Moni meistä on varmasti lapsena onkinut mato-ongella. Niin myös meistä kumpikin, mutta sittemmin tämä ajanviete on jäänyt muiden kiireiden tullessa tilalle. Pääsimme verestämään muistojamme ja narraamaan monia uusia Vatanen Experiencen Kim Vatasen kanssa, kun hän vei meidät jigaamaan ahvenia Pellinkiin Porvoon lähistölle.

Kuminen viehe

Kalastus on piirtynyt muistikuviin leppoisana ja verkkaisena ajankuluna, jossa kärsivällisyys, veden välitön läheisyys ja hyvä kalaonni edustavat merkittävimpiä osatekijöitä saaliin suuruuden suhteen. Tämä mielikuva mureni nopeasti Kimin ankkuroitua veneen ja alkaessa nostaa ahvenia merestä sumppuun. Meillä kahdella esteeksi muodostui kokemuksen puute. Ainakaan välineitä ja apajia oli turha syyttää.

Kalaretken ensimmäinen ahven

Kalastusvälineet

Kimin vene on kalastukseen suunniteltu ja siitä löytyy runsaasti tasaista seisomatilaa sekä keulasta että perästä. Lattiasta löytyy runsaasti eri kokoisia luukkuja turvaliivien, vapojen, vieheiden ja muiden välineiden säilyttämistä varten, sekä luonnollisesti myös sumppu johon saalis säilötään.

Kim ohjaa venettä kaukosäätimellä

Kaikenlaisista sähkölaitteista kiinnostuneina olimme molemmat myös erityisen vaikuttuneita kattavasta valikoimasta erilaisia vedenalaisia tutkia, joilla kalaparvet löytyivät kun niitä kohdalle sattui. Erityismaininta pitää antaa sähköisestä keulamoottorista, jolla pienet siirtymät oli helppo tehdä kauko-ohjaimella, ja joka lopulta toimi myös automaattisena ankkurina ja piti veneen paikallaan juuri siinä, missä oli paras syönti.

Kimin asiantuntemus antoi hienostuneita viitteitä jo ajellessamme laiturista ulos kohti kalastuspaikkaa. Hän seurasi tarkasti kalaparvien paikkoja tutkasta ja painoi ne mieleensä rannalla olevien maamerkkien mukaan. Paluumatkalla pysähdyimme vielä joissakin näistä paikoista, koska niissä kalat tuntuivat viihtyvän edelleen. Kalastuksessa ei todellakaan ole kyse siitä, että summamutikassa heitetään koukut veteen ja toivotaan parasta.

Avokela

Jigaus

Koska olimme käytännössä täysin kokemattomia, Kim valitsi meille kalastustavaksi jigauksen. Kyseessä on kalastustapa, jossa siiman päähän kiinnitetään kuminen, kalaa muistuttava viehe jossa on koukku ja paino, ja se lingotaan virvelillä kalaparven oletetun sijainnin taakse.

Viehelaatikko
Kim esittelee vieheitä

Vieheen odotetaan painuvan pohjaan, jolloin siiman voi nähdä löystyvän. Tämän jälkeen siimaa kelataan pari kierrosta, jolloin viehe nousee pohjasta hieman ylös ja sitten sen annetaan taas laskeutua pohjaan. Tätä toistetaan kunnes viehe nousee vedestä ja sen voi heittää uudelleen, tai parhaassa tapauksessa koukkuun tarttuu kala. Kun kalan tuntee tarttuvan koukkuun, tehdään vastaliike nostamalla nopeasti vapaa ylös tarkoituksena saada koukku tarttumaan kunnolla kiinni. Sitten vain kelataan tasaisesti kala ylös. Noin helppoa se on kun sen osaa.

Ilkka ja valtava ahven

Meillä molemmilla meni hyvän aikaa ensin oppia kelvollinen heitto. Katrilla taisi onnistua tämä paremmin, kun taas Ilkalla oli turhan ripeät otteet ja viehe paiskautui suoraan veteen veneen eteen. Tämä tyrmäystekniikaksi kutsuttu menetelmä ei lopulta toiminut ollenkaan. Lopulta heitot alkoivat sujua, ja aloimme molemmat hoksata miltä tuntuu, kun kala tarttuu kiinni. Tästä oli vielä vähän oppimista siihen, että sai tehtyä riittävän nopean vastaliikkeen ja kelattua kalan veneeseen.

Ilkka ja ahven
Ne Tammelat ja kalansaalis

Jigaus soveltuu parhaiten ahvenen ja kuhan pyytämiseen ja on helpoimpia tapoja perehtyä kalastuksen saloihin. Erilaisia kalastustapoja riittää riippuen mitä saalistaa. Kimin itsensä lempikala on meritaimen, joka on vaikein ja ehkä siis myös palkitsevin. Meritaimenta pyydettäessä hyvä saalis on jo yksikin kala, joka voikin painaa useita kiloja!

Ne Tammelat kalassa

Vatanen Experience

Kim toimii koulutettuna kalastusoppaana ja järjestää yrityksensä Vatanen Experience kautta kalastusretkiä ryhmille mm. Suomessa, Ruotsissa ja Pohjois-Norjassa. Kimin ammattitaidolla aloittelijakin oppii nopeasti kalastuksen salat ja kalareissu on jo itsessään elämys kauniissa meri- tai järvimaisemissa.

Kim Vatanen / Vatanen Experience

Kalastuskausi alkaa heti jäiden lähdettyä ja talvella on tietysti myös pilkkimisen mahdollisuus. Kimin repertuaariin kuuluvat niin järvi-, joki-, meri- kuin tunturikalastus. Taitoa löytyy useiden erilaisten kalojen kuten ahven, kuha, siika, meritaimen ja lohi pyytämiseen ja tietysti myös erilaisia kalastustekniikoita löytyy aina perhokalastuksesta vetouisteluun.

Kalastusreissut sopivat niin kaveri-, harrastus- kuin työporukoille ja niistä voidaan räätälöidä eri pituisia asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Kimiin saat yhteyttä parhaiten nettisivujen kautta ja fiiliksiä kalareissuilta löytyy myös Facebook– ja Instagram -kanavista.

Yritys - Vatanen Experience

Yrityksemme on erikoistunut korkeatasoisiin elämyksiin kalastuksen ja moottoriurheilun parissa. Järjestämme niitä yli 20 vuoden kokemuksella. Itse olen mukana

Katri kalastaa jigillä ahvenia Pellingissä

Saaliiksi saatiin iso pussillinen pulleita ahvenia, joista osa päätyi pannulle ja loput makoisaan keittoon. Paistettu ahven oli muuten hyvää!

Kiitos Kim hienosta kokemuksesta!

pussillinen ahvenia Ilkka ja Kim

360-videolta pääset pyörittelemään tunnelmia kalareissultamme