Olimme saapuneet Lissabonista myöhään edellisiltana Malagaan ja yöpyneet siellä lentokentän läheisyydessä, jotta olisimme virkeinä auton ratissa ja valmiina uuteen päivään. Ajomatkaa Malagasta Castellariin, jossa yövyimme kertyi vain noin 130 kilometriä.

Olimme varanneet majoituksen kukkulan päältä linnasta, josta aukenivat upeat näköalat eteläiseen Andaluciaan. Yksi kukkuloista kohosi muita terävämpänä ja sinne suuntasimme ensimmäiseksi.

Castellarin linnalta Gibraltarille

Katri otti ajovuoron linnalta alas, sillä Ilkkaa hirvitti ajaa mutkaisilla teillä. Vajaan tunnin ajomatkan päätteeksi saavuimme Gibraltariin. Pysäköimme automme suurelle parkkialueelle Espanjan puolelle rajan läheisyyteen, sillä auton vieminen Gibraltarille olisi ilmeisesti vaatinut jotain lisäselvityksiä.

Gibraltarille tarvitaan passit mukaan, sillä alue kuuluu Iso-Britannialle. Passintarkastukset sujuivat nopeasti rajan molemmilla puolilla.

Jännittävin osuus saapumisessa oli kävely lentokentän kiitoradan yli. Ilmeisesti tällä kentällä ei ole liikennettä ruuhkaksi asti. Vain yksi suurempi sotilaskone käynnisteli samaan aikaan moottoreitaan ja näimme myöhemmin sen nousevan ilmaan.

Rajalla oli myös suuri kauppa, jossa espanjalaiset tuntuivat käyvän tekemässä Tax Free -ostoksia. Me löysimme kaupasta tuttuja brittiläisiä brändejä ja ostimme hieman virvokkeita mukaan.

Liikkuminen Gibraltarilla

Vaikka niemenkärki on aika pieni, yritimme paikantaa kyytiä, sillä halusimme päästä pidemmällä sijaitsevan köysiradan ala-asemalle. Uberin tilaus ei kuitenkaan onnistunut, emmekä nähneet yhtään taksia, joten hyppäsimme pysäkillä seisoneeseen bussiin.

Saimme pikaopastuksen busseihin numero 5 ja 10, jotka kiertävät niemeä ja ajavat köysiradan ohitse. Kiirehdimme kyytiin, sillä oli sunnuntai-ilta, eikä meillä ollut aikaa kuin muutama tunti. Hintaa bussikyydille tuli 2,5 euroa/suunta.

Köysirata ei noussut Ilkan suosikkeihin, mutta onneksi ylhäällä odotti taas tukevaa maata jalkojen alla, sillä köysiradan asema sekä ravintolarakennus sijaitsivat kätevästi vuoren huipulla.

Gibraltarin berberiapinat

Gibraltarilla elää pieni, noin 200 yksilön populaatiko berberiapinoita eli magotteja. Laji luokitellaan nykyään erittäin uhanalaiseksi, mutta aikoinaan niitä on elänyt laajalti ympäri Eurooppaa aina Irlannissa saakka. Gibraltarin apinat ovat ihmisen lisäksi ainoa Euroopassa elävä kädellinen laji.

Magotit ovat peräisin vuoristometsistä ja ne ovatkin sopeutuneet hyvin vaihteleviin sääolosuhteisiin. Suurin osa kaikista magoteista asuu Marokon ja Pohjois-Algerian vuoristometsissä.

Apinoiden tarkkaa alkuperää Gibraltarilla ei tiedetä, mutta todennäköisesti ne ovat saapuneet alueelle luonnollisesti. Aivan täyttä varmuutta tästäkään ei ole, vaan ihmisen toimet ovat saattaneet ainakin osittain olla mukana vaikuttamassa asiaan.

Toisen maailmansodan aikaan Gibraltarilla sijaitsi brittien tukikohta. Legendan mukaan tukikohta menetettäisiin vihollisille, jos apinat katoavat. Vähimmillään apinoiden lukumäärän arvellaan olleen kolme yksilöä.

