Kosovo on siitä erityinen maa, että sitä ei ole tunnustettu virallisesti YK:n jäsenvaltioksi ja sillä on erityisen haastavat välit naapurimaansa Serbian kanssa, joka pitää edelleen Kosovon aluetta omanaan.

Serbia asettaa myös maahan saapuville haasteita, mikäli yrität tulla Kosovosta tai päästä Kosovoon. Niinpä teimme Serbian vierailun erikseen Bulgariasta käsin ja Kosovoon siirryimme Pohjois-Makedoniasta.

Kuskimme kertoi, että mm. Kosovo, Pohjois-Makedonia ja Albania muodostavat oman “Open Balkan” -liittoumaan, jonka tavoitteena on edistää maiden välillä matkustamista, työskentelyä ja liiketoimintaa ilman ylimääräisiä rajaesteitä.

Automatka Pohjois-Makedoniasta Kosovoon

Sujuvin reitti Skopjesta Prizreniin kiertää lähes Kosovon pääkaupungin Pristinan kupeesta. Reitti kulkee hyväkuntoista moottoritietä noin 160 kilometrin matkan. Lyhyempi 100 km:n reitti olisi vienyt ajallisesti lähes saman verran.

Me olimme ostaneet etukäteen tälle etapille yhdistetyn päiväretken ja kuljetuksen Pohjois-Makedonian Skopjesta Kosovon kautta Albanian Tiranaan Get Your Guiden kautta.

Retkeen sisältyivät kuljetus hotellilta hotellille, kahden tunnin päiväretki Pritzrenissä sekä rajanylitykset helposti kuljettajan avustuksella. Matkatavarat kulkivat myös näppärästi näin mukanamme.

Muut siirtymiset teimme tällä reissulla bussilla ja muutaman hikisen sekä ahtaan bussikyydin jälkeen tuntui lähes kuninkaalliselta matkustaa ilmastoidun henkilöauton takapenkillä nauttimassa maisemista.

Rajamuodollisuudet Pohjois-Makedoniasta Kosovoon hoituivat ongelmitta noin 45 minuutissa. Jonossa oli jonkin verran autoja ja jokaiselta kyydissä olijalta tarkistettiin passi.

Kosovon puolella teiden varsilla oli todella hyväkuntoisia isoja omakotitaloja ja kaunista maalaismaisemaa. Vuoret kohosivat kauempana ja maasto oli ilahduttavan vihreää, joskin kuivuutta näkyi myös jonkin verran.

Prizren

Kosovon toiseksi suurin kaupunki Prizren sijaitsee lähellä Albanian rajaa. Kaupungin läpi virtaa Bistrica-joki, ja sitä asuttavat nykyisin pääasiassa albaanit.

Prizrenillä on pitkä ja monivaiheinen historia. Se oli merkittävä kaupunki ottomaanivallan aikana ja toimi tärkeänä kaupan, kulttuurin ja uskonnon keskuksena.

1878 Prizrenin liitto oli merkittävä käännekohta Albanian kansallisessa heräämisessä, sillä se pyrki yhdistämään albaanialaiset alueet ja vastustamaan aluejakoja suurvaltojen kesken.

Kaupungin väestörakenne ja poliittinen ilmapiiri kokivat muutoksia etenkin 1990-luvun konflikteissa. Kosovon sodan aikana (1998–1999) Prizren kärsi tuhoista, ja sodan jälkeen monet serbit ja muut vähemmistöt muuttivat pois.

Nykyään Prizren tunnetaan historiallisista rakennuksistaan, kuten Kalaja-linnoituksesta, Sinan Pashan moskeijasta ja Bogorodica Ljeviška -kirkosta, joka on myös UNESCOn suojelukohde.

Yksi erityisen silmiinpistävä asia kaupungissa olivat lukuisat hääpukuliikkeet sekä kultakaupat. Vahvat hääperinteet ovat osa albaanikulttuuria, ja perheiden on tapana panostaa näyttäviin hääjuhliin, joissa morsiamen asu ja korut ovat keskeisessä roolissa.

Opastettu kiertokävely

Oppaamme Igor vei meidät aluksi kaupungin kirkolle ja moskeijalle. Kerroimme toiveemme, että haluaisimme ehtiä löytämään käsityöolutta, magneetin sekä ruokakaupan, joten Igor otti nämä huomioon ja saimme täysin toiveidemme mukaisesti räätälöidyn reitin.

Käsityöolutta

Ilkka oli etsinyt etukäteen Google Mapsista baarin, josta saisi paikallista käsityöolutta. Te Kinezi -niminen baari löytyi nopeasti, eikä se tehnyt isoakaan mutkaa matkaan. Virvokkeet maistuivat kuumana päivänä kaikille, mutta erityisen herkullista oli kosovolaisen Pivdzan -panimon IPA.

Viimeisimpänä lähdimme etsimään vielä ruokakauppaa, jossa myytäisiin olutta ja sepä ei ollutkaan helpoin tehtävä muslimivaltaisessa kaupungissa. Oppaamme ansiosta kauppa löytyi ja toivelistan viimeinenkin kohta saatiin täytettyä. Kaupasta ostettiin matkamuistoksi mukaan vielä niin ikään kosovolaisen Birra Pejan pilsneri.

Kohti Albaniaa

Prizrenistä Albanian rajalle oli vain noin 20 kilometriä, ja koko Kosovon visiittimme oli tässä kohtaa kestänyt noin neljä tuntia. Kyseessä on siis erittäin pieni maa, joka on kätevä päiväretkikohte, kunhan tarkistat, mistä maasta Kosovoon kannattaa tulla. Ainakin Pohjois-Makedonia ja Albania ovat ystävällismielisiä naapurimaita.

Tämän retken/kuljetuksen hinta oli 360 euroa yhteensä ja hinta tuntui meistä aluksi aika kovalta. Lähdimme kuitenkin purkamaan sitä niin, että pääsimme kahden rajan yli ja matkaan sisältyi päivävierailu uudessa maassa.

Lisäksi ei tarvinnut miettiä ollenkaan, missä laukkuja säilytetään, mistä bussi lähtee ja mihin jättää laukut vierailun ajaksi. Eikä käteviä reittejä olisi välttämättä edes mennyt. Todennäköisesti meidän olisi pitänyt jäädä Kosovoon yöksi ja se olisi myös tuonut lisäkustannuksia reitille.

Igor saatteli meidät turvallisesti Tiranan Hilton Garden Inn -hotellin ovelle. Tämä oli todella mukava tapa siirtymiseen näiden kolmen maan välillä. Seuraavien päivien aikana tavoitteenamme oli tutustua tuhansien bunkkerien Albaniaan.

Lue myös muut artikkelimme tältä matkalta