Varsinainen matkakohteemme Iguassun putoukset sijaitsevat Iguassujoella, joka virtaa Argentiinan ja Brasilian rajalla. Rajakaupunkien Puerto Iguazún ja Foz do Iguaçun kohdalla joki haarautuu kuitenkin kolmeen eri suuntaan. Kolmannella rannalla sijaitsee Paraguay sekä Ciudad del Esten kaupunki.

Tuskin enää koskaan meille tulisi yhtä hyvää tilaisuutta käydä myös Paraguayssa, ellemme lähtisi sinne varta vasten.

Jouluaaton suunnittelua

Iguassun pysähdys ajoittui jouluaaton ympärille, eikä meillä ollut minkäänlaista aavistusta siitä, miten joulua vietetään Etelä-Amerikassa tai miten lamaannuksiin se yhteiskunnan pysäyttää. Varasimme yhden ylimääräisen päivän Iguassulle Paraguayssa piipahtamista varten ja toivoimme, että löydämme taksikuskin, joka voisi heittää meidät edes rajalle saakka.

Vaikka olimme valmiit käymään Paraguayssa edes vähintään sen verran, että palloilemme jonkin aikaa Ciudad del Estessä, ei se kuitenkaan ollut kiinnostavin vaihtoehto. Kaupunki vaikutti ruuhkaiselta ja tunnelmaltaan hieman turhan painostavalta. ​​

Etsimmekin lähistöltä jotain leppoisampaa nähtävää ja löysimme kaupungista noin 10 kilometrin päässä sijaitsevat Saltos del Mondayn eli Mondayn vesiputoukset.

Mikäli Paraguay kiinnostaa matkakohteena enemmänkin, kannattaa lukea bloggaajakollekoidemme Pirkon ja Lassen kokemuksista Meriharakka-matkablogista. He kävivät muunmuassa Itaipún padolla, maan pääkaupungissa Asunciónissa sekä Ypacaraí-järvellä.

Kyydin selvittäminen

Kysyimme apua Iguassun lentokentältä hotellille kyydinneeltä Ezequielilta ja hän selvitti meille hinnan sekä järjesti kollegansa kuskiksi putouksille. Retken hinta olisi 25000 pesoa, eli noin 100 €.

Viestittelimme kuljettajamme Fernandon kanssa seuraavan aamun ohjelmasta Whatsappin kautta ja sovimme, että hän tulee noutamaan meidät hotellin edestä kello seitsemän aamulla. Hotellin aamiainen alkoi klo 6:30, joten edes tyhjin vatsoin ei tarvinnut lähteä. Korkeintaan hieman unisena.

Kuumottava automatka

Matkaa O2-hotellilta, Puerto Iguazusta Mondayn vesiputouksille oli yhteen suuntaan noin 25 kilometriä. Matka tuntui tuplasti pidemmältä, sillä vaikka auto oli paikalliseen autokantaan verrattuna siistin oloinen Renault Megane, se ei pysynyt käynnissä tyhjäkäynnillä. Ajatus tien poskeen jäämisestä Paraguayssa ei ollut erityisen viehättävä.

Kun kojelaudassa hohtavat punaiset varoitusvalot lakkasivat kiusaamasta ja Fernandon ketterä käsijarrukäden ja kaasujalan yhteistoiminta sai alitajunnalta hiljaisen hyväksynnän, oli lopulta matkanteko aivan miellyttävää.

Automatkan aikana kiinnitimme huomiota maaperän kirkkaaseen punaruskeaan väriin. Kaikki auki kaivettu maa oli saman väristä kuin urheilukentän juoksurata. Aivan tällaista emme muista nähneemme vielä muualla. Maaperän väri johtuu sen runsaasta rautapitoisuudesta.

Brasilian puoleinen Foz do Iguaçun kaupunki

Matka kulki ensin Argentiinan ja Brasilian rajan yli Foz do Iguaçun kaupunkiin ja saimme nähdä pikaisen läpileikkauksen siitäkin.

Kaupunki vaikutti Argentiinan Puerto Iguazúun verrattuna suuremmalta ja modernimmalta, mutta totesimme samalla olevamme tyytyväisiä siihen, että majoituksemme osui Argentiinan puolelle. Pienempi kaupunki viidakon keskellä tuntui jotenkin istuvan paremmin kohteen tunnelmaan.

Brasilian puolella näimme myös runsaammin kaupustelijoita, jotka kävivät myymässä liikennevaloissa odotteleville autoilijoille vettä, karamelleja ja kuka mitäkin.

Paraguayn rajan ylitys

Brasilian ja Paraguayn välisen Paranájoen ylittää Ystävyyden silta, jolle päästyämme aloimme ymmärtää aikaisen herätyksen. Silta oli tupaten täynnä autoja, rekkoja, mopoja ja sillan reunassa kävellen liikkuvia ihmisiä.

Paraguayn päässä sijaitsi tulli ja maahantuloselvitys, jossa jonkin aikaa jonoteltuamme selvisi, että olisimme voineet vain jatkaa suoraan matkaa. Ciudad del Estessä ei tarvitse tehdä maahantuloselvitystä, mikäli aikoo vierailla Paraguayn puolella korkeintaan 72 tuntia ja liikkuu korkeintaan 30 kilometrin etäisyydellä rajalta. Asia kannattaa kuitenkin tarkistaa, jos olet sinne menossa.

Sillalla käy vilkas liikenne muun muassa siksi, että Brasiliasta käydään yleisesti Paraguayn puolella ostoksilla halvempien hintojen perässä. Viinit puolestaan brasilialaiset käyvät ostamassa hyvänä viinimaana tunnetussa Argentiinassa – niin ikään huokeampien hintojen kannustamina.

Ajoimme nopeasti Ciudad del Esten läpi ja onnittelimme samalla itseämme, ettemme olleet jäämässä sinne. Kaupunki oli todella ruuhkainen ja kaoottisen oloinen. Kaupungissa oli runsaasti hotelleja, kauppakeskuksia ja kasinoita, mutta myös kapeita kujia ja kadunvarsia täynnä pikkupuoteja, katukauppiaita ja mitä luultavimmin myös taskuvarkaita.

Ciudad del Estessä näimme kuitenkin kaikkein eniten jouluvalmisteluita koko matkalla. Toisaalta, olihan juuri sinä päivänä myös jouluaatto!

Monday Falls -vesiputoukset

Päästyämme kaupungista ulos, ei Mondayn putouksille ollut enää kovin pitkä matka. Parkkipaikka ammotti tyhjänä, joten arvasimme ettei ainakaan ruuhkassa tarvitse madella.

Putousten yhteydessä toimi puisto, jonne piti maksaa pieni pääsymaksu, ja josta löytyi kauniiden maisemien lisäksi zipline, pieni leikkipuisto lapsille sekä pieni kahvila/ravintola. Heti sisäänkäynnin jälkeen näimme pienen ryhmän riikinkukkoja tepastelemassa aivan polun varressa.

Yksityiskierros puistossa

Lipunmyynnistä oli näytetty meille suunta, mitä kohti piti polkua lähteä kiertämään, ja niin myös teimme. Muutaman mutkan jälkeen jostain pusikoiden takaa putkahti myös puiston työntekijä tai opas mukaamme, ja hän neuvoi meitä ainakin oikeaan suuntaan.

Kielimuuri oli jälleen välissämme, mutta Fernandon ja Google Translatorin avulla saimme jotakin ajatuksia vaihdettuakin.

Puistossa oli kuin olikin aivan tyhjää ja saimme edetä aivan omaa tahtiamme ja kuvata rauhassa mitä halusimme.

