Tämän hetkinen, koiraton elämäntilanteemme on mahdollistanut meille joustavamman matkojen suunnittelun, joten keväisen reissumme suunnitelmat alkoivat muotoutumaan vain pari viikkoa ennen lähtöä ja silloinkin vasta menoliput taskussa.

Eteläinen Eurooppa siinteli haaveissamme ja kun olimme tehneet päätöksen kiertää osan maista reissussa risteillen, oli siihen helppoa alkaa rakentamaan ympärille muita matkan osia.

Välimeren risteilysarjamme jutut pääset lukemaan kätevästi koosteen kautta tai juttu kerrallaan Italian Anconasta sekä Barista, Montenegron Kotorista, Kreikan Korfusta sekä Kroatian Dubrovnikista.

Venetsian gondolit

Miksi Venetsiaan?

Otsikot ovat kertoneet jo pitkään uutisia turisteja pursuilevasta Venetsiasta, jossa ennen koronaa kävi jopa 25 miljoonaa ihmistä vuosittain. Se on muuten aika paljon pienellä saarella sijaitsevalle kohteelle.

Suurilta risteilyaluksilta on jo evätty pääsy Venetsiaan ja pienemmässä mittakaavassa ongelmana ovat myös yhä painavammat turistit.

On myös mahdollista, että ilmastonmuutos aiheuttaa kaupungille peruuttamatonta tuhoa, jonka vuoksi sinne ei välttämättä tulevaisuudessa pääse enää ollenkaan. Tulvat tuottavat jo nyt suuria ongelmia kaupungille ja niiltä yritetään suojautua mm. massiivisella tulvaporttijärjestelmällä, nimeltä Mose eli Mooses.

Vaporetto eli vesibussiasema Venetsian rautatieaseman edustalla

Ristiriitaisen uteliaina lensimme kohti Venetsiaa näkemään omin silmin tämän maailman kauneimmaksi kaupungiksi usein valitun historiallisen kohteen.

Turistilaumat Rialton sillalla

Yhteydet Venetsiaan

Lensimme Venetsiaan Finnairin suoralla lennolla torstaina 12.5.2022 Marco Polon kentälle, joka sijaitsee 13 kilometrin päässä Venetsian tunnetuimmalta saarelta.

Ostimme lentokentältä bussiliput, jotka maksoivat vajaat 10 euroa per henkilö ja myös junalla olisi päässyt helposti saman matkan perille, sillä asemat olivat lähes vierekkäin.

Suorat lennot Finnairilla Helsingistä Venetsiaan
Bussiliput Marco Polon lentokentältä Venetsiaan

Saapuminen kaupunkiin

Turistien paljous sekä lämmin keli iskivät molemmat vasten kasvoja heti kaupunkiin saavuttuamme. Venetsia oli täynnä kanavia ja meren läheisyys näkyi jo hyvin niin lentokoneesta kuin bussimatkaltakin.

Meillä oli mukana varusteita kahdeksi viikoksi ja sen kyllä huomasi, kun raahasimme laukkujamme siltojen yli, sillä hissejä ei näillä vanhoilla silloilla yllättäen ole, emmekä heti aluksi edes hoksanneet miettiä vesitaksin tai -bussin käyttämistä.

Kävelysilta Venetsian rautatieaseman vieressä
Sivukatu Venetsiassa

Hotellimme oli onneksi aivan aseman kupeessa, joten meidän ei tarvinnut raahata laukkujamme kovin pitkälle. Lisäksi halusimme kartoittaa heti saavuttuamme aseman lähellä olevat koronatestauspaikat, sillä risteilymme edellytti negatiivista testitodistusta ja lähtö laivalle olisi alle 48 tunnin kuluttua.

Testaus oli huomattavasti halvempaa Italiassa ja Suomessa otetun testin voimassaoloaika olisi ehtinyt mennä umpeen ennen laivaan nousua. Testaus onnistui hienosti paikallisen apteekin kautta ja kerromme siitä tarkemmin risteilykoosteessamme.

Farmacia - Apteekki Italiassa

Majoitus

Venetsiassa hotellimajoitus maksaa keskimäärin 150 euroa/yö. Majoitustarjontaa on valtavasti laidasta laitaan ja se on myös paikallisille tapa tienata rahaa vuokraamalla kotinsa.

Majoituspaikkaa etsiessäsi suosittelemme tarkistamaan tämän listan laillisista ja turistiveronsa asianmukaisesti hoitavista majoituspaikoista.

Meidän majapaikkanamme toimi kahden yön ajan Locanda Ca’Lucrezia, joka sijaitsi tosiaan aivan aseman kupeessa ja kävelymatkaa lähimmän, suurimman kanavan, Canal Granden, rantaan oli noin 200 metriä. Hotelli oli siisti, huoneemme pienehkö ja perusasiat sujuivat ongelmitta. Näköaloja huoneestamme ei ollut vastapäistä tiiliseinää pidemmälle.

Locanda Ca' Lucrezia
Locanda Ca' Lucrezia

Sisäänkirjautuminen tapahtui illalla summeria soittamalla ja avaimemme oli jätetty respan pöydälle kirjekuoreen. Aulatiloissa oli kameravalvonta ja henkilökunta oli paikalla aamupäivisin.

