Juhlimme Ilkan 50-vuotissynttäreitä matkalla Amerikkaan ja Kanadaan. Olimme vuotta aiemmin vierailleet Iguassun putouksilla Etelä-Amerikassa, joten halusimme sisällyttää tähän reissuun ehdottomasti Niagaran putoukset. Se onnistuikin kätevästi Toronton visiitin yhteydessä.
Tämä reissu tehtiin syys-lokakuussa 2023 ja reissun kaikki kohteet olivat Chicago – Washington D.C. – Toronto – Niagaran putoukset – New York. Yhteenvedon ja kustannukset löydät aiemmasta postauksestamme.
Päivä Torontossa
Olimme varanneet Torontoon majoituksen kolmeksi yöksi. Vietimme yhden kokonaisen päivän Torontossa ja toinen päivä oli varattu Niagaran putousten retkelle.
Aiemmasta artikkelistamme voit lukea tarkemmin, mitä kaikkea ehdimme nähdä ja kokea Torontossa edellisen päivän aikana. Vierailimme mm. Toronton saarilla sekä CN Towerissa ja tietysti myös paikallisissa panimoissa.
Niagaran putoukset
Niagaran putoukset ovat Yhdysvaltojen ja Kanadan rajalla sijaitsevat vesiputoukset, jotka muodostavat yhden maailman vaikuttavimmista luonnonnähtävyyksistä.
Ne koostuvat kolmesta osasta: Horseshoe Falls (Hevosenkenkä), American Falls (Amerikkalaiset putoukset) ja Bridal Veil Falls (Morsiusverho). Horseshoe Falls on suurin ja vaikuttavin osa, ja se sijaitsee pääosin Kanadan puolella.
Retkipäivä Niagaran putouksille
Olimme saaneet Matkatoimisto Aventuralta tarkat ohjeet retkeen liittyen ja niiden avulla kävelimme aamulla läheiselle Chelsea Hotellille, joka sijaitsi ihan lähellä omaa hotelliamme.
Se oli noutopaikka monille muillekin retkeläisille, mutta löysimme lopulta oman bussimme ja pääsimme matkaan aamuruhkaisen ja tietöitä pullollaan olevan Toronton läpi.
Bussin kuljettaja sekä hieman iäkkäämpi opasherramme kertoivat meille paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia kaupungista ja pääsimme näkemään bussin ikkunasta myös edellispäivältä tuttuja kohteita uudelleen.
Niagaralle on Torontosta matkaa noin 120 kilometriä, joka taittuu parissa tunnissa moottoritietä pitkin.
Niagara College Canada
Ensimmäinen pysähdyspaikkamme oli Niagara College Winery, joka on viinitilalla sijaitseva oppilaitos. Samasta paikasta löytyy viinin lisäksi opiskella myös siiderin, oluen ja viskin valmistusta. Kyseessä on kuulemma (ainakin Kanadan) ainoa oppilaitos, jossa on mahdollista opiskella näiden kaikkien juomatyyppien valmistusta.
Seurueellemme oli varattu pikainen tasting, jossa Ilkka pääsi maistelemaan jääviiniä sekä olutta. Saimme maistiaiset tilan valko- ja punaviinistä, ja lopuksi tarjottiin maistiaiset myös jääviinistä (Eiswein, ice wine).
Nykyaikainen jääviini on alunperin saksalainen viininvalmistustapa, jossa rypäleiden annetaan jäätyä köynnöksessä ennen sadonkorjuuta. Menetelmä vaatii kasvuympäristöltä erityisiä ominaisuuksia, koska rypäleiden pitää voida kesällä kypsyä, mutta kuitenkin syksyn tullen jäätyä.
Sato pilaantuu helposti, jos olosuhteet eivät menekään aivan nappiin. Saksan lisäksi jääviinin valmistukseen erityisen hyvin soveltuva alue löytyy Kanadan Ontarion provinssista.
Viininmaistelun ohessa Ilkka huomasi salin nurkassa jääkaapin, jossa oli opetuspanimon omaa olutta myytävänä. Sitä tuskin saa mistään muualta käsiinsä, joten tölkillinen olutta oli maistettava tämän nopean pysähdyksen aikana myös! Mitään näistä maistetuista tuotteista ei olisi osannut arvata opiskelijoiden tekemiksi.
