Meidän molempien edellisistä Kreikan vierailuista on kulunut jo vuosikymmen, ellei toinenkin, joten oli mukavaa päästä tutustumaan Korfun saareen, joka oli molemmille uusi kohde.
Siirryimme aamupalan jälkeen laivalta ulos satamaan, josta bussi kuljetti meidät ensin terminaaliin ja sen läpi käveltyämme siirryimme toisen bussin kyytiin. Meidät kuljetettiin vanhan kaupungin laitaan, linnoituksen vierelle, jonne palaisimme myös päivän päätteeksi.
Linnoitukseen tutustumista
Vanha linnoitus, joka tunnetaan myös nimellä Pyhän Nikolaoksen linnoitus, on toinen Korfun kahdesta Unescon maailmanperintökohteeksi valitusta linnoituksesta.
Toisen linnoituksen nimi on samaa kreikkalaista loogista järjestelmällisyyttä myötäillen Uusi linnoitus. Vanhan linnoituksen historia ulottuu aina 500-luvulle ja sitä on rakennettu nykyiseen muotoonsa vuosien 1386–1797 varrella.
Vaikkeivät Korfun linnoitukset kuulukaan Venetsian puolustusjärjestelmään, ovat ne silti venetsialaisten suunnittelemia ja rakentamia Korfun aikoinaan kuuluessa Venetsian tasavaltaan.
Vanha linnoitus on rakennettu kahdesta kallioisesta kukkulasta muodostuvalle niemelle vanhankaupungin itäosassa ja nämä kukkulat ovat myös antaneet nimen koko Korfun kaupungille.
Linnoituksessa sattui olemaan kätevästi juuri meidän osuessa paikalle avoimien ovien päivä, joten pääsimme jaloittelemaan alueelle ilmaiseksi. Paikalla oli runsaasti vierailijoita, muun muassa paikallisia koululaisryhmiä, jotka vaikuttivat luokkaretkeläisiltä.
Linnoituksen järeät kivimuurit, kapeat kivetyt käytävät, kulkureitit muureilla ja erilaiset näytille asetetut tykit ja mörssärit toivat elävästi mieleen Helsingistä tutun Suomenlinnan.
Valtava köynnöspuu
Erään muurin laidalla kasvoi jotain, joka vaikutti aluksi isolta, mutta matalalta puulta. Tavallaan se olikin, mutta puun oksien alta pääsi kävelemään korokkeelle puun alle. Siellä ilmeni, että kyseessä oli jonkinlainen köynnöstävä puu ja sen sisällä oli metallinen kehikko, jonka ympärille puun oksat olivat muotoiltu kasvamaan.
Tämmöinen elävä maja olisi upea yksityiskohta puutarhaan! Vielä kun sen saisi samalla upealla merinäköalalla, jota pääsimme ihailemaan oksien katveessa.
Majapuun kohdalla oli myös vanha suuri rakennus, jossa sijaitsi Joonian yliopiston musiikkiosasto. Sisältä kuului kaunista viulunsoittoa paristakin eri avoimesta ikkunasta.
Helpotusta helteeseen
Päivä oli todella kuuma, ja vasta pitkästä talvesta toipuvalle meinasi tulla uupumus jo muutamassa tunnissa. Onneksi linnoituksessa toimi myös pieni ravintola. Saimme vilvoitella varjossa jonkin aikaa ja nauttia kylmät kolajuomat.
Lähtiessä huomasimme, että paikassa myytiin myös korfulaista olutta, joten sellainen maistettiin vielä pikaisesti ennen kuin jatkoimme matkaa. Pakastimesta haettiin huurteinen tuoppi tähän tarkoitukseen.
Kreikkalainen kirkko
Ravintolan takaa löytyi vanha kirkko, jossa ei valitettavasti saanut kuvata. Kreikkalainen kirkko poikkeaa ilmiasultaan aika reippaasti italialaisesta. Kreikkalaiskatolinen kirkko onkin ikään kuin emokirkko suomalaisille tutummalle ortodoksiselle kirkolle.
