Risteilyn kolmantena aamuna saavuimme Italian “kantapäässä” sijaitsevaan Barin kaupunkiin. Bari on Italian yhdeksänneksi suurin kaupunki runsaalla 300 000 asukkaallaan. Kaupungin perustamisajankohdasta ei ole tarkkaa tietoa, mutta alueella on ollut asutusta jo 1500-luvulta ennen ajanlaskun alkua.
Saapuminen Barin keskustaan
Bussi kuljetti meidät laivalta rantaviivaa pitkin kohti keskustaa, emmekä voineet olla huomaamatta valtavaa linnoitusaluetta Castello Svevo di Baria, jota halusimme lähteä tutkimaan ehdottomasti paremmin.
Yllätykseksemme bussi jätti meidät kauniiseen lähelle rantaa, jossa ylväät palmut huojuivat korkeuksissa. Upeat punaiset ruusut kukkivat siististi hoidetussa puistossa, joka sijaitsi kauniiden rakennusten keskellä. Olimme selkeästi uuden ja vanhan Barin taitteessa, jossa ylelliset rakennukset olivat sopusoinnussa vanhan linnoitusalueen kanssa.
Barin vanhakaupunki
Vaikka alue näytti kartalla pieneltä, sinne mahtui monia kapeita tunnelmallisia kujia, ravintoloita, kauppoja sekä majoitustarjontaa.
Olimme olleet edellisenä päivänä Kotorin tunnelmallisessa keskiaikaisessa kaupungissa, jossa ruuhkaa aiheuttivat ihmisten lisäksi enimmäkseen kissat. Olikin aluksi totuttelemista, että skootterit huristelivat kapeilla kujilla niin vauhdikkaasti ohi, ettei niitä ehtinyt edes taltioimaan kunnolla valokuviin.
Jos skoottereita ei lasketa, niin muutoin Barin vanhakaupunki, Bari Vecchia, vaikutti uneliaalta. Pyykit kuivuivat talojen väleissä, ihmiset nojailivat parvekkeisiinsa tai viihtyivät varjoisilla paikoilla.
Häähumua Basilica San Nicolassa
Alueen selkeä keskipiste oli vuosien 1087–1197 aikana rakennettu Basilica San Nicola, jonka ympäristö ja kirkon sisätilat kuhisivat ihmisiä. Tänne turistit selkeästi osasivat suunnistaa ja kieltämättä kirkko oli upea.
Kattoa koristivat kultaiset maalaukset ja kirkon alakerrassa oli kaltereilla erotettu osio, jossa säilytetään Pyhän Nikolaos Ihmeidentekijän maallisia jäännöksiä. Pyhä Nikolaos tunnetaan myös meille kaikille tutumman Joulupukin esihahmona.
Kaiken hulinan keskellä kirkossa oli meneillään myös häät. Osuimme paikalle vihkimisen loppuvaiheessa ja kun siirryimme ulos ottamaan kuvia, siellä odottivat hääparia myös perhe, juhlavieraat sekä lippujen liehuttelijat ja rumpalit.
Otimme seurantaan kuitenkin dronea ohjaavan miehen, sillä hän seurasi herkeämättä ovea ja lennätteli kuvauskopteria testiksi, että kaikki olisi valmista hääparin saapuessa. Hänen ajoituksensa ansiosta saimme 360-kameran käyntiin oikealla hetkellä ja videomme kautta sinäkin pääset mukaan keskelle häähumua.
Vanhan kaupungin kiertelyä
Siirryimme häävieraiden ja muiden turistien jaloista kohti rauhallisempia kujia ja kun olimme kierrelleet tarpeeksi, siirryimme muurin reunustaa pitkin takaisin kohti lähtöpaikkaa. Helpoimmin tavoitettavissa olevat ravintolat olivat toistensa kopioita, joten valitsimme yhden jossa nautimme kolajuomaa, olutta sekä espresson. Pizzat olivat listalla alkaen kuusi euroa, mutta skippasimme ne, sillä laivalla oli mainio pizzabuffet odottamassa.
