Listasimme tähän kymmenen suosikkikohdettamme, jotka sijaitsevat eri puolilla Tanskaa. Kohteisiin pääset parhaiten autolla ja lähes kaikista niissä meillä on ollut myös koira mukana.
Koiraharrastus onkin vienyt meitä eri puolille Tanskaa, sillä broholminkoiramme Pluto on kotoisin Tanskasta. Katrilla on kertynyt vierailuja Tanskaan jo yli kaksikymmentä ja siitä syntyi idea koostaa lista kohteista, joita löytyy erityisesti Kööpenhaminan ulkopuolelta.
Skagen
Tanskan pohjoisimmassa kohdassa olevassa niemen kärjessä kohtaavat kaksi merta Skagerrak ja Kattegat. Paikka onkin suosittu niin paikallisten kuin turistien keskuudessa, eikä merten pauhua tarvinnut ihailla yksin kauniina kesäpäivänä.
Varaa vierailulle reilusti aikaa ja hyvät jalkineet, sillä hiekkarantaa riittää pitkän matkaa. Niemen kärkeen järjestettiin myös bussikuljetuksia.
Houvig Bunkeranlæg
Natsi-Saksan aikaiset bunkkerit tuovat mielenkiintoisen kontrastin tavalliselle hiekkarannalle Ringkobingin lähistöllä. Jättimäiset betonimöhkäleet ovat jääneet paikalleen ja sulautuneet rantamaisemaan, eikä niitä koskaan editty käyttämään.
Hvide Sande
Tämä pieni kylä valikoitui kohteeksemme sen hauskan sijainnin vuoksi. Se on myös yksi Tanskan läntisimpiä kolkkia ja pienestä koostaan huolimatta siellä sijaitsee maan viidenneksi suurin kalastussatama.
Paikan ovat löytäneet myös erilaiset extreme-urheilijat, sillä Hvide Sanden viereinen Ringkobingin vuono tarjoaa erinomaiset puitteet leijalautailulle ja muille vauhdikkaille vesiurheilulajeille.
Hemmet
Tämä paikka löytyi puolivahingossa kartalta ja olimme vähän, että mitä hemmettiä. Kyllähän hemmetissa pitää käydä ja nähdä myös se hemmetin kirkko. Jos matkakumppani kiukuttelee, niin täällä voit passittaa sen hetkeksi hemmettiin. Vitsejä riittää ehkä pienen kylän visiitin ajaksi, sitten voit jälleen jatkaa matkaa.
Mandø
Ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista paikoista, joissa olemme Tanskassa käyneet. Saarella vierailu onnistuu autolla vain vuoroveden ollessa alhaalla ja vierailuaikojan kanssa saakin olla tarkkana, ettei jää saarelle jumiin. Kumisaappaat on hyvä lisä täällä, sillä meren pohjassa kävely saattaa olla välillä vetistä ja mutaista puuhaa.
Broholm
Lähes 700 vuotta vanha linna on jo nähtävyys itsessään, mutta täältä löytyy myös paljon historiaa broholminkoiriin liittyen. Voit yöpyä linnassa tai nautiskella aterian sen tunnelmallisessa ravintolassa. Linnassa asuu ihka oikea kreivitär ja Suomessakin on esitelty tv-ohjelmissa linnan historiaa.
Broholminkoirien erikoisnäyttely järjestetään linnaa vastapäätä olevalla nurmikentällä vuosittain elokuussa ja jos osut paikalle, näet todennäköisesti täällä eniten näitä harvinaisia broholminkoiria samanaikaisesti kuin missään muualla.
Svendborg
Fynin saaren eteläpäässä sijaitseva viehättävä Svendborg on yli 760 vuotta vanha entinen kaupunki ja kauppasatama. Satamasta lähtee lauttoja useisiin eri saariin ja paikasta löytyy monta hyvää sushiravintolaa.
Ærøskøbing
Satumaisen kaunis Ærøskøbing on meidän lähes joka kesän suosikkikohde Tanskassa ja koiramme Pluto syntyi täällä. Ærøn saari on noin 17 kilometriä pitkä ja Ærøskøbingin lisäksi saarelta löytyy Søbyn sekä Marstalin kylät, jonne kulkee lauttoja eri puolilta Tanskaa.