Aamupalalla meille tarjoiltiin leipätarpeet päällysteineen, croissantteja, muroja, paljon makeita keksejä sekä leivonnaisia ja tietysti kahvia, vettä sekä mehua.

Kävelymatkaa kuuluisalle San Marcon torille hotelliltamme oli vajaat kaksi kilometriä ja sokkeloisten kujien sekä siltojen ylitysten kanssa siihen menee Google Mapsin mukaan puolisen tuntia. Me saimme aikaa kulumaan monin kerroin enemmän, kun kuvattavaa ja ihmeteltävää oli niin paljon joka puolella.

Teimme yhden etätyöpäivän Venetsiassa, johon hotellin nettiyhteydet olivat onneksi riittävät. Meille jäi kahden illan ja lauantaiaamun verran aikaa tutustua Venetsian nähtävyyksiin.

Venetsian kapeat kujat
Etätyötä Venetsiasta
Auringonlasku Venetsiassa
Canal Grande

Venetsian arkielämää

Koronatestejä odotellessamme ehdimme seurata hetken aikaa, kuinka aamuinen tavaraliikenne liikkeisiin ja ravintoloihin hoidettiin Canal Granden sekä pienempien kanavien varrella, kun tavaroita kuljettavat veneet vuorottelivat siltojen alituksissa ja tööttäilivät merkiksi, että ovat tulossa.

Pienemmät tavaralähetykset kulkivat kaupungin kujia pitkin valtavien nokkakärryjä muistuttavien kulkupelien avulla. Venetsian saarella ei ole autoiluun sopivaa katuverkostoa ollenkaan, vaan autot jätetään Piazzale Romaan, bussiaseman kupeessa oleville pysäköintialueille.

Arkea kanaalissa

Nähtävyydet

Päänähtävyydet löytyivät helposti kapeilla kaduilla kulkevia ihmisvirtoja seuraamalla. Myös talojen seinustoilla oli kylttejä, jotka ohjasivat tunnetuille nähtävyyksille. Hiljaisempiakin kujia löytyi, jotka nekin olivat niin kauniita ja tunnelmallisia.

Venetsiassa oli niin paljon yksityiskohtia. Historia huokuu ylle jokaisella kapealla kujalla, vanhoissa tiiliseinissä, hirsissä, patsaissa ja taidokkaissa kaiverruksissa. Pelkästään valokuvaamiseen saisi menemään aikaa useita päiviä, että saisi taltioitua kaiken haluamansa. Venetsia on todellakin “instagrammable”.

Saaria on useita ja ne ovat yhdistetty silloilla, joiden väleissä lipuu kanavia pitkin kauniita gondoliveneitä asiakkaat kyydissään. Raitapaitaiset gondolieerit ohjaavat veneitä taitavasti ja potkaisevat välillä seinistä lisää vauhtia pitääkseen kurssin suorana kapeilla kujilla.

Venetsian kanavat
Venetsia
Palazzo Contarini del Bovolo
Turistit gondoliajelulla

Rialton silta

Pääkanaalin ylittävä Rialton silta, Ponte di Rialto, on yksi Italian tunnetuimmista nähtävyyksistä. Se on valmistunut vuonna 1591 ollen samalla vanhin kanaalin ylittävistä silloista. Valokuvista ei välttämättä käy ilmi sillan koko, mutta se kätkee sisälleen myös useita liikkeitä. Aiemmin liikkeiden tuloilla rahoitettiin sillan kunnostamista, nykyisin ne ovat pääosin turisteille suunnattuja liikkeitä.

Ponte di Rialto

Pyhän Markuksen tori

Venetsian kenties kaikkein tunnetuin nähtävyys lienee Pyhän Markuksen tori, Piazza San Marco. Tori sijaitsee maantieteellisesti keskellä Venetsiaa. Reitti kannattaa kuitenkin selvittää etukäteen, sillä kanavien halkoma Venetsia poikkeaa kaupunkisuunnistuksellisessa mielessä kaikista muista kaupungeista. Kanavia ylittävät sillat määrittävät reitin eikä oikopolkuja ole.

Pyhän Markuksen torilla ja sitä ympäröivissä rakennuksissa kiteytyy suuri osa Venetsian kauneudesta ja myös historiasta. Kenties näyttävimmät rakennukset torilla ovat Pyhän Markuksen tuomiokirkko sekä sen kellotorni; Basilica di San Marco ja Campanile di San Marco. Tuomiokirkko oli harmiksemme vierailumme aikaan remontissa, joten sen julkisivu oli valitettavasti pressujen alla piilossa.

Ilkka Plays Pokemon in Venice

Torin laidalta löytyvät lisäksi Torre dell’Orologion kellotorni ja Dogen palatsi. Kellotorni on rakennettu 1400- ja 1500-lukujen taitteessa, kun vanhan kellon todettiin olleen kehnossa kunnossa. Uusi kello onkin kestänyt jo yli 500 vuotta, vaikkakin sitä on jouduttu perusteellisesti huoltamaan vuosien varrella melko tiuhaankin.

