Tämän hetkinen, koiraton elämäntilanteemme on mahdollistanut meille joustavamman matkojen suunnittelun, joten keväisen reissumme suunnitelmat alkoivat muotoutumaan vain pari viikkoa ennen lähtöä ja silloinkin vasta menoliput taskussa.
Eteläinen Eurooppa siinteli haaveissamme ja kun olimme tehneet päätöksen kiertää osan maista reissussa risteillen, oli siihen helppoa alkaa rakentamaan ympärille muita matkan osia.
Välimeren risteilysarjamme jutut pääset lukemaan kätevästi koosteen kautta tai juttu kerrallaan Italian Anconasta sekä Barista, Montenegron Kotorista, Kreikan Korfusta sekä Kroatian Dubrovnikista.
Miksi Venetsiaan?
Otsikot ovat kertoneet jo pitkään uutisia turisteja pursuilevasta Venetsiasta, jossa ennen koronaa kävi jopa 25 miljoonaa ihmistä vuosittain. Se on muuten aika paljon pienellä saarella sijaitsevalle kohteelle.
Suurilta risteilyaluksilta on jo evätty pääsy Venetsiaan ja pienemmässä mittakaavassa ongelmana ovat myös yhä painavammat turistit.
On myös mahdollista, että ilmastonmuutos aiheuttaa kaupungille peruuttamatonta tuhoa, jonka vuoksi sinne ei välttämättä tulevaisuudessa pääse enää ollenkaan. Tulvat tuottavat jo nyt suuria ongelmia kaupungille ja niiltä yritetään suojautua mm. massiivisella tulvaporttijärjestelmällä, nimeltä Mose eli Mooses.
Ristiriitaisen uteliaina lensimme kohti Venetsiaa näkemään omin silmin tämän maailman kauneimmaksi kaupungiksi usein valitun historiallisen kohteen.
Yhteydet Venetsiaan
Lensimme Venetsiaan Finnairin suoralla lennolla torstaina 12.5.2022 Marco Polon kentälle, joka sijaitsee 13 kilometrin päässä Venetsian tunnetuimmalta saarelta.
Ostimme lentokentältä bussiliput, jotka maksoivat vajaat 10 euroa per henkilö ja myös junalla olisi päässyt helposti saman matkan perille, sillä asemat olivat lähes vierekkäin.
Saapuminen kaupunkiin
Turistien paljous sekä lämmin keli iskivät molemmat vasten kasvoja heti kaupunkiin saavuttuamme. Venetsia oli täynnä kanavia ja meren läheisyys näkyi jo hyvin niin lentokoneesta kuin bussimatkaltakin.
Meillä oli mukana varusteita kahdeksi viikoksi ja sen kyllä huomasi, kun raahasimme laukkujamme siltojen yli, sillä hissejä ei näillä vanhoilla silloilla yllättäen ole, emmekä heti aluksi edes hoksanneet miettiä vesitaksin tai -bussin käyttämistä.
Hotellimme oli onneksi aivan aseman kupeessa, joten meidän ei tarvinnut raahata laukkujamme kovin pitkälle. Lisäksi halusimme kartoittaa heti saavuttuamme aseman lähellä olevat koronatestauspaikat, sillä risteilymme edellytti negatiivista testitodistusta ja lähtö laivalle olisi alle 48 tunnin kuluttua.
Testaus oli huomattavasti halvempaa Italiassa ja Suomessa otetun testin voimassaoloaika olisi ehtinyt mennä umpeen ennen laivaan nousua. Testaus onnistui hienosti paikallisen apteekin kautta ja kerromme siitä tarkemmin risteilykoosteessamme.
Majoitus
Venetsiassa hotellimajoitus maksaa keskimäärin 150 euroa/yö. Majoitustarjontaa on valtavasti laidasta laitaan ja se on myös paikallisille tapa tienata rahaa vuokraamalla kotinsa.
Majoituspaikkaa etsiessäsi suosittelemme tarkistamaan tämän listan laillisista ja turistiveronsa asianmukaisesti hoitavista majoituspaikoista.
Meidän majapaikkanamme toimi kahden yön ajan Locanda Ca’Lucrezia, joka sijaitsi tosiaan aivan aseman kupeessa ja kävelymatkaa lähimmän, suurimman kanavan, Canal Granden, rantaan oli noin 200 metriä. Hotelli oli siisti, huoneemme pienehkö ja perusasiat sujuivat ongelmitta. Näköaloja huoneestamme ei ollut vastapäistä tiiliseinää pidemmälle.
Sisäänkirjautuminen tapahtui illalla summeria soittamalla ja avaimemme oli jätetty respan pöydälle kirjekuoreen. Aulatiloissa oli kameravalvonta ja henkilökunta oli paikalla aamupäivisin.
Aamupalalla meille tarjoiltiin leipätarpeet päällysteineen, croissantteja, muroja, paljon makeita keksejä sekä leivonnaisia ja tietysti kahvia, vettä sekä mehua.
Kävelymatkaa kuuluisalle San Marcon torille hotelliltamme oli vajaat kaksi kilometriä ja sokkeloisten kujien sekä siltojen ylitysten kanssa siihen menee Google Mapsin mukaan puolisen tuntia. Me saimme aikaa kulumaan monin kerroin enemmän, kun kuvattavaa ja ihmeteltävää oli niin paljon joka puolella.
Teimme yhden etätyöpäivän Venetsiassa, johon hotellin nettiyhteydet olivat onneksi riittävät. Meille jäi kahden illan ja lauantaiaamun verran aikaa tutustua Venetsian nähtävyyksiin.
Venetsian arkielämää
Koronatestejä odotellessamme ehdimme seurata hetken aikaa, kuinka aamuinen tavaraliikenne liikkeisiin ja ravintoloihin hoidettiin Canal Granden sekä pienempien kanavien varrella, kun tavaroita kuljettavat veneet vuorottelivat siltojen alituksissa ja tööttäilivät merkiksi, että ovat tulossa.
Pienemmät tavaralähetykset kulkivat kaupungin kujia pitkin valtavien nokkakärryjä muistuttavien kulkupelien avulla. Venetsian saarella ei ole autoiluun sopivaa katuverkostoa ollenkaan, vaan autot jätetään Piazzale Romaan, bussiaseman kupeessa oleville pysäköintialueille.
Nähtävyydet
Päänähtävyydet löytyivät helposti kapeilla kaduilla kulkevia ihmisvirtoja seuraamalla. Myös talojen seinustoilla oli kylttejä, jotka ohjasivat tunnetuille nähtävyyksille. Hiljaisempiakin kujia löytyi, jotka nekin olivat niin kauniita ja tunnelmallisia.
Venetsiassa oli niin paljon yksityiskohtia. Historia huokuu ylle jokaisella kapealla kujalla, vanhoissa tiiliseinissä, hirsissä, patsaissa ja taidokkaissa kaiverruksissa. Pelkästään valokuvaamiseen saisi menemään aikaa useita päiviä, että saisi taltioitua kaiken haluamansa. Venetsia on todellakin “instagrammable”.
Saaria on useita ja ne ovat yhdistetty silloilla, joiden väleissä lipuu kanavia pitkin kauniita gondoliveneitä asiakkaat kyydissään. Raitapaitaiset gondolieerit ohjaavat veneitä taitavasti ja potkaisevat välillä seinistä lisää vauhtia pitääkseen kurssin suorana kapeilla kujilla.
Rialton silta
Pääkanaalin ylittävä Rialton silta, Ponte di Rialto, on yksi Italian tunnetuimmista nähtävyyksistä. Se on valmistunut vuonna 1591 ollen samalla vanhin kanaalin ylittävistä silloista. Valokuvista ei välttämättä käy ilmi sillan koko, mutta se kätkee sisälleen myös useita liikkeitä. Aiemmin liikkeiden tuloilla rahoitettiin sillan kunnostamista, nykyisin ne ovat pääosin turisteille suunnattuja liikkeitä.
Pyhän Markuksen tori
Venetsian kenties kaikkein tunnetuin nähtävyys lienee Pyhän Markuksen tori, Piazza San Marco. Tori sijaitsee maantieteellisesti keskellä Venetsiaa. Reitti kannattaa kuitenkin selvittää etukäteen, sillä kanavien halkoma Venetsia poikkeaa kaupunkisuunnistuksellisessa mielessä kaikista muista kaupungeista. Kanavia ylittävät sillat määrittävät reitin eikä oikopolkuja ole.
