Koillis-Espanjassa sijaitseva Barcelona on maan toiseksi suurin kaupunki ja siellä on noin 1,6 miljoonaa asukasta. Kaupungista löytyy yksi Euroopan suurimmista keskiaikaisista keskustoista ja sieltä löytyy myös lukuisia näyttäviä, kuuluisien arkkitehtien suunnittelemia rakennuksia.

Tunnetuin rakennuksista ja yksi Barcelonan maamerkeistä on Antoni Gaudín suunnittelema Sagrada Familia, jonka rakentaminen on edelleen kesken. Gaudín työt ovat Unescon  maailmanperintökohteita ja niihin mekin keskityimme kahden yön pituisella Barcelonan vierailullamme.

Turisteja Barcelonassa alkaa olla jo haitaksi asti, joten kaupunki on viime vuosien aikana asettanut erinäisiä veroja turisteille, jonka vuoksi mm. majoitusten hinnat ovat varsin korkeat. Listasimme aiempaan artikkeliimme matkamme kulut kahden viikon osalta.

Saapuminen Barcelonaan

Olimme lentäneet kaupunkiin Helsingistä jo muutamaa päivää aiemmin, mutta teimme ensin automatkan Montserratin kautta Andorraan viikonlopun aikana. Pohdimme, että ehkä Barcelonan turistivirran mukana on hiljaisempaa luovia alkuviikosta.

Palautimme auton paluumatkalla Andorrasta Barcelonan lentokentälle ja vaihdoimme kulkupeliksi taksin, jolla siirryimme kaupungin keskustassa sijaitsevaan majapaikkaamme.

Barcelona

Factory Gardens Barcelona

Satama-alueen kupeessa sijaitseva majoituksemme löytyi pitkästä kadunmyötäisestä rakennuksesta, jonka sisäänkäynti oli huomaamaton. Ovisummerin ja samaan majoitukseen tulevien ansiosta löysimme kuitenkin oikean sisäänkäynnin ja pääsimme helposti lukitusta ovesta kapeaan portaikkoon.

Portaikko ja hissittömyys olivatkin ehkä ainoat miinuspuolet koko majoituksessa, sillä yläkerrassa meitä odotti ystävällinen vastaanotto ja tyylikkäästi sisustetut huoneet, joissa oli kaikki tarvittava. Suuri sänky, wc- ja suihkutilat, oma jääkaappi ja ikkuna sekä pieni parveke vilkkaalle kadulle.

Yhteistiloihin oli jätetty tarjolle leipää, leivonnaisia, keksejä, muroja, mehua, vettä, juustoa, kinkkua, kahvia ja teetä sekä herkullisia suklaacroissantteja. Aamupalan lisäksi tarjolla oli siis välipalaa vuorokauden ympäri ja se oli todella kiva lisä.

Paikan pitäjä pahoitteli, että heillä ei ole uima-allasta, mutta neuvoi meitä käymään katolla, josta löytyikin upea yrttipuutarha ja hienot näköalat eri suuntiin. Kapea portaikko teki hieman tiukkaa Ilkalle, mutta paikka oli ehdottomasti kiipeämisen arvoinen.

Nähtävyydet

Torre Glories

Lyhyet kaupunkivisiitit on parasta aloittaa korkealta, jolloin kaupungista saa hyvän kokonaiskuvan. Ensimmäinen kohteemme oli Jean Nouvelin suunnittelema 144 metriä korkea Torre Glories -pilvenpiirtäjä.

Olimme onnistuneet löytämään ruuhkattoman kohteen Barcelonasta! Kierros alkoi näyttelyllä, jossa oli hienoja paperimassasta tehtyjä malleja erilaisista kasveista ja eliöistä äänten kera.

Näyttelyn jälkeen siirryimme lasikattoisella hissillä ylös kohti 360-näköalatasannetta, joka oli kokonaan sisätiloissa. Saimme ihastella maisemia Barcelonan yllä kaikessa rauhassa vain muutamien muiden turistien kanssa.

Näköalatasanteen kaunis yksityiskohta olivat vaijereilla kattoon viritetyt “hunajakennot”, joiden sekaan pääsi myös kiipeilemään pienellä lisähinnalla, eikä Katri voinut vastustaa tätä tilaisuutta.

Aika hauska yksityiskohta on se, että suunnittelija on saanut tornin muotoon inspiraation Montserratista ja sen pyöreistä vuorista, joista kerroimme aiemmassa artikkelissa.

