Buenos Aires on Argentiinan pääkaupunki ja se sijaitsee maan itäosassa Río de la Plata -joen suulla. Kaupungissa asuu noin 15 miljoonaa ihmistä ja se sijoittuu maailman 20 suurimman kaupungin joukkoon.

Buenos Aires toimi Etelä-Amerikan ja Antarktiksen matkamme solmukohtana ja vietimme kaupungissa yhteensä noin viisi päivää reissumme aikana. Ehdimme tutustua tähän suurkaupunkiin vain pintapuolisesti, mutta meille molemmille jäi tunne, että voisimme palata sinne myös uudelleen.

Maahan saapuminen

Argentiinaan saapuminen sujui ongelmitta ja maahantulotarkastuksessa tiedusteltiin niin majoituspaikan osoite, matkan pituus kuin tarkoituskin. Lisäksi meistä otettiin valokuvat ja taltioitiin sormenjäljet. Tämä muuten toistui lähes jokaisella kerralla, kun ylitimme Argentiinan rajan reissun aikana.

Lentokentällä huomasimme, että puhelimemme menevät verkkoon, mutta dataa ei yksinkertaisesti liikkunut. Teimme vaikka mitä temppuja puhelimille, mutta paikallisten operaattoreiden tarjoamat mobiiliverkot pysyivät mykkinä.

Monet matkamme käytännöistä vaativat nettiä, kuten N26-mobiilipankin käyttäminen sekä Uberin tilaus, joten nyt oli pakko soveltaa ja mennä suoraan automaatille, jotta saimme nostettua rahaa ja maksettua taksin käteisellä. Otimme taksin lentokentän viralliselta tiskiltä, sillä huijaritakseista oli myös varoiteltu etukäteen ja väsyneet turistit ovat oivallista maaperää vedätyksille.

Hotellin wifin avulla saimme selvitettyä, mistä voisimme ostaa paikallisen Claro-operaattorin SIM-kortin ja samalla myös kaupungin keltakattoiset taksit tulivat meille tutuiksi. Kielimuurista huolimatta useat taksikyytimme sujuivat hyvin ja vain kerran meille yritettiin tarjota mittarin ohi moninkertaista hintaa taksimatkalle satamasta keskustaan.

Hotellit Buenos Airesissa

Anselmo Buenos Aires, Curio Collection by Hilton

Löysimme Anselmo Buenos Airesin sivustolta, jonne oli listattu Buenos Airesin boutique-hotelleja, ja sellaiseen todella pääsimme.

Hotelli sijaitsi tunnelmallisella San Telmon alueella aivan pienen Plaza Dorrego -aukion kyljessä, jossa tapahtui lähes päivittäin jotain markkinoista tangoesityksiin. Sunnuntaisin puistoon ja lähikortteleihin levittyivät suuret antiikkimarkkinat.

Hotellissa oli esillä runsaasti taidetta ja se oli selkeästi tila myös vaihtuville teoksille. Hotellin sisäänkäynti oli näyttävä ja valtavasta peilistä saattoi vielä tarkistaa päivän asun. Ovimies varmisti, ettei sisälle eksy kutsumattomia kulkijoita koputtelemaan hotellivieraiden ovia.

Näkymät suurimmasta osasta huoneista olivat vain liaanien valtaamalle sisäpihalle, joka toisaalta varmisti rauhalliset yöunet vaikka kaduilla olikin elämää aamusta iltaan. Aamupala oli oikein maittava ja monipuolinen. Söimme myös hotellin ravintolassa erinomaiset kerrosvoileivät.

Emperador Hotel Buenos Aires

Tämä viiden tähden hotelli toimi tukikohtanamme ennen risteilylle lähtöä. Emperadorin lähes 400 euron hinta per yö ei houkutellut meitä aloittamaan lomaamme suoraan täältä, vaan vietimme ensimmäiset yöt edellä mainitussa Anselmo Hiltonissa.

Hotelli sijaitsi muiden luksushotellien lähettyvillä kaupunkia halkovan pääkadun, Avenida 9 de Julion varrella. Kyseinen kujanpahanen on muuten maailman levein katu.

Hotellivisiittimme kesti vain noin 12 tuntia ja siitä ajasta osa meni risteilyasioita selvitellessä, hotellin salilla ja uima-altaassa pulikoidessa sekä läheisessä ravintolassa syömässä.

Lähdimme sen verran aikaisin, ettei hotellin aamupalaa ollut vielä saatavilla. Meille oli järjestetty Hurtigrutenin toimesta erilliseen tilaan vain kevyttä syötävää hedelmien, croissanttien sekä makeiden leivonnaisten muodossa.