Vuonna 1942 Ison-Britannian pääministeri Winston Churchill määräsi apinoiden lukumäärän “palautettavaksi”, mutta toimenpiteen yksityiskohdat pidettiin salassa.

Varastelevat apinat

Ylhäällä näimme saman tien useita apinoita. Veimme Ilkan lepuuttamaan hermoja kammottavan köysirata-ajelun jälkeen oluelle yläkerran ravintolaan.

Seurasimme ikkunasta näköalatasanteen tapahtumia ja huomasimme pariskunnan, jotka kuvasivat apinoita lähietäisyydeltä. Naisella oli olalla päältä avonainen kassi ja meni vain muutamia sekunteja, kun apina sukelsi naisen avoimeen kassiin, jossa oli sipsipussi ja keksipaketti.

Apina varasti keksipaketin naiselta hetkessä ja hyppäsi aidan toiselle puolelle harmittelevien turistien ulottumattomiin avaamaan keksipakettia ja pupeltamaan niitä.

Naisen onneksi vain keksipaketti lähti apinoiden mukaan. Ne voivat kuulemma varastaa mitä vaan turisteilta lippiksistä ja kameroista lähtien.

Apinoiden sekaan

Saimme oluen ja kolan juotua, ne maksoivat yhteensä vajaat 10 euroa. Siirryimme ravintolan ulkopuolelle ja silmiinpistävää oli, että apinankakkaa oli ihan kaikkialla.

Apinat liikkuivat ketterästi ravintolarakennuksen ympärillä. Ne myös riitelivät keskenään ja tunnelma oli jopa hieman pelottava, kun olimme nähneet aiemman välikohtauksen.

Liikuimme hyvin rauhallisesti, emme lähestyneet apinoita, emmekä tuijotelleet niitä. Apinat antoivat myös meidän olla rauhassa. Pakkasimme jo sisällä reppuun kaiken ylimääräisen aurinkolaseista lippalakkiin ja pidimme repun visusti sylissä etupuolella.

Huikeat näköalat

Kello alkoi olla jo aika paljon ja katselutasanteet tyhjenivät turisteista. Saimme hyviä kuvia, joissa näkyy kaksi mannerta: sekä Eurooppa, että Afrikka samassa kuvassa.

Vuoren huipulla oli myös bunkkereita ja luolia, joihin pääsi kiipeämään, mutta emme ajanpuutteen ja apinoiden vuoksi lähteneet tutkimaan niitä sen enempää.

Huipulla oli mukavan rauhallista ja se johtui siitä, että viimeinen köysiratakyyti oli pian lähdössä, joten lähdimme aika vauhdilla takaisin ehtiäksemme kyytiin.

Bussikyydillä Espanjaan

Alhaalla saimme odotella bussia aika pitkään ja odotellessamme tutustuimme kolmikkoon, joista nainen oli tanskalainen, toinen miehistä oli espanjalainen ja toinen oli ruotsalainen. Ihmettelimme yhdessä bussin aikatauluja ja hetken päästä juttelimme sujuvasti Käärijästä, jonka Euroviisumenestyksestä he olivat innoissaan.

Lopulta bussi saapui ja hieman petyimme, kun se ajoikin lentokentän alta menevää tunnelia pitkin suoraan passintarkastusluukulle. Haaveilimme, että olisimme käyneet vielä ostamassa kaupasta hotellille lisää virvokkeita.

Vinkkinä muuten, että Gibraltaria lähinnä oleva Espanjan puolen kaupunki La Linea de la Consepcion vaikutti tosi kivan näköiseltä satamakaupungilta.

Gibraltarillakin oli hotelleja ja sielläkin voi majoittua, mutta jos liikut autolla, kannattaa selvittää hyvissä ajoin, mikä on järkevin tapa toimia ja voitko ajaa autolla suoraan hotellille.

Netti toimi muuten tosi kehnosti Gibraltarilla ja koska se ei ollut EU-aluetta, oli roaming-kulutkin aika kovat.

Ajoimme auringon laskiessa takaisin ihanaan linnamajoitukseemme, josta teimme seuraavana päivänä myös päiväretken Marokon puolelle.

Vieraile Gibraltarilla 360-videoidemme avulla

Lue muut artikkelimme tältä matkalta​