Sagrada Famiglia

Otimme seuraavaksi taksin kohti Sagrada Familiaa. Totesimme samalla, että Uberit eivät Barcelonassa käytännöllisesti katsoen toimi, mutta takseja sai onneksi lennosta tosi nopeasti, joten niillä siirtyminen oli kätevää paikasta toiseen.

Nautimme Picasso-ravintolassa reissun kalleimmat virvokkeet ja siirryimme kuvaamaan kadun toisella puolella sijainnutta, osittain paketissa ollutta, erittäin näyttävää Antoni Gaudín suunnittelemaa goottilaista ja art nouveau -tyylisuuntia yhdistelevää kirkkoa.

Park Güell

Otimme seuraavana aamuna hotellilta taksin Park Güelliin, jonne oli noin 30 minuutin ajomatka. Portilla neuvottiin ostamaan liput mobiilisovelluksella, mutta emme saaneet sitä heikon kuuluvuuden vuoksi toimimaan. Saimme liput onneksi kuitenkin ostettua sisäänkäynnin luota.

Kannattaa ehdottomasti olla lippujen kanssa paremmin hereillä kuin me. Netin kautta näkyy myös ruuhkaisimmat ajat, joiden avulla voi suunnitella oman puistovierailun ja koska alue on aika laaja, kannattaa selvittää etukäteen, mitä kohteita siellä haluaa nähdä.

Puistossa oli Gaudín suunnittelemia pylväikköjä ja hieno puutarha. Kiertelimme alueella omaa tahtia ja lähdimme lopulta suunnistamaan kohti kaakeleilla päällystettyä tasannetta, joka olikin puiston ruuhkaisimpia alueita.

Suurta aukiota reunustivat Gaudílle tyypillisin kaakelimosaiikein koristellut kiemurtelevat penkkirivit. Osa ihmisistä istuskeli helteessä huilaten penkeillä toisten yrittäessä ottaa koristeellisista penkeistä kuvia joko itsensä ja perheensä kanssa tai kokonaan ilman ihmisiä.

Päivä oli paahtavan kuuma ja ihmisiä tuntui vain koko ajan virtaavan paikalle lisää, joten täydellisestä kuvasta saattoi melkeinpä vain haaveilla. Kierrettyämme aukiolta eteenpäin, totesimme tasanteen olevan oikeastaan tunnetun pylväikön katto.

Pylväikön edustalla laskeutuivat koristeelliset portaat ja niiden keskustassa sijaitsi tunnettu monivärinen mosaiikkisalamanteri, El Drac. Teos tunnetaan myös nimellä The Dragon ja sitä esittäviin jääkaappimagneetteihin ynnä muihin matkamuistoihin ei voi olla törmäämättä missä päin hyvänsä Barcelonaa.

Portaat ja salamanteripatsas sijaitsevat oikeastaan Park Güellin pääsisäänkäynnillä, ja paikka lienee koko puiston aivan kaikkein vilkkain. Sillä kohtaa olimmekin saaneet ruuhkasta ja kuumuudesta tarpeeksemme ja päätimme poistua.

Aivan puiston ulkopuolella sijaitsee useampiakin pieniä ravintoloita, kuin varta vasten perustettuna uupuneiden turistien elpymistä varten. Niin myös me pysähdyimme kevyille virvokkeille suunnittelemaan siirtymistä seuraavaan kohteeseen.

Gaudísta kiinnostuneille vain parin sadan metrin päässä puistosta alamäkeen sijaitsee Gaudí Experience, joka vaikutti olevan myös suosittu kohde. Itse tutustuimme vain pikaisesti sen tarjoamaan varjoon ja kattavasti varusteltuun matkamuistomyymälään.

Casa Mila

Annoimme taksille osoitteeksi vuosien 1906 ja 1912 aikana rakennetun Casa Milan, jota ihailimme vain ulkopuolelta. Rakennus lienee yksi tunnetuimmista Gaudín suunnittelemista, ja onhan sen upeus myönnettävä.

Kiertelimme taloa ulkoa eri puolilta, muttemme lähteneet kierrokselle sisään. Näihin suosituimpiin nähtävyyksiin on ehdottomasti varattava liput ajoissa etukäteen. Kierroksille on myös syytä varata runsaasti aikaa, koska nähtävää niissä riittää.

Kartalla näkyivät jo seuraavat Gaudí-kohteet, joten kävelimme eteenpäin pari sataa metriä.

Casa Batlló ja Casa Amatller

Parin kivenheiton päässä Casa Milalta sijaitsee toinen Gaudí-talo, Casa Batlló, ja sen seinänaapurina komeilee toisen barcelonalaisen arkkitehdin, Josep Puig i Cadafalchin suunnittelema Casa Amatller.

