Artikkelissa on mainintoja matkaan liittyvistä yhteistöistä.

Millainen matkasta tulee, kun matkailuautoon pakataan neljä innokasta maabongaria, aikaa 13 päivää ja suunnitelmissa valloittaa 12 eri maata? No erittäin vauhdikas tietenkin. Lähdimme ottamaan selvää matkabloggaajakollegoidemme Anun ja Petrin kanssa, miten pitkälle Euroopassa ehtii ajamaan kahdessa viikossa.

Kaikki maanosat -blogin Anu ja Petri osallistuivat tammikuussa Matkamessuilla järjestettyyn Mieletön Matka -kisaan, jonka palkintona oli 2000 euron arvoinen matkailuauton vuokraus. He pyysivät meitä reissuun mukaan ja mehän lähdimme!

Matkan suunnittelu

Pidimme muutaman suunnittelupalaverin ennen reissua, joiden aikana reitti alkoi hahmottua. Petrillä oli toiveissa päästä Dolomiiteille ja meille vuoristokohteet kelpaavat aina, joten oli helppoa sanoa kaikkeen kyllä!

Matkalle osui meille kolme uutta maata: Latvia, Liettua ja Ukraina, sekä roppakaupalla uusia alueita, joten odotimme innolla tulevaa, sillä matkailuautoilu oli matkustusmuotona meille uusi.

Saimme Touring Carsilta kattavan infon autosta etukäteen. Näiden tietojen pohjalta pakkasimme mukaan paljon evääksi sopivaa helposti valmistettavaa ruokaa, erilaisiin säätiloihin sopivaa vaatetta sekä leiriytymiseen ja nukkumiseen tarvittavia varusteita.

Lähtöpäivä

Matkamme starttasi maanantaina kesäkuun 9. päivä auton noutamisella Touring Carsin Vantaan toimipisteeltä. Noutoon kannattaa varata hyvin aikaa, sillä autosta annetaan perehdytys ja käydään perusteellisesti läpi kaikkea, mitä matkan varrella on hyvä tietää.

Auton varusteita sekä vakuutuksia on mahdollista täydentää vielä paikan päällä ja lopuksi allekirjoitetaan vuokrasopimus.

Pakkasimme autoon pikavauhtia tavaramme, joita olikin todella paljon, mutta saimme ne tilavaan autoon hyvin mahtumaan. Sitten otimme suunnaksi Vuosaaren sataman, jossa ajoimme auton Eckerö Linen lauttaan.

Petri oli saanut alennusta lauttamatkasta Autoliiton jäsenyyden myötä, joka antaa turvaa myös matkan varrella erilaisten kommellusten varalta.

Reitti

Maat ja isoimmat kaupungit, joiden läpi reittimme kulki olivat:

Viro, Tallinna – LatviaLiettuaPuolaUkraina, Mostyska – Slovakia, Tatranská Lomnica – ItävaltaItalia, Dolomiitit, Seceda, Colfosco, Bolzano – SveitsiLiechtenstein, Vaduz – Tsekki, Plzeň, Karlovy Vary, Broumov – Saksa (Neuschwansteinin linna, Devil’s Bridge) – Puola, Liettua, Vilna – LatviaViro

Kilometrejä kertyi matkalle yhteensä 6198 ja ajoimme keskimäärin 516 km/päivä. Pidimme Dolomiiteillä yhden lepopäivän.

Reitin suunnitteluun käytimme Google Mapsia, jonka avulla etäisyyksiä oli helpointa mitata. Ukrainaan menosta saimme etukäteen tietoa, että minkä rajapisteen kautta ylitys onnistuisi, joten suunnittelimme reittimme sen mukaisesti.

Kohteet

Viro

Matkamme ensimmäinen kohde oli Tallinnan Teletorni, joka kohoaa 314 metrin korkeuteen ja on samalla Viron korkein rakennus. Vuonna 1980 valmistuneesta tornista lähetetään edelleen useiden tv-kanavien ohjelmia.

Tutustuimme torniin yhteistyön merkeissä ja oppamme esiteli tornin erilaisia elämyksiä, kuten seikkailun VR-laseilla, oman tv-lähetyksen toteuttamiseen sekä ulkona toteutettavan huiman äärellä-kävelyn, joka meiltä jäi väliin valitettavasti huonon sään vuoksi.

Pallon muotoiselle pohjalle rakennettu torni kätkee kiehtovaa nähtävää myös sisätiloihinsa ja yksi upeimmista kohteista on virolaisen Dolores Hoffmanin suunnittelema lyijylasiteos nimeltään “Television is a window to the world”.