Bongasimme ravintolan edustalta “altaan”, joka kylttiä tarkemmin tulkitsemalla osoittautui miltei 2000 vuotta vanhaksi roomalaiseksi tienpohjaksi, joka oli jätetty näkyville muutoin laatoitetulle aukiolle.
Tarkemmin sanoen kyseessä oli vuonna 109 Rooman keisari Trajanuksen rakennuttama Via Appian laajennus, Via Traiana, joka johti Brindisistä muun muassa Barin kautta Beneventoon, jossa yhdistyi Via Appiaan.
Tämä on Italiassa hienoa, että vähän joka puolelta löytyy niin paljon historiaa, tosin valitettavasti tätä muinaismuistoa oli kunnioitettu mm. roskilla ja lukuisilla tupakantumpeilla.
Banksyn näyttely
Huomasimme heti kaupunkiin saapuessamme, että rannalla sijaitsevassa Museo Teatro Margheritassa oli suuret kyltit Banksyn näyttelystä. Tosin siinä kohtaa jonossa oli lauma äänekkäitä luokkaretkeläisiä, joten luovuimme heti ajatuksesta.
Kokeilimme onneamme uudelleen kaupunkikierroksen jälkeen ja kävimme kysymässä teatterin edustalla päivystäneeltä henkilöltä, että onko näyttely vielä auki ja mahtaisiko siellä olla meille tilaa. Meidän onneksemme sisällä oli vain pari hassua vierailijaa, joten liityimme joukkoon vaivaisen 10 euron sisäänpääsymaksulla.
Nautimme suuresti näyttelyn antimista, erityisesti sotaa ja politiikkaa kuvaavat teokset puhuttelivat meitä kovasti ja toivat mieleen parhaillaan käynnissä olevan Ukrainan sodan sekä Iso-Britannian vaiherikkaat viime vuodet sekä nykyhetken.
Tämä nykytaiteen edustaja ei pelkää ottaa kantaa poliittisiin aiheisiin. Hän on todennäköisesti tällä hetkellä yksi kansainvälisesti tunnetuin taiteilija, jonka graffitteja, maalauksia ja piirustuksia löytyy eri puolilta maailmaa.
Olet ehkä saattanut kuulla huutokaupasta, jossa Ilmapallotyttö-niminen teos tuhoutui heti sen myymisen jälkeen kehyksen sisälle rakennetun silppurimekanismin avulla. Näyttelyssä nähdyllä videolla Banksy muuten harmittelee, että se silppuri toimi jokaisella kerralla harjoituksissa, mutta huutokaupassa silppuri pysähtyi tuhottuaan vasta noin puolet taulusta.
Banksyn henkilöllisyyttä on arvuuteltu paljon ja Googlen mukaan hän olisi vuonna 1973 syntynyt englantilainen Robin Gunningham. Niin tai näin, hän on jo nyt jättänyt merkittävän jäljen taidemaailmaan. Elämää Banksyn kulissien takaa voit seurata myös TikTokista, jossa julkaistaan mielenkiintoisia videoita miehen tekemisistä.
Vinkkejä Bariin
Mikäli haluat vierailla Albaniassa, pääsee Barista Durrësiin kätevästi lauttayhteydellä, sillä välimatkaa on vain noin 300 kilometriä. Lauttoja kulkee päivittäin keskimäärin 5 kertaa ja matka kestää noin 7 tuntia. Durrësista pääkaupunkiin Tiranaan on autolla matkaa 38 kilometriä.
Läheiset Alberobellon ja Sassi di Materan kaupungit ovat molemmat Unescon maailmanperintöluettelossa ja vaikuttivat todella kiinnostavilta laivan ohjelmatarjonnassa. Valitettavasti tällä vierailulla emme ehtineet tutustua niihin tarkemmin.
Tee 360-kierros Barissa
Lue myös muut artikkelimme tästä matkasta
Dubrovnik – Game of Thrones -maisemissa
Keskiaikainen Dubrovnikin kaupunki oli kaunis, mutta ruuhkainen. Siirryimme ihailemaan kaupunkia köysiratavaunulla yläilmoihin Sdr-vuodelle.