Tanguero Boutique Hotel Buenos Aires

Toinen boutique-hotellien listalta löytynyt majoitus oli aivan keskustan sykkeessä sijainnut Tanguero. Se oli kyllä varsin tyylikäs ja onnistunut valinta. Vaikka emme matkustaneet Buenos Airesiin tangon perässä, oli se tämän paikan keskeinen teema, joka näkyi niin sisustuksessa kuin yksityiskohdissa.

Tulimme hotelliin vain yhdeksi yöksi suoraan Antarktiksen matkalta ja olimme jatkamassa matkaamme heti seuraavana päivänä Iguassun putouksille. Argentiina juhli jalkapallon maailmanmestareita ja hotellimme ympärillä olevat kadut olivat suljettuja liikenteeltä.

Pääsimme onneksi kuitenkin perille pitkän päivän päätteeksi ja saimme selvitettyä, että hotelli voisi säilyttää talvivaatelaukkuamme seuraavat kahdeksan päivää. Muuten meidän olisi pitänyt viedä se laukkusäilöön taksilla. Ihan superhyvää palvelua heiltä.

Ravintolat

Emme ehtineet panostaa aikaa ravintoloiden etsimiseen vaan kävimme aika pikaisesti syömässä sillä hetkellä lähellä olevissa ravintoloissa. Ainoastaan Hard Rock Cafe oli sellainen, jossa olimme päättäneet käydä syömässä sekä paitaostoksilla.

Kaupungista löytyi myös toinen suuri Hard Rock Cafe lähempänä kaupungin keskustaa sijaitsevalta Jorge Newberyn lentokentältä. Tosin se sijaitsi turvatarkastusten jälkeen, joten ilman lentolippuja sinne ei pääse shoppailemaan tai syömään.

Emperador-hotellin lähettyviltä Avenida 9 de Julion alta löytyi useampia italialaisia ja japanilaisia ravintoloita, joista parhaiten meille sopi aukioloaikojen sekä listansa puolesta Negroni bistro. Sieltä saimme Katrille kasvisannoksen ja Ilkalle maukkaan täytetyn leivän.

Pienpanimokulttuuri kukoistaa myös Buenos Airesissa ja Ilkka kävi maistelemassa paikallisia oluita Hilton Anselmon naapurissa sijainneessa La Birra Barissa. Hotellin liepeiltä löytyi myös Bierlife-niminen paikka, jossa söimme hampurilaiset, mutta voimme suositella paikkaa lähinnä sen juomatarjonnan osalta.

Ennen Iguassulle siirtymistä kävimme pikaisella lounaalla italialaisessa ravintolassa nimeltä CORE. Sieltä sai tilata kustomoidun pasta-annoksen valitsemastaan pastasta ja kastikkeesta sekä muista lisukkeista.

Nähtävyydet

Buenos Aires on rakennettu eurooppalaisten suurkaupunkien malliin ja parhaiten siitä muistuttavat suuret puistomaiset bulevardit, jotka halkovat kaupunkia. Vaikka kaupunki on suuri ja tiuhaan rakennettu, kaduilla oli silti ilahduttavan paljon puita tuomassa hieman varjoa ja luontoa betonisten kortteleiden keskelle.

Kiersimme kaupunkia kahtena päivänä koko tarjolla olevan Hop on Hop off -bussireitin verran ja saimme mielestämme kohtalaisen kattavan kuvan keskeisimmistä nähtävyyksistä. Ajanpuutteen vuoksi emme valitettavasti ehtineet jalkautua reitiltä montaakaan kertaa.

Sää oli aurinkoinen ja lämmin, joten saimme nauttia hienoista maisemista ja ihastella kaupungin useita suuria puistoja. Välillä ohitimme massiivisia rakennuksia sekä uljaita patsaita. Joillain alueilla oli rosoisempaa ja seinät olivat lukuisten graffitien peitossa.

Kaupungin laidoille oli kohonnut komeita pilvenpiirtäjiä ja monikansallisten yhtiöiden tutut logot näkyivät rakennusten seinissä. Bussin reitti sivusi muutamaan otteeseen pääkatua ja sen keskellä seisovaa upeaa obeliskia, joka on pystytetty vuonna 1936 kaupungin 400-vuotisen historian kunniaksi.