Pääsimme tastingin jälkeen jaloittelemaan hetkeksi ravintolan takapihalla olevalle viinitilalle ja ihastelemaan maisemia. Kannattaa selvittää etukäteen, miten vierailu tänne onnistuu. Meidän retkeläisille oli varattu oma yksityistasting.
Niagaran putoukset
Niagara Falls -kaupunki oli kuin Las Vegas pienoiskoossa, sillä siellä oli hotelleja ja kasinoita sekä muuta markkinahumua vieri vieressä. Alueelle voi ajaa kuka tahansa ja toimintaa rahoitetaan veroilla, jotka ovat lisätty kaikkien hintojen päälle.
Putoukset itsessään levittäytyivät pitkälle alueelle ja ne näkyvät hienosti kokonaisuudessaan Kanadan puolelta. USA:n ja Kanadan raja menee joen keskellä. Myös USA:n puolella on näköalatasanteita, veneajeluita ja kävelyitä putouksen eri puolilla.
Aloitimme putouksiin tutustumisen lounaalla, jossa maisemat olivat ravintolan parasta antia. Sen jälkeen saimme ihastella putouksia 1,5 tunnin ajan vapaasti ennen siirtymistä pienen bussimatkan kautta veneajelulle.
Veneretki putousten pauhuun
Retkemme hintaan sisältyi veneajelu, joten kiirehdimme lippujen kanssa kohti suurta lauttaa, jonne mahtui kymmeniä ihmisiä kyytiin. Saimme yllemme sadeviitat, joista todella oli hyötyä, sillä vettä suihkusi putouksista niin paljon, että kameratkin oli pakko ottaa lopulta viitan sisälle.
Kieltämättä veneajelu oli hauska tapa nähdä putoukset myös joelta käsin ja lämpimän sään ansiosta vaatteetkin kuivuivat onneksi nopeasti.
Hard Rock Cafe -paitaostokset ja synttärilaulu
Olimme kyselleet etukäteen, että ehdimmehän pysähtyä paitaostoksille ja toiveemme kuultiin, vaikka retkioppaiden oman säätämisen vuoksi olimme aikataulusta hieman myöhässä. Onneksi olemme nopeita liikkeissämme ja saimme paidat hankittua.
Oppaiden korviin oli myös kantautunut, että jollain kyydissä olevalla on synttärit. Kukaan ei kuitenkaan tunnustanut sitä, joten möläytin, että olemme Ilkan 50-vuotissynttärimatkalla ja pian koko bussi lauloikin Ilkalle Happy Birthday:tä yhteen ääneen!
Niagara-on-the-Lake
Jatkoimme matkaa bussilla Niagarajoen myötäisesti kohti pientä sievää Niagara-on-the-Laken kaupunkia. Joenvartta kulkeva reitti oli muuten todella hieno ja siellä on myös hyvät patikointi- ja pyörämaastot.
Jalkauduimme Niagara-on-the-Laken kaduille ja opas esitteli meille vastarannalla sijainneen historiallisen Battlefield of Fort George National Historic -paikan. Hän kertoi myös, että kirkkaalla säältä täältä näkee aina Torontoon saakka.
Kummitusten The Olde Angel Inn -baari
Näin pitkälle kun tullaan, pitää tietysti päästä maistamaan myös paikallista olutta. Saimme seuraksemme samassa bussissa olleen Shannonin ja meillä oli oikein mukava juttuhetki yhdessä.
The Olde Angel Inn huokuu iän tuomaa arvokkuutta. Talo on rakennettu jo vuonna 1789, ja se onkin yksi koko Kanadan vanhimmista rakennuksista. Kuten varmasti kaikilla tuon ikäisillä rakennuksilla, myös The Olde Angel Innillä on oma kummitus.
Oluet mukailivat perinteisen brittipubin valikoimaa. Mitään trendejä kosiskelevia erikoisoluita ei löydy, mutta sitäkin parempia änkyräkonservatiivisia bittereitä, pale aleja ja stoutteja kylläkin.
Tiukka aikataulu ei kuitenkaan sallinut kovin pitkää oluthetkeä, joten jakauduimme niin, että Katri lähti kuvaamaan kaupungin tunnelmallisia katuja ja Ilkka jäi Shannonin kanssa juomaan tasting-annokset loppuun.