Italiassa vallitseva katolinen kirkko taas ei ole suomessa niin tuttu ja yleinen, mutta on tavallinen jo heti kun siirrytään Keski-Eurooppaan ja erityisesti latinalaisiin maihin.
Kirkon takana ollut polku päättyi ja ilmeni ettei linnoitusta päässyt kiertämään kokonaan ympäri. Linnoitus oli rakennettu niemelle, ja sen keskellä kohosi korkea huippu. Huipulla näkyi ihmisiä, sieltä pystyi näkemään majakan sekä suuren ruosteisen ristin, joten olihan sinne päästävä. Meidänkin.
Näkymät huipulta
Palasimme hieman takaisinpäin ja ohitettuamme kauniin kellotornin, löysimme jyrkän sileiksi hioutuneilla kivillä päällystetyn käytävän, joka näytti johtavan ylös. Pääsimme sitä pitkin kiipeämään lopulta aivan kukkulan huipulle. Reitti oli paikoitellen aika jyrkkä ja liukkaiden kivien vuoksi vähän pelottavakin, mutta pääsimme kumpainenkin ylös ja myöhemmin myös takaisin alas ehjin nahoin.
Ylhäälle kapuaminen kannatti. Sieltä avautuivat upeat ja esteettömät näkymät yli linnoituksen ja lähirantojen sekä tietysti myös läheisen kaupungin ylle. Otimme ylhäältä myös perinteeksi muodostuneet 360-videot, jotka löydät artikkelin lopusta. Juuri tällaisissa korkeista paikoista avautuvissa näköalapaikoissa 360-videot pääsevät parhaiten edukseen.
Ostoskujien vilinää
Linnoituksesta poistuttuamme jatkoimme suoraan sitä vastapäätä sijaitsevan pienen puiston yli vanhankaupungin puolelle. Kaupungilla risteili katuja ja kujia sinne tänne, ja oli jopa hieman hankalaa yrittää pysytellä valitussa suunnassa. Myös Korfun vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.
Katujen varsia täyttivät erilaiset ravintolat ja pienet putiikit, jotka myivät mikä mitäkin. Useimmat erilaisia matkamuistoja, mutta löytyipä sieltä myös vaatepuoti, josta Katri osti itselleen viehkeän kesämekon.
Craft-oluen metsästystä
Mekko-ostoksen kunniaksi päätimme tarkistaa löytyisikö lähistöltä vielä jotain craft beer -baaria. Linnoituksessa nautittu olut oli kyllä paikallisen pienpanimon valmistamaa, mutta se ei oikein ollut erityisen makoisaa.
Google Mapsin avulla löysimme lähistöltä muutamiakin baareja, joiden olutvalikoimaa oli kehuttu. Valitsimme niistä parhaimmat arvostelut saaneen Stradan, joka ei ollut onneksi edes kovin kaukana. Baari löytyikin, ja sieltä löytyi myös joitakin oikein hyviä korfulaisia oluita!
Paluureitti bussille
Oluesta voimaantuneina lähdimme kävelemään rannan myötäisesti jonkinlaista rantavallia/muuria pitkin takaisin kohti linnoitusta, jonka edestä pääsimme bussilla paluumatkalle kohti laivaamme.
Kaupungilta jäivät mieleen paikoittain ruuhkaiset kadut, joissa velloi paljon – tai todennäköisesti ihan normaali määrä – turisteja, mutta korona-ajan jälkeen se tuntui ihmispaljoudelta.
Linnoitukselle kaikki tuntuivat mahtuvan aika hyvin, mutta erityisesti kaupungin isommilla kaduilla oli turisteja paikoittain tungokseen saakka. Alueella, jossa me liikuimme, ei ollut varsinaisia uimarantoja, mutta jossain kohdissa näkyi porukkaa rannoilla vilvoittelemassa.
Nähtävää Korfulla
Korfu on Kreikan saarista seitsemänneksi suurin ja sitä kehutaan monipuoliseksi sekä tyylikkääksi lomakohteeksi. Laivayhtiön retkilla Korfuun olisi päässyt tutustumaan kävellen tai jeeppiajelun merkeissä. Korfu sijaitsee lähellä Kreikkaa ja Albaniaa.
