Malta on pieni saarivaltio Välimerellä, Italian eteläpuolella. Se itsenäistyi vuonna 1964, jolloin se irtautui Britannian siirtomaavallasta. Tasavallaksi maa julistettiin vuonna 1974 ja se liittyi EU:hun vuonna 2004.
Maltan pääkaupunki Valletta on Unescon maailmanperintökohde ja se on yksi parhaiten säilyneistä linnoituskaupungeista Välimerellä.
Reittimme Maltalta Milanoon
Malta oli juhannusmatkamme ensimmäinen kohde. Meillä oli kymmenen päivää aikaa ehtiä Milanoon, josta olimme varanneet paluulennon Suomeen. Matkan varrella vierailemme neljässä eri maassa ja neljällä eri saarella.
Reittimme varrella olivat Malta, Valletta – Italia, Sisilia, Catania ja Palermo – Sardinia, Alghero ja Santa Teresa Gallura – Ranska, Korsika, Bonifacio – Italia, Pisa – San Marino – Italia, Milano.
Lento Maltalle
Saavuimme Maltalle illansuussa juhannusaatonaattona. Vaihdoimme Roomassa Finnairin koneesta Malta Airlinesin kyytiin. Maltan kone oli yksi ahtaimmista vielä toistaiseksi, jossa olemme olleet. Lähes 190-senttisen Ilkan piti istua ikkunan vieressä puoliksi poikittain.
Muuten runsaan tunnin mittainen lento sujui hyvin. Kentällä odotti sovitusti taksikyyti, joka olikin hyvä idea, sillä majapaikkamme sijainti Vallettan vanhassa ja mäkisessä kaupungissa oli huomaamaton. Siellä ei olisi ollut kiva etsiä matkalaukun kanssa oikeaa osoitetta keskellä yötä.
Vallettan vanhakaupunki on alunperin rakennettu 1500-luvulla. Hiekkakivestä rakennetun kaupungin talot ovat kaikki yksilöllisiä ja erilaisia, samoin kuin talojen huoneistot.
Majoitus The Coleridge Boutique Hotel
Olimme lopulta majapaikassamme The Coleridge Boutique Hotellissa noin klo 23. Pääsimme ovikoodilla sisään ja huoneemme avain odotti meitä eteisaulassa kirjekuoressa ohjeiden kera.
Kuljettuamme läpi ahtaista oviaukoista ja kapeista rappusista, meitä odotti iloinen yllätys, sillä huoneemme osoittautuikin oikeastaan huoneistoksi. Käytössämme oli iso eteinen, tilava kylpyhuone ja suuri makuuhuone, jossa oli seinän kokoinen enkelimaalaus.
Makuuhuoneesta pääsi myös parvekkeelle, josta avautui näkymä kadulle, ja wc:n yläpuolella oli pieni parvi, josta löytyi lisää nukkumatilaa.
Aamupalalla hotellin emäntä tuli toivottamaan meidät henkilökohtaisesti tervetulleiksi ja esitteli samalla myös eri maista tulleet nuoret työntekijänsä. Aamiaisen jälkeen hän haastatteli meidät lyhyesti ja tämän perusteella suositteli meille kiinnostavia kohteita Vallettasta ja muualtakin Maltalta. Loistavaa palvelua!
Nähtävyydet
Jalkauduimme hotellin emännän antamien ohjeiden mukaisesti keskustaan ja vain parin korttelin päässä huomasimmekin seisovamme kaupunkia halkovan pääkadun varressa Johanniittain Ritarikunnan suurmestarin palatsin vierellä.
Palace Armoury -museo
Suurmestarin palatsissa sijaitsee Palace Armoury -nimeä kantava asevarasto, joka on käytännössä ritarikunnan, ja samalla koko Maltan historiaa esittelevä museo.
Vuosina 1798–1800 Napoleonin joukot sekä tämän jälkeen britit rohmusivat asevaraston sisältöä omiin museoihinsa, mutta 1850-luvun lopulla varasto restauroitiin ja pyrittiin palauttamaan ennalleen niin hyvin kuin oli mahdollista. Tästä saakka asevarasto on toiminut museona ja ollut avoinna yleisölle.