Tässä kaupungissä on kuvattu myös Good Witch -sarjaa, jos sellainen on kenellekään teistä lukijoista tuttu. Tämä kohde kannattaa ehdottomasti merkitä talteen, sillä kyseessä on todella sievä kaupunki, jonka kaduilla olisi viihtynyt pidempäänkin ihastelemassa kauniita taloja.
Pitkän päivän päätteeksi ajoimme takaisin Torontoon, jossa meitä odotti reissun ensimmäinen vesisade ja esimakua viilenevästä ilmasta. Tähän asti olimmekin pärjänneet t-paidoilla ja meitä olivat hellineet todella kesäiset kelit.
Kohti New Yorkia
Torontosta matkamme jatkui New Yorkiin, joka oli tämän synttärireissun päätepiste. Siitä voit lukea lisää seuraavasta artikkelistamme.
Lentokentällä Ilkka sai muuten boarding passiinsa neljä S-kirjainta jotka tarkoittavat satunnaista erikoistarkastusta. Koko ukko ja reppu tarkistettiin siis perin pohjin, joten hän sai kuin saikin erityishuomiota synttärireissullaan – jopa enemmän kuin olisi toivonut.
Vieraile Niagaran putouksilla 360-videoiden kautta
Lue myös muut artikkelimme tästä reissusta
New Yorkin pienpanimoita ja pilvenpiirtäjiä
Kolmas vierailumme New Yorkiin keskittyi synttärisankarin toiveesta pienpanimoihin ja kaupungin uusin pilvenpiirtäjä tuli tietysti myös tutuksi.
Toronton parhaat nähtävyydet
Toronton must see -kokemuksiin sisältyvät ehdottomasti 553-metrinen CN Tower, kauniit saaret kaupungin edustalla sekä Rush-oluen maistelu.
Täällä Ne Tammelat, Washington D.C.
Washington D.C. on Yhdysvaltojen pääkaupunki ja maan poliittinen keskus. Siellä sijaitsee Valkoinen talo sekä lukuisia hallintorakennuksia.
Chicago-sarjojen kuvauspaikat ja parhaat nähtävyydet
Illinoissin osavaltiossa sijaitseva Chicago on Yhdysvaltain kolmanneksi suurin kaupunki. Ihastuimme tähän eläväiseen kaupunkiin ensisilmäyksellä
Itäisen Amerikan ja Kanadan kiertue Aventuran kyydissä
USA:n ja Kanadan kiertomatkamme piti sisällään neljä upeaa kaupunkikohdetta, jotka olivat: Chicago, Toronto, Washington D.C. ja New York
22 comments
Oi olipa kokemus. Kiitos kertomuksesta, toteutui osa haaveestani nähdä joskus nuo putoukset. Aila
Kiitos kommentista, Aila!
Minullakin Niagaran putoukset ovat yksi varhaisimpia muistoja “maailmankuuluista nähtävyyksistä”, joista muistan kuulleeni. Putouksista kuulin naapurin Antilta hiekkalaatikolla ja King Kongin näin kiipeävän Empire State Buildingiin ainakin sata kertaa Maha-enon luona Tukholmassa. Molemmat on nyt nähty ja koettu omin silmin. 🙂
Kiva että saimme viedä sinutkin Niagaralle, ainakin näin blogin välityksellä. 🙂
Tuo neljä S-kirjainta onkin mielenkiintoinen. Marikalla ei ole tainnut käydä koskaan niin “hyvä tuuri”, minulla sen sijaan lukuisia kertoja. Omalla kohdallani tuntuukin, että kovin satunnaista tuo ei ole… Hienoja kuvia putouksilta, ja näyttää siltä, että hauskaa oli! Me emme ole Niagaran putouksilla vielä käyneet, mutta mukavaa olisi joskus päästä käymään.
Kiitos kommentista, Mikko!
Mulla on hämäriä muistikuvia, että olisin tämän nähnyt lipussani joskus aiemminkin. Ei siitä kyllä mitään vakituista vaivaa ole onneksi tullut. Mikäli tuntuu siltä, että omaan lippuun tulee nuo merkit usein, voi koettaa hakea itselleen Reddress-codea. En sitten tiedä millainen prosessi se on, tai onko siitä hyötyä.