Korfu – Unesco-kaupunki ja käsityöläisoluita
Helteinen Korfu linnoituksineen tarjosi Unesco-kohteita keräävälle runsaasti nähtävää. Löysimme paikallisia käsityöläisoluita tarjoavan ravintolan.
Bari – Joulupukin haudalla ja Banksyn jäljillä
Italialainen Barin kaupunki oli meille uusi tuttavuus, josta löysimme niin Joulupukin haudan kuin Banksyn näyttelynkin.
Kotor, Montenegro – Vuoristomaisemia ja kissoja
Upealle Kotorinlahdelle saapuminen oli jo elämys itsessään, jonka kruunasi hurmaava keskiaikainen Kotorin kaupunki Montenegrossa.
Ancona – Historiaa ja käsityöläisoluita
Ancona Italiassa yllätti positiivisesti niin kauniilla, historiallisella kaupungillaan kuin käsityöläisoluillaan.
7 päivän risteily itäisellä Välimerellä
Seilasimme viikon MSC Fantasian kyydissä ja vierailimme neljässä eri maassa. Blogissa vinkit reissuun, oletpa ensikertalainen tai risteilykonkari.
20 comments
Barista oli kiinnostavaa lukea, itselleni täysin tuntematon kohde. Oikeastaan voisin todeta, että koko Italian itä-rannikko on varsin vierasta seutua itselleni. Minua on jäänyt hieman harmittamaan, että Mäntässä ollut Banksy-näyttely jäi taannoin väliin, se olisi ollut kiinnostava.
Kiitos kommentista, Mikko!
Italian itärannikko oli meillekin aika tuntematonta aluetta ennen tätä reissua. Oli oikeastaan ihan nappivalinta risteillä juuri Adrianmerellä ja päästä tutustumaan kaupunkeihin lahden molemmilla puolilla!
Etelä-Euroopassa historia tosiaan näkyy siinä sivussa, argeologiset kaivaukset pääshoppailukaduilla ovat hyvä esimerkki😍
Kiitos kommentista, Mari!
Välimeren seutu on tosiaan melkoinen historiallinen aarreaitta. Mitä kauemmas pohjoiseen tullaan, sitä harvinaisemmaksi tuommoiset ikivanhat rakennukset ja rakennelmat tulevat. (Toki tämä koskee vain Eurooppaa.) Roomassa käydessämme antiikin läsnäolo kaikkialla oli suorastaan läkähdyttävää, mutta on ollut todella ilo huomata että näitä merkkejä menneistä ajoista on Italiassa muuallakin. 🙂
Kiva lukea välillä uudesta kohteesta, josta ei tiedä mitään. Tosin en usko, että varta vasten sinne lähtisin, mutta jos sattuisi niillä kulmilla muuten pyörimään, niin mikä jottei. 🙂
Kiitos kommentista, Merja!
Näinhän se kävi vähän meilläkin, että kohde osui valmiille reitille. Niin tai näin, oli mukavaa ja mielenkiintoista päästä tutustumaan Bariin! 🙂
Tuo suunta Italiasta onkin vielä jäänyt tuntemattomammaksi, mutta Baria kohteena ovat kyllä muutkin kehuneet.
Se puoliksi silputtu Banksyn työ on muuten näytillä Stuttgartissa Saksassa!
https://meriharakka.net/2019/10/07/stuttgart-museoita-kansanjuhlaa-ja-suklaata/
Kiitos kommentista, Pirkko!
Sama juttu! Oli kiva päästä pysähtelemään “saappaanvarren” pohjepuolella aina kantapäähän saakka. Bari vaikutti kyllä kivalta ja erityisesti tuo vanhakaupunki oli oikein viehttävän oloinen. Wikipediasta lueskelin, että siellä on ollut aiemmin rauhattomampaa, mutta ainakin nyt tuntui turistista ihan turvalliselta ja lupsakkaalta.