Kerromme saaresta lisää erillisessä blogipostauksessa. Saarelle voi mennä päivävierailulle, mutta suosittelemme lämpimästi viettämään siellä muutaman yön, sillä saarella on paljon nähtävää ja koettavaa.
Voderup Klint
Ærøn saarelta löytyvä Voderup Klint on yksi saaren suosituimmista kohteista, sillä siellä on Tanskankin mittapuulla korkea 33 metrinen kallio. Alue on geologisesti arvokas ja myös suojeltu.
Møns Klint
Useiden kilometrien pituinen ja parhaimmillaan 120 metriä korkea kalkkikallio on yksi korkeimmista ja upeimmista luonnon muovaamista nähtävyyksista Tanskassa.
Tanskan kaakkoisosassa sijaitseville kallioille tehdään myös bussiretkiä, mutta parhaiten pääset paikalle omalla autolla. Alhaalla rannalla avautuva näkymä on jokaisen kiivetyn rappusaskeleen väärti.
15 comments
Voi kunpa pääsisikin taas Tanskaan retkeilemään. Olimme siellä viisi vuotta sitten noin kuukauden kodinvaihdossa Viborgissa, teimme autoillen ja pyöräillen retkiä ympäristöön, menomatkalla menimme reittiä Juutinrauman sillan kautta ja paluumatkalla laivalla Fredriksborgista Göteborgiin, ja pyöräilimme yhden päivän Skagenin ympäristössä. Tuli niemikin nähtyä ja hiekkarannat koettua. Oli kyllä hienoja paikkoja ja kokemuksia koko kuukaudeksi.
Kiitos kommentista, Aila ja Juha!
Tanska on mahtava retkeilymaa. Pieniä kyliä riittää ja kaikki toimii Suomen mukavuuksiinkin tottuneelle oikein hyvin. Tanskaan palaa mielellään aina uudelleen.
Jonkun verran ollaan ajeltu Tanskassa. Skagen on käyty, on tosiaan jonkin verran rantakävelyä ennen kuin se todellinen viimeinen kärki tulee vastaan. Hauska paikka. Ja Møns klint, olikin aika lailla rappusia. Valkoisista kalkkikivistä irtoaa liitua käsiin ja vaatteisiin, eli ei kannata laittaa niitä kaikkein kalleimpia mustia housuja tänne… Näköjään lisää mielenkiintoisia paikkoja riittää Tanskassa katsottavaksi.
Kiitos kommentistasi, Liisa!
Tanskasta löytyy yllättävänkin paljon kaikenlaista kivaa. Moni ei sitä tunnu tietävän, vaan tyytyy Köpikseen ja ehkä Legolandiin ja Billundiin. Toivottavasti näistä riittää vinkkejä niillekin, jotka ovat valmiita lähtemään vähän pidemmällekin.
Sekä Skagen että Møns Klint ovat ihan maailmanluokan kokemuksia. Møns Klintiltä voi löytää fossiilejakin ja kallion laella on jonkinlainen tiedekeskus, jossa voi perehtyä aiheeseen lisää.
Tanskasta löytyy tosiaan paljon muutakin kuin Kööpenhamina. Esittelemistäsi paikoista Ærøskøbing ja kalkkikallio näyttävät mielenkiintoisilta. Me kiertelimme perheen kanssa vuonna 2000 Tanskassa. Tykästyimme länsi rannikkoon ja Odenseen. Tietysti vietettiin päivä Legolandissa.
Kiitos kommentista! Hienoa kuulla, että piditte!
Ærøn saarelle ei varmasti osaa vahingossa eksyä, mutta ehkäpä näiden vinkkien mukana joku sinnekin vielä löytää! Samoin Møns Klintin kalliot ovat huikean kauniit! Tanskassa on mahtavaa kierrellä. <3
Kiitos vinkeistä!
Joskus nuoruudessani 70-luvun lopulla telttailtiin tuolla Hvidesandissa, nostalgista. Toki Tanskassa on kierrelty senkin jälkeen, mutta Hvidesandissa ja Skagenissa kävin vain silloin.
Kiitos kommentistasi, Fammo!