Meillä oli kaiken kaikkiaan tosi onnistunut reissu. Niagaran putoukset oli myös kiva nähdä, mutta täytyy myöntää, että pikkuisen häiritsi tuo kaupallistaminen. Päiväreissu on varmastikin riittävästi tuonne. Mistään luonnosta nauttimisesta ei tuolla oikein kyllä pääse inspiroitumaan.
Oih, Niagaran putoukset olisi upeaa nähdä joskus livenä! Vai mitä mieltä olitte, oliko odotuksen arvoinen?
Minkä hintainen tuo retki veneajeluineen muuten oli? 🙂
Kiitos kommentista ja kysymyksistä, Eveliina!
Kyllä meistä Niagaran putoukset olivat ihan vierailun arvoiset. Toisaalta, kun on vielä hyvin muistissa Iguassun putoukset, niin kyllähän ne veivät voiton nyt tässä kategoriassa selkeästi.
Tämä Niagaran päiväretki kokonaisuudessaan kuului Aventuralta ostamaamme pakettiin, joten ihan suoraa hintaa en näille osaa sanoa. Näköjään liput tuonne veneajelulle maksavat runsaat 30 dollaria per henkilö. FlixBussilla pääsisi Torontosta Niagaralle 10-15 dollarilla, mutten tiedä onko tuo hinta edes-takaisin. Niagaralla kaikissa hinnoissa on “niagaralisä”, joten ruokailu on tuolla hieman kalliimpaa kuin esimerkiksi Torontossa.
Arvioisin että satasella voi tehdä päiväretken Torontosta, jos oikein huolella selvittää ja järjestelee kuljetukset yms.
Piti tulla lukemaan Niagaran putouksen retkestänne, kun meillä on kohta edessä reissu mm Victorian putouksille.
Kovin pohdin, että miten kamera kestää tuolla? Kannattaako ennemmin uhrata puhelin.
Molemmissa Niagaralla ja Iguassulla veneajelulla kastuttiin ihan täysin (veneen ajessa todella lähelle putouksia) ja kameraa ei olisi voinut pitää kädessä. Laitoimme myös pahimmissa kohdissa puhelimet taskuun ja kuvasimme vain 360-kameralla (videot Youtubessa ja linkki niihin artikkelin lopussa).
Muutoin vähän kauempana putouksista kuvaaminen onnistui tosi hyvin, eikä kastumis- tai kosteusvaaraa ollut näillä meidän reissuilla.
Me poikkesimme, kuten joskus jo taisin sanoa, Buffalosta käsin. Veneajelukin sadeviitta päällä on jäänyt mieleen, vaikka reissusta on jo vuosikymmeniä. Toinen hassu detalji, joka on jäänyt mieleen, on miten päiväretkellä Buffalosta käsin joku kaveri “päätti” sitten jäädä rajalle odottamaan, että retki palaa katsomasta putouksia Kanadan puolelta, kun tajusi, että hänellä oli single-entry viisumi USAan – olisi ollut vähän yllätys jäädä päiväretkirepulla rajan toiselle puolelle!
Kiitos kommentista, Pirkko!
Onkohan maisemat kovastikin muuttuneet käyntinne jälkeen? Tuntuu että Las Vegas on aina eri näköinen kun siellä käy, ja tuolla oli vähän sellaista samanlaista huvipuistomeininkiä kun siirtyi aivan putousten varrelta ylös.
Tuo olisi kyllä ikävä yllätys, jos jäisi viisumiongelmien takia rajan taa! Meitä vähän jännitteli Hongkongissa kun kävimme sekä Kiinan että Macaon puolella ja sitten vielä Vietnamissa ja Taiwanissa, että noinkohan päästään ongelmitta takaisin. Joka käänteessä piti jotain uusia lappuja täyttää ja edellisiä palauttaa rajalla ja sitten yhtäkkiä jossain ei niin tehtykään. Oli jo omissa laskuissa mennyt sekaisin, että mitähän saapumisaikalipukkeita pitäisikään olla tallessa.