Molemmat rakennukset olivat hienoja ja kuvauksellisia, ja niiden edessä parveili odotetusti sankka joukko turisteja.

La Rambla

Barcelonan vanhan keskustan halki johtaa runsaan kilometrin mittainen kaupungin pääkatu La Rambla. Sen keskellä kulkee leveä kävelykatu, jota mukavasti varjostavat kadun laidoilla kohoavat puut. Sekä kadun varrella, että sen sivukaduilla sijaitsee runsaasti ravintoloita ja kioskeja, sekä siellä esiintyy erilaisia katutaiteilijoita. Katu onkin suosittu kohde ja nähtävyys jo itsessään.

Poikkesimme La Rambalta La Boqueria -kauppahalliin, josta löytyi myös kiinnostavia herkkuja Ilkalle. Useilla kojuilla oli myynnissä tavallisempien meren herkkujen lisäksi myös merisiiliä, johon pohjolan kasvatti harvemmin pääsee iskemään hampaansa.

Merisiili jakaa mielipiteitä, mutta Ilkalle se maistuu. Sellainen siis ostettiin välipalaksi, ja kuvattiinpa maisteluhetkestä myös video Ilkan TikTok-kanavalle muiden makumatkamuistojen joukkoon.

Palace Güell

Palace Güell on Antoni Gaudín Eusebi Güellille kotitaloksi suunnittelema ja rakennuttama suuri kaupunkikartano. Rakennus on yksi Gaudín mestariteoksista ja se toimii nykyisin museona. Koska taloon ei ollut lainkaan jonoa, päätimme maksaa liput ja käydä tutustumassa siihen myös sisältä.

Rakennuksen monumentaalinen sisäänkäynti ja kolmen kerroksen korkuinen sali paljastavat vierailijalle heti, että aivan tavallisesta talosta ei ole kyse. Rakennus on valtavan suuri ja kierrettävää riitti yllättävän pitkäksi aikaa.

Palau Güellin sisäpiha
Palau Güellin keskisali oli koko rakennuksen korkuinen
Ne Tammelat Palau Güellissa
Kaariholveja Palau Güellissa

Pohjakerroksessa sijaitsivat ratsutallit, välikerroksissa on erilaisia saleja ja asuintiloja, mutta katolta aukeavat suorastaan häkellyttävät näkymät. Katto aaltoilee ja siellä täällä tönöttää pystyssä Gaudílle tyypillisiä torneja, joista jokainen on koristeltu eri tavoin. Löytyypä katolta vielä myös pieni korotettu tasanne, josta voi nähdä Barcelonan vanhan kaupungin kattojen ylle.

El Gotic

Yhteen vanhimmista Barcelonan osista pääsee tutustumaan El Goticin kaupunginosassa. Kapeat kadut ja keskiaikaiset rakennukset luovat alueelle erityisen tunnelman. El Goticin tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat Barcelonan goottilainen katedraali, La Seu, sekä Plaça Sant Jaume -aukio, joka on Barcelonan hallinnollinen keskus. Sen luona sijaitsevat muun muassa Barcelonan kaupungintalo ja keskiaikainen palatsi, joka toimii Katalonian hallituksen rakennuksena.

Kaiken kaikkiaan El Gotic on erittäin viehättävä alue, jossa voi kokea Barcelonan historiallisen ja kulttuurisen perinnön. Alueella on paljon pieniä kauppoja, ravintoloita ja kahviloita, joissa voit nauttia paikallisesta ilmapiiristä.

El Born

Kävimme myös toisessa keskiaikaisessa kaupunginosassa, El Bornissa. Kuten El Goticissa, myös täällä pääsi aistimaan vanhan kaupungin kujien tunnelmaa. Löysimme myös näiltä nurkilta muutamia käsityöoluita tarjoavia kapakoita.

El Bornissa sijaitsee myös Basilica de Santa Maria del Mar, joka on 1300-luvulta peräisin oleva kirkko. Goottilaistyylinen kirkko tunnetaan upeasta arkkitehtuuristaan ja vaikuttavasta sisustuksestaan. Se on yksi Barcelonan suosituimmista nähtävyyksistä.

Palatessamme majapaikkaamme olimme tilanneet taksin vahingossa pari korttelia pieleen. Tämä osoittautui kuitenkin onnekkaaksi sattumaksi, sillä meidät jätettiin suoraan Barcelonan vanhan rautatieaseman Estació de Françan eteen. Huomasimme sattuman suosineen meitä oivallisella tilaisuudella ja marssimme kauniin näköiseen asemarakennukseen sisään.