Doget olivat joidenkin Italian kaupunkivaltioiden vaaleilla valittuja päämiehiä. Dogen palatsi onkin luonnollisesti ollut heti tuomiokirkon jälkeen kaupungin toiseksi pramein rakennus. Dogen palatsi on toiminut myös tuomioistuimena, jossa rikollisille on luettu tuomio, ja josta heidät on sitten marssitettu suoraan kanavan yli Huokausten siltana tunnettua katettua kaarisiltaa pitkin vankilaan lusimaan.

Ne Tammelat Venetsiassa
Dogen palatsin nurkka Venetsiassa

Huokausten silta

Yksi ikonisimmista silloista Venetsiassa lieneekin edellä mainittu Huokausten silta, Ponte dei Sospiri. Silta on saanut nimensä siitä, miten tuomitut näkivät sillan ikkunoista viimeistä kertaa Venetsian kauneuden – ja vapauden. Huokausten silta sijaitsee siis aivan Dogen palatsin nurkan takana, joten kannattaa kiertää pieni kierros sitä kautta jos on käymässä Pyhän Markuksen torilla.

Huokausten silta Venetsiassa

Gondoli vai vesibussi?

Gondoliveneretken hinta oli (elokuussa 2022) 80 euroa ja sen lisäksi tarjolla oli paljon moottoriveneitä sekä muita vesitaksivaihtoehtoja. Pysähdyimme drinkeille Hard Rock Cafehen, jonka edustalta gondolit poimivat ihmisiä kyytiin ajelulle. Toinen lähtöpiste löytyi Dogen palatsin ja Huokausten sillan luota, eivätkä nämä varmastikaan olleet ainoat lähtöpisteet.

Me valitsimme Dogen palatsin lähettyviltä paluukyydiksi Vaporetton, eli julkisen vesibussin, jonka kyydissä pääsimme aukiolta takaisin rautatieasemalle majapaikkamme kylkeen. Lipun ostaminen oli helppoa ja vesibussi pysähtyi useita kertoja pääkanaalin varrella.

Lipun hinta oli 7,50 euroa per henkilö ja ihan samaan tunnelmaan emme päässeet kuin mitä pienillä kujilla olisi varmasti ollut, mutta ehdottomasti kannattaa kokea veneajelu tavalla tai toisella tässä ainutlaatuisessa kaupungissa.

Vaporetto vesibussin reittikartta
Vaporetto
Gondolieeri Venetsian Hard Rock Cafen edustalla
Gondoleja Venetsiassa

Muuta huomioitavaa

Toukokuussa lämpötilat eivät olleet vielä liian korkeat. Ilma oli mukavan lämmin vierailuhetkellämme, mutta ei onneksi tukalan kuuma. Jotkut sanovat, että kanaalien vesi haisee ällöttävältä, mutta me emme tätä ongelmaa havainneet.

Venetsiaan pääsee tosi kätevästi bussilla tai junalla, joten majoituksen voi varata kauempaakin.

Läheisiltä saarilta löytyy myös paljon erilaisia majoituksia, esimerkiksi viinitilalta, jollaisella ystäväni vieraili tänä vuonna. Venissa Wine Resort löytyy Mazzorbon saarelta Buranon vierestä saarelta kauempanaa Venetsian ruuhkista ja sinne pääsee vesibussilla pääsaarelta noin 40 minuutissa.

Venissa Wine Resort
Kuva: Katja Muttilainen
Venissa Wine Resort
Kuva: Katja Muttilainen
Venissa Wine Resort
Kuva: Katja Muttilainen

Hintataso Venetsiassa oli ruokien ja kaupassa käynnin osalta Suomen tasoa, juomapuoli ehkä aavistuksen halvempi. Turisteille suunnatuissa liikkeissä myytiin näyttäviä venetsialaisia naamioita ja niiden pohjalta valmistettuja koriste-esineitä.

Ihmisiä oli liikenteessä paljon ja pääkadut, sillat sekä lautat olivat ruuhkaisia. Kun lähdimme lauantaina kohti juna-asemaa, sieltä vyöryi Venetsian suuntaan niin paljon ihmisiä, että oli melkein hankalaa luovia vastavirtaan kohti omaa lähtölaituria.

Turisteja Venetsiassa

Tästä voisi ehkä päätellä, että kesäinen viikonloppu on kaikista tukalin Venetsiassa, niin lämpötilojen kuin ihmisten määränkin puolesta.

Siitä huolimatta kaupunki oli vain ihan käsittämättömän upea, ei sille mahda mitään. Tämä oli kohteena jotain sellaista, mitä emme ole missään muualla nähneet ja “oih!”-huudahduksia taisi tulla ennätysmäärä kahteen vuorokauteen.

Gondolien taukoparkki

Seuraa meitä Instagramissa

Löydät profiilimme kohokohdista Venetsian reissun aikana tekemämme stoorit sekä reelsit. Sieltä löytyy videomateriaalia niin hotellilta kuin nähtävyyksistä.

No Title

No Description

Tutustu Venetsiaan 360-videoidemme kautta

Risteilyjuttumme löydät täältä