Pitääpä muistaa tuo Banksy-vinkki, jos vaikka satumme Stuttgartiin joskus! Kiitos vinkistä! 🙂
Tämä sattui sopivasti kun matkaaminen täältä Balkanilta Espanjaan marraskuussa on suunnittelupöydällä – yksi vaihtoehto on siirtyä Italiaan lautalla, ja nimenomaan juuri Bariin. Kaupunkí näyttää varsin kivalta, eikä siis ole meille ennestään tuttu. Tuolla kulmalla Italiaa ole muutenkaan pyöritty, joten todennäköisesti päädytään autolauttailemaan tuonne, ja tehdään pieni road trip ympäristössä ennen seuraavaa etappia kohti Espanjaa. Pieni korjaus muuten postaukseen, lauttayhteys Albanian puolelle on (sisämaassa sijaitsevan) Tiranan sijasta rantakaupunki Durrësiin. 🙂
Kiitos kommentista, Anne!
Mukava kuulla, että postaus sattui sopivaan ajankohtaan matkasuunnittelunne kannalta. Oikein hyvää välimerenreissua teille! 🙂
Kiitos korjausvinkistä! Pienen tarkastelun jälkeen on tosiaan todettava, että Tirana sijaitsee Durrësista jonkin matkaa sisämaahan. Käyn korjaamassa tämän tekstiin!
Bari näyttää juuri niin ihanan tunnelmalliselta kapeine kujineen, kuin italialaiselta kaupungilta voi olettaakin. Historiaa huokuu upeasti tämäkin paikka ja kirkko näytti tosi upealle!
Kiitos kommentista, Sanna!
Sitä se tosiaan oli – tunnelmallisia vanhankaupungin kujia ja ihmisiä arkisissa touhuissaan. Näillä kujilla olisi mielellään vaellellut vähän pitempäänkin. <3
Olipa tunnelmallisen näköinen paikka. Itse törmäsin joskus Sisiliassa mennessäni kirkkoon vierailulle hääseremoniaan. Oli vähän eri meininki kuin meikäläisillä. Siellä juoksenneltiin ja höpöteltiin ja vaan välillä seurattiin tomitusta:) Banksy on yksi suosikeistani. Viime vuonna oli Mäntässä hänen suuri näyttelynsä ja se oli myös katsomisen arvoinen.
Kiitos kommentista, Hannele!
Oli tosiaan “hieman erilaiset häät”! Juhlaväkeä oli melkoisesti ja kova säpinä kävi kaiken aikaa. Ketään ei tuntunut haittaavan ällistelevät ja pällistelevät turistilaumat. Vaikka mitäpä he sille olisivat voineetkaan tehdä, mutta kyllä Suomessa kai pannaan kirkon ovet kiinni yksityistilaisuuksien ajaksi tai jotain! 🤣
Banksy on kyllä nykytaiteilijoista varmasti kiinnostavimpia!
Hienoja kuvia. Kirja Banksystä hyllyssä. Kiinnostava artistii.
Kiitos kommentista, Sini!
Banksy on kiinnostava! Pitää mennä toistekin näyttelyyn, jos sattuu kohdalle. 🙂
Vaikuttaa kivalta kohteelta. Ja mukava oli lukea Banksyn näyttelystä. Huomasin ite vastaavan Milanon rautatieasemalla, mutta enää lähtöpäivänä ei valitettavasti ollut aikaa käydä sitä tsekkaamassa.
Kiitos kommentista, Cilla!
Bari oli mukava kohde! Banksy-näyttely sattui kohdalle todella sopivasti. Monesti kun tämmöisiä sattuu kohdalle, on paikka joko valmiiksi täyteen ammuttu (kuten nytkin) tai ei ole aikaa, mutta nyt onneksi palasimme samaa reittiä takaisin, näyttelyssä oli tilaa ja meillä aikaa. Aina ei osu kaikki näin sopivasti kohdilleen! 🙂
Kiva lukea hieman erilaisesta tuntemattomammasta Kohteesta Italiassa. Melkoisen paljon nähtävää tarjoaa tuokin kaupunki.
Kiitos kommentista!
Italiassa tosiaan riittää näitä antiikin nähtävyyksiä siellä sun täälläkin. Hieno maa matkailijalle! 🙂