1800-luvun puolivälistä peräisin olevaa asemaa pidetään Barcelonan kauneimpana, eikä aivan aiheettomasti. Marmorilla ja kristalleilla viimeistelty asemarakennus oli kaunis, vaikkakin nopeasti nähty. Asemalla kannattaa ilman muuta piipahtaa, jos sattuu lähettyville.

Käsityöolutta Barcelonassa?

Barcelonan olutkulttuuri elää ja kukkii, mutta se on visusti kätketty satunnaisen matkailijan ulottumattomiin. Korvaamattomana apuna oluen metsästyksessä toimii Google Maps, mutta silti moni senkin ehdottamista craft beer baareista oli joko väliaikaisesti tai kokonaan suljettuja.

Muutamia paikkoja kuitenkin uuvuttavien etsintöjen jälkeen lopulta löysimme. Näistä kenties merkittävimpinä mainittakoon vaivaisen kioskin kokoinen La Bona Pinta. Paikka oli kuitenkin katua myöten tupaten täynnä ja valikoiman oluet kerta kaikkiaan erinomaisia!

Toinen oivallinen löytö oli Craft Barcelona El Goticin ytimessä. Baari lötyy pieneltä ja varjoiselta sivukujalta mahtavan Barcelonan katedraaliin, pyhälle Eulalialle omistetun La Seun välittömästä läheisyydestä.

Ristiriita paahtavan kuumasta auringosta ja sankoista turistijoukoista hämyisen olutbaarin huurteisten tuoppien äärelle on suorastaan räikeä. Luulimme hetken, että baari on kokonaan kiinni, koska siellä oli ihanan varjoisaa ja viileää – ja olimme hetken ainoina paikalla ennen kuin myyjä ilmestyi tiskin taa.

Kaiken kaikkiaan tämän reissun myötä kävi ilmeiseksi, että espanjalaiset osaavat tehdä kerrassaan oivallisia käsityöoluita! Toki muutama hutikin matkalle mahtui, mutta helmiä sitäkin enemmän!

Kokemuksia Barcelonasta

Barcelona muistutti katukuvansa ja rakennuksiensa osalta paljon Buenos Airesia. Bulevardeja ja puistomaisia katuja oli runsaasti. Buenos Airesista sanotaankin, että sen suunnittelussa on otettu vaikutteita eurooppalaisista kaupungeista ja Barcelona saattaa pidemmän historiansa ansiosta olla yksi näistä.

Gaudín & Güellin kohteet ovat kaupungin suosituimpia ja useimpiin niistä on pääsymaksut. Kannattaa selvittää kohteiden liput ja ajanvaraukset hyvissä ajoin etukäteen, niin saat varmistettua pääsyn haluamiisi kohteisiin.

Kaupungin mustakeltaisilla takseilla liikkuminen oli erittäin helppoa ja aloitusmaksu oli noin 2,60 euron luokkaa. Maksu onnistui hyvin kortilla. Kaikki taksikuskit eivät puhuneet englantia, mutta kartalta kohdetta näyttämällä pääsimme joka kerralla perille. Vapaat taksit tunnisti parhaiten katolla olevasta vihreästä valosta.

Barcelonasta löytyy myös metroverkosto ja kaupungin nähtävyyksiä on helppoa kiertää Hop-on-Hop-off -busseilla, joka voi olla helteellä varsin miellyttävä tapa nähdä mahdollisimman paljon kerralla.

Paljon puhuttua turistivihaa ei osunut meidän kohdallemme, joskaan kaikki asiakaspalvelijat eivät ole olleet ihan kauhean ystävällisiä, mutta asiat saatiin kaikkialla hoidettua.

Netti toimi yllättäen tosi nihkeästi, vaikka puhelimessa näkyi 5G-merkintä, niin se ei yltänyt kyllä lähellekään laadukkaisiin nopeuksiin. Monet ravintolat olivat pahasti katveessa korkeiden rakennusten keskellä, joten niiden WiFit tulivat käyttöön, että sai pakolliset surffailut hoidettua.

Barcelonasta matkamme jatkui lentäen kohti Lissabonia, josta kirjoitamme lisää seuraavassa artikkelissamme.

Vieraile Barcelonassa 360-videoidemme avulla

Lue muut artikkelimme tältä matkalta​

Gibraltarin apina

Gibraltarin varastelevat apinat

Espanjan eteläosassa sijaitseva Gibraltar tarjoaa kahdelle mantereelle ulottuvien maisemien lisäksi viihdettä varastelevien apinoiden muodossa.

Lue »