Tee 360-kierros Korfun linnoituksella
Lue myös muut artikkelimme tästä matkasta
Dubrovnik – Game of Thrones -maisemissa
Keskiaikainen Dubrovnikin kaupunki oli kaunis, mutta ruuhkainen. Siirryimme ihailemaan kaupunkia köysiratavaunulla yläilmoihin Sdr-vuodelle.
Korfu – Unesco-kaupunki ja käsityöläisoluita
Helteinen Korfu linnoituksineen tarjosi Unesco-kohteita keräävälle runsaasti nähtävää. Löysimme paikallisia käsityöläisoluita tarjoavan ravintolan.
Bari – Joulupukin haudalla ja Banksyn jäljillä
Italialainen Barin kaupunki oli meille uusi tuttavuus, josta löysimme niin Joulupukin haudan kuin Banksyn näyttelynkin.
Kotor, Montenegro – Vuoristomaisemia ja kissoja
Upealle Kotorinlahdelle saapuminen oli jo elämys itsessään, jonka kruunasi hurmaava keskiaikainen Kotorin kaupunki Montenegrossa.
Ancona – Historiaa ja käsityöläisoluita
Ancona Italiassa yllätti positiivisesti niin kauniilla, historiallisella kaupungillaan kuin käsityöläisoluillaan.
7 päivän risteily itäisellä Välimerellä
Seilasimme viikon MSC Fantasian kyydissä ja vierailimme neljässä eri maassa. Blogissa vinkit reissuun, oletpa ensikertalainen tai risteilykonkari.
22 comments
Itselleni tulee tuosta linnoituksesta erityisesti mieleen Kuuban Havannassa oleva Fortaleza de San Carlos de la Cabaña -linnoitus, mutta kieltämättä Suomenlinnakaan ei kaukana ole. Itse en ole Kreikassa koskaan käynyt, vaikka maa olisi varmasti tavattoman monipuolinen, josta löytyy kiinnostavia historiallisia kohteita, luontokohteita ja upeita rantojakin.
Vaikuttaa muuten siltä, että craft-olutta alkaa olemaan pikkuhiljaa Euroopasta paikasta kuin paikasta!
Kiitos kommentista, Mikko!
Me emme ole Kuubassa itse käyneetkään, ainakaan vielä. Kyllä varmasti linnoituksissa on kaikissa paljon yhteistä – Ovathan ne samaan tarkoitukseen suunniteltu. 🙂
Craft-olutta alkaa tosiaan löytyä vähän sieltä sun täältä. Olen tästä asiasta itse oikein mielissäni. Tykkään maistella paikallisia ruokia ja tietysti myös juomia. Oluesta kun pidän vielä ihan erityisesti, niin niitä on oikein kiva maistella eri maissa. Käsityöoluessa vielä variaatiot ovat aivan mielikuvituksen varassa, joten eroja tosiaan löytyy, ja välillä käy oikea onnenpotku kun kohdalle osuu jotain todella erikoista!
Korfu oli todella kiva paikka vierailla ja erityisesti Venetsian aikaiset rakennukset ovat upeita ja välillä tuntui ettei olisi ollenkaan Kreikassa. Kiersin Korfua autolla muutamia päiviä – ja majoituin Korfun kaupungin lisäksi läntisellä ja pohjoisella rannikolla. Kävin myös kolmen päivän reissulla Albaniassa. Pidin Corfu Red beer oluesta joka oli hyvää vaihtelua Mythos oluelle
Kiitos kommentista, Jani!
Meillä taitaa molemmilla olla aiemmat kokemukset Kreikasta melko yksipuolisesti rantakohteita. Oli siis jo aikakin päästä näkemään vähän historiallisia paikkoja myös. Kreikassa tuntuu tosiaan olevan tarjolla herkkuja niin rantalomailijalle kuin historiasta kiinnostuneelle! Tykkään itse myös kreikkalaisesta ruoasta, mutta tällä kertaa sitä ei maisteltu, kun oltiin niin perinpohjaisesti laivayhtiön muonituksessa.
Albania kiinnostaa myös meitä. Ehkäpä siellä olisi helpointa tosiaan käydä vaikkapa juuri Barin tai Korfun kautta!
