Kaupallinen yhteistyö Hurtigruten & Kameraliike.fi.
Pitkäaikainen haaveemme matkasta Huippuvuorille toteutui elokuun 2019 lopulla. Lensimme Huippuvuorille Kööpenhaminasta, sillä olimme viettäneet Tanskassa ensin aikaa koiratuttaviemme kanssa. Suoria lentoja ei valitettavasti ollut, joten vaihdoimme konetta Oslossa ja se teki vielä pysähdyksen Tromssassa. Huippuvuorille lennetään muutamia kertoja päivässä SAS:n ja Norwegianin toimesta.
Huippuvuorilla asuu noin 3000 ihmistä ja saman verran jääkarhuja. Jokaisella paikallisella on jääkarhutarinoita kerrottavanaan. Palaamme niihin myöhemmissä postauksissa.
Hurtigrutenin risteily 80° leveysasteelle
Tapasimme Matkamessuilla Hurtigrutenin edustajia ja siitä se ajatus lähti vahvistumaan, että haluamme ehdottomasti nähdä Huippuvuoria laajemmin kuin sen eniten asutun Longyearbyenin. Tutkimusristeily 1956 rakennetulla M/S Nortdstjernilta kuulosti erilaiselta kuin mikään aiempi matkamme, joten odotimme sitä malttamattomina koko kevään ja kesän.
Meitä matkustajia oli laivalla 77 ja miehistön jäseniä 37. Oppaita oli mukana kahdeksan ja he huolehtivat päivittäisistä retkistä ja auttoivat kaikissa ongelmatilanteissa. Tosin kaikki oli organisoitu laivalla niin hienosti, että ongelmatilanteita ei oikeastaan päässyt edes syntymään.
Tutustuimme lähes koko laivan henkilökuntaan, joista suurin osa oli filippiineiltä kapteeni mukaan lukien. Tunnelma laivalla olikin erittäin positiivinen, sillä miehistöltä ei hyytynyt hymy missään tilanteessa.
Risteilymme kesti tiistaista perjantaihin ja pakettiin sisältyi lisäksi kaksi hotelliyötä Longyearbyenissa. Teimme yhteensä kuusi pysähdystä maihin risteilyn aikana, joista asuttuja kohteita olivat venäläistaustainen Barentsburg sekä tutkijoiden asuttama Ny-Ålesund. Muihin kohteisiin rantauduimme pienillä veneillä ja niissä ei ollut vakituista asutusta.
Vietimme yhden lisäyön Longyearbyenissa, sillä halusimme kierrellä kaupungissa vielä omatoimisesti. Asuimme viikon aikana kolmessa eri hotellissa, sillä hotellit ovat erittäin varattuja sesonkiaikaan.
Sää ja pukeutuminen Huippuvuorilla
Saimme Hurtigrutenilta etukäteen hyvän listauksen varusteista, jotka kannattaisi ottaa mukaan. Uimapukua hieman ihmettelimme, mutta siihenkin löytyi selitys, kun muutamassa pysähtymispaikassa sai mennä uimaan noin kolmeasteiseen veteen. Kerrospukeutuminen oli avainsana ja toppatakeille, hanskoille sekä pipoille oli käyttöä joka päivä. Sää vaihteli nollasta plus kymmeneen asteeseen ja vain muutamana päivänä satoi. Sää vaihteli etenkin risteilyn aikana hurjan nopeasti, joten veden- ja tuulenkestävät lämpimät vaatteet olivat erittäin tärkeät.
Pakkaa reissulle mukaan laadukkaat kiikarit
Saimme Kameraliike.fi:stä mukaan kahdet kiikarit (Nikon Monarch 5 10×42 sekä Nikon Sportstar EX 8×25), jotka olivat ehdottoman tärkeät olla mukana reissulla. Ilman niitä moni hieno asia olisi jäänyt näkemättä. Teemme kiikareista vielä oman postauksen lähiviikkojen aikana.