Maailman kaunein kirjakauppa

National Geographic on nimennyt Santa Fe Avenuella sijaitsevan El Ateneo Grand Splendid -kirjakaupan maailman kauneimmaksi. Samasta tittelistä kisaa varmasti useampia kirjakauppoja, mutta kieltämättä tässä kaupassa viihtyy pidempäänkin niin kirjavalikoiman kuin miljöönkin puolesta.

Vuonna 1919 teatterina avatussa rakennuksessa on italialaisen taiteilijan Nazareno Orlandon maalaamia kattofreskoja ja Troiano Troianin veistoksia. Teatterissa on ollut 1050 istumapaikkaa ja siellä on esitetty mm. Argentiinan ensimmäiset äänielokuvat vuonna 1929.

Entisen teatterin tunnelman voi edelleen aistia, vaikka rakennus on toiminut kirjakauppana 2000-luvun alusta lähtien ja nykyisin se palvelee jopa miljoonaa asiakasta vuosittain.

Muita havaintoja

Buenos Airesiin mahtuu monenlaisia kaupunginosia ja turvallisuudesta sekä taskuvarkauksista varoiteltiin heti hotellissa jaetulla lapulla. Me liikuimme Hop on Hop off -bussin lisäksi enimmäkseen takseilla sekä jalkaisin, emmekä kokeneet erityistä turvattomuuden tunnetta missään vaiheessa.

Pidimme silti repun muiden tavoin ruuhkissa etupuolella, kävimme nostamassa rahaa kaupan sisällä olevasta automaatista ja liikuimme pääosin päiväsaikaan. Näimme takseista käsin muutamia mielenosoituksia, joiden sekaan turistien ei suositella joutuvan.

Ruokakaupassa reppumme pussitettiin ja suljettiin sinetillä, joka avattiin vasta kassalla. Maksaessamme kaupassa kortilla, meiltä haluttiin nähdä henkilöpaperit. Ihmiset puhuivat englantia yllättävän vähän, mutta Google Translatorin avulla saimme asiat hoidettua oikein sujuvasti.

Lentokentät

Buenos Airesissa on kaksi lentokenttää, joista Ezeiza (EZE) sijaitsee noin 30 kilometrin päässä keskustasta ja se on kansainvälisten lentojen kenttä. Kaupungin keskustan tuntumassa sijaitseva Jorge Newberyn lentokenttä (AEP) vaikutti olevan pääasiassa maan sisäisille lennoille ja muutamiin naapurimaihin.

Molemmat lentokentät tulivat meille tutuiksi, sillä saavuimme ensin Ezeizalle, josta myös lähdimme Ushuaiaan, vaikka kyseessä olikin Agentiinan sisäinen lento. Ezeizalla on erikseen lomalentoterminaali, josta matkamme alkoi.

Iguassulle lähtiessä pääsimme tutustumaan AEP-lentokenttään, jonne saapuessamme tuloaula oli aivan täynnä ja aluksi jonotimme väärälle tiskille. Koko aulan poikki kulki kaksi jonoa, mutta mistään ei ilmennyt että ne olivat jaettu etelään ja pohjoiseen lentäville.

Henkilökuntaa ei meinannut löytyä mistään, mutta ystävällisten kanssamatkustajien avulla löysimme oikean jonon ja noin tunnissa saimme hoidettua laukkujen jättämisen sekä turvatarkastuksen. Jonon lyhyentyessä myös henkilökunta kävi huutelemassa lennoille ihmisiä espanjaksi.

Argentiinan sisäisiä lentoja operoi pääasiassa Aerolinas Argentinas -lentoyhtiö, joka muuten pitää ruumalaukkujen rajana 15 kiloa, joten huomioi tämä, jos käytät sisäisiä lentoja. Meillä oli Antarktiksen matkan vuoksi paljon talvivaatteita mukana, jotka jätimme siis hotellille odottamaan paluutamme Buenos Airesiin.

Argentiinan jalkapallomestaruus

Argentiina on todellinen jalkapallomaa ja sieltä ovat nousseet kuuluisuuteen mm. Diego Maradona sekä Lionel Messi. Yli puoli miljoonaa argentiinalaista harrastaa jalkapalloa liittonsa jäseninä.

Saimme pientä esimakua jalkapallon tärkeydestä jo heti saavuttuamme Buenos Airesiin, sillä kaupunki oli kirjaimellisesti autio Argentiinan pelatessa Australiaa vastaan. Kauan odotettu, kolmas maailmanmestaruus sinetöityi 18. joulukuuta, kun Argentiina voitti Ranskan loppuottelussa rangaistuspotkukilpailun päätteeksi.

Argentiinassa hullaannuttiin ymmärrettävästi voitosta ja sen kunniaksi julistettiin kansallinen vapaapäivä 20.12. jolloin myös tuoreet maailmanmestarit oli saatu lennätettyä Qatarista takaisin kotimaahansa.

Me olimme juuri päättämässä risteilyämme ja saavuimme 20.12. Ushuaian satamaan. Olimme jo kuulleet, että Buenos Aires ja etenkin sen lentokenttä ovat ruuhkautuneet pahasti, eikä osalla kanssamatkustajistamme ollut tietoa paluulentojensa toteutumisesta.

Lisäksi kansallinen vapaapäivä kosketti tietysti myös Ushuaiaa, jossa lentokenttä oli kuitenkin onneksi auki ja meidän lentomme pääsi lähtemään vain muutaman tunnin myöhässä.

Palasimme Buenos Airesiin jännittynein tunnelmin ja olimme onneksi tilanneet kuskin etukäteen lentokentälle. Moottoritie oli ollut aiemmin suljettu, sillä maailmanmestarit oli pitänyt kuljettaa turvallisesti kaupunkiin ja sen myötä muu lentoliikenne oli sekoittunut pahasti.

Löysimme kuskimme ja hän lähti kuljettamaan meitä hotelliamme kohti moottoritietä pitkin. Katujen varsilla näkyi runsaasti poliisiautojen vilkkuvaloja, ihmisiä käveli moottoritien reunoilla ja roskia kolisi jatkuvasti auton pohjaan ja kylkiin.Tunnelma oli todella erikoinen.

Saavuimme tyhjiä katuja pitkin Buenos Airesin keskustaan ja kadut olivat autioita hotellimme ympäristössä, sillä se sijaitsi aivan pääbulevardin Avenida 9 de Julion kupeessa. Taksimme päästettiin kuitenkin tiesulkujen ohi ja pääsimme turvallisesti perille.

Veimme tavaramme sisään ja kävimme kiertämässä korttelin ympäri nähdäksemme, mitä kaupungilla tapahtuu. Ovimies varoitteli meitä, ettei kannata mennä kauhean pitkälle ja huomasimmekin, että kaduilla olivat jäljellä enää eniten sekaisin olevat sekä muutamat sinnikkäät fanit.

Kiersimme pääkadulle, josta näimme obeliskin, joka toimi juhlahumun keskipisteenä. Oli hurjaa ajatella, että näillä samoilla kaduilla oli aiemmin päivällä ollut jopa viisi miljoonaa ihmistä kaduilla juhlimassa mestaruutta. Se on paljon väkeä se!

Katselimme telkkarista hotellilla, miten mestarijoukkuetta oli kuljetettu ympäri kaupunkia bussilla ja luimme myös, että pelaajat oli ollut pakko evakuoida helikoptereilla turvaan ennen obeliskille pääsyä, sillä joku mies oli hypännyt reitillä sillalta mestareita kuljettaneeseen avobussiin ja toinen sankari oli samaa temppua yrittäessään pudonnut katuun.

Ilmeisesti myös lyhtytolppiin ja muihin korkeisiin paikkoihin kiivenneitä oli loukkaantunut. Tiettävästi kukaan ei ollut onneksi kuollut. Jotain yhteistä juhlinnalla on suomalaisten kanssa, kun kiivetään korkealle, roskataan ja pissataan kaduille. No, olihan tämä harvinainen tapahtuma ja hieno saavutus Argentiinalle. Melkoista tuuria, että satuimme kaupunkiin juuri tällaisena hetkenä!

Päiväretki Uruguayhin

Palasimme vielä kertaalleen Buenos Airesiin Iguassun putouksilla ja Rio de Janeirossa vierailun jälkeen. Meillä oli kaupungissa kaksi yötä aikaa ennen lentoamme kotiin.

Huomasimme, että Buenos Airesista pääsee kätevästi lautalla Uruguayn puolelle. Maan pääkaupunki Montevideo olisi ollut hieman pidemmän lauttamatkan takana, joten valitsimme kohteeksemme Colonia del Sacramenton, jonne pääsee noin reilun tunnin lauttamatkalla.

Tämä mahdollisuus kannattaa ehdottomasti hyödyntää, mikäli haluaa lähteä päiväksi huomattavasti rennompaan ja rauhallisempaan kaupunkiin Buenos Airesin sykkeestä.

Vieraile Buenos Airesissa 360-videoiden avulla

Lue myös muut artikkelimme tältä matkalta​