Juhlimme Ilkan 50-vuotissynttäreitä matkalla Amerikkaan ja Kanadaan. Olimme vuotta aiemmin vierailleet Iguassun putouksilla Etelä-Amerikassa, joten halusimme sisällyttää tähän reissuun ehdottomasti Niagaran putoukset. Se onnistuikin kätevästi Toronton visiitin yhteydessä.

Tämä reissu tehtiin syys-lokakuussa 2023 ja reissun kaikki kohteet olivat ChicagoWashington D.C.TorontoNiagaran putouksetNew York. Yhteenvedon ja kustannukset löydät aiemmasta postauksestamme.

Päivä Torontossa

Olimme varanneet Torontoon majoituksen kolmeksi yöksi. Vietimme yhden kokonaisen päivän Torontossa ja toinen päivä oli varattu Niagaran putousten retkelle.

Aiemmasta artikkelistamme voit lukea tarkemmin, mitä kaikkea ehdimme nähdä ja kokea Torontossa edellisen päivän aikana. Vierailimme mm. Toronton saarilla sekä CN Towerissa ja tietysti myös paikallisissa panimoissa.

Niagaran putoukset

Niagaran putoukset ovat Yhdysvaltojen ja Kanadan rajalla sijaitsevat vesiputoukset, jotka muodostavat yhden maailman vaikuttavimmista luonnonnähtävyyksistä.

Ne koostuvat kolmesta osasta: Horseshoe Falls (Hevosenkenkä), American Falls (Amerikkalaiset putoukset) ja Bridal Veil Falls (Morsiusverho). Horseshoe Falls on suurin ja vaikuttavin osa, ja se sijaitsee pääosin Kanadan puolella.

Retkipäivä Niagaran putouksille

Olimme saaneet Matkatoimisto Aventuralta tarkat ohjeet retkeen liittyen ja niiden avulla kävelimme aamulla läheiselle Chelsea Hotellille, joka sijaitsi ihan lähellä omaa hotelliamme.

Se oli noutopaikka monille muillekin retkeläisille, mutta löysimme lopulta oman bussimme ja pääsimme matkaan aamuruhkaisen ja tietöitä pullollaan olevan Toronton läpi.

Bussin kuljettaja sekä hieman iäkkäämpi opasherramme kertoivat meille paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia kaupungista ja pääsimme näkemään bussin ikkunasta myös edellispäivältä tuttuja kohteita uudelleen.

Niagaralle on Torontosta matkaa noin 120 kilometriä, joka taittuu parissa tunnissa moottoritietä pitkin.

Niagara College Canada

Ensimmäinen pysähdyspaikkamme oli Niagara College Winery, joka on viinitilalla sijaitseva oppilaitos. Samasta paikasta löytyy viinin lisäksi opiskella myös siiderin, oluen ja viskin valmistusta. Kyseessä on kuulemma (ainakin Kanadan) ainoa oppilaitos, jossa on mahdollista opiskella näiden kaikkien juomatyyppien valmistusta.

Seurueellemme oli varattu pikainen tasting, jossa Ilkka pääsi maistelemaan jääviiniä sekä olutta. Saimme maistiaiset tilan valko- ja punaviinistä, ja lopuksi tarjottiin maistiaiset myös jääviinistä (Eiswein, ice wine).

Nykyaikainen jääviini on alunperin saksalainen viininvalmistustapa, jossa rypäleiden annetaan jäätyä köynnöksessä ennen sadonkorjuuta. Menetelmä vaatii kasvuympäristöltä erityisiä ominaisuuksia, koska rypäleiden pitää voida kesällä kypsyä, mutta kuitenkin syksyn tullen jäätyä.

Sato pilaantuu helposti, jos olosuhteet eivät menekään aivan nappiin. Saksan lisäksi jääviinin valmistukseen erityisen hyvin soveltuva alue löytyy Kanadan Ontarion provinssista.

Viininmaistelun ohessa Ilkka huomasi salin nurkassa jääkaapin, jossa oli opetuspanimon omaa olutta myytävänä. Sitä tuskin saa mistään muualta käsiinsä, joten tölkillinen olutta oli maistettava tämän nopean pysähdyksen aikana myös! Mitään näistä maistetuista tuotteista ei olisi osannut arvata opiskelijoiden tekemiksi.

Pääsimme tastingin jälkeen jaloittelemaan hetkeksi ravintolan takapihalla olevalle viinitilalle ja ihastelemaan maisemia. Kannattaa selvittää etukäteen, miten vierailu tänne onnistuu. Meidän retkeläisille oli varattu oma yksityistasting.

Niagaran putoukset

Niagara Falls -kaupunki oli kuin Las Vegas pienoiskoossa, sillä siellä oli hotelleja ja kasinoita sekä muuta markkinahumua vieri vieressä. Alueelle voi ajaa kuka tahansa ja toimintaa rahoitetaan veroilla, jotka ovat lisätty kaikkien hintojen päälle.

