N26-pankki ja MasterCard kortti on ollut käytössämme nyt noin puoli vuotta ja olemme ehtineet testata ja käyttää sitä runsaasti sekä Suomessa että Suomen ulkopuolella Amsterdamissa ja New Yorkissa. Kokemukset ovat olleet kautta linjan positiivisia. Käymme tässä artikkelissa läpi havaintojamme ja kokemuksiamme N26:n käytöstä.

N26-pankki on saksalainen pankki ja sinne voi perustaa tilin jo useasta Euroopan maasta. Pankki on ilmoittanut avaavansa asiakkuusmahdollisuuden lähiaikoina myös Yhdysvaltoihin ja Iso-Britanniaan. Korttia voi toki käyttää näissä paikoissa jo, mutta tilin avaaminen ei ole mahdollista aivan minkä tahansa maan kansalaiselle. Pankkitilin avaamisesta on kerrottu tarkemmin edellisessä artikkelissamme, mutta pari asiaa on muuttunut artikkelin kirjoittamisen jälkeen. Ensinnäkin käyttäjän tunnistaminen onnistuu nykyään passista otetulla kuvalla ilman videochattia. Jos tunnistaminen kuvasta ei jostain syystä näin onnistu, hoidetaan tunnistaminen ilmeisesti entiseen tapaan videochatissa. Toisekseen uuden käyttäjän kutsumisesta N26-pankkiin maksettava 15€ suuruinen “rekrytointipalkkio” maksetaan kutsujalle vasta siinä vaiheessa, kun uusi käyttäjä on ensimmäisen kerran käyttänyt korttiaan. Ei siis heti kun tilille on talletettu rahaa, kuten aiemmin oli.

Päivitys syyskuu 2020 : N26 ei maksa enää palkkiota uudelle asiakkaalle. Suosittelijalle maksetaan 5 € suuruinen palkkio. Olemme kiitollisia, jos haluat käyttää koodiamme ja tällä tavalla kiittää meitä.

N26-pankki ei maksa talletuksille korkoa. Tilille voi siirtää helposti suomalaisesta verkkopankista rahaa IBAN-siirtona. Koska tili on ulkomainen, pitää vastaanottajan tilinumeron lisäksi antaa myös kotimaa ja sensellaista tietoa. Tästä ei ole suurempaa vaivaa, koska ainakin itse olen tallettanut oman tilini tiedot suomalaisen pankkini vastaanottajiin, ja tarvittavat tiedot täyttyvät automaattisesti maksupohjaan. Tilisiirrot päivittyvät N26:een yhtä nopeasti kuin suomalaisten pankkien väliset maksut tapahtuvat, arkipäivisin virka-aikaan parin tunnin kuluessa. Tilillä ei siis turhaan kannata hillota enempää rahaa, kuin on tarkoitus käyttää. Lisää on helppoa ja nopeaa siirtää lisää, tai tehdä vaikka toistuva siirto omalta suomalaiselta tililtä tänne. Tili ja kortti onkin selvästi suunnattu maksutapahtumien hoitamiseen, ja sellaisena ne toimivat oivallisesti.

Kortti on toiminut maksuvälineenä kaikkialla Suomessa missä olen sitä kokeillut, pankkiautomaateilta bensa-asemille ja kahviloihin. Läpinäkyvä kortti herättää lähes poikkeuksetta huomiota ja kiinnostusta, vaikka lähimaksulla ja ennenkaikkea Apple Paylla maksettaessa ei korttia tietysti paljoa tule vilautettua. Ulkomailla kortti on myös toiminut aina ja kaikkialla missä olen sitä kokeillut käyttää. Lisäksi maksoin sillä nettikaupassa lippumme Oscar-gaalailtaan New Yorkissa. Tämä maksu näytti ensin epäonnistuneen kun sain pelkän virheilmoitussivun maksun jälkeen. Postilaatikkoon kuitenkin tipahti tieto varausnumerosta ja N26-applikaatiosta näin, että rahat oli veloitettu kortilta. Otin yhteyttä heti gaalapaikan Facebook-sivun kautta, josta minut ohjattiin jatkamaan keskustelua sähköpostitse jonkinlaisen managerin kanssa, joka pystyi näkemään maksuni suoritetun asianmukaisesti. Maksu oli siis mennyt läpi, mutta kertoman mukaan heillä oli omissa järjestelmissään jotain ongelmia nähdä automaattisesti ei-amerikkalaisten korttien suorituksia. Saimme liput ja tämäkin maksu siis onnistui lopulta hyvin.