Museossa olikin vaikuttava kokoelma ritareille kuuluvia aseita, haarniskoja sekä muita asusteita eri aikakausilta. Myös museorakennus itsessään oli näyttävä.
Valletta ja sen lähiympäristö
Palace Armouryn lisäksi Vallettan koko keskusta on yhtä suurta ulkoilmamuseota. Keskustasta löytyy myös useita kirkkoja sekä taidenäyttelyitä. Ja tietysti myös matkamuistomyymälöitä, ravintoloita ja paljon paljon turisteja.
Valletta sijaitsee niemenkärjessä ja sen molemmilta rannoilta pääsee lauttakyydillä joko vastarannalle, tai pidemmällekin. Meitä kiinnostivat enemmän kaakkoispuolen historialliset linnoitukset “The Three Cities”, kuin luoteispuolella sijaitsevat shoppailutaivaat ja biletyspaikat.
Lauttamaksu vastarannalle oli vaivaiset kaksi euroa per henkilö. Naapurisaarelle Gozolle olisi päässyt 7,50 eurolla. Gozolla emme itse käyneet, mutta kuulemma se on suosittu vapaa-ajanviettopaikka paikallisille.
Gozolta löytyy myös todella vanhoja arkeologisia rakennelmia, joiden arvellaan olevan vanhempia kuin Egyptin pyramidien ja Englannin Stonehengen.
Mdina
Noin puolen tunnin ajomatkan päässä Vallettasta sijaitsee Maltan entinen pääkaupunki nimeltään Mdina. Kyseessä on yksi maailman parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista.
Mdinassa on kuvattu TV-sarjaa Game of Thrones ja kaupungin tunnetulla portilla patsastelikin runsaasti selfien ottajia. Itse kaupunki toi mieleen parin vuoden takaiset vierailumme Kotorissa ja Dubrovnikissa.
Näistä ainakin Dubrovnik on niin ikään toiminut Game of Thronesin kuvauspaikkana. Dubrovnik on ottanut TV-maineestaan kaiken irti ja sen kadut ja kaupunginmuurit suorastaan kuhisevat turisteja. Tämä näkyy tietysti myös muun muassa ravintoloiden ja majoitusten hintatasossa.
Ainakin tässä suhteessa Mdina oli huomattavasti viihtyisämpi ja rauhallisempi paikka ihastella keskiaikaisia näkymiä.
Panimot ja olut
Vaikka Maltallakin pannaan olutta, yhtään varsinaista panimoa emme Vallettasta löytäneet. Se on kyllä ymmärrettävää, koska keskiaikainen kaupunki ei välttämättä tarjoa panimolle kelvollista toimintaympäristöä.
Keskustasta löytyi kuitenkin pätevän oloinen olutravintola 67 Kapitali, jonka hanoista virtasi aitoa maltalaista käsityöolutta. Olut maistui virkistävältä ja raikkaalta, mutta tähän aistimukseen saattoi antaa oman säväyksensä 36 asteen lämpötila ravintolan ulkopuolella.
Oluissa olivat maut kohdillaan, mutta jollain tavalla näiden lämpimien maiden oluille tyypillisenä piirteenä tuntuu olevan keveys. Tässä helteessä se tuntui hyvältä, mutta jos veisin tätä olutta itselleni tuliaisiksi kotiin, saattaisin kokea pettymyksen maistellessani sitä koti-Suomessa syysiltojen alkaessa tummeta.
Paikallinen markettilager Cisk kuitenkin yllätti positiivisesti. En ole järin suuri markettilagerin ystävä, mutta paremman puutteessa maistan kyllä sellaistakin. Odotukset eivät olleet erityisen korkealla, mutta Cisk ei ollut ollenkaan huonommasta päästä omaa lajityyppiään.