Pyhän Markuksen torilla ja sitä ympäröivissä rakennuksissa kiteytyy suuri osa Venetsian kauneudesta ja myös historiasta. Kenties näyttävimmät rakennukset torilla ovat Pyhän Markuksen tuomiokirkko sekä sen kellotorni; Basilica di San Marco ja Campanile di San Marco. Tuomiokirkko oli harmiksemme vierailumme aikaan remontissa, joten sen julkisivu oli valitettavasti pressujen alla piilossa.
Torin laidalta löytyvät lisäksi Torre dell’Orologion kellotorni ja Dogen palatsi. Kellotorni on rakennettu 1400- ja 1500-lukujen taitteessa, kun vanhan kellon todettiin olleen kehnossa kunnossa. Uusi kello onkin kestänyt jo yli 500 vuotta, vaikkakin sitä on jouduttu perusteellisesti huoltamaan vuosien varrella melko tiuhaankin.
Doget olivat joidenkin Italian kaupunkivaltioiden vaaleilla valittuja päämiehiä. Dogen palatsi onkin luonnollisesti ollut heti tuomiokirkon jälkeen kaupungin toiseksi pramein rakennus. Dogen palatsi on toiminut myös tuomioistuimena, jossa rikollisille on luettu tuomio, ja josta heidät on sitten marssitettu suoraan kanavan yli Huokausten siltana tunnettua katettua kaarisiltaa pitkin vankilaan lusimaan.
Huokausten silta
Yksi ikonisimmista silloista Venetsiassa lieneekin edellä mainittu Huokausten silta, Ponte dei Sospiri. Silta on saanut nimensä siitä, miten tuomitut näkivät sillan ikkunoista viimeistä kertaa Venetsian kauneuden – ja vapauden. Huokausten silta sijaitsee siis aivan Dogen palatsin nurkan takana, joten kannattaa kiertää pieni kierros sitä kautta jos on käymässä Pyhän Markuksen torilla.
Gondoli vai vesibussi?
Gondoliveneretken hinta oli (elokuussa 2022) 80 euroa ja sen lisäksi tarjolla oli paljon moottoriveneitä sekä muita vesitaksivaihtoehtoja. Pysähdyimme drinkeille Hard Rock Cafehen, jonka edustalta gondolit poimivat ihmisiä kyytiin ajelulle. Toinen lähtöpiste löytyi Dogen palatsin ja Huokausten sillan luota, eivätkä nämä varmastikaan olleet ainoat lähtöpisteet.
Me valitsimme Dogen palatsin lähettyviltä paluukyydiksi Vaporetton, eli julkisen vesibussin, jonka kyydissä pääsimme aukiolta takaisin rautatieasemalle majapaikkamme kylkeen. Lipun ostaminen oli helppoa ja vesibussi pysähtyi useita kertoja pääkanaalin varrella.
Lipun hinta oli 7,50 euroa per henkilö ja ihan samaan tunnelmaan emme päässeet kuin mitä pienillä kujilla olisi varmasti ollut, mutta ehdottomasti kannattaa kokea veneajelu tavalla tai toisella tässä ainutlaatuisessa kaupungissa.
Muuta huomioitavaa
Toukokuussa lämpötilat eivät olleet vielä liian korkeat. Ilma oli mukavan lämmin vierailuhetkellämme, mutta ei onneksi tukalan kuuma. Jotkut sanovat, että kanaalien vesi haisee ällöttävältä, mutta me emme tätä ongelmaa havainneet.
Venetsiaan pääsee tosi kätevästi bussilla tai junalla, joten majoituksen voi varata kauempaakin.
Läheisiltä saarilta löytyy myös paljon erilaisia majoituksia, esimerkiksi viinitilalta, jollaisella ystäväni vieraili tänä vuonna. Venissa Wine Resort löytyy Mazzorbon saarelta Buranon vierestä saarelta kauempanaa Venetsian ruuhkista ja sinne pääsee vesibussilla pääsaarelta noin 40 minuutissa.
Hintataso Venetsiassa oli ruokien ja kaupassa käynnin osalta Suomen tasoa, juomapuoli ehkä aavistuksen halvempi. Turisteille suunnatuissa liikkeissä myytiin näyttäviä venetsialaisia naamioita ja niiden pohjalta valmistettuja koriste-esineitä.
Ihmisiä oli liikenteessä paljon ja pääkadut, sillat sekä lautat olivat ruuhkaisia. Kun lähdimme lauantaina kohti juna-asemaa, sieltä vyöryi Venetsian suuntaan niin paljon ihmisiä, että oli melkein hankalaa luovia vastavirtaan kohti omaa lähtölaituria.
