Dominica itsenäistyi Iso-Britanniasta vuonna 1978. Sen pinta-ala on 750 km² ja asukasluku noin 72 000. Dominican bruttokansantuote on yksi itäisen Karibian matalimmista ja maa onkin painiskellut talousongelmien kanssa. 2000-luvun alussa se meinasi suistua vakavaan taloudelliseen kriisiin, mutta mm. turismin ja banaaninviljelyn avulla talous saatiin käännettyä kasvuun.

Dominica

Maatalous banaaninviljely etunenässä on kuitenkin erittäin altista sääolosuhteille ja turismi onkin ollut merkittävä taloudellista tasapainoa ylläpitävä tekijä. Korona on varmasti aiheuttanut ankaria haasteita Dominicalle ja dominicalaisille.

Sen perusteella mitä koko tämän reissun aikana näimme, Dominica jäi kaikista vierailemistamme saarista mieleen erityisesti varsinaisena sademetsäparatiisina vuoristoisine maastonmuotoineen, joita peitti sankka vihreä viidakko silmänkantamattomiin.

Dominican loputtomat sademetsät

Päiväretkelle valmistautuminen

Saint Kittsin peruunnuttua reittiohjelmasta saavuimme Dominicaan päivää suunniteltua aiemmin. Heräsimme reippaina klo 5.40 ja hipsimme kannelle kuvaamaan auringonnousua. Siirryimme siitä suoraan aamupalalle Windjammeriin sen auettua ja sitten kävimme pikaisesti hakemassa päivän varusteet mukaan.

River Tubing -retki Hibiscus Ecotoursin hoteissa saaren toisella puolella lähellä Marigotin kaupunkia starttasi matkaan jo kello kahdeksan. Päivän ohjelmaan liittyi vesiaktiviteetteja, joten olimme pukeutuneet valmiiksi uikkareihin ja päälle vedimme vain jotain kevyttä paitaa ja sen sellaista.

Ajeltuamme noin 45 minuuttia Dominican asfalttiteitä, jyrkkäprofiilisia rinteitä ylös ja alas sademetsän ympäröimää maisemaa, saavuimme lopulta Hibiscus Ecotoursille. Hetken päästä oli tarkoitus antautua Paguajoen aaltojen armoille suurissa kumirenkaissa kelluen.

River Tubing Hibiscus Eco Tours

Hibiscus Ecotours

Riisuimme ylimääräiset varusteet ja jätimme ne autoon odottamaan. Saimme lainaksi kelluntarenkaan sekä lisäksi kelluntaliivit ja kypärän. Vaikka vesi oli matalaa, oli virtapaikoissa suuri mahdollisuus osua kiveen. Siltä varalta neuvottiinkin keino nostaa pehvaa ylemmäksi ja suoristaa kroppaa kivikkoja lähetyessä.

Turvallisuuskoulutus Hibiscus Tours

Saimme turvallisuusopastuksen ja samalla pääsimme pikaisesti tutustumaan tähän ekokylään. Hibiscus Eco-Village on viimeinen ja ainoa kalinago– eli karibi-intiaanien reservaatti. Heimo on ollut siinä määrin merkityksellinen ja tärkeässä valta-asemassa alueella, että se on antanut nimensä koko Karibialle.

Jokikelluntaa ja vaarallisia tilanteita

Meidät tuupattiin yksi kerrallaan renkaassa istuen jokeen virran vietäväksi. Vaikka meille kerrottiinkin, että luvassa on pääosin leppoisaa menoa, oli joessa vuorotellen myös nopeasti virtaavia kohtia ja sitten taas tyynempää vettä.

Jokikelluntaa Dominicalla

Oppaat vetelivät tyynissä, tasaisissa kohdissa vedessä kellujia joella eteenpäin ja auttoivat myös pohjaan juuttuneita tai muuten vain pulaan joutuneita. Välillä menimme letkana eteenpäin pitäen toisiamme käsistä tai renkaista kiinni.

Jokikellujat

Ilkka lipui joella reippaasti etujoukoissa, kun taas Katri meinasi kevyempänä usein jäädä jonon hännille. Yhdessä vauhdikkaammin virtaavassa kohdassa kelluntarengas kippasi ympäri ja Katri heitti pari kuperkeikkaa vedessä renkaan jatkaessa matkaansa. Onneksi mitään pahempaa ei käynyt kivikkoisessa koskessa ja niin puhelin, kuin aurinkolasitkin pysyivät kyydissä mukana.

Katri kellumassa

Katrille tällainen veden varaan joutuminen on yksi pahimmista peloista, mutta matalassa vedessä ei onneksi ollut juurikaan hukkumisvaaraa, enemmänkin olisi ollut mahdollista kolhiutua kiviin, mutta kypärä ja pelastusliivit suojasivat onneksi.

Jokikellunta kesti yhteensä 90 minuuttia ja se oli kyllä kaiken kaikkiaan todella hieno kokemus. Välillä paistoi aurinko ja yhdessä kohdassa meidät yllätti kunnon sadekuuro, joka vain virkisti mukavasti hellesäässä.

Pagua River

Paluumatka satamaan

Retken päätepisteellä meidät autettiin ylös joesta ja kuin ihmeen kaupalla meitä odotti autojemme lisäksi pari kojua jossa oli myynnissä erilaisia paikallisia käsitöitä sekä virvokkeita. Myös dominicalaista olutta on nyt siis maistettu.

Banaanipelto

Autokyyti takaisin laivalle kulki samaa reittiä. Kuskimme kertoi meille paikallisista maataloustuotteista, kuten banaaneista, dashista eli taarosta sekä siitä miten nykyään Dominican pääelinkeino on kuitenkin turismi.

Vihanneskauppias
Taaroa ja banaaneja

Saavuimme takaisin satamaan ja kun ilmeni ettei satama-alueelta voi poistua kaupungille hortoilemaan omin nokkineen, siirryimme takaisin laivalle keräämään hieman voimia. Se mitä ehdimme auton kyydistä Dominicaa nähdä, niin satamakaupunki ei vaikuttanut kovinkaan isolta tai modernilta.

Ne Tammelat Dominicalla

Jokaisella saarella on ollut tähän mennessä oma hurrikaanitarinansa kerrottavana ja niin Tomas kuin Katrina ovat jättäneet jälkeensä suuria tuhoja tälläkin saarella.

Dominica

Hyppää mukaan 360-saarikierrokselle

Lue myös muut artikkelimme tästä matkasta