Huikeaa kuulla, että olette käyneet tuolla jo silloin! Meininki on varmasti ollut aika erilaista kuin nyt. Ainakin Hvide Sanden katukuvassa näkyy leijalautailu ja surffaus niin voimakkaasti, etten osaa kuvitella paikan näyttäneen samalta edes vielä 20 vuotta sitten. Skagen ehkä on säilynyt enemmän ennallaan.
Luonto tietysti itsessään omine erikoispiirteineen on ollut silloinkin sama.
Monet näistä ovat varmasti hyviä kohteita, kuten joskus aiemmin onkin blogikommenttien kautta juttua, mm. tuo Ærøskøbing. Tällä kertaa pysähdyin kuitenkin tuohon saareen, jonne pääsee kävelemään matalan veden aikaan ja muistelin muita vastaavia. Man-saaren edustalta ainakin löytyy moinen ja Jerseyn saarella La Corbieren majakkasaari. Jälkimmäisestä muistan kyltin siellä joskus kuolleesta miehestä, joka oli kait yrittänyt pelastaa tietämättömiä/välinpitämättömiä turisteja vuorovedeltä, eli noissa kohdin on todella syytä tuntea vuorovesiaikataulut, sillä vesi palaa usein yllättävän nopeasti ja suurella voimalla.
Kiitos kommentista, Pirkko!
On totta, ettei vuoroveden kanssa ole leikkimistä. Rantahiekka, jolla kävelimme, on suurimman osan aikaa veden alla, ja voi olla upottavaa. Meillä oli koiramme Plutokin mukana, ja sen kanssa pieni huoli. Meillä oli kellonajat tiedossa milloin vesi alkaa taas nousta, ja milloin viimeistään pitää olla paluumatkalla, koska myös saarelle vievä tie jää veden alle.
Kukaan ei kuitenkaan juuttunut seurueestamme hiekkaan ja autokin saatiin ajettua takaisin mantereelle ennen kuin vesi tulvi tielle. Vähän kyllä tosiaan hirvitti ajella tiellä. Samaan aikaan tiesi, että jos vesi nousisi tielle, ei olisi mitään käryä mihin suuntaan pitäisi osata ajella. Auto olisi varmaan pitänyt hylätä sinne, ja sitten toivoa että joku sen naaraa merenpohjasta.
Olipa mukava lukea välillä muustakin kuin Kööpenhaminasta. Itse kun ei olla vielä päästy siitä kauemmaksi, niin on oikein mielenkiintoista nähdä, mitä muuta Tanskassa voisi käydä katsomassa. Joskus olisikin kiva autoilla maassa vähän laajemmin. Sillä tavalla näkee varmasti monta mielenkiintoista paikkaa.
Kiitos kommentista, Paula!
Voimme lämpimästi suositella autoilua Tanskassa. Tuolla on tosiaan paljon kivaa nähtävää, tanskalaiset ovat leppoisaa väkeä ja autoilukulttuurikin on ihan järkevää. Välillä aina joku ajaa aika reipastakin ylinopeutta, mutta tiet ovat hyvässä kunnossa ja pääosin touhu on ihan tolkullista.
Tässä olikin hyvä katsaus muihin kohteisiin, jos joskus tulee vielä Tanskaan palattua. Kööpenhamina tuli nähtyä viikossa aika kattavasti, joten kiinnostais nämä muut vaihtoehdot. Etenkin tuo kalkkikivijyrkänne olis hieno, ja kattelinkin sitä ennen matkaa, mutta en sitten lähteny seikkailemaan junalla ja bussilla sinne asti.
Kiitos kommentista, Cilla! Oli mukava seurata tanskanmatkaasi! 🙂
Jos autoilu ei onnistu, niin Tanskassa pääsee kätevästi liikkumaan myös junalla, ja tietysti myös bussilla. Vaikka Tanska ei ole valtavan suuri maa, kannattaa silti poimia kohteita läheltä tosiaan. Vesistöt erottavat tehokkaasti paikkoja ja saattavat aiheuttaa pitkänkin mutkan tai lauttamatkan. Ei varmasti mitään yllätyksiä, mutta ehkä tämäkin on hyvä mainita, jos se jotakuta auttaa.
Laitahan viestiä, jos olet lähdössä uudelleen Tanskaan. Vaikutti siltä, että tykkäsit. 🙂