Tästä voisi ehkä päätellä, että kesäinen viikonloppu on kaikista tukalin Venetsiassa, niin lämpötilojen kuin ihmisten määränkin puolesta.
Siitä huolimatta kaupunki oli vain ihan käsittämättömän upea, ei sille mahda mitään. Tämä oli kohteena jotain sellaista, mitä emme ole missään muualla nähneet ja “oih!”-huudahduksia taisi tulla ennätysmäärä kahteen vuorokauteen.
Seuraa meitä Instagramissa
Löydät profiilimme kohokohdista Venetsian reissun aikana tekemämme stoorit sekä reelsit. Sieltä löytyy videomateriaalia niin hotellilta kuin nähtävyyksistä.
No Title
No Description
Tutustu Venetsiaan 360-videoidemme kautta
Risteilyjuttumme löydät täältä
Dubrovnik – Game of Thrones -maisemissa
Keskiaikainen Dubrovnikin kaupunki oli kaunis, mutta ruuhkainen. Siirryimme ihailemaan kaupunkia köysiratavaunulla yläilmoihin Sdr-vuodelle.
Korfu – Unesco-kaupunki ja käsityöläisoluita
Helteinen Korfu linnoituksineen tarjosi Unesco-kohteita keräävälle runsaasti nähtävää. Löysimme paikallisia käsityöläisoluita tarjoavan ravintolan.
Bari – Joulupukin haudalla ja Banksyn jäljillä
Italialainen Barin kaupunki oli meille uusi tuttavuus, josta löysimme niin Joulupukin haudan kuin Banksyn näyttelynkin.
Kotor, Montenegro – Vuoristomaisemia ja kissoja
Upealle Kotorinlahdelle saapuminen oli jo elämys itsessään, jonka kruunasi hurmaava keskiaikainen Kotorin kaupunki Montenegrossa.
Ancona – Historiaa ja käsityöläisoluita
Ancona Italiassa yllätti positiivisesti niin kauniilla, historiallisella kaupungillaan kuin käsityöläisoluillaan.
7 päivän risteily itäisellä Välimerellä
Seilasimme viikon MSC Fantasian kyydissä ja vierailimme neljässä eri maassa. Blogissa vinkit reissuun, oletpa ensikertalainen tai risteilykonkari.
31 comments
Kyllähän se Venetsia oli kaunis, sitä ei voi kiistää. Samalla se oli kyllä varmasti kaikkein ruuhkaisin kaupunki, jossa olen koskaan käynyt (ehkä Wienin rinnalla). Onneksi noita hiljaisempiakin katuja tosiaan löytyy, niin pääsee hetkeksi pois pahimmasta tungoksesta. Me käytiin Venetsiassa huhtikuussa, ja silloin tuota Pyhän Markuksen katedraalia oltiin restauroimassa toisesta päästä, joten koristeelliset holvikatot näkyi vielä.
Kiva muuten kun olitte laittaneet linkin noihin luotettaviin majapaikkoihin! Venetsiaan on tulossa ensi vuonna turistivero, mutta en usko niin pienen summan suuremmin hillitsevän matkailua.
Kiitos kommentista, Cilla!
Ihan samanlaiset kokemukset. Onneksi maailmalta löytyy runsaasti mielenkiintoista nähtävää myös näiden pahimpien ruuhkapaikkojen lisäksi. Vaikka näitäkin on kiva päästä näkemään, niin ehkä juuri tällä tavalla päivän tai parin pikavisiitin muodossa. Jotenkin sitä on itse paremmin kotonaan hieman väljemmissä paikoissa. 🙂
Katri tuon majapaikkojen listan jostain löysi, ja kyllä se ehdottomasti ansaitsee tulla lisätyksi blogiin. En näe mitään pahaa siinä, että turistin taskulla hieman käydään – Erityisesti jos raha menee oikeasti semmoisen vaarantuneen luonnon tai kulttuurin hyväksi, jota on nimenomaan tullaan katsomaan ja kokemaan.
Pitäisikö Venetsialle antaa uusi mahdollisuus!?! Vieraillessamme oli kylmä, tuuli, satoi ja siltikin liikaa ihmisiä (pääsiäinen). Haluaisin yöpyä yhden yön ja mennä heti auringon noustua tyhjille (???) kujille
Kiitos kommentista, Mari!