Putoukset itsessään levittäytyivät pitkälle alueelle ja ne näkyvät hienosti kokonaisuudessaan Kanadan puolelta. USA:n ja Kanadan raja menee joen keskellä. Myös USA:n puolella on näköalatasanteita, veneajeluita ja kävelyitä putouksen eri puolilla.

Aloitimme putouksiin tutustumisen lounaalla, jossa maisemat olivat ravintolan parasta antia. Sen jälkeen saimme ihastella putouksia 1,5 tunnin ajan vapaasti ennen siirtymistä pienen bussimatkan kautta veneajelulle.

Veneretki putousten pauhuun

Retkemme hintaan sisältyi veneajelu, joten kiirehdimme lippujen kanssa kohti suurta lauttaa, jonne mahtui kymmeniä ihmisiä kyytiin. Saimme yllemme sadeviitat, joista todella oli hyötyä, sillä vettä suihkusi putouksista niin paljon, että kameratkin oli pakko ottaa lopulta viitan sisälle.

Kieltämättä veneajelu oli hauska tapa nähdä putoukset myös joelta käsin ja lämpimän sään ansiosta vaatteetkin kuivuivat onneksi nopeasti.

Hard Rock Cafe -paitaostokset ja synttärilaulu

Olimme kyselleet etukäteen, että ehdimmehän pysähtyä paitaostoksille ja toiveemme kuultiin, vaikka retkioppaiden oman säätämisen vuoksi olimme aikataulusta hieman myöhässä. Onneksi olemme nopeita liikkeissämme ja saimme paidat hankittua.

Oppaiden korviin oli myös kantautunut, että jollain kyydissä olevalla on synttärit. Kukaan ei kuitenkaan tunnustanut sitä, joten möläytin, että olemme Ilkan 50-vuotissynttärimatkalla ja pian koko bussi lauloikin Ilkalle Happy Birthday:tä yhteen ääneen!

Niagara-on-the-Lake

Jatkoimme matkaa bussilla Niagarajoen myötäisesti kohti pientä sievää Niagara-on-the-Laken kaupunkia. Joenvartta kulkeva reitti oli muuten todella hieno ja siellä on myös hyvät patikointi- ja pyörämaastot.

Jalkauduimme Niagara-on-the-Laken kaduille ja opas esitteli meille vastarannalla sijainneen historiallisen Battlefield of Fort George National Historic -paikan. Hän kertoi myös, että kirkkaalla säältä täältä näkee aina Torontoon saakka.

Toronton siluetti häämöttää Ontariojärven takana
Toronton skyline erottuu sieltä sumun läpi juuri ja juuri

Kummitusten The Olde Angel Inn -baari

Näin pitkälle kun tullaan, pitää tietysti päästä maistamaan myös paikallista olutta. Saimme seuraksemme samassa bussissa olleen Shannonin ja meillä oli oikein mukava juttuhetki yhdessä.

The Olde Angel Inn huokuu iän tuomaa arvokkuutta. Talo on rakennettu jo vuonna 1789, ja se onkin yksi koko Kanadan vanhimmista rakennuksista. Kuten varmasti kaikilla tuon ikäisillä rakennuksilla, myös The Olde Angel Innillä on oma kummitus.

Oluet mukailivat perinteisen brittipubin valikoimaa. Mitään trendejä kosiskelevia erikoisoluita ei löydy, mutta sitäkin parempia änkyräkonservatiivisia bittereitä, pale aleja ja stoutteja kylläkin.

Tiukka aikataulu ei kuitenkaan sallinut kovin pitkää oluthetkeä, joten jakauduimme niin, että Katri lähti kuvaamaan kaupungin tunnelmallisia katuja ja Ilkka jäi Shannonin kanssa juomaan tasting-annokset loppuun.

Tässä kaupungissä on kuvattu myös Good Witch -sarjaa, jos sellainen on kenellekään teistä lukijoista tuttu. Tämä kohde kannattaa ehdottomasti merkitä talteen, sillä kyseessä on todella sievä kaupunki, jonka kaduilla olisi viihtynyt pidempäänkin ihastelemassa kauniita taloja.

Pitkän päivän päätteeksi ajoimme takaisin Torontoon, jossa meitä odotti reissun ensimmäinen vesisade ja esimakua viilenevästä ilmasta. Tähän asti olimmekin pärjänneet t-paidoilla ja meitä olivat hellineet todella kesäiset kelit.

Kohti New Yorkia

Torontosta matkamme jatkui New Yorkiin, joka oli tämän synttärireissun päätepiste. Siitä voit lukea lisää seuraavasta artikkelistamme.

Lentokentällä Ilkka sai muuten boarding passiinsa neljä S-kirjainta jotka tarkoittavat satunnaista erikoistarkastusta. Koko ukko ja reppu tarkistettiin siis perin pohjin, joten hän sai kuin saikin erityishuomiota synttärireissullaan – jopa enemmän kuin olisi toivonut.

Vieraile Niagaran putouksilla 360-videoiden kautta

Lue myös muut artikkelimme tästä reissusta