Erilaisilla väreillä ja teemoilla leikittelevä teos tarjoaa uutta nähtävää jokaisella vilkaisulla ja se on hieno osa Teletornista kertovaa näyttelyä. Mielenkiintoisen kierroksen päätteeksi nautimme vielä herkullisen illallisen 170 metrin korkeudessa sijaitsevassa ravintolassa, josta näkyy kirkkaalla säällä jopa Suomeen saakka.

Latvia

Ensimmäisen päivän päätteeksi illan jo hämärtyessä ajoimme Riianlahden rannalla sijaitsevalle Lauču Akmensin leirintäaluelle. Löysimme onneksi suihkut ja autolle paikan, joten oli aika nukkua yö matkailuautossa elämämme ensimmäistä kertaa Ilkan kanssa.

Latvian tiet olivat hyvässä kunnossa, netti toimi kelvollisesti ja huoltoasemia oli tiheästi. Latvia on loistava läpikulkumaa, jonne palaamme varmasti vielä paremmalla ajalla myös ihailemaan nähtävyyksiä.

Liettua

Ristikukkula Šiauliain lähellä on yksi Baltian vaikuttavimmista pysähdyksistä ja sen valitsimme Liettuan kohteeksemme. Nähtävyyden läheltä löytyi hyvin maksutonta parkkitilaa ja vaikka olimme peltomaisemien keskellä, niin toden totta kukkula sieltä tosiaan löytyi.

Paikalle on pystytetty yli 100 000 ristiä – pieniä, isoja, puisia ja metallisia. Se on vaikuttava symboli kansan sinnikkyydestä: neuvostoaikana ristit poistettiin toistuvasti, mutta paikalliset toivat niitä takaisin yhä uudelleen.

Puola

Puolan moottoritiet ovat nykyaikaisia ja hyväkuntoisia, sekä osittain maksullisia. Maa on pinta-alaltaan Euroopan 8. suurin, joten ajokilometrejä maassa kertyi niin mennessä kuin tullessa reilusti, sillä Valko-Venäjän kautta koukkaaminen ei tullut tällä kertaa kyseeseen.

Huoltoasemat tulivatkin erittäin tutuiksi ja erityisesti hyvin varustellut Orlen-ketjun asemat nousivat suosikeiksemme. Nukuimme muutaman yön myös rekkaparkeissa ja niiden yhteydessä oli maksuttomat, joskin vaatimattomat suihkut.

Puolassa olemme käyneet aiemmin Krakovassa, joka on erittäin viehättävä kaupunki.

Sympaattinen Krakova

Ukraina

Suuntasimme auton nokan kohti Medykaa Puolan rajan tuntumaan, josta löysimme valvotun maksullisen parkkipaikan. Jätimme auton sinne, kävimme rajan kaupassa pikaisilla ostoksilla, vaihdoimme hieman rahaa, jonka jälkeen lähdimme kävelemään kohti passintarkastuspisteitä.

Rajalle oli pitkät auto- ja rekkajonot molempiin suuntiin, joten tutkimme vaihtoehtoja päästä Ukrainan puolelle Shehyni-nimisestä kaupungista eteenpäin. Bussiasemalle kurvasi keltaisia hyvin retrohenkisiä busseja, joista yhden kyydissä teimme pian matkaa kohti Mostyskaa.

Mostyska sijaitsee 14 kilometrin päässä Puolan rajalta ja se on pieni, alle 10.000 asukkaan kaupunki. Paikalliset nähtävyydet olivatkin kävelyetäisyydellä ja löysimme lisäksi pizzerian lounaspaikaksi sekä käsityöolutliikkeen, josta Ilkka sai ostettua tuliaisen.

Mikäli ei tietäisi maan käyvän sotaa, olisi Mostyska näyttäytynyt lähinnä paikalta, jossa aika on pysähtynyt. Nyt tunnelma oli kuitenkin jopa hieman aavemainen, sillä muita turisteja ei näkynyt. Saimme tilattua hotellilta taksin takaisin rajalle ja hän neuvotteli meille myös hinnan.

Meidät pysäytettiin passintarkastukseen jo kaukana ennen rajaa, mutta suomalaisilla passeilla tilanne oli nopeasti ohi. Rajan tarkastuksissa tavarat käytiin tarkasti läpi tupakan ja alkoholin varalta ja suureksi helpotukseksi Ilkka sai tuoda tuliaispullonsa rajan yli.

Toivottavasti sota loppuisi pian <3

Slovakia

Puolasta matkamme jatkui kohti Slovakiaa ja nopean Ukrainan vierailun ansiosta olimme aikataulustamme edellä. Sopivaa majoitusta ei meinannut millään löytyä Prešovin kaupungista, joten päädyimme lopulta IQ Apartmentsiin, jossa nukuimme Ilkan kanssa yötä ja saimme kaikki kunnon suihkut.