Kannattaahan uusintaa vakavasti harkita, varsinkin jos edellinen vierailu on ollut kolea ja silti ruuhkainen. Saattaa kyllä olla, että vaatii lottovoiton vertaista tuuria onnistua pääsemään Venetsiaan hiljaisena SEKÄ aurinkoisena ja lämpimänä aikana! 🤣
Itse olimme koronatestin takia melko varhain liikkeellä, ja oli tosi hauska seurata kaupungin heräilyä. Kärryillä kuskattiin ravintoloihin ja kauppoihin lisää tavaraa ja ihmisiä alkoi hiljalleen virrata kaduille, kuka milläkin asialla.
Venetsia on meiltä vielä kokematta, mutta se keikkuu kyllä listallamme. Ehkä ruuhkaisuus on ollut suurin syy sille, miksei tuonne ole tullut lähdettyä…
Kiitos kommentista, Eveliina!
Jos Venetsia vain sattuu lähelle matkareittejänne, kyllä siellä kannattaa ehdottomasti kuitenkin piipahtaa. Tai sitten yhdistää se tällä tavalla jonnekin muualle suuntautuvaan reissuun. Lennot Venetsiaan olivat ihan sopuhintaisia. Ruuhkiakin sietää ainakin pienissä määrissä. 🙂
Venetsiassa olimme pikavisiitillä kesällä 2020, jolloin siellä ei oikein ollut elämää vielä. Kovin moneen paikkaan ei päässytkään eikä meillä ollut fiilistä ajella gondolilla, koska vesi todellakin haisi. Pitää palata joskus keväällä, jolloin tuota ilmiötä ei vielä ole. Epäilen, että se iskee vasta kesän lopulla. Joten päivämme loppui lyhyeksi ja jäimme majoittumaan Padovaan.
Kaupunki on todellakin kaunis, ja Italian kalliimpia. Mitäs teet, se elää turismilla. Vaikka matkakohteena se rasittaa lompakkoa, silti edes kerran elämässä siellä kannattaa käydä. Se on sen arvoinen.
Kiitos kommentista, Nadine!
Saattaa tosiaan olla, että kanavissa alkaa tuoksut tiivistyä vasta ilmojen lämmetessä kunnolla. Käsittääkseni sekä kaupungin, että kanavien puhtaudesta pidetään kuitenkin hyvää huolta ja tilanne on huomattavasti parantunut menneistä ajoista.
Olen aivan samaa mieltä tuosta, mitä mainitset kaupungin kauneudesta ja (liika)turismista lieveilmiöineen. Käynti kyllä silti kannattaa. 🙂
Kuvat ovat komeat, niistä saatte täydet pisteet. Niistä saa hyvän käsityksen, millaista Venetsiassa on odotettavissa kun aurinko paistaa ja enimmäkseen se paistaa huhtikuusta lokakuuhun. Olen ollut Venetsiassa myös off-season ja silloin voi kokea St. Marcon seudun tyhjänä tai kuulla vain joitakin askelia.
Tällä blogilla on ilmeisesti tarkoitus opastaa muita sinne mahdollisesti lähteviä. Tulee kuitenkin mieleeni, että eikö näin tunnetusta paikasta saa riittävästi tietoa lentoyhteyksustä ja hotelleista googlaamalla. Tällaisesta blogista itse toivoisin jotain enemmän, esimerkiksi mitä on turistien pakkonakkien ulkopuolella. Jos viettää Venetsiassa viikonlopun, mitä voisi yrittää nähdä.
Matkustajakohtaista veroa on Italiassa hotelleissa kerättt jo ainakin pari vuotta. Se on jotain 3-5 euroa per yö ja joissakin paikoissa se pitää maksaa erikseen käteisellä. Onko jokin muu vero tulossa myös?
Kiitos kommentista, Pirjo!
Kuten ehkä luitkin artikkelista, vietimme tosiaan Venetsiassa varsin lyhyen ajan. Googlella löytää varmasti yhteydet, majapaikan ja nähtävyydet kuten myös lisää matkavinkkejä.
Kiva, että tykkäsit kuitenkin kuvistamme! 🙂
Venetsia on yksi lempikaupungeistamme, joissa on tullut käytyä useita kertoja, viimeksi työmatkalla jouluna 2019. Silloin oli poikkeuksellinen myöhäinen aqua alta, joten pääsimme näkemään ja kokemaan senkin. Tulva oli (turhaan) pelästyttänyt turistit, joten hotellihinnat olivat poikkeuksellisen alhaiset.
