Mainittakoon tässä kohtaa, että kautta historian vielä tähän mennessä, ei Argentiina missään vaiheessa ollut osallistunut Falklandinsaarten asuttamiseen tai miehitykseen, eikä myöskään millään tavalla ollut osallisena missään kiistoissa sen “omistajuuden” suhteen. Saaret nyt sattuivat vain kätevästi sijaitsemaan Argentiinan edustalla, joten olihan niihin perusteltavissa oleva halu hallintaoikeuteen.
14 comments
Ne luennot olivat tosiaan todella kiinnostavia ja hyviä, ja niitä kuunteli aina mielellään. Ainakin meidän Matkalla ne olivat myös todella suosittuja. Koska me ei Falklandinsaarilla omalla risteilyllä käyneet, ei meillä ollut myöskään aihetta käsitteleviä luentoja. Mutta tosiaan, kieltämättä kuulostaa mielenkiintoiselta.
Kiitos kommentista, Mikko!
Kyllä luennot olivat tosi suosittuja myös meidän risteilyllämme. Mutta koska niitä pystyi seuraamaan myös hytistä, moni teki varmasti niin mahdollista koronatartuntaa välttääkseen.
Oli kiva, että luennot kertoivat aina sopivasti niistä eläimistä joita tulisimme seuraavaksi näkemään, tai seuraavan päivän kohteesta jos siihen liittyi jotain erityistä. Ylipäätään ohjelma laivalla oli todella hyvin suunniteltua ja toteutettua. Tyhjiä hetkiä oli päivässä lopulta varsin vähän! 🙂
Kiitos muistoja herättävästä postauksesta! Toinen lapsemme oli vuoden vanha, kun Falklandin sotaa käytiin. Jo silloin ajattelin, että mitä jos sotaa käytäisiin taas Euroopassa. 1982 oli kaksi kovin erisuhtaista maata vastakkain, nyt tilanne on vähän toinen. Voi kun saisimme olla rauhan ajassa!
Juha
Kiitos kommentista, Juha!
Elämme ikäviä aikoja. Eipä tähän oikein muuta osaa sanoa, kuin toivoa, että ihmiskunta oppisi elämään sovussa.
Olipa mielenkiintoinen ja informatiivinen postaus 🙂 Mä en ollut syntynyt Falklandin sodan aikaan, joten siitä ei luonnollisesti ole muistikuvia. Enkä muista, että koulussakaan siitä olisi puhuttu vuosikymmeniä myöhemmin….
Kiitos kommentista, Eveliina!
Eipä tuo Falklandinsota tainnut silloin, eikä varsinkaan nyt enää kovin paljoa eurooppalaisten elämää koskettaa. Korkeintaan jossain määrin brittien. Sinänsä kyllä ymmärrän heidän halunsa puolustaa siirtokuntaansa. Olihan siellä jo asustettu useamman sukupolven ajan kaikessa rauhassa.
Hmm, en oo itekään varma oonko kuullut tästä aiemmin mut ehkä jotenkin tuo nimi on tuttu! Jotenkin sitä ajattelee omissa mielikuvissaan, että jossain kaukaisella saarella keskellä merta, olisi rauhallista ja kaikki hyvin, mutta nähtävästi pienilläkin saarilla voi syttyä sota 😀
Kiitos kommentista, Elina!
Niinhän sitä voisi kuvitella. Tuon oppaamme juttujen perusteella koko sota olikin aika keksimällä keksitty homma. Jonkun kanssa piti päästä vähän kärhämöimään, jotta saatiin huomio vähän pois omasta kurjuudesta ja nousevasta kapinamielialasta.
Hämmentävästi ei mitään muistikuvaa ko. sodasta. Epäilempä, että saattaa olla, että kymmenvuotiaat tuolla puolen maailmaa eivät ehkä selkeästi pidempikestoisesta tämän hetken Euroopan sodastakaan tiedä?!
Kiitos kommentista, Mari!
En kyllä osaa arvailla miten hyvin argentiinalaislapsilla on tiedossa Euroopassa parhaillaan käynnissä oleva sota ja levottomuudet. Oman vierailumme aikana vasta saavutettu futismestaruus peitti ja tukahdutti aivan kaiken muun alleen. 😀
Nyt on tietoa ja uutisia kenen tahansa saatavilla aivan toisella tavalla kuin vielä 40 vuotta sitten. Toisaalta, voiko olettaa lapsen tai hieman vanhemmankaan olevan aivan erityisen kiinnostunut maapallon toisella puolella tapahtuvista asioista. Kyllä ne varmasti aika kaukaisilta ongelmilta tuntuu.
Muistan Falklandin sodan ja minusta oli väärin, että britit hallitsivat alueita toisella puolella planeettaa. Mutta tosiaan, Falklandin saaret kuuluvat niihin harvoihin paikkoihin, mitkä olivat täysin asumattomia ennen kuin länsimaalaiset ne löysivät. Se tekee myös Falklandin saarista kutakuinkin historiattomia.
Kiitos kommentista, Stacy!
En oikein itsekään osaa päättää millä puolella tässä asiassa pitäisi olla. Siirtomaahommelit tuntuvat aika ikäviltä asioilta ja jotenkin niiden kuvittelisi jääneen jonnekin vuosisatojen taa. Mutta onhan niitä, eikä Britannia siihen yksin syyllisty.
Tuo, että Falklandinsaaret olivat alunperin asuttamattomat tekee siitä silmissäni kuitenkin kenties vähiten väärältä tuntuvan siirtomaan. Argentiinan hyökkäys taas tuntuu aiheettomalta, tarpeettomalta ja epäreilulta. Arvelivat varmaan vain veneilevänsä paikalle ja valloittavansa saaret vähän samaan tyyliin kuin Putin arveli marssivansa Kiovaan.
Oli uskomaton voimannäyte, että Britannia pystyi puolustautumaan toiselta puolelta maapalloa.
Niin tai näin, sotiminen saa kyllä pahalle mielelle.
Kävimme Argentiinassa olisiko ollut 2011 ja silloin Buenos Airesissa näkyi kaikkialla äitien mielenilmaisuja vielä tuon sodan jäljiltä ja seinämaalauksia tyyliin Malvinas on meidän. Silloinkin oli vähän pakko kaivaa vähän tietoa tuosta konfliktista, vaikka se kovin kaukaiselta Suomessa aikoinaan tuntuikin.
Kiitos kommentista, Pirkko!
Kyllä noita erilaisia seinämaalauksia ja virallisempiakin plakaatteja ja muistomerkkejä oli tosiaan siellä täällä pitkin Argentiinaa. Onneksi käytiin risteilyllä (ja Falklandinsaarilla) heti reissun aluksi, koska en olisi kyllä tuota Malvinasia hoksannut edes yhdistää Falklandinsaariin ilman tätä johdattelua.
Aihe on toki siellä ihan fyysisestikin paljon lähempänä kuin meitä suomalaisia. Silti hieman ihmetyttää miten syviä tunteita asia paikallisissa näyttää edelleen herättävän.