Aamulla lähdimme aikaisin ajamaan kohti Tatra-vuoristoa ja siellä tarkemmin Tatranská Lomnica, josta lähtevät hissit kohti Lomnický štít -huippua. Tämä upea kohde oli jo ennestään meille tuttu, mutta näin upeita vuoristomaisemia kelpaa ihailla uudelleen.

Lomnický štít 2634 m – Slovakia

Itävalta

Alppimaisemat jatkuivat Itävallan puolella, jossa suuntasimme Lesachtalin pieneen kylään yöksi leirintäalueelle. Yövyimme kauniiden vuorien keskellä ja jatkoimme matkaa heti aamusta kohti matkan pääkohdetta Dolomiitteja.

Itävallassa olemme vierailleet aiemmin Wienissä, jossa maistelimme tietenkin kuuluisaa Sacher-kakkua.

24 tuntia Wienissä

Italia

Colfoscon kylä Pohjois-Italiassa jää kolmen kauniin vuoren väliin ja paikallinen leirintäalue sai toimia tukikohtanamme seuraavan kahden vuorokauden aikana.

Ajoimme vielä samana päivänä Ortiseihin, josta otimme köysiradan ylös kohti Secedaa. Ylhäällä meitä odotti vielä pieni patikointi, jotta pääsisimme parhaille paikoille valokuvaamaan yhtä Dolomiittien upeimmista maisemista; jyrkkää nurmiharjannetta mukailevaa vuorta, joka taustalla kohoavat terävät Gran Fermedan vuorenrinteet.

Ehdimme juuri sateen alta pois ravintolaan ja söimme vielä lounaan Secedan huipulla ennen paluuta leirintäalueelle.

Toisena päivänä hajaannuimme tekemään omia lempipuuhiamme. Anu lähti vuoristolenkille, Petri vuokrasi maastopyörän ja me Ilkan kanssa otimme kohteeksi Boè-vuoren huipun.

Sateet ja raekuurot piiskasivat Dolomiitteja, joten palasimme hyvissä ajoin leirintäalueelle, jotta pääsemme seuraavana aamuna ajoissa jatkamaan matkaa.

Sveitsi

Reitin upeimmat maisemat löytyivät Sveitsistä, Colfoscon ja Davosin väliltä, kun kiemurtelimme milloin suurempia ja milloin pienempiä vuoristoteitä kohti lopullista päätepistettä ja uutta maata.

Pysähdyimme kyllä suklaaostoksille ja valokuvaamaan näitä henkeäsalpaavia maisemia useampaankin otteeseen.

Tiesitkö muuten, että Sveitsissä sijaitseva Säntis on 2 502 metrin korkeudessa kohoava huippu, jonne pääsee kaapelihissillä. Sään salliessa sieltä näkyy kuuden maan alueelle.

Säntis – 2502 m | Seikkailu vuorelle korkeanpaikankammoisen näkökulmasta

Liechtenstein

Yöpaikaksi valitsimme leirintäalueen Liechtensteinissa. Maa oli Petrille uusi ja mekin olimme käyneet siellä vain pikaisesti. Vietimme aamupäivän turisteina ja kävimme katsomassa Vaduzin linnaa, jonne ei valitettavasti pääse sisään, sillä se on ruhtinaan koti.

Kävimme kaupungilla tuliaisostoksilla sekä ruokakaupassa, jonka jälkeen olikin taas aika jatkaa matkaa eteenpäin kohti Saksaa, joskin vielä muutaman Itävallan mutkan kautta.

Saksa

Neuschwansteinin linna kohoaa satumaisena vuoristossa Etelä-Saksan Baijerissa, lähellä Itävallan rajaa. Linnan rakennutti kuningas Ludvig II 1800-luvulla, ja se toimi inspiraationa Disneyn Prinsessa Ruususen linnalle.

Matkailuautolla alueelle pääsee helposti ja pysäköintitilaa on reilusti. Füssenin lähistöllä sijaitseva Hohenschwangaun kylä on kaupallistettu tehokkaasti linnaa ihailemaan saapuvia turisteja varten.

Liput linnaan ovat suosittuja, mutta sitä pääsee valokuvaamaan myös läheiseltä Marienbrücken sillalta, jonne voi kävellä tai ostaa bussilipun. Siltavisiitin jälkeen kävimme läheisessä ravintolassa syömässä vielä maukkaan lounaan.

Toinen Saksan kohteemme oli pohjoisempaa löytyvä Devil’s Bridge (Rakotzbrücke). Tämän kohteen erikoisuus on sillan heijastus, joka muodostaa veden kanssa symmetrisen ympyrän. Auto jätetään läheiselle parkkipaikalle, ja sillalle kävellään metsäpolkua pitkin.

Tsekki

Tsekin kolmesta kohteesta ensimmäinen oli Plzeň, joka on todellinen on oluenystävän mekka ja pilsner oluen syntypaikka. Kaupungin keskeltä löytyvä Pilsner Urquellin panimoalue on kaupungin suosituimpien nähtävyyksien joukossa ja siellä järjestetään olutaiheisia kiertoajeluita.