Ja mekin lähdimme aikoinaan Venetsiasta Costan risteilylle, jonka ensimmäinen pysähdyspaikka oli Ancona.
Venetsiasta tosiaan löytyy jopa kiivaimpina turistiaikoina kujia, joilla hädin tuskin näkee ristin sielua, kun taas Rialton ja San Marcon aukion läheiset reitit ovat samaan aikaan tupaten täynnä. Edullisempia ravintoloita ja baarejakin löytyy vähän syrjempää, tosin yksi lempiravintoloistamme on Rialtolta rautatieasemalle johtavan reitin varrella ja silti kohtuuhintainen.
Hyvä, että kokeilitte myös vesibussikyytiä. Vesibussien kolahtelu asemalaitureita vasten on yksi Venetsian tunnusomaisista äänistä.
Kiitos kommentista, Ismo!
Joskus sattuu hyvä tuuri matkaan, ja saa syystä tai toisesta hyvän alennuksen hinnasta, tai vaikkapa yksityisen opastetun ryhmäkierroksen tai risteilyn, kuten meille kävi Omanissa!
Noita Venetsian sivukujia olisi kyllä ollut kiva koluta enemmänkin, ja ylipäätään ehtiä pitemmälle noiden “pakollisten” kohdeiden lisäksi. Oli nekin kuitenkin käytävä katsomassa, kun kerran paikalla oltiin. Tällaiselle pikaiselle pyörähdykselle ehdottomana matkavinkkinä suosittelemme tosiaan tuota vesibussia! Matkan hinta ei edes ole paha, joten sillä voisi olla hauska ajella enemmänkin ristiin rastiin. Saatavilla on päivälippujakin. https://www.introducingvenice.com/venice-card/
Venetsia olisi joskus upeaa päästä itsekin kokemaan. Ruuhkia olemme pelänneet, jonka vuoksi ei siellä vielä olla poikettu, vaikka lähiseuduilla olemmekin käyneet. Upea kohde tosiaan takuulla kyseessä, jonka vuoksi on selvää, että jonain päivänä meidänkin tulee siellä käytyä.
Mikko, jos asut viereisellä saarella, Lidossa, sieltä pääsee vartissa vesibussilla San Marcolle. Yön äänimaisema on rauhallinen ja hintakin edullisempi. Ehdottomasti kannattaa kokea Venetsia. Jo pelkästään se, että autoja ei ole, on elämys. Kanavien liikenteen häly on vaimeaa, koska useimmiten syvällä vallien takana, kuuluu vain puhetta, huutoja, kolinoita, kirskuntoja ja narinoita, jossain soi, laulu raikaa.
Lidolla yöpyminen on hyvä vinkki! Vesibussilla oli kiva liikkua ja jos ei matka sen pitempään kestä, niin eipä tuo ole kovin paha viivästys.
Vesibusseihin kannattaa ostaa päivälippuja, olemme usein käyttäneet kolmen päivän lippua, jolloin yksittäisten matkojen kuluksi tulee sitä vähemmän mitä enemmän niitä käyttää. Matkakortin voi ostaa tullessa siinä bussi- tai rautatieasemalla.
Kiitos kommentista, Mikko!
Venetsia on kyllä niin kaunis ja ikoninen paikka, että suosittelemme lisäämään sen matkareitille! Ruuhkat ovat aika masentavia, mutta toisaalta ne tuntuvat keskittyvän noille päänähtävyyksille ja reiteille niiden välillä. Niiden avulla pystyy jopa suunnistamaan kohteelta seuraavalle.
Teidän risteilyä oli kyllä kiva seurata. Venetsia on pitkään ollut itsellä sellainen kohde, jonne haluaisin mennä. Näyttää joka kerta kyllä niin kauniilta ja onhan se sellainen vähintään kerran elämässä -matkakohde, vaikka ruuhkainen onkin. Pitäisi suunnitella matka mahdollisimman matalimpaan sesonkiin.
Kiitos kommentista, Veera!
Mukava kuulla, että reissua oli kiva seurata. Siitä tuli lopulta aika hauska yhdistelmä risteilyä ja omatoimi-reppureissua! 😀
Venetsiaa kehutaan kauniiksi, ja näkeehän sen jo kuvistakin, ettei kehuta syyttä. Voin kyllä suositella matkakohteeksi, mutta ruuhkaisuus ja hintataso kannattaa ottaa tavalla tai toisella huomioon.
