Liikkuminen onnistuu helposti kävellen kompaktin kokoisessa Nizzan keskustassa ja vanhan kaupungin alueella. Jos haluat laajentaa reviiriäsi, niin ota alle kaupunkipyörä, Segway, paikallisbussi, juna tai Uber. Nizzan rautatieasema on muuten yksi kauneimmista, joita olemme nähneet. Siellä kannattaa käydä, vaikka et olisi matkustamassa junalla lähikaupunkeihin tai Monacoon.
Taksilla tai Uberilla
Vietimme Nizzassa viisi yötä toukokuun 2018 lopulla ja käytimme ahkerasti niin paikallisbusseja kuin juniakin liikkumiseen. Lentokentältä nappasimme taksin sijaan Uberin, joka maksoi 15 euroa (taksin ollessa 40 euroa). Kävimme Monacossa junalla kolmena päivänä seuraamassa formulakisoja.
Bussilla
Monaco GP:n kisaviikonloppu ei näkynyt Nizzan katukuvassa juurikaan rautatieaseman ulkopuolella. Majoituimme asuinhuoneistossa osoitteessa 18 Rue Alberti, joka sijaitsi kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista sekä vajaan kilometrin päässä rannalta. Huoneistomme edustalla oli bussipysäkki, joista nopean googlailun perusteella meni kaksi bussia suoraan rautatieasemalle. Bussilipun hinta oli 1,50 euroa ja sen sai helpoiten ostettua kuljettajalta. Lippu piti ”validoida” heti bussissa olevassa laitteessa. Googlen kartan avulla seurasimme pari ensimmäistä kertaa, että missä pitää jäädä pois. Sen jälkeen reitti olikin jo hyvin helppo. Majapaikkamme ympäristön kadut olivat yksisuuntaisia, joten bussi tuli hieman eri reittiä takaisin.
Junalla
Rautatieasemalla tutkailimme aluksi automaatteja. Olin etukäteen lukenut Appa Matkustaa -blogista, että lippujen ostaminen automaatista ei ole ihan yksinkertaista, johon voimme kyllä yhtyä. Saimme yhdet liput ostettua automaatista lauantaille, jonka jälkeen automaatti sulkeutui mystisesti. Rautatieaseman päädyssä oli lipunmyynti, johon siirryimme asioimaan. Jonkin aikaa jonotettuamme pääsimme ystävällisen asiakaspalvelijan luokse selvittämään mitkä liput meillä jo on ja mitä tarvitsemme lisää. Tässä vaiheessa selvisi, että junayhtiöitä on kaksi ja olimme onnistuneet ostamaan ensimmäiset liput Nizzasta Monacoon Thello-nimisen yhtiön junaan, jonka määränpää oli Milano.
Tarjolla oli menopaluu-lippuja, joissa ei tarvinnut tietää tarkemmin matkustusaikoja. Tämä sopi meille mainiosti, koska aikataulumme ei ollut vielä tarkasti tiedossa. Ostimme menopaluu -liput perjantaille sekä sunnuntaille. Lauantaille hankimme vain paluuliput. Liput maksoivat 4,50 euroa/henkilö/suunta (Thello-yhtiön liput olivat 5 euroa/suunta). Junia kulki Monacoon puolen tunnin välein ja oikea juna Monacoon löytyi valitsemalla kohteeksi Vintimille. Takaisin tullessa junan pääteasema oli Grasse. Nizzassa juna pysähtyy kahdella asemalla, joista toinen, Gare de Nice-Ville on päärautatieasema.
Perjantaina liikenteessä oli jonkun verran formulakansaa ja epähuomiossa väki ohjattiin aluksi väärään junaan. Onneksi oikea juna löytyi ja pääsimme liikkeelle. Junan reitti kulkee rannikkoa pitkin välillä tunneleissa ja maisemat ovat huikeat! Monacossa juna-asemalta on mahdollista lähteä kahteen suuntaan, joko suoraan alas satamaan tai hissillä ylös kohti kasinoa ja muita nähtävyyksiä.
Yhtään lipuntarkastajaa emme nähneet koko viikonloppuna, mutta formuloiden takia lauantaina ja sunnuntaina liput ennakkoon ostaneet pääsivät nopeammin laiturille ja junaan. Aseman edustalle oli tehty karsinoita jonottajille, mutta meidän ei onneksi tarvinnut jonotella juniin, olimme sen verran ajoissa aamulla ja illalla myöhään liikenteessä. Vain kerran emme heti saaneet istumapaikkoja junasta.
Mikäli olet kiinnostunut tutustumaan Nizzan ja Monacon välissä oleviin kaupunkeihin se onnistuu helposti näillä junilla. Samoin Cannesiin pääsee helposti junalla, mutta tätä retkeä emme ehtineet toteuttaa. Junaliikenne on kuulemma lakossa aika ajoin, joten kannattaa melkein kipittää suosiolla lipunmyyntiin, jos haluaa varmistaa perillepääsyn toivomaansa kohteeseen.
Raitiovaunulla
Rautatieasemalta lähtee myös raitiovaunulinja, joka kulkee läpi Nizzan keskustan kaunista puistoreittiä. Myös sinisiä kaupunkipyöriä oli paljon liikenteessä ja mekin haaveilimme pääsevämme ajelemaan Rivieraa pitkin niillä. Aikapulan vuoksi nämä vaihtoehdot jäivät kuitenkin testaamatta.
Lue myös:
- Tähtisadetta Monacon F1-kisoissa
- Formula 1 -elämysviikonlopun sisältö ja kustannukset
- Ravintolavinkit Nizzaan
10 comments
Juna on kyllä kätevä väline tuolla päin, joskin meidän matkakokemuksemme ovat jo 16 vuotta vanhoja. Raitiovaunukiskojakaan ei Nizzassa ollut vielä tuolloin. Nyt syyskuussa ajattelimme kokeilla junan sijaan bussikyytiä Monacoon. Tai ainakin yritämme, jos tuo vaihtoehto on edelleen tarjolla. Muistelen, että aikoinaan sitä suositeltiin huimien maisemien vuoksi. Kiitos tästä infopaketista, kiva saada päivitystä omiin, vähän jo vanhoihin tietoihin.
Oi kun tulvahti muistoja mieleen, Nizzassa pari vuotta sitten näillä junilla seikkailtiin. En muuten mistanut yhtään että Nizzan rautatieasema on noin kaunis! 😀 Kai sitä on jännittänyt niin kovasti oikeaan junaan menoa. 😀 Tuo Villefanche-sur-Mer on tosi nätti kylä, saatiin päähämme ajaa suoraan sinne, kun tultiin Cannesista, vaikka lippu oli vain Nizzaan asti. 😀 No, kun mekään emme nähneet koko reissulla yhtään lipuntarkastajaa niin ei tarvinnut esittää tyhmää turistia, ai menikö Nice-Ville jo? 😀
Omalla Nizzan reissulla käytin vain bussia. Sillä menimme lentokentältä keskustaan ja edullisilla 1,50 euron lipuilla kävimme Monacossa ja Villefranche-sur-Merissä. Nizzassa julkinen liikenne tuntuu toimivan hyvin ja bussilla / junilla pääsee kätevästi lähikyliin. Tykkäsin Nizzasta muutenkin, kun siinä yhdistyi kaupunki- ja rantaloma. Joskin rannalla emme ehtineet käydä, kuin yhtenä iltana kävelemässä.
Hienoa! Väliin ajattelee, ettei tuolla ole varaa yhtään mihinkään, mutta tietysti julkinen liikenne maksaa saman kuin muualla tai on jopa suomalaisittain edullista. Minulla on vain Suomessa onnistunut se, että saan koko lipunmyyntilaitteen sulkeutumaan, onneksi oli asiakaspalvelu.
Kiitos kommentista ja kiva kuulla, että näistä oli hyötyä! Hämärä mielikuva olisi, että bussivaihtoehto löytyy myös, mutta sitten tuttuni taas totesi, että ehdottomasti junalla Monacoon. Ehkä formuloiden aikaan se olikin ripein vaihtoehto. Kiva kuulla sitten, miten teidän reissu on sujunut ja mitä kaikkea olette sieltä löytäneet.
Kiitos Virpi kommentista! Mukavaa, että sait hyviä fiiliksiä kirjoituksesta 🙂 Mekin oltiin aika jännän äärellä lippujen oston kanssa, mutta sitten laiturilla oli hyvin aikaa ihastella rautatieasemaa junaa odotellessa. Täytyy ehkä pysähdellä noissa pikkukylissä, jos vielä tuolle suunnalle eksyy 🙂
Oho, no ei ollut pahan hintainen bussikyyti lentoasemalta. Me ei sitä vaihtoehtoa jaksettu miettiä, kun oli painavat laukut mukana. Lähellähän se oli kyllä kaupunkia, että samalla vaivalla melkein olisi mennyt bussillakin. Tiedä vaikka lentokentältä olisi mennyt bussi suoraan majapaikan eteen 🙂
Lippujen hinnat olivat positiivinen yllätys! Etenkin junaliput eivät kyllä mitenkään hinnalla pilattuja. Mekin mietittiin tuota automaattia, että tuliko sillä päivän myyntikiintiö täyteen, pakollinen lepotauko vai mitä ihmettä 😀
Tuo Grasse-Ventimiglia -juna on ihan paras reitti Ranskan Rivieran rantakaupunkien tutkimiseen. Omilla reissuillani olen myös mennyt Nizzan lentoasemalta suoraan bussilla Venceen ja sieltä pitäen bussimatkaillut lähikylissä (St Paul de Vence, Tourrettes-sur-Loup, St Jeannet jne.), eikä nuo lyhyemmät matkat maksa bussissa kuin 1,50 e. Tai ainakin 2 vuotta sitten, kun viimeksi kävin.:)
Lähikylissä vierailu kuulostaa ihanalta! Se olisi ehdottomasti kiinnostanut, jos aikaa olisi ollut enemmän. Bussiliput ovat näköjään pysytelleet samoissa hinnoissa.