Alamme purkamaan satoja ellei tuhansia kuvia ja kymmeniä videoita tulevien viikkojen aikana, jotta pääsette sukeltamaan syvemmin Huippuvuorten ainutlaatuiseen tunnelmaan ja myös asioihin, mitä kannattaa huomioida, jos reissukärpänen puraisee.
Ensi vuosi saattaa olla viimeinen M/S Nordstjernille, joten kannattaa toimia nopeasti, jos tämänkaltainen risteily Hurtigrutenilla kiinnostaa. Risteilykausi alkaa heti tammikuussa ja talvi on varmasti upeaa aikaa vierailulle.
Matka oli ihan kertakaikkisen upea. Näimme mielettömän hienoja jäätiköitä, upeita eläimiä ja tapasimme aivan mahtavia ihmisiä, joista osan kanssa ystävystyimme niin, että pohdimme yhdessä jo seuraavia reissukohteita.
Suuret kiitokset vielä yhteistyömahdollisuudesta Hurtigrutenille ja kiikareista Kameraliike.fi!
4 comments
Huippuvuoret olisi varmasti upea matkakohde! Kävimme Etelämantereella vuoden vaihteessa ja sen jälkeen tämänkaltaiset kohteet alkoivat kiinnostaa entistä enemmän. Minkälainen mahdollisuus tuolla on nähdä jääkarhuja? Ilmeisesti ei kovin hyvä ainakaan muutoin kuin hyvin kaukaa?
Kiitos Mikko kommentistasi! Etelämantere kiinnostelee täälläkin 🙂
Me risteilimme jääkarhualueilla, mutta tällä kertaa niitä ei osunut kohdalle. Edellisellä risteilyllä sellainen oli nähty ja joku sanoikin, että on 50 % mahdollisuus nähdä sellainen tuolla reitillä. Tosin todennäköisesti aika kaukaa, ellei jääkarhu satu tulemaan paikalle rantautumisen yhteydessä. Joskus rannalla oli ollut viisi jääkarhua, eikä rantautuminen ollut onnistunut niiden takia.
Jos lähdet risteilemään niin, että reitti kulkee Huippuvuorten ympäri, on mahdollisuudet todella suuret, sillä suurempi osa populaatiosta asuu pohjoisemmalla/itäisellä alueella, jossa ei ole asutusta. Samoin, jos menet risteilemään purjeveneellä tai moottorikelkkailemaan, niin mahdollisuudet paranevat. Longyearbyenissä oli käynyt jääkarhu edellisviikolla, mutta siellä sellaiseen ei välttämättä haluaisi törmätä.
Kiitos vastauksesta! Nyt täytyy tosin sanoa, että yllätyin suuresti.
Olen joskus aiheesta (Huippuvuorista) lukenut enemmänkin ja olen ollut siinä käsityksessä, että rantautuminen ei ylipäätään olisi tuolla mahdollista! Jääkarhut Churchillissa Kanadassa kiinnostaisivat, mutta sen retken kustannukset ylittävät järjellisuuden rajat. Upeista luontokokemuksista maksaa “mielellään”, mutta joku tolkku pitää olla. Huippuvuoret on kiinnostanut siis siitä huolimatta, vaikka olen antanut itseni ymmärtää, että käytännössä jääkarhujen näkeminen olisi lähes mahdotonta, mutta jos näin ei ole, kiinnostus nousee entisestään!
(En muuten ymmärrä, miksi kommenttikenttänne ei hyväksy meidän URLia).
Rantautuminen onnistuu kyllä, mutta siinä on jotain rajoituksia että montako ihmistä saa kerrallaan olla maissa (oliko se 100 kerrallaan tms). Isommilla aluksilla tämä tietysti tuottaa ongelmia, kun ei voi kaikkia viedä samaan aikaan, joten voi olla että niillä ei sitten rantauduta lainkaan.
Talvisin Huippuvuorilla järjestetään tosiaan myös mm. moottorikelkkasafareita, jolloin ollaan koko ajan jääkarhujen ja muun villielämän keskuudessa. Sellaisella jääkarhun näkeminen lienee vielä todennäköisempää, muttei toki täysin varmaa silloinkaan.