Kävimme Venetsiassa jo yli vuosikymmen sitten, taisi olla lokakuussa, ja pääsimme kokemaan acqua altankin eli kävelemään pöytien päällä San Marcon aukion reunoilla viimeisinä vierailupäivinämme. Asuimme pienessä hotellissa keskellä Venetsiaa ja etenkin aikaisin aamulla tai myöhään illalla pääsimme nauttimaan kaupungin melko tyhjistäkin kujista. Sen jälkeen onnistuin katsomaan taisi olla jonkun taisi olla Donna Leonin haastattelun, jossa hän kertoi miten turistit ovat vallanneet Venetsian sen asukkailta – esimerkiksi vanhemmat ihmiset eivät enää voi liikkua kaupungissa, sillä hitaasti liikkuvina he jäävät nopeasti laumoina eteenpäin kiiruhtavien turistien jalkoihin. Silloin ainakin ajattelin, että tuonne emme enää palaa – vaikka eipähän ongelma parista turistista, jotka viettäisivät kaupungissa pari päivää ole kiinni. Mutta karulta se kuullosti.
Kiitos kommentista, Pirkko!
Olen itse käynyt Venetsiassa “joitakin kymmeniä vuosia” sitten lapsena, ja kyllä se taisi olla jo silloin melkoisen ruuhkainen ja kaupallinen elämys. Gondolin kyytiin en päässyt silloinkaan, ja viimeistään nyt ymmärrän miksi… 😉
Varsinkin reitit suurimpien nähtävyyksien väleillä sekä kohdakkoin Pyhän Markuksen torilla olivat väkijoukot tosiaan aika hurjia – huolimatta koronasta ja ajankohdastakin hieman sesongin ulkopuolella. Voin hyvin kuvitella, ettei hitaammin liikkuvalla ole kaduille mitään asiaa pahimpina aikoina!
Venetsia kyllä kiinnostelis ja harkitsinkin sitä vakavasti tälle syksylle syysmatkakohteeksi teinien kanssa. Olin ajatellut ajankohdaksi syyskuuta mutta tunnollinen lukiolainen ei halunnut olla pois koulusta ja sitten pohdin että onko syysloman aikaan Venetsiassa ”tarpeeksi lämmintä”.. no, ehkä ensi vuonna Venetsiaan.
Kiitos kommentista, Tanja!
Toivotan menestystä kelpo opiskelijalle! Olikos koulujen syyslomat lokakuussa? Googlasin hieman Venetsian keskilämpötiloja ja vaikuttaisi että siellä suomalainen pärjää ilman pitkää takkia. Kuumimmat säät ja lomasesongit lienevät jo tässä kohtaa ohi, joten kaupungilla saattaa jopa olla hyvin tilaa ja hotelleissa halvempaa!
Se on sitten kokonaan toinen juttu, että miten lämmintä pitää olla, että on “tarpeksi lämmintä”. Mikään rantakohdehan Venetsia ei edes ole, joten uikkarit ja vesilelut voi jättää muutenkin kotiin tältä reissulta.
Minulla on Venetsia vielä näkemättä ja kokematta, mutta ehdottomasti haluaisin mennä sinne joskus. Kaupungin ruuhkaisuus on mietityttänyt, joten käynti pitäisi ajoittaa sellaiseen ajankohtaan, jolloin siellä olisi hiljaisempaa. Toinen asia mikä on askarruttanut on, selviääkö reissusta eksymättä. 🙂 Kuulemma kaikki eksyvät Venetsian kapeille kujille ja joskus se saattaa olla hauskakin juttu, mutta silti olen pohtinut miten navigointi siellä mahtaa sujua.
Kiitos kommentista, Merja!
Ota ihmeessä Venetsia reissusuunnitelmiisi! Ruuhkien määrään varmasti vaikuttaa vuodenaika. Kesällä lomakauden ollessa kiihkeimmillään, voi varmuudella odottaa näkevänsä todella paljon ihmisiä. Keväällä tai syksyllä voisi olla rauhallisempaa, eikä silti vielä liian koleaa suomalaiselle. Kyseessä on kuitenkin kaupunkikohde, joten rantakelien perässä ei tarvitse kiirehtiä.
