*Toteutettu yhteistyössä Elisan kanssa
Olemme käyneet Las Vegasissa laskettelemassa ja Tanskassa kiipeilemässä. Tällä kertaa lähdimme Pietariin surffaamaan tiedon valtameressä. Toinen yritys ottaa roming-kulut haltuun onnistui paremmin kuin ensimmäinen. Tällä kertaa saimme mukaan SIM-kortit, jotka oli erikseen tarkastettu sopiviksi kuluttajaliittymän sisältäviksi joihin Elisan Reissunetin saa tilattua.
Vaihdoimme oikeat SIM-kortit testipuhelimiimme valmiiksi jo kotona ennen lähtöä ja tarkistimme, että yhteys operaattoriin muodostuu ainakin kotimaassa normaalisti. Puhelimet applikaatioineen päivitettiin kotona ennen lähtöä ja Google Mapsiin talletettiin valmiiksi Pietarin kartta Pokémonien metsästystä varten. Nämä asiat kannattaa muistaa tehdä aina kotona ennen lähtöä. Päivitysten ja karttojen latailu haukkaa nopeasti satoja megoja dataliikennettä aivan turhaan!
Tällä kertaa olimme reissussa yhdessä jälkikasvuni kanssa ja jaoimme matkan aikana heille puhelimista wifi-yhteydet. Aivan tarkkaa käsitystä ei siis ole siitä miten paljon testijakson dataliikenteestä muodostui minkäkin applikaation käytöstä. Ohjeistuksena oli välttää videoiden katselua ja musiikin streamausta, mutta muita normaalisti käytössä olevia applikaatioita sai käyttää “kuin kotona”. Nuoriso käytti kuulemma pääasiassa WhatsAppia ja Snapchattia, itse selasin Facebookia, tein postauksen Instagramiin ja pelasin Pokémon Go:ta. Sovittuja sääntöjä rikkoi räikeimmin Katri, joka katsoi aamulla Youtubesta Metallican Robert Trujillon ja Kirk Hammettin Helsingin keikalla esittämän coverin Hassisen Koneen kappaleesta Rappiolla, sekä live-streamasi Pietarissa Palatsinaukiolla moottoripyöräilijöitä Instagramiin.
Katri oli viekkauksissaan yhteydessä minun testipuhelimen wifi-tukiasemaan streamatessaan ja käytti loput sen gigan limitistä loppuun, jonka jälkeen streamaus jatkui sujuvasti ja katkomatta normihinnalla kunnes EU-datavartija katkaisi lopulta liikenteen. Elisan yhteydet toimivat siis myös Pietarissa moitteettomasti. Tämä olikin ainoa kommellus johon törmäsimme. Tiedossa ei ole paljonko gigan paketista olisi ollut jäljellä ennen tätä streamausta, mutta arvioni mukaan oma pakettini olisi helposti riittänyt kolmen hengen normikäyttöön ja sometukseen ilman multimediareportteriamme. Olkaa siis varovaisia erityisesti videomateriaalin katselun ja lähettämisen kanssa kun käytössänne on kallis tai rajallinen yhteys!
Oma Pokémon Go projektini söi päivän aikana 13,3 Mt ja Facebook 6,9 Mt. Olen aiemminkin vinkannut, että Pokémon Go käyttää Google Mapsin karttoja, jotka voi ja kannattaa tallentaa puhelimeensa offline-käyttöä varten, vaikket pelaisikaan. Karttoja pystyy tutkimaan, sijaintinsa paikantamaan ja jopa reittiohjeita voi luoda offline-karttojen avulla ilman että liikkuu tavuakaan dataa. Offline-kartat pysyvät puhelimen muistissa 30 päivää, ellei niitä käy uusimassa.
Ilkan kustannukset koostuvat kahdesta Reissunetistä ja yhdestä EU-datavartijan tappiin käytetystä limitistä (kiitti, Katri); yhteensä noin 90 euroa. Olen itse sitä mieltä, että yksi Reissunetti olisi riittänyt mainiosti. Ilkka kuittaa tähän.
