Yhdysvaltojen yhdeksän korkeimman rakennuksen joukosta seitsemän löytyy New Yorkista ja kahteen niistä; One World Trade Centeriin ja Empire State Buildingiin myös yleisöllä on mahdollisuus päästä tutustumaan. Loput rakennuksista, kuten 432 Park Avenue, jolla ei ole erillistä nimeä, ovat asuin- tai toimistorakennuksia, eikä niihin ole vierailijoilla pääsyä. Niihin tutustuminen on mahdollista, jos oma tai tuttavasi lompakko on riittävän muhkea, sillä asuntojen hinnat hipovat rakennuksen tavoin pilviä. Listan ulkopuolelle jäävästä Top of the Rockista löytyy myös oivalliset puitteet Manhattanin maisemien ihailuun. Kilpailu korkeimman rakennuksen tittelistä käy kuumana. Vaikka ykkössijoitus ei aivan tuhkatiheään vaihdukaan, esimerkiksi Manhattanille nousee uusia pilvenpiirtäjiä jatkuvalla syötöllä.

Manhattan auringonlaskun aikaan
432 Park Avenue kuvassa keskellä

One World Trade Center

Vuonna 2014 valmistunut 541 metriä korkea One World Center pitää tällä hetkellä ykkössijaa Yhdysvaltojen korkeimpana rakennuksena. Se sijaitsee Manhattanin eteläkärjessä Fulton Streetillä, aivan World Trade Centerin kaksoistornien muistomerkkien vieressä.

Vanhaa ja uutta
Näkymiä One World Trade Centeristä

Me tutustuimme tähän upeaan rakennukseen ensimmäistä kertaa vuoden 2018 New Yorkin reissulla. Kuten kaikkiin pilvenpiirtäjiin, myös tänne kuljettiin turvatarkastuksen läpi ja yleisölle esiteltiin pilvenpiirtäjän rakennusvaiheita ennen hissiin siirtymistä. Hissin videoseinillä pyöri aiheeseen liittyvä animaatio ja ylätasanteella vierailijat ohjattiin ensin New York -aiheisen videon äärelle.

Skypod Pass
One World Observatoryn pääsyliput
One World Trade Centerin alakerta

Näköalatasanteella oli reilusti tilaa ja yläkerrasta löytyi myös ravintola. Me keskityimme maisemien ihailuun ja ne olivat kerrassaan upeat pilvisestä päivästä huolimatta. Aurinko ei suostunut näyttäytymään, joten päätimme venyttää vierailuamme pimeän tuloon saakka, jotta näemme myös sen puolen Manhattanista samalla. Juomakojusta sai onneksi melko tyyristä olutta ja kuohujuomaa pahimpaan janoon.

Manhattan pilvisellä säällä
Manhattanin upeat sillat One World Trade Centeristä kuvattuna
Statue of Liberty



Plussat: Huikeat maisemat, paljon tilaa kierellä ja viettää aikaa
Miinukset: Ei ulospääsyä, paikoin hyvin meluisa, kalliit oheispalvelut, valokuvaus onnistuu vain lasin takaa

Empire State Building

Maailman kuuluisin, vuonna 1931 valmistunut 381 metriä korkea Empire State Building on ehdottomasti suosikkimme. Tämä upea rakennus vilahtelee useissa tv-sarjoissa ja elokuvissa. Me vierailimme täällä vuonna 2016 päiväsaikaan ja uusimme käyntimme vuonna 2018, jolloin valitsimme ajaksi myöhäisen illan.
Manhattanin eteläpuoli
Tänään sinikeltainen

