Monikaan oluenystävä ei liene enää säästynyt kuulemasta käsityöoluista, craft beeristä tai olut-hipstereistä. Suomessa kieltolain jälkeisen alkoholimonopolin ja -lainsäädännön tyrehdyttämä monimuotoinen olutkulttuuri erilaisine paikallisine panimoineen ja ainutlaatuisine sahtiresepteineen alkoi viritä uudelleen viitisentoista vuotta sitten. Ensin Alkoon ja sitten ruokakauppoihin alkoi virrata maailmalta vaihtoehtoja niiden muutaman toinen toistaan muistuttavan massatuotetun lageroluen rinnalle. Vuonna 2007 Skotlannissa perustettu Brewdog oli eräs näkyvimpiä craft-oluen airuita käsityöaatteen kuohuessa oluesta pitävien laseihin.

Craft-oluessa, eli käsityöoluessa kantavana ajatuksena on se, että massoittain kuluttajille tuotettujen, ehkä laadukkaidenkin, mutta myös tylsien ja toistensa kaltaisten oluiden rinnalle valmistetaan pienemmissä erissä maisteltavaksi erilaisia oluttyyppejä käyttäen erilaisia valmistusmenetelmiä ja raaka-aineita. Tätä kautta on tullut tunnetuksi mm. IPA (India Pale Ale) ja tällä hetkellä voimakkaassa nosteessa olevat sour, eli hapanoluet. Oluen ystävällä onkin ollut viimeisen vuosikymmenen ajan kissan päivät Suomessa. Lainsäädännön myötä pienpanimoiden toiminta on entisestään helpottunut aivan viime vuosina. Kippis!

Vuonna 2009 Brewdog järjesti järjestyksessä ensimmäisen Equity For Punks -rahoituskierroksensa. Maksullisessa osakeannissa halukkaat saavat ostaa Brewdogin (pörssissä listaamattomia ainakin vielä vuonna 2019) osakkeita erilaisia houkuttimia vastaan, ja Brewdog vastaavasti voi laajentaa toimintaansa entisestään. Kesäkuussa 2019 Brewdog valittiin maailman 25 arvokkaimman olutbrandin joukkoon, joten jotain muutakin kuin olutta lienee rahoilla tehty oikeinkin. Vuonna 2015 järjestettiin neljäs anti, jolloin minäkin puoliksi vitsillä ja toiseksi puoleksi harrastuneisuuttani päätin ostaa yhden osakkeen.

iPad Brewdog Airlines

Mikäli harkitset osallistuvasi Equity For Punk -ohjelmaan, voit auttaa minua kartuttamaan omaa mainettani olutpunkkareiden joukossa viittaamalla minuun suosittelijana.

Brewdog Equity For Punks referral koodini on R551993

Brewdog Airlines

Brewdog on järjestänyt Equity For Punks -yhteisölleen mahdollisuuden lentää Lontoosta Columbukseen Ohioon tutustumaan Brewdogin uudenkarheaan USA:n panimoon, jonka yhteydessä toimii myös DogHouse -hotelli ja DogTap -ravintola, sekä Brewdog museo. Ensimmäinen lento oli helmikuussa 2019 ja hieman kadehtien seurasin kutsukirjeitä ja ohjelmaa. Kun toukokuussa 2019 kolahti kutsu toiselle lennolle loka-marraskuun vaihteessa, ilmoittauduin mukaan siltä istumalta. Kyseessä olisi charter-lento Lontoosta Columbukseen ja takaisin, joten minun piti vielä erikseen hankkia lennot Helsingistä Lontooseen ja takaisin. Lontoossa Brewdogin lento lähti Stanstedin lentokentältä, jonne on Heathrowsta matkaa puolisentoista tuntia bussilla. Lähdin siis matkaan jo edellisenä iltana ja vietin yhden yön Stanstedin lentokentän kupeessa Hampton by Hilton -hotellissa.

Lennolla oli luvassa maailman korkeimmalla (10km) pidetty oluttasting, jonka tarjoilusta huolehti cicerone-koulutettu lentohenkilökunta. Lennon operoi Titan Airways ja kalustona oli Boeing 767-300ER. Majoitukset oli järjestetty, kaksi päiväreissua kuljetuksineen lähikaupunkeihin sekä runsaasti muuta ohjelmaa ja samanhenkistä seuraa. Päätöstä lähteä ei tarvinnut katua kertaakaan. Tämän lennon oli määrä olla toinen ja viimeinen laatuaan, mutta matkustajien kesken arveltiin Jamesin kyllä vielä järjestävän jotain vastaavaa tai vielä hullumpaa. Sitä odotellessa!

Turbulenttinen oluttasting

Lennolla tosiaan tarjoiltiin pian lähdön jälkeen Brewdogin Cloud9, joka on erityisesti suunniteltu 10km korkeudessa lentävän lentokoneen ohueen ja kuivaan ilmaan. Ainakin yläilmoissa olut maistui oikein hyvältä, mutta olisi ollut kiinnostavaa saada mukaan yksi tölkki maisteltavaksi maan kamarallakin. Lennolla tarjoiltiin myös ruokaa ja lisää olutta matkan edetessä, mutta melko tarkkaan kaksi tuntia ennen laskeutumista, koneen kuudesta vessasta kolme täyttyi ja loppuihin pääsyä piti erikseen pyytää. Tarjoilut loppuivat myös siihen paikkaan.

Melkoinen suhina ja kohina muuten tuolla koneessa. Ei oikein selitykset kuulu. Kerron tuossa, että viihdykkeenä lennolla oli erinomaisten juomien lisäksi iPadit ladattuna täyteen elokuvia ja videoita. Mielestäni ihan hyvä ja toimiva idea.

Brewdog Airlines lentoemäntä flight attendant

Lisärohkaisu olisi kuitenkin tullut tarpeeseen, sillä Columbuksessa meitä odotti melkoinen tuuli. Matkan varrellakin oli ollut pientä rytkytystä, mutta laskeutumisen aikana tuuli käänsi koneen kyljelleen pariinkin kertaan. Vielä melkein puunlatvojen tasalla kone vaappui sen verran runsaasti, että meinasi oikeasti hieman huolestuttaa. Matkustamossa oli hiiren hiljaista ja vasta renkaiden tartuttua tiukasti kiitorataan alkoi ympäriltä kuulua hermostunutta hekottelua. Kentän henkilökuntaa oli etukäteen informoitu saapumisestamme ja maahantulon oli määrä tapahtua jouhevasti. Jonon edetessä toista tuntia verkkaisesti kohti passintarkastusta ei “jouheva” ollut se sana, jolla mielessäni sillä hetkellä kokemusta itselleni kuvailin.

Ilkka Plays Pokemon Brewdog Airlines

Passintarkastuksen jälkeen meitä oli odottamassa kolme linja-autoa, joista yksi vei halukkaat suoraan Renaissance Columbus Downtown Hotelliin ja loput kaksi suuntasivat Halloween-juhliin DogTap -ravintolaan uudella panimolla. Juhlissa oli pari tuntia aikaa ällistellä paikkaa ja amerikkalaista halloween-juhlintaa. Muutamat jäivät suoraan DogHouse -hotelliin yöksi ja loput siirtyivät busseilla Renaissanceen.

Booking.com

Lue lisää

BrewDog Columbus panimokierros

BrewDog – Bussiretki Amerikan keskilännessä

DogHouse – Oluenystävän unelmahotelli