Polku johdatti meidät isolle aukealle, josta oli kauniit näköalat suoraan Mondayn putouksille. Paikan kuvauksellisuus oli hyvin tiedostettu, sillä paikalle oli pystytetty myös “Yo ❤️ Cataratas del Monday” -kyltti, jonka kanssa putouksista sai sommiteltua nättejä valokuvia.

Kyltin takaa polku kapeni ja jatkui alas. Polku muuttui kiikkeriksi teräsrappusiksi ja betonista valetuiksi tasanteiksi. Reitti kulki tiheiden pensaikkojen keskellä, josta ei oikein nähnyt kunnolla edes ulos. Muutamassa kohdassa oli reitin varrelle rakennettu pieni levähdyspaikka, josta oli myös jonkinlainen kurkistusaukko vesiputouksille.

Polku oli sen verran karskissa kunnossa, että alitajunta keskittyi pääasiassa jännittämään pystyssä pysymistä eikä niinkään pusikoissa uhrejaan vaanivia myrkkyhämähäkkejä. Retkikuntamme pääsi kuitenkin kokonaisuudessaan ehjin nahoin alas saakka ihastelemaan putouksia.

Alhaalla joen varressa oli suurehko puusta rakennettu lava, josta saattoi nähdä koko Mondayn putoukset kokonaisuudessaan. Huomasimme putouksen sivussa kohoavan panoraamahissin ja näkötornin, mutta niihin emme nyt olleet osanneet selvittää pääsyn mahdollisuutta. Kyseessä lienee joku eri toimija, koska ainakaan tämän puiston lippuluukulla ei myyty lippuja torniin.

Mondayn vesiputous oli vaikuttava ja kaunis. Siitä sai kerralla paremman näkymän kuin Iguassun putouksista, mutta myönnettävä on, että putous on kuitenkin kovin vaatimaton verrattuna Iguassun massiivisiin kuohuihin.

Jos Mondayn ja Iguassun putoukset kiinnostavat, suosittelemme käymään Mondaylla ensin ja menemään Iguassulle vasta sitten. Luultavimmin saat siten wau-efektejä joka päivälle.

Kun putousta oli riittävästi kuvattu, oli aika kavuta takaisin ylös. Ajatuskin hirvitti, sillä päivä oli todella kuuma. Onneksi rappustreenejä oli tullut tehtyä kotonakin, sillä portaat saatiin kunnialla kiivettyä. Oli kuitenkin hyvä, että mukana oli runsaasti vettä. Sitä nimittäin kului.

Paikallisen oluen maistelu

Ennen kotiinpaluuta oli kuitenkin vielä pysähdyttävä ravintolassa, sillä maabongaus jää hieman valjuksi ilman paikalliseen olueen tutustumista. Kielimuuri asettui jälleen matkailijan murheeksi, sillä vaikka Ilkka saikin olutta, se oli kehnoa brasilialaista kulutuslageria, Brahmaa.

Lisämutka jalokivikaivokselle ja aattoillan viettoa hotellilla

Ennen paluumatkaa kuljettajamme Fernando kysyi haluaisimmeko mahdollisesti käydä paluumatkalla Wandan jalokivikaivoksessa. Koska päivää oli vielä hyvin jäljellä, sovimme että niin tehdään. Wandan kaivoksesta kerromme tarkemmin Iguassu-artikkelissamme.

Kaivosvierailun jälkeen palasimme hotellille ja päätimme tehdä loppupäivästä helpon, emmekä lähteneet etsimään ravintolaa hotellia pitemmältä.

Söimme jouluaaton kunniaksi O2-hotellin kattoravintolassa maittavat ateriat. Illan vietimme hotellin katolla uima-altaalla lepäillen sekä pulikoiden. Arvelimme, että argentiinalaisten joulupöydässä on ainakin erilaisia grilliherkkuja, sillä ilmassa leijui vahva savun tuoksu.

Tutustu Monday Falls -putouksiin 360-videoidemme kautta

Lue muut juttumme tältä matkalta