Kortti ahkerassa käytössä New Yorkissa

Joulun alla kävimme ystäviemme kanssa joulubuffetissa eräässä suomalaisessa ravintolassa, jossa maksoin laskumme N26-kortilla. Saavuttuamme kotiin huomasin, että lasku oli veloitettu kahteen kertaan; ensin maksuhetkellä ja toinen samanlainen suoritus tasan 2 tuntia myöhemmin. Olin joskus aiemminkin huomannut jotain tämmöisiä tapahtumia, mutta ne oli korjattu (rahat palautettu toisesta maksutapahtumasta) jo ennen kuin olin koko asiaa ehtinyt edes havaita. Arvelin ensin että kyseessä on samanlainen tilanne, mutta koska rahoja ei alkanut kuulua takaisin toisesta maksusta vielä viikon kuluttua, otin yhteyttä ravintolaan ja asiaa alettiin selvittää. Asiasta ei koskaan selvinnyt muuta, kuin että ravintola arveli kyseessä olevan ns. katevaraus, ja että rahan pitäisi palautua automaattisesti takaisin. Näin lopulta aika pian yhteydenottoni jälkeen tapahtuikin. Ilmeisesti siis kysessä oli katevaraus, jonka vapautumisessa vain kesti poikkeuksellisen kauan. Tämä olisi ollut tietysti vielä harmillisempaa jos kyseessä olisi ollut joku suurempi maksu. Tämä ei vielä kaatanut taloutta suuntaan tai toiseen, vaikka tietysti vähän harmitti ja ihmetytti. Silloin tällöin näitä näkyy tilitapahtumissa, mutta kaikki on edelleen täysin balanssissa. N26-pankin WWW-käyttöliittymästä saa ladattua tilitapahtumat CSV-muodossa omalle koneelleen valitulta aikaväliltä, ja täältä pystyy aika helposti tarkistamaan onko jotain pielessä. Ainoa harmi noissa on se, että katevarausta ei pysty N26:ssa oikein mitenkään tunnistamaan katevaraukseksi toisin, kuin esimerkiksi suomalaisten pankkien vastaavissa näkymissä.

Reaaliaikainen näkymä N26 applikaatiosta

Apple Pay

Apple Pay saapui Suomeen lokakuussa 2017 isolla näkyvyydellä. Kysessä on Applen maksutapa, joka toimii Applen puhelimissa, padeissa, tietokoneissa ja jopa kellossa. Suomessa Apple Pay oli ensin saatavilla ainoastaan kahden pankin MasterCard-kortteihin (Nordea ja St1). Kuitenkin jo noin kahden viikon päästä tästä, N26 liittyi edellisten joukkoon ja itsekin liitin korttini Apple Payhyn. Kokemukset Apple Paysta ovat ainoastaan positiivisia. Käyttö tuntuu turvalliselta ja maksaminen onnistuu ongelmitta kaikkialla, missä on lähimaksupääte. Suomessa siis käytännössä melkein missä vain. Maksu hyväksytään viemällä puhelin tai kello maksupäätteen lähelle ja hyväksymällä se sormenjälkitunnistuksella. Kellon kanssa tuplaklikataan toista kellon nappia kun kello on omistajan ranteessa, kasvontunnistusta tukevilla Apple-puhelimilla maksu hyväksytään kasvojentunnistuksella ja sivussa olevan napin tuplaklikkauksella. Baarissa monesti tarjoilija ottaa kortin tiskin yli ja käyttää kassakoneella, jolloin luonnollisesti tarvitaan edelleen korttia. Lähimaksusta poiketen Apple Pay:ssa ei ole 25€ maksurajaa, vaan maksaa voi minkä suuruisen maksun tahansa, kunhan Apple Payhyn liitetyllä kortilla riittää katetta.

Koiranruokaostoksilla

Olen maksanut Apple Paylla nyt muutamassa eri maassa ja kokemukset ovat samat. Ainoastaan suureksi yllätyksekseni Yhdysvalloissa lähimaksu ja sitä kautta Apple Pay tuntuvat olevan vielä hyvin outoa tekniikkaa. Siellä täällä oli lähimaksua tukevia maksupäätteitä ja näissä maksaminen luonnollisesti onnistui, mutta monessa paikassa on edelleen ainoastaan sirupäätteet. Hyvä ettei sentään antiikkisia korttimankeleita.

Apple Pay mahdollisuus löytyy jo myös useista verkkokaupoista, joten verkkomaksukin onnistunee tätä kautta nopeasti ja helposti. Itse en ole tätä mahdollisuutta vielä kokeillut.

Vahvistus heti, kun maksutapahtuma on tehty

Lue myös: