot Era

Sofiankatua kävellessä Pilot Eran kuva on huomattavasti tummempi kuin Samsung Gearin tai Insta360 One X:n. Videoiden vertailu rinnakkain oli hankalaa, sillä Pilot Eralla kuvattu video jumitti tosi pahasti Youtubessa.

Videoilla muuten huomaa hyvin, miten paljon tuulinen sää vaikuttaa äänenlaatuun. Vaikka osa ohjelmista pystyy hävittämään taustakohinaa, on yhdistelmä saada laadukasta ääntä ja 360-videota tuulisella säällä silti haastavaa ilman lisävälineitä.

Vertailuvideo 2 - Samsung Gear, Insta360 One X ja Pilot Era

Laskeuduimme kolmen kameran kanssa alas Tuomiokirkon portaita lähes autiolle Senaatintorille pääsiäislauantaina. Kameroista Samsung Gearilla on suuria ongelmia kuvan vakauden kanssa kun taas toisessa kädessä oleva Insta360 One X sisältää kuvanvakaimen ja sen kanssa videota on portaissa kulkemisesta huolimatta miellyttävää katsella.

Myös Pilot Erassa on kuvanvakain, mutta avarassa ja aurinkoisessa säässä kuvatussa videossa neljällä linssillä kuvaavan kameran saumat erottuvat harmittavan selvästi useassa kohdassa. Insta360 One X -kameraan verrattuna kuvanlaatu kärsii juuri näiden saumojen vuoksi.

Vertailuvideo 3 - Insta360 One X ja Pilot Era

Toisessa kuvauskohteessa jätimme Samsung Gearin kokonaan pois ja kuvaamme rinnakkain Insta360 One X:llä ja Pilot Eralla. Suurin huomio videoita rinnakkain vertaillessa kohdistuu värisävyyn, joka Insta360 One X:ssä vastaa todellisuutta, kun taas Pilot Erassa video näyttää seepia-filtterin läpi menneeltä.

Kuvausasetukset ovat kuitenkin täysin samat kuin Senaatintorilla ja ajankohtakin on samana päivänä vain tuntia myöhemmin. Sää on aurinkoinen, mutta kuvauspaikka osittain varjossa.

Vertailuvideo 4 - Samsung Gear ja Ricoh Theta V

Hämärässä jääluolassa (Islannissa) kahden 4k-tasoisen kameran kuvanlaadusta ei löydy merkittäviä eroja. Ricoh Theta V 360 on aavistuksen tarkempi yksityiskohdissa. Suurin ero tulee kuvanvakaajan puutteesta, jonka vuoksi Samsung Gear -videon katselukokemus ei ole yhtä miellyttävä.

Konserttitalo Harpan sisätiloissa (Reykjavikissa) Ricoh Theta V päihittää Samsung Gearin selkeästi niin videon tarkkuudessa kuin vakaudessakin. Parhaiten eron näkee rappusia alas tullessa ja konserttitalon upeaa peilikattoa sekä kennoseinää vasten.

Aurinkoisessa säässä Dubaissa Samsung Gear tarjoilee tuttua pomppuisaa kyytiä ja kauempana olevat rakennukset eivät ole kovin tarkkoja. Ricoh Theta V on lisännyt hienovaraisen sauman taivaalle säätäessään automaattisesti valotusta iltapäivän auringonpaisteessa.

Lopuksi

Olemme olleet etuoikeutettuja saadessamme testata erilaisia 360-kameroita rauhassa ja kehittyä 360-kuvaajina. Opeteltavaa riittää edelleen ja myös kamerat kehittyvät kovaa vauhtia. Kiitos laitteiden lainaamisesta testiin kuuluu Samsungille, VirtualTravellerille, Elisalle ja Kameraliike.fi:lle.

Ikioma 360-kameramme odottaa vielä kaupan hyllyllä. Jos sellaisen päätyisimme ostamaan, sen ominaisuuksia olisivat ainakin:

  • vähintään 5,7k resoluutio
  • kuvien stitchaus suoraan kamerassa
  • muistikorttipaikka
  • riittävä akun kesto
  • kevyt, kompakti ja selfie-keppiin sopiva
  • livekuvausmahdollisuus
  • kameran omat puhelin- ja tietokonesovellukset plussaa
360-kamera

Lue myös

Opas 360-videoiden katseluun

Livekuvaus 360-kameralla

360-videomme Youtubessa

360 kameravertailu

Share your videos with friends, family, and the world

Videomme VirtualTravellerissa

https://virtualtraveller.com/travellers/ne-tammelat