Noh, täällä ollaan kuitenkin, eli kotiin on päästy. 🙂
Teimme aika samanoloisen matkan Torontosta putouksille. Hyvin on mielessä vielä tuo viininmaistelu ja Niagara-on-the-lake. On se Niagara komea ilmestys! Ja hyvää 50-vuotispäivää!
Kiitos kommentista, Terhi!
Hauskaa! Kuulostaa ihan samalta reitiltä! 🙂
Tuo oli kyllä kaikkineen oikein mukava ja kiinnostava kierros. Kiva, että sinne mahtui varsinkin tuo Niagara-on-the-Lake mukaan. En ollut koskaan kuulutkaan koko paikasta, mutta se oli kyllä kiva nähdä!
Kiitoksia onnitteluista! 🙂
Niagaran putoukset ovat minunkin pitkällä toivelistalla. Enpä tiennyt, että Niagara Falls -kaupungissa on sellainen markkinahumu. Jotenkin sitä kuvitteli, että putoukset ovat “keskellä ei mitään” mutta näköjään rahat osataan nyhtää pois joka paikassa.
Kiitos kommentista, Merja!
Kyllä se suoraan sanottuna vähän meidätkin yllätti, että meitä odotti semmoinen sirkuskaupunki. Noista luonnon ihmeistä olisi kiva nautiskella vähän rauhallisemmissa ympyröissä, mutta toisaalta ymmärtäähän sen, että paikka on kaupallistettu. Onhan se varmasti yksi maailman tunnetuimpia nähtävyyksiä!
Sen verran pitää kehuakin vielä, että itse putoukset on kaikkien ihasteltavissa aivan ilmaiseksi. Pääsymaksujen sijasta Niagaralla hinnoissa on jonkinlainen “niagaralisä”, jolla kerätään varoja ylläpitoon ja sensellaiseen, mihin nyt yleensä pääsymaksurahat on tarkoitettu.
Minusta ihan ok, että ne keillä on varaa maksavat vähän ekstraa, mutta kaikki ovat tervetulleita ja pääsevät nauttimaan nähtävyydestä.
Jos pitäisi vertailla Iguassua ja Niagaraa, kumpi putouksista on vaikuttavampi?
Ja mistähän lie tullut tuo SSSS 😀 Mä joudun lähes aina etenkin Euroopan kentillä satunnaistarkastukseen ja samaten melkein joka kerta läppäristä otetaan räjähdeainetesti. Joskus Damissa jouduin jo turvatarkastuksen läpäistyäni johonkin erikoistarkastukseen takahuoneeseen. Olin jo kävelemässä porteille, kun joku virkailija pyyti mut käytävältä mukaansa. Tavarat, kengät yms. pengottiin ja jouduin uudelleen ihmisskanneriin. En tiedä uskallanko koskaan edes yrittää Yhdysvaltoihin pääsyä 😀
Kiitos kommentista, Cilla!
Ei tarvitse pitkään miettiä kumpi oli vaikuttavampi, Niagara vai Iguassu. Iguassun putoukset voittavat ihan mennen tullen. Jos Niagaran putoukset on nähty muutamassa tunnissa, niin Iguassulla meni pari päivää aivan hujauksessa, ja olisi mieluusti jääty vielä tutkimaan lisääkin! Ja itse putouksetkin on Iguassulla aivan toista luokkaa.
Yritin tuota SSSS:ää vähän selvittää ja ilmeisesti sen saa, jos osuu johonkin TSA:n algoritmeihin. Ehkä voi johtua nimestä tai jos vaikka on matkustanut vääriin kohteisiin tai väärällä tavalla. Jos tuntuu siltä, että ässät saa lippuunsa aiheettomasti ja kovin usein, voi hakea Reddress-koodia.
Ja mene ihmeessä Jenkkeihin käymään. Ehkä kevyin varustein, niin menee sitten mahdolliset tarkastukset helposti. 😉
Tuo putousten lähelle menevä veneajelu on kyllä hauska kokemus, vaikka vesipesulta ei voikaan välttyä 😀 Koin itse jotenkin häiritsevänä putousten viereiset värikkäät turistiaktiviteetit ja Vegas-meiningin, ja tuntui että jotkin luonnonihmeen kanssa paremmin sointuvat rakennukset ja aktiviteetit olisivat tehneet alueesta viihtyisämmän.
Muuten ihan mukava kokemus, ja poikkesimme samalla reissulla myös viininmaistelussa. Ice wine jäi mieleen makeana herkkuna, jota piti kotiinkin saada yksi pullo 🙂
Kiitos kommentista, Sarianne!
Kyllähän tuo huvipuistomeininki vähän oli ristiriidassa upeiden putousten kanssa. Las Vegas tuli tosiaan hieman mieleen. Rahalla on pitänyt tehdä näyttävää ja tarjota ylenpalttisesti aktiviteetteja vierailijoille. Ikäänkuin ei itse putouksissa riittäisi ihmeteltävää. En tiedä. En vain taida olla kohderyhmää. 🙂
Tuo ice wine oli kyllä ihan syntisen hyvää. Onneksi oli matkalaukut niin pullollaan, ettei tarvinnut tälläkään kertaa kauheasti matkamuistoja ja tuliaisia raijata kotiin saakka…
Paljon ehditte nähdä ja kokea päivän aikana. Olitteko matkalla lokakuussa vai minä kuukautena? Meillä on Kanadan reissu tiedossa syksylle, mutta tarkempia aikatauluja tai kohteita ei olla vielä lyöty lukkoon. Mikäli Torontossa käydään, niin kysyn samaa kuin Eve, että oliko Niagaran putoukset käymisen arvoinen paikka? Ettekö olleet jossain toisessa kohteessa myös veneellä vesiputouksilla, kun menitte ihan niiden taakse tms ? 🙂
Kiitos kommentista, Elina!
Meidän reissu oli juuri syys-lokakuun vaihteessa. Niagaran putouksilla kävimme 5.10. Kuvat ja kertomukset saattavat hieman johtaa harhaan, koska koko Pohjois-Amerikassa vallitsi vierailumme aikaan aivan poikkeuksellinen helleaalto.
Niagaran retki Torontosta vei käytännössä kokonaisen päivän. Se on aika paljon uhrattu, varsinkin jos liikkuu näin vauhdikkaasti kuin me, ja on vain päivä tai pari aikaa kussakin kohteessa. Mielestämme retkipäivä oli kyllä onnistunut ja putoukset oli kiva nähdä. Olihan se jonkinlainen checkboxi myös omalla listalla.
Jos ei ole sidottu Torontoon, tuolla voisi olla vähän lähempänäkin kivoja kaupunkeja ja kyliä, joita yhdistelemällä voisi saada vähän edes takaisin ajeluun tärvääntynyttä aikaa säästettyä.
Iguassun putouksilla kävimme tosiaan joukuluussa 2022, ja siellä kävimme myös veneajelulla aivan putousten alla! Jos Iguassu on mahdollinen matkakohde, ja jos pitäisi valita Iguassun ja Niagaran väliltä, suosittelisin itse Iguassua.
Että näillä sekavilla ohjeilla siis toivotan teille hyvää reissua! Odottelen jo pääseväni lukemaan mitä Kanada tarjoaa teille! 🙂
Niagaran putoukset on kyllä niin hienot! Enpä ole tuollaisesta viinitilasta kuullutkaan. Hauska, että pääsitte samalla siellä käymään. Jääviini on pitkään ollut oma suosikkini. Teillä on tosi hauskoja reissuperinteitä kuten tuo Hard Rock Cafessa käyminen.
Kiitos kommentista, Paula!
Onhan ne upeat kyllä! En tiedä tuosta viinitilasta, että miten pitkään se on siellä toiminut. Tietysti se on myös arvioilta puolen tunnin ajomatkan päässä putouksilta, että ei sinne kyllä välttämättä vahingossa eksy. Varsinkaan jos tulee USA:n puolelta.
Jääviini oli kyllä tosi hyvää, joten ehkä teette pienen koukkauksen ensi kerralla, jos olette käymässä putouksilla. 😉
Hard Rock Cafesta on kyllä tosiaan muodostunut jonkinlainen perinne! Ei niitä ehkä aluksi ihan näin vakavissaan etsiskelty ja bongattu, mutta nyt kyllä tarkistetaan ihan järjestelmällisesti kohdekaupungit, että löytyykö ja mistä! PAIDAT ON SAATAVA 😀