Humalointi toi mieleen tsekkioluen ja hieman yllättäen hiipivä ja viipyilevä jälkimaku nostivat Ciskin omassa sarjassaan pullonkaulan verran keskikastia korkeammalle.
Ravintolat
Googlasimme hieman ruokavaihtoehtoja etukäteen ja silmään pisti Eeetwell-pikaruokaketju, joka tarjoili tuoreista raaka-aineista mm. salaatteja ja bowleja. Ruokien esillepano tai ruokailukokemus puuhaarukoilla ei haitannut, sillä ruoka oli erittäin värikästä, maittavaa ja ravitsevaa.
Samaa ei voi sanoa sataman paraatipaikalla sijainneesta Brown-ravintolasta, jonka kasvisannos oli valtava lautasellinen tunkkaista pastaa oudonmakuisella kastikkeella. Ilkka löysi listalta jänistä, jossa olikin sitten perattavaa enemmän kuin tarpeeksi.
Ravintolaa vastapäätä oli pysäköity Costa Fascinosa ja se taisi jatkaa meidän tavoin matkaa Maltalta Sisiliaan. Mielenkiintoisempi ohjelmanumero oli seurata suurta taivaalle kohonnutta savupilveä, jonka aiheuttajana oli kauempana olevassa vierasvenesatamassa palanut huvipursi.
Satamasta löytyi myös Hard Rock Cafe, jossa kävimme vielä jälkkäreillä ja paitaostoksilla. Lähistöltä löytyi myös turisti-info sekä hieman edempää lauttalaitureita lähisaarille.
Kävellessämme takaisin hotellille, rannalla oli vielä paikallisten veneiden näytös musiikin säestyksellä, jota pysähdyimme välillä katsomaan.
Huomioitavaa
Meillä oli Maltalle varattuna vain kaksi yötä. Ehdimme kiertää päivän aikana Valletassa sekä Mdinasssa. Lisäpäivä olisi mahdollistanut saarivierailun tai esimerkiksi auton vuokrauksen.
Keskustassa valmisteltiin isoja juhannusjuhlia, joiden yhteydessä olisi ollut luvassa konsertteja sekä ilotulituksia seuraavana päivänä.
Maltalla liikenne oli vasemmanpuoleista ja brittiaikojen peruja olivat mm. sähkötöpselit, joten kannattaa pakata adapteri mukaan.
Korttimaksu toimi lähes joka paikassa, mutta käteistä käytettiin myös paljon. Uber-kyydit olivat kohtuuhintaisia ja niitä käytimme matkalla Mdinaan sekä lentokentälle mennessä.
Kohti Sisiliaa Ryanairin siivillä
Tutkimme ensin vaihtoehtoja siirtyä Maltalta Sisiliaan lautalla, mutta se osoittautui lopulta lentämiseen verrattuna hyvin hankalaksi ja hitaaksi vaihtoehdoksi. Lensimme siis Vallettasta suoraan Cataniaan ja pääsimme ensimmäistä kertaa Ryanairin kyytiin.
Lentokuviot Ryanairilla tapahtuivat lopulta aivan saman kaavan mukaan kuin kaikilla muillakin lentoyhtiöillä. Ohjeet kannattaa lukea hyvin etukäteen, sillä esim. check-inin tekeminen lentokentän tiskillä maksaa erikseen.
Oikeastaan mitään muuta kummempaa eroa ei ollut, paitsi hieman kovat penkit koneessa. Tunnin pituisen lennon niissä jaksoi nököttää aivan hyvin.
Laukkujen punnituksista ja lisämaksuista kuulleina ostimme toiselle meistä isomman matkatavaran ja sen myötä lippuun tuli myös upgrade, joka mahdollisti priority-jonon koneeseen. Tosin puolet porukasta oli tehnyt saman, joten jonotuksen määrä oli silti aika sama.
Lue myös muut artikkelimme tästä reissusta
Sisilia – Etnan tulivuori ja Catania
Sisilian saari on tunnettu Etnasta, Euroopan aktiivisimmasta tulivuoresta. Otimme tukikohdaksi sen juurella sijaitsevan Catanian kaupungin.
21 comments
Maltalla ei ole tullut käytyä. Kaikki tutut siellä käyneet ovat kuitenkin maata kehuneet, joten kiinnostaisi kyllä itseänikin. Ryanairin kyydissä en itse muuten olekaan koskaan ollut, eiköhän sekin joskus kuitenkin tapahdu…
Kiitos kommentista, Mikko!
Meillä oli tosi vähän odotuksia tai aavistuksiakaan etukäteen Maltasta vielä kun matkapäätös tehtiin ja matka hommattiin. Maltalle olisi kyllä voinut hyvin varata muutaman päivän enemmänkin aikaa. Tosin meillä oli kyllä tämän reissun kanssa melko kireä aikataulu.
Erityisesti olisi ollut kiva kierrellä enemmän itse pääsaarta ja lisäksi Gozon muinaisnähtävyydet jäivät vähän kaivelemaan, ettei niitä ehditty käydä katsomassa ollenkaan.
Ryanairista sen sijaan oli enemmänkin ennakkoluuloja. “Raikun” jonoja on pällistelty lentokentillä jo jonkin aikaa ja vähän kyllä mietitytti mitä on odotettavissa suurin piirtein bussilipun hintaisella lennolla.
Ryanairin kunniaksi todettakoon, että homma toimi tehokkaasti ja perille päästiin turvallisesti ja ajallaan. Lentokoneessa ei ollut mitään ylimääräistä viihdykettä, mutta kännykästä sarjaa katsellen tunti vierähti nopeasti. Paljon tuota pitemmälle lennolle lähtöä harkitsisin silti kyllä vielä tarkasti uudelleen. 🙂
Maltallakin paraatipaikan ravintolat ovat turistiansoja 😁. Niissä ruoka on aika usein kelvotonta.
Parissa päivässä Maltalla ei kerkeä nähdä juuri mitään. Mdina on jo suuri saavutus. Toki, Vallettassakin on aika paljon kaikenlaista nähtävää ja koettavaa. Vallettan ja Mdinan lisäksi Maltalla on seitsemän esihistoriallista temppelikompleksia, jotka ovat UNESCOn listoilla, sekä useita luonnon- ja kulttuurikohteita (mm. Ftira-leivät). Tässä ole joskus itsekin yrittänyt kerätä Maltan-oppaan 🙂 https://viaperasperaadastra.com/2022/11/20/malta-turistikohteena/
Malta on mielestäni yksi maailman mielenkiintoisimpia paikkoja, juuri sen ainutlaatuisen historian ja kulttuurin takia, joita maan kanssa osasi ylläpitää vuosituhansien läpi.
Kiitos kommentista, Nadine!
Tämä on ihan totta ja pätee melkeinpä kaikkialla, että vilkkaimmilla ja suosituimmilla alueilla ei kannata käydä syömässä. Se sataman alue, mistä HRC:kin löytyi, ei kyllä edes ollut aivan siellä turistialueen sydämessä. Ehkä se kuitenkin oli turhan turistialuetta, olihan siellä myös se Hard Rock Cafe…
Tuo pitää myös paikkansa, että Maltalla olisi kyllä riittänyt tutkittavaa useammaksikin päiväksi. Valitettavasti jouduimme tekemään aika tiukan aikataulun tälle reissulle, koska päiviä oli vain rajattu määrä ja pysähdyspaikkoja tehtävälistalla sitäkin enemmän. 😀
Maltan ainutlaatuinen historia osoittautuu edes vähän tonkimalla kyllä varsin mielenkiintoiseksi. Jos sinne joku on suuntaamassa, niin suosittelen varaamaan hieman meitä enemmän aikaa ja etsimään kohdevinkkejä. Vaikkapa sinun blogistasi. 🙂
Malta on mullakin vielä käymättä. Kaverit, jotka on siellä käyneet, on sanoneet sitä tylsäksi kohteeksi, joten siksi olen ehkä vitkutellut sen kanssa 😛
Te ootte muuten keränneet tänä vuonna hirmusti uusia maita, eikö vaan? 😮 Montako uutta on tähän asti tullut?
Kiitos kommentista, Eveliina!
Mekin olimme kuulleet vähän ristiriitaisia kuvailuita Maltasta. Toisen mielestä se on tylsä ja toisen mielestä kiinnostava. Riippuu varmasti paljon siitä mitä sinne on mennyt tekemään.
Me emme suoneet ajatustakaan shoppailulle emmekä ilta- tai rantaelämälle, ja löysimme Maltalta melkoisen aarreaitan ainutlaatuista historiaa ja upeaa vanhaa arkkitehtuuria.
Uusia maita on tänä vuonna kertynyt kyllä hyvin! Pikaisen laskelman perusteella tähän mennessä 12, jos mukaan lasketaan myös Kosovo, joka ei erinäisistä syistä johtuen ole YK:n jäsenvaltio.
Me olemme käyneet Maltalla, toistaiseksi, kahdesti. Ensimmäisellä kerralla pisteenhakureissulla, mutta senkin pituus taisi olla ainakin 4 päivää, sillä ehdimme myös mm. Marsaxlokkin satamakaupunkiin ja Gominolle. Toisella kertaa osallistuimme Maltalla järjestettyyn Traveler’s Century Clubin kokoukseen ja sen yhteydessä teimme retken myös Gozolle. Marsaxlokkissakin oli ihan pakko käydä uudelleen – sillä on se vaan niin söpö. Asumisen osalta olemme selvästi mieltyneet Slieman puoleen, erityisesti sen satamaan, mutta pääseehän sieltäkin hyvin Vallettaan.
Kiitos kommentista Pirkko! Meillekin suositeltiin Marsaxlokkia, mutta päädyimme sitten lopulta Mdinaan päiväretkelle. Välimatkat ovat onneksi lyhyitä ja noita lauttoja tuntui menevän aika tiuhaan, joskin ihan siellä Valletan sydämessä oli mukavaa asua, kun oli heti “pelipaikoilla”.
Maltalle en vielä ole käynyt. Kiinnostun kyllä kovin aina, kun paikasta kuulen. Mutta Maltan vielä mieleni tovin……
Melkoinen reissu kokonaisuudessaan on teillä ollut.
Kiitos kommentista Sari! Malta herättää selkeästi tunteita moneen suuntaan. Siellä se sitten odottaa, kun maltat vihdoin lähteä 🙂
Jos tykkäsin Kotorista ja Dubrovnikista, tykkäisin varmaan Vallettastakin? Syömiset on aina hankalia matkalla. Kun yleensä sitä kuitenkin pyörii siellä missä on nähtävyyksiä ja missä muutkin ovat, niin paha on lähteä minnekään muualle varta vasten syömään. Olen Ryanairilla matkustanut ainakin kerran, eikä mitään ongelmaa. Kohta lähden taas. Tuota priority pääsyä koneeseen en oikein ole ikinä käsittänyt. Mikä kiire sinne koneeseen on päästä istumaan? Tässä tuli monta vinkkiä Maltalle, jos joskus pääsisi sinnekin 🙂
Kiitos kommentista Raija! Samaan kastiin minäkin laittaisin tämän Kotorin ja Dubrovnikin kanssa. Ehkä vielä sillä erotuksella, että Valletta oli mielestäni niitäkin laajempi ja vanhaa kaunista kaupunkimaisemaa ulottui myös ympäristöön sekä ainakin sinne Mdinaan.
Malta on ollut meillä ajatuksissa kun Euroopassa pyöritään sillä meillä olisi siellä tuttuja. Olisi kyllä mielenkiintoista käydä ja tuo museo kyllä näyttää erittäin kiinnostavalle. Täytyy nyt oikein laittaa mieleen tuo teidän hotelli, se näyttää olleen aikamoinen nappivalinta. Jäikö sellainen oli, että se kolmas päivä Maltalla olisi ollut vielä tarpeen vai näittekö kaiken mitä halusittekin?
Kiitos kommentista Paula! Hotelliin sellainen vinkki, että kannattaa pyytää huone ylemmistä kerroksista. Alimman kerroksen huone on erilainen, mutta nuo muut käsittääkseni samanlaisia. Me taisimme olla tokassa kerroksessa.
Meillähän jäi nyt kiertelyyn aikaa oikeastaan vain yksi kokonainen päivä. Kaksi päivää olisi ollut varmasti jo aika hyvä ja kolmas ehkä, jos lähisaaret tai muut saaren kaupungit kiinnostavat.
Mehän mietimme jopa lauttamatkaa tuolta Tunisiaan, mutta se olisi ollut liian haastava yhdistää kaikkeen tuohon muuhun.
Mitä te tykkäsitte Maltasta? Siitä tuli kerran jossain porukassa puhetta ja ne, jotka olivat käyneet, sanoivat sitä tylsäksi. No, itse haluan siitä huolimatta siellä joskus käydä ja muodostaa oman mielipiteen. Teidän hotelli näyttää ihanalle ja kiva kun on kunnon kokoinen huone. 🙂
Kiitos kommentista Merja! Kyllä me tykkäsimme kovasti. Nuo vanhat muurien sisällä olevat kaupungit ovat jotenkin todella kiehtovia, eikä niihin kuitenkaan ihan joka maassa edes törmää.
Meillä oli niin tiivis matkaohjelma, että emme kyllä ehtineet tylsistyä ollenkaan. En varmaan viikkoa jaksaisi olla tuolla tai missään muuallakaan paikallaan, mutta Maltalle voi ihan hyvin mennä vaikka viikonlopuksi ja jatkaa siitä vaikka Italiaan, jossa me ainakin viihdymme hyvin joka kerralla.
Valletta jäi itselleni mieleen mielenkiintoisena ja hurmaavana kaupunkina. Vierailin Maltalla myös Marsaxlokkissa ja Blue Grottolla päiväretkellä, ja lautalla Gozon puolella pari yötä. Gozolta löytyy myös upeita patikointireittejä!
Kiitos kommentista Sarianne! Selkeästi Maltalta löytyy siis useampia käymisen arvoisia kohteita. Patikointi voisi olla tosi kiva juttu myös, ei ehkä elokuun helteissä, mutta viileämpään aikaan.
Vielä on Malta käymättä, mutta saitte jopa näin lyhyen vierailun pohjalta sen kuulostamaan kiinnostavalta. Ja oli hauska lukea teidän majoituskokemuksestanne, kun se oli yllätykseksi ilmeisesti parempi, mitä odotittekaan. Itse tykkään aina siitä, että saan paikalliselta ihmiseltä suosituksia käyntipaikoista. Löytyy usein jotain, mistä ei ole aikaisemmin tiennyt. Ja nuo historialliset linnoitukset kiinnostaisivat tuolla meitäkin enemmän kuin mikään muu. Aila
Maltan kuvat ja tarinat tässä blogissa toivat elävästi mieleen omat kokemuksemme pääsiäisenä vuodelta 1997. Näimme silloin myös huikean pääsiäiskulkueen, jota katselimme autosta Valletan ulkopuolella. Muistan hyvin myös bussit, ne näyttivät antiikkisilta. Niitä kuvissasi ei näy, joten varmaan uusittu.
Upea hotellihuone teillä!!!!
Olimme aikoinaan viikon matkalla. Hotellissamme oli uima-allas ja säät oikein leppoisat.
Valletta on tosiaan kaunis kaupunki, kiehtovat kujat.
Kiitos kommentistasi Pirjo! Mukava kuulla, että artikkeli herätti muistoja. Maltalla osataan näköjään juhlia näyttävästi. Me emme tainneet busseja nähdä tai ainakaan sellaisia, jotka olisivat herättäneet huomiomme.