Me vierailimme panimon myymälässä, jossa oli erittäin laaja valikoima vaatteita sekä muuta olutaiheista rekvisiittaa ja tietysti myös olutta sai ostaa mukaan. Ravintola Na Spilce tarjoili tsekkiläisiä ruoka-annoksia, kuinkas muutenkaan kuin oluella höystettynä.

Karlovy Vary tunnetaan parantavista kuumista lähteistään ja upeista kylpylärakennuksistaan. Vanhankaupungin pastellinsävyiset talot kiemurtelevat Teplá-joen vartta. Ilmassa tuoksuu mineraalivesi, jota rohkeammat turistit saavat maistella eri asteisina tätä rituaalia varta vasten myytävistä kapeista posliinimukeista.

Viimeisimpänä vierailimme Tsekeissä vielä Broumovissa, jonka upean luostarin kunnostamisesta ystävämme ovat vastanneet. Tällä kertaa emme päässeet kovin syvälle rakennuksen uumeniin, mutta söimme tunnelmallisessa ravintolassa erinomaisen lounaan.

Broumovin luostarista olemme kirjoittaneet jutun jo aiemmin.

Klášter Broumov huikean muodonmuutoksen jälkeen

Majoitukset

Suurimman osan öistä vietimme leirintäalueilla, yhden yön Slovakiassa huoneistossa ja kolme yötä rekkaparkeissa. Majoitukset varasimme vasta matkan varrelta ja siihen Park4night-sovellus oli kätevä.

Ajopäivämme olivat melko pitkiä ja monet leirintäalueista olivat sulkeneet jo kello 18 maissa. Pääsimme kuitenkin useimmille niistä ajamaan sisään ja meille järjestyi niin autopaikka kuin sähkötkin. Maksut saimme hoidettua viimeistään lähtöaamuna.

Leirintäalueiden aukioloajoissa oli vaihtelua ja Dolomiittien Colfoscolla portit suljettiin klo 12–15, jolloin alueelle ei päässyt sisään tai sieltä ulos. Joiltakin leirintäalueilta oli mahdollista poistua aamulla vasta kello kahdeksan jälkeen.

Ruoka ja juoma

Olimme pakanneet mukaan paljon säilyvää ruokaa, kuten proteiinijuomia, säilykkeitä sekä aterioita, joihin lisätään vain kiehuva vesi. Matkan varrelta ostimme tuoreita tomaatteja, kurkkua sekä leipää.

Välipaloja oli myös paljon mukana, kuten pähkinöitä, suklaata ja proteiinipatukoita, joten nälkä ei päässyt yllättämään pitkilläkään ajovuoroilla. Autossa meillä oli käytössämme reilun kokoinen jääkaappi sekä kaasuliesi.

Söimme lähes joka päivä yhden aterian ravintolassa ja Italiassa erityisesti pizza oli suosikkimme. Jäätelöä meni reissun aikana myös kohtalaisen paljon, sillä sitä sai helposti huoltoasemilta.

Matkan kustannukset

Auton vuokraus tällaiselle matkalle neljälle henkilölle olisi maksanut noin 2000 euroa Touring Carsilta. Suurin kuluerä budjetistamme, noin 1200 € meni tankkauksiin. Leirintäalueisiin kului 450 euroa.

Päiväbudjettimme oli noin 50 €/hlö, jonka lisäksi rahaa kului mm. hissilippuihin sekä ruokaostoksiin.

Mitä ensikertalaisen kannattaa huomioida matkailuautoreissulle lähtiessä?

Reitti kannattaa suunnitella riittävän väljäksi, jotta kohteisiin jää tilaa ja mikäli on tarkoitus yöpyä leirintäalueilla, niin niihin on helpompaa saapua aukioloaikojen puitteissa.

Käteistä kannattaa varata jonkin verran mukaan niin seteleinä kuin kolikoina, sillä niille tuli tarvetta erityisesti leirintäalueilla ja yhdessä esimerkiksi suihkut toimivat vain kolikoilla. Kortit kävivät onneksi suurimmassa osassa paikoista.

Matkailuautossa on hyvin tilaa myös varusteille, mutta niiden järkevä etukäteispakkaus helpottaa logistiikkaa tien päällä. Suunnittele valmiiksi minkä verran tarvitset vaatteita esim. ensimmäisten kolmen päivän aikana, mitkä hygieniatarvikkeet ovat välttämättömiä ja miten saat helposti suihkuun mukaan tarvittavat asiat leirintäalueella.

Meillä oli mukana pienemmät putkikassit ja tavaratilassa isompi laukku, josta vaihdoimme pariin otteeseen vaatekertoja ja siirsimme likapyