Serbia sijaitsee Balkanin alueen keskellä ja se jakaa maarajat Unkarin, Kroatian, Bosnia ja Hertsegovinan, Montenegron, Kosovon, Pohjois-Makedonian sekä Bulgarian kanssa. Serbia ei ollut EU-maa vielä kesällä 2024, eikä kuulu myöskään Schengen alueeseen.

Suhteet naapurimaihin ovat vaihtelevat. Serbia ei esimerkiksi halua tunnustaa Kosovon itsenäisyyttä, joten meidän täytyi pohtia tarkasti mihin kohtaa reittiä saisimme Serbian mahdutettua.

Totesimme, että rajanylitys voisi onnistua kivuttomimmin Bulgariasta ja sopiva päiväretki Serbian puolelle löytyikin Sofiasta. Jätimme tällä kertaa maan pääkaupungin Belgradin väliin ja suuntasimme maan kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin nimeltään Niš.

Rajamuodollisuudet

Sofiasta Serbian rajalle oli noin tunnin ajomatka ja se sujui leppoisasti oppaamme kertoessa meille kohteesta sekä päivän kulusta. Hän varoitteli, että rajalla saattaa vierähtää helposti tuntikin, mutta menomatkalla jonoa ei ollut juurikaan.

Ajoimme luukulle, jossa auton ikkunat avattiin, passimme tarkastettiin ja leimattiin. Meitä oli tällä retkellä oppaan lisäksi vain kolme, joten tämä prosessi oli nopeasti hoidettu.

Takaisin tullessa jonotimme aluksi hetken aikaa, mutta opas huomasi, että tiskejä avataan lisää ja hän kaasutti muiden jonottajien rinnalle avatulle tiskille, joten meillä meni rajan ylitykseen vain vartti.

Joskus rajalla jonottamiseen voi kulua kolmekin tuntia, joten olimme tällä kertaa onnekkaita. Toisin oli kilometrien mittaisella rekkajonolla, joilla ylitykseen saattaa mennä päiviä.

Nähtävyydet

Medianan muinainen kaupunki

Opas vei meidät ensin kaupungin laidalla sijaitsevalle aidatulle ja vartioidulle alueelle, jossa kiinnitimme ensimmäisenä huomiota massiiviseen puurakennelmaan.

Sen alta löytyivät ylellisen asuinpaikan hyväkuntoiset rauniot myöhäisroomalaiselta ajanjaksolta Konstantinus Suuren hallintokauden ajalta. Arkeologisia kaivauksia suoritetaan edelleen ja uusia löytöjä tehdään jatkuvasti.

Raunioita on restauroitu ja palautettu mahdollisimman tarkasti alkuperäiseen kuntoonsa. Raunioilta näkyy seinien muotoja ja rakennustyylejä. Lattioiden kauniit mosaiikkikuviot ovat ihastuttavia, ja rakennelman perältä löytyy kylpylän lattia-alue, jonka päälle pääsee kävelemään lasitettua siltaa pitkin.

Medianaan on pääsymaksu, mutta se sisältyi retkemme hintaan. Lippuja sai ostettua suoraan portilta, mutta kannattaa selvittää niiden saatavuus sekä aukioloajat etukäteen, sillä kohde on sen verran sivummalla.

Ćele kula - Pääkallotorni

4,5 metriä korkea kivitorni, Ćele kula/Skull Tower, on yksi Nišin niskavilloja nostattavista muistomerkeistä. Torni on rakennettu vuonna 1809 Serbian ensimmäisen kansannousun jälkeen, ja sen neljälle sivulle oli alunperin muurattu yhteensä 952 pääkalloa.

Osa kalloista on sään armoilla seisoneen rakennelman kiinnityksistä irronnut ja kähvelletty, mutta niitä on edelleen jäljellä useita kymmeniä.

Čegar-kukkulalla lähellä Nišiä tapahtuneen taistelun osapuolina olivat satoja vuosia valtaa pitäneet Ottomaanit ja serbialaiset kapinalliset, jotka olivat saaneet riistäjistään tarpeekseen.

Huomattuaan jäävänsä alakynteen, kapinalliset räjäyttivät ruutivaraston ja sen mukana itsensä ja hyökkääjät.

Kapinallisjoukkojen uhrien kallot toimitettiin Ottomaanien sulttaanille Mahmud II:lle tarkastettavaksi ja vietiin sitten takaisin Nišiin, jossa ne muurattiin kivitorniin varoitukseksi ja pelotteeksi.

Vuonna 1892 tornin ympärille päätettiin rakentaa kappeli, jonka sisällä muistomerkki saa nyt olla säiltä suojassa. Nykyään torni symboloi serbialaisille itsenäisyyttä ja se on suosittu vierailukohde. Tornissa käy vuosittain 30 000–50 000 vierailijaa.

Pääkallotornin pääsymaksu sisältyi retkemme hintaan. Nišin kansallismuseon sivujen kautta voi vierailla virtuaalisesti tässä ja muutamissa muissa kaupungin kohteissa.

Keskustan linnoitukset

Opas vei meidät autolla keskustaan ja näytti, missä linnoitukset menevät ja kertoi, että niiden päälle pääsee kävelemään. Meillä oli kaksi tuntia aikaa, joten kävimme kuvaamassa linnoitukselta kaupungin maisemia ja saimme paikallisen kulkukoiran oppaaksemme.

Koiralla oli aivan mahtava pelisilmä, sillä se ihan oikeasti johdatteli meidät polkua pitkin linnoitukselle. Antoi meidän rauhassa tutustua maisemiin ja heitti vielä rennosti selälleen valokuvissa.

Lopulta koira saatteli meidät takaisin ja siirryimme Nišin pääkadulle, jonka kävelee läpi noin 15 minuutissa. Selkeän pääkadun ja kaupunkia halkovan joen ansiosta siellä oli helppoa navigoida.

Piipahdimme ensimmäiseksi paikallisessa ruokakaupassa, josta Ilkka löysi reissun edullisimman, noin 70 senttiä maksaneen oluttölkin, jotta sai myös serbialaisen oluenmaistelun hoidettua.

Ruokatauko

Tällä kertaa Ilkka oli sekasyöjänä vähemmistössä, sillä lähdimme etsimään Katrille sekä sveitsiläiselle seuralaisellemme kasvisruokaa tarjoavaa ravintolaa. Sellainen löytyikin aika helposti ja päädyimme Komuna Gastro Bariin.

Kasvisvaihtoehtoja löytyi listalta useampikin ja Katrin valitsema falafel-annos oli ainakin oivallinen. Myös sveitsiläisen valitsema vegelautanen näytti herkulliselta. Ilkka söi tarjoilijan suosituksesta pulled pork -burgerin, jolla myös lähti nälkä.

Ravintolan ruokalistalta löytyi myös pari serbialaista olutta, mutta valitettavasti ei ainuttakaan käsityöolutta. Ruokajuomaksi valikoitunut Heineken-konsernin paikallishaaran bulkkilager Zaječarsko Svetlo ei yllättänyt eikä herättänyt tunteita.

Tähän ravintolaan mentiin Koneen hissillä neljänteen kerrokseen, joten älä epäröi outoa sijaintia, vaan hyppää turvalliseen suomalaiseen hissiin porttikongin kautta. Älä myöskään hämmenny menneiden aikojen neuvostoliittolaisesta symboliikasta ammentavasta sisustuksesta. Ruoka ja palvelu olivat kyllä tältä vuosituhannelta.

Punaisen Ristin keskitysleiri

Lounaan jälkeen lähdimme vielä Red Cross Camp/ Crveni Krst -keskitysleirille. Leiri on perustettu Crveni Krstin kaupunginosaan, joka tarkoittaa punaista ristiä. Kaupunginosa taas on ilmeisesti saanut nimensä Punainen Risti -järjestöstä, joka on aloittanut toiminnan alueella 1800-luvun lopulla.

Leirissä pidettiin toisen maailmansodan aikana vuosina 1941–1944 vankeina serbialaisia, juutalaisia, romanialaisia sekä muita vastarintataistelijoita.

Leiriltä onnistui myös pakenemaan iso määrä vankeja, mutta lukuisten ihmisten kohtalo oli toisenlainen. Pihalta löytyy edelleen teloituspaikka, jonne monen elämä päättyi.

Olot sisällä olivat luotaantyöntävät. Paksujen kiviseinien sisälle oli sullottu tuhansia ihmisiä ja puitteet olivat niin epäinhimilliset kuin vaan voivat. Ikkunaruudut oli maalattu mustiksi, ettei sisältä nähnyt edes ulos.

Yläkerrassa oli pieniä kidutussellejä, joista yhdessä vielä jäljellä piikkilankalattia. Tuossa kerroksessa vangit eivät selvinneet kuin muutamia päiviä.

Leirille vietiin juutalaisten ja romanien lisäksi poliittisia vankeja. Useimpien kohtalona oli poistua täältä eräälle pahamaineisimmista keskitysleireistä, Auschwitziin.

Paluumatka Bulgariaan

Keskitysleiri oli kohteistamme viimeinen ja lähdimme ajamaan ilmeet vakavina takaisin kohti Sofiaa. Ihmisten julmuus toisiaan kohtaan veti matkaseurueemme hiljaiseksi ja mietteliääksi.

Onneksi kaunis ja vihreä vuoristoinen maisema vei ajatuksia pikkuhiljaa taas takaisin arkeen. Paluumatkamme soljui joutuisasti, sillä moottoritie oli erinomaisessa kunnossa, eikä ruuhkia ollut.

Matkalla oli tietulleja ja rajoilla myytiin vinjettejä, joita pitänee ostaa myös omalla autolla liikkuessa. Liikenne oli muuten myös huomattavasti rauhallisempaa kuin esimerkiksi Romaniassa, mutta tämä mielikuva saattoi johtua myös vähäisestä automäärästä kyseisenä tiistai-iltapäivänä.

Lisätietoa retkestä

Retken ostimme Get Your Guiden kautta, jota olemme käyttäneet usein. He toimivat välittäjänä paikallisten, luotettavien matkanjärjestäjien kanssa. Maksut, ohjelmien sisällöt ja ohjeet tapaamispaikoille ovat selkeät. Heiltä saa hyvät vahvistukset sähköpostiin. Liput ja varaukset voi tarkistaa vielä kätevästi puhelimen sovelluksesta.

Itse retkellä meidän oppaanamme toimi sofialainen herrasmies, joka puhui hyvää englantia ja kyyditsi meidät lähelle jokaista kohdetta. Hän piti meidät hyvin ajan tasalla päivän kulusta, huolehti vessatauoista ja kertoi mielenkiintoisia tietoja kohteista.

Retken hinta oli noin 80 euroa per henkilö ja onnistuneiden rajanylitysten ansiosta meillä kului aikaa siihen noin kahdeksan tuntia. Saimme retkeltä erinomaista vastinetta rahoillemme.

Nukuimme päiväretken jälkeen vielä yhden yön Sofiassa, jonka jälkeen oli aika pakata tavarat ja lähteä kokeilemaan bussimatkailua paikallisen toimijan kyydissä kohti Pohjois-Makedoniaa.

Matkasta tulikin varsin lämmin ja tiivistunnelmainen. Kerromme bussimatkasta tarkemmin Bulgarian artikkelin lopussa.

Lue myös muut artikkelimme tältä matkalta