Katri täällä jatkaa.. köh. hei vaan kaikille! Itsehän käytin siis Elisa Reissunettiä täysin sivistyneesti Instastoorien luomiseen, Facebookin selailuun, karttojen lukemiseen, paikkojen googlettamiseen, Youtuben katseluun sekä ehkä muutamaan live-videoon. Olen seurannut kännykän käyttöäni nyt Moment-nimisen sovelluksen kautta muutaman viikon ajan ja on käynyt ilmi, että käsi hapuilee puhelimelle useita kymmeniä kertoja päivässä ja käyttöä kertyy jopa yli kolmen tunnin ajalta (joka toki sisältää netin käytön lisäksi myös ahkeraa valokuvausta). Siihen peilattuna Reissunetti kesti todella hyvin kyydissä ja koska olo oli luottavainen sen suhteen, että en voi aiheuttaa vahingossa kohtuuttomia kustannuksia, käytin nettiä ahkerasti.
Sain ensimmäisen Reissunetti-ilmoituksen mahdollisuudesta tilata palvelu illalla laivan ollessa matkalla Pietariin ja ensimmäinen pakettini täyttyi lauantai-iltapäivällä. Sain tekstiviestitse kaksi ilmoitusta, kun paketti oli loppumassa. Seuraava paketti riittikin sitten loppureissun ajaksi oikein mainiosti (kun lainasin vähän Ilkan puhelimesta kaistaa). Näin ollen netin käyttökustannukset viikonlopun reissulta olivat osaltani hitusen vajaa 40 euroa.
Mikäli käytössäsi on Elisa Saunalahden kuluttajaliittymä, Reissunetti kulkee aina mukanasi valmiina tilattavaksi. Palvelu toimii jo 25 maassa EU:n ulkopuolella. Löydät lisätietoja Reissunetistä Elisan nettisivuilta.
EDIT: 2018 vuoden lopulla Elisa Reissunetti toimii jo 40 eri maassa!
4 comments
Tämä on kyllä oikein mielenkiintoinen palvelu vaikka toki 40 euroa netin käytöstä viikonlopulta tuntuu minusta aika paljolta ja nostaa myös ihan kivasti reissukustannuksia. Toki tuo kiinteä hinta on hyvä siinä mielessä, ettei tarvitse miettiä ja pelätä, kuinka paljon sitä dataa loppujen lopuksi kuluu.
Jos olisin malttanut jättää videot rauhaan, olisivat kulut pysyneet varmasti siinä 20 eurossa. Arvostan kyllä itsekin sitä eniten, ettei tarvitse alkaa sim-kortteja vaihtelemaan vaan palvelun saa aktivoitua suoraan tekstarilla.
Elkää hyvät ihmiset ottako näitä suomalaisten operaattoreiden kalliita reissunettejä! Paikalliset prepaidit puhelimiin niin hintalaatusuhde on kohdallaan! Pietarissa esim: мегафон operaattorilta 30 gigaa käytettävää dataa 1000 ruplalla. Eikä muuten lopu data kesken:)
Kiitos kommentista, Antti.
Molemmissa on puolensa. Olemme kokeilleet myös paikallista SIM-korttia USA:ssa, mutta sen metsästykseen ja rekisteröintiin sai tärvääntymään puolet päivästä. Lisäksi meistä on kiva, että oma numero on käytössä myös ulkomailla. Multi-SIMiä ja/tai eSIMiä tukeva puhelin tietysti helpottaisi elämää tässä mielessä.
Erityisen käteväksi Reissunetti on osoittautunut risteilyillä, jolloin miltei joka aamu herää uudessa maassa. EU:n sisällä roaming on nykyään onneksi niin halpaa, että Euroopassa reissatessa näistä ei juurikaan tarvitse välittää. Sveitsi poikkeuksena tähän yleistykseen. 🙂