Corfu Red Beer jäi maistamatta kun en muista siihen edes törmänneemme, mutta niin jäi myös Mythos. Mythoksesta on jäänyt mielikuva perus kauppalagerista, jonka kaltaista saanee ihan mistä tahansa maasta. Ovat niin samankaltaisia toistensa kanssa, että jätän yleensä maistamatta, jos vain on jotain erikoisempaa vaihtoehtoa tarjolla. 🙂
Pidän Korfusta. Erityisesti sen vanhassa kaupungissa on tunnelmaa. Se on sekoitus Välimeren maita.
Kiitos kommentista, Sari!
Kyllä tuolla tosiaan oli aistittavissa Kreikan lisäksi myös aimo annos Italiaa. Aika mukava yhdistelmä, en ihmettele, että pidät. 🙂
Kieltämättä puumaja ihana. Itsellä lapsuudesta turvamuisto naapurin syreenimajasta❤️❤️❤️
Kiitos kommentista, Mari!
Mun serkkujen pihassa kasvoi (tai kasvaa kai vieläkin) erikoinen pihlaja, jonka alle/sisään muodostui tuollainen maja. Vanha kunnon majapuu tuli mieleen heti tuosta. Sinne en taitaisi enää aikuisena mahtua sisään, mutta tuolla oli hyvin tilaa useammallekin aikuiselle. Kelpaisi hyvin itsellekin – varsinkin jos saisi samat maisemat mukana! 😀
Kivalta näytää Korfullakin, ja tosiaan jotenkin ei-kreikkalainen fiilis tuossa arkkitehtuurissa. Paikallista pienpanimo-olutta on aina ilo löytää! Me ollan maistettu kreikkalaista artesaaniolutta vain Ateenassa, joten seuraavaksi tavoitteeksi sen suhteen voisi sitten ottaa paikallisoluen nauttimisen jollain Kreikan saarista 🙂
Kiitos kommentista, Anne!
Pienpanimot ovat tosiaan itselläkin hyvin lähellä sydäntä! Tykkään maistella aina uusia oluita, kun vain on mahdollisuus. Myös pienpanimoilla on mukava vierailla, jos vain sattuu kohdalle! Reissuteemana olut on ihan mahtava – nähtävää ja maisteltavaa riittää, ja valikoima vain sen kuin kasvaa!
Nähtävää Korfulla todellakin riittää, myös tuo Korfun kaupunki on kiinnostava. Muistelenko oikein, että Korfu on hieman vihreämpi kuin moni muu Kreikan saarista? Muutenkin pieni italialaisvivahde tekee saaresta hieman muista Kreikan saarista erilaisen.
Kiitos kommentista, Sandra!
Saattaa hyvin pitää paikkansa, että Korfu olisi keskivertokreikkaa vehreämpi. Paha kyllä sanoa, kun edellisestä reissusta Kreikkaan alkaa olla jo aikaa. Lisäksi tämä kesä tuntuu olevan niin kuuma ja kuiva, että oikein vihreää ja vihantaa paikkaa saa oikein etsiä.
Joskus kauan sitten ennen kuin muutin Kaliforniaan meillä taisi olla suunnitelma mennä Korfulle. En muista mitä sitten tapahtui koska en ole siellä koskaan käynyt. Minulla on ollut nyt kova hinku Kreikkaan sillä teidän tavoin minunkin viimeisestä Kreikan reissusta on vierähtänyt jo varmaan viisitoista vuotta. Näyttää ihan mielenkiintoiselle ja plussaa siitä, että siellä on noin paljon historiallista nähtävää.
Kiitos kommentista, Paula!
Kiva kuulla, että Korfu herätteli kreikankaipuuta. Korfulla ainakin oli rantaelämän lisäksi muutakin nähtävää. Niin myös varmasti monissa muissa paikoissa Kreikassa, onhan sillä kuitenkin myös historiaa antiikin ajoista saakka! Kannattaa ehkä valita sellainen kohde, jossa löytyy mahdollisuus tyydyttää sekä aikuisten kulttuurinnälkä, että lasten uimatarpeet. Uskoisin, että Kreikka pystyy helposti tarjoamaan mahdollisuudet molempiin samassa kohteessa!