Ensimmäisellä kerralla tunsin kunnolla rakennuksen heiluvan, se oli kieltämättä aika vekkuli tunne. Korkeanpaikankammosta kärsivälle Ilkalle vakuuttelin pokerinaamalla, ettei mitään heilumiseen viittaavaa tapahtunut. Kävimme rakennuksessa aamupäivällä ja samoin oli suunnitellut moni muukin. Valokuvia sai kuitenkin hyvin otettua ja ilma oli mitä kaunein, vaikkakin hurjan kylmä ja tuulinen, kuten tammikuussa toki voi odottaakin.
37 dollaria per aikuinen
Times Square Empire State Buildingista kuvattuna
Toisella kerralla menimme vierailulle klo 23 aikaan illalla. Saimme kävellä suoraan lippuluukulle muutaman muun ihmisen kanssa. Myös täällä on mahdollista kierrellä läpi näyttely rakennusvaiheista ennen hissiaulaa. Me olisimme halunneet käydä tällä kertaa myös 102 kerroksessa, mutta se oli suljettu remontin vuoksi. Ylätasanteen vartija kiinnostui kovasti 360-kamerastamme ja innostui juttelemaan pitkät tovit omasta työstään. Hän kertoi myös, että tornin valaistuksen takana on tarkkaan harkittuja teemoja, jotka löytyvät rakennuksen nettisivuilta.
Maisemat kattoterassilta
Empire State Building iltavalaistuksessa
Ilta ennen pommisyklonia
Sateenkaaren väreissä
Plussat: Klassikko, ehdoton suosikki! Mahdollisuus olla ulkotiloissa, hiljaista aikaisin aamulla ja myöhään yöllä, korkeat kaiteet, mutta valokuvaus niiden välistä mahdollista
Miinukset: Suosittu myös muiden mielestä, eli ruuhkainen, talvella erittäin kylmä, sisätiloja ei ole rakennettu oleskelua varten eikä siellä (86. kerroksessa) ole palveluita

Top of The Rock

Kolmas yleisölle avoin näköalatasanne löytyy Rockefeller Centerin vierestä. Vaikka se on matalin rakennus näistä kolmesta, se täyttää helposti myös pilvenpiirtäjän kriteerit 260 metrin korkeudellaan. Vierailimme täällä vuonna 2016 pimeällä, jolloin saimme nauttia Manhattanin valomerestä sekä Empire State Buildingin upeasta iltavalaistuksesta. Cental Park näkyy täältä myös hyvin, mutta pimeällä puistosta ei erota sen ääriviivoja kummempaa.
Central Park ja öinen Manhattan
Luistelurata
Näköalatasanne on kahdessa kerroksessa, joista alemmassa on korkeat lasiseinät joiden väleissä on kameran objektiivin levyisiä aukkoja. Ylemmässä kerroksessa kaiteet ovat vain noin metrin korkeudella, joten kuvausmahdollisuudet ovat täältä erittäin hyvät. Kameran saa hyvin tuettua kaiteen päälle, joten myös pimeällä kuvaus onnistuu hyvin.
Manhattanin eteläpuoli
Plussat: Valokuvaus helppoa, ylhäällä esteettömät näkymät eri suuntiin
Miinukset: matalin näistä kolmesta
Lippujen hinnat näihin kaikkiin pilvenpiirtäjiin lähtevät 30 eurosta ylöspäin. Meidän vierailujen aikana pilvenpiirtäjissä vietettyä aikaa ei rajoitettu, joten kuvaamiseen ja tutustumiseen on hyvin aikaa. Jokainen näistä on myös auki aamusta iltaan (tarkat aukioloajat kannattaa tarkistaa ko. paikan nettisivuilta), joten sopiva vierailuaika löytyy varmasti.
Kohteet ovat erittäin suosittuja, joten varaudu jonottamaan. Jos vierailet pilvenpiirtäjissä talvella, varaa mukaan lämpimiä vaatteita, niin saat enemmän irti maisemista tai mene suosiolla mukavasti sisätiloihin One World Trade Centeriin. Tarkista myös auringon nousu- ja laskuajat, koska ne ovat varmasti upeita selkeällä säällä ja et varmasti ole ainoa pilvenpiirtäjissä siihen aikaan. Näet kätevästi samalla maisemat valoisalla sekä pimeällä.

Lue myös muut artikkelimme New Yorkista

Roosevelt Island tram

New York – Roosevelt Island

Hyppää jännittävän gondolihissin kyytiin ja pääset hetkeksi pois Manhattanin sykkeestä rauhalliselle Roosevelt Islandille.

Manhattan Eruv New York

Miksi Manhattanin ympäri kiertää naru?

Mikä on Manhattania kiertävä Eruv? Perehdymme ja bongaamme mielellämme erikoisia juttuja reissuillamme. Eruv on yksi mielenkiintoisimmista ja olikin suorastaan hykerryttävää löytää ja nähdä se omin silmin!