On totta, että Venetsiassa suunnistaminen on tavallista kaupungissa liikkumista hankalampaa. Kanavien yli ei pääse ihan mistä vaan ja reitti kannattaakin suunnitella etukäteen ja pysyä siinä. Oikoreittejä ei ole ja jos kävelee harhaan, kannattaa suosiolla palata takaisin reitille. Tässä on erinomaisena apuna Google Maps! Suosituimmille kohteille löytää hyvin seurailemalla väkijoukkoja. 😉
Vesitaksia kannattaa myös käyttää hyödyksi. Sillä pääsee kätevästi ja nopeasti siirtymään pitemmänkin matkan ilman eksymisen vaaraa, ja lisäksi sen kyydissä saa ihastella kanavan varren maisemia ihan erityisestä suunnasta!
Ihana Venetsia! Me mentiin siellä aikoinaan kihloihin, joten sillä on erityinen paikka meidän sydämissä. Onhan se tosi kaunis! Ymmärrettävästi samalla hurjan ruuhkainen, onneksi hiljaisempiakin kujia löytyy ja muistelisin, että niillä takakujilla haahuilu olikin siellä parasta.
Kiitos kommentista, Anna!
Kihlajaismiljöönä Venetsiaa on varmasti vaikea peitota! Varmasti ikimuistoinen elämys, niin kuin tietysti kuuluukin olla. Ei ihme, että Venetsialla on oma pikku lokero sydämissänne! <3
Mahtavaa, että löysitte myös vähän omaa rauhaa sivukujilta. Niillä varmasti pääsee parhaiten tunnelmaan.
Kyllä Venetsia on on itsellenni sellainen paikka, että siellä pitää käydä kerran elämässä. Vaikka olisi kuinka ruuhkainen hyvänsä. Melkein tämä jo toteutettiinkin viime kesänä mutta sitten päädyttiin kiertämään Viroa veljen perheen kanssa. Olisi kyllä ollut tosi edullisia lentoja Venetsiaan Suomesta. Ehkäpä ensi kesänä sitten… tästä ainakin sai inspiraatiota.
Kiitos kommentista, Paula!
Samaa mieltä, että Venetsiassa kannattaa kyllä käydä ainakin kerran. Ruuhkistakin selviää, kun asian tiedostaa etukäteen. Reissuun voi sitten varautua vaikkapa etsimällä valmiiksi nähtävää noiden “pakollisten” lisäksi tai ainakin henkisesti valmistautua siihen, ettei paikalla tarvitse olla yksin.
Onpa kauniita kuvia Venetsiasta! Tuo on kyllä vähän kinkkinen juttu, että ilmastonmuutoksen vuoksi Venetsiaa ei ehkä jossain vaiheessa enää ole. Siksi sen haluaisi kokea vielä kun mahdollista, mutta sinne matkustaminen taas pahentaa tilannetta… eli mikä sitten olisi hyvä ratkaisu. Maata pitkin meneminen ehkä. Joka tapauksessa, Venetsia olisi kyllä kiva kokea jossain vaiheessa! Olen käynyt aiemmin Roomassa ja sen takia ei ole tullut Italiaan uudestaan lähdettyä.
Kiitos kommentista, Laura!
Ja kiitos myös kehuista. Kuvia tulee aina otettua paljon, ja sitä myötä myös karsittua. Näin upeasta kohteesta jäi selvästi runsaasti käyttö- ja näyttökelpoista materiaalia! 😀
Matkailun ilmastovaikutukset tietysti ovat hieman hankala ja ristiriitainen juttu. Seuraamme itse kiinnostuneina vähäpäästöisemmän lentoliikenteen kehittymistä. Ala kehittyy hiljalleen ja vastikään törmäsimme jossain suunnitelmiin päästöttömistä vetypolttokennoon perustuvista lentokoneista.
Ei ole oikein realistista olettaa lentoliikenteen kokonaan lakkaavan. Uskon, että turistimatkailun ostokäyttäytyminen ja sieltä saatavat rahavirrat ohjaavat osaltaan vähäpäästöisempien valintojen ja tekniikoiden kehittymiseen. Tämä kehitys tietysti vaikuttaa sitten kaikkeen muuhunkin lentoliikenteeseen ja sama ilmiö varmasti tapahtuu kaikissa muissa matkustusmuodoissa myös.
Turismi voi ohjata eettisempiin ja kestävämpiin valintoihin ja tukea taloudellisesti niihin pyrkimisessä. Hitaasti, mutta varmasti.