Korfulle emme ole koskaan päätyneet, mutta kivan tyypilliseltä kreikkalaiselta saarelta tuo vaikuttaa, eli miksei, jos se jossain kohtaa sopivasti tulisi vastaan! Välimeren alueen helleaallot tänä kesänä ovat kyllä panneet taas entistä tiukemmin ajattelemaan, että ei tuonne kesällä – jopa täällä Itä-Timorissa on ollut näinä päivinä ihan kohtuullista, 25 asteen pinnassa, ja ollaan kuitenkin lähes päiväntasaajalla!
Kiitos kommentista, Pikko!
Mekään emme varmaan olisi tulleet lähteneeksi varta vasten Korfulle, ellei se olisi osunut risteilyn reitille. Reitti osoittautui loppujen lopuksi todella hyväksi, koska se kierrätti meitä molemmin puolin Adrianmerta ja pääsimme parin uuden maan lisäksi vierailemaan sekä Italiassa, että Kreikassa kaupungeissa, joita emme ehkä olisi muuten koskaan löytäneet. Kaikki pysähdykset olivat mielenkiintoisia!
Tämän kesän kuivuus ja kuumuus on ollut tosiaan suorastaan sietämätöntä. Pääsimme tältä matkalta kotiin parahiksi ennen pahimpien helleaaltojen hyökymistä, mutta tukalista olosuhteista ja rutikuivasta luonnosta ollaan saatu ensikäden kokemusta aivan Ruotsia ja Tanskaa myöten. Aika hurjalta tuntuu!
Mulle Korfun kaupunki eli Kerkyra oli rakkautta ensi silmäyksellä! Niin kaunis ja eläväinen. Meillä oli majoitus siellä, mutta tehtiin retkiä ympäri saarta. Jostain syystä tuolla linnoituksella ei käyty. Selvästikin hyvä syy palata tälle kauniille saarelle! 🙂
Kiitos kommentista, Anna!
Kiva kuulla, että Korfu on tehnyt noin suuren vaikutuksen! Me ehdimme valitettavasti tutustua Korfuun vain päivän ajan, mutta voin hyvin kuvitella että siellä olisi viettänyt mielellään aikaa pidempäänkin. Jos noin kovasti tykkäsite, niin ilman muuta kannattaa lähteä takaisin tarkistamaan myös linnoitukset! 😀
Kreikka on ollut mun bucket-listassa jo pitkään, mutta ei saatu aikaiseksi tähän mennessä. Kreikka on sillä tavalla mielenkiintoinen paikka, että on vaikea päättää, meneekö kulttuurin tai rantaloman perässä. Korfu on näin varsin hyvä vaihtoehto, koska siellä voi yhdistää molempia.
Kiitos kommentista, Nadine!
Kreikka osuu varmasti omiin mieltymyksiin mikäli kulttuuria ja rantalomaa kaipaa! Vaikkapa juuri Korfulla saa nämä molemmat. Pidä vain Kreikka bucket-listalla, ja nosta vaikka pari pykälää korkeammalle! 🙂
Korfulla en ole minäkään käynyt. Kreikasta tuttuja ovat ainoastaan Rodos ja Samos. Äiti on reissannut oikein urakalla ympäri Kreikkaa ja taisi Korfullakin käydä joku aika sitten. Toisaalta olisi kiva tutkia noita eri saaria ja vertailla niiden tarjontaa.
Kiitos kommentista, Cilla!
Itselläni on Kreikasta ennestään kokemusta ainoastaan Kreetalta, josta tykkäsin myös. Tosin se reissu oli aika rantalomapainotteinen. En ole itse mikään erityinen rantaihminen. Paluu Kreikkaan on kutkutellut mielessä jo pitempään, joten tämä piipahdus Korfulla sopi oikein hyvin. Tuollainen eri saariin tutustuminen olisi kyllä todella kiinnostavaa. Sen lisäksi kiinnostaisi päästä myös Ateenaan. Ehkäpä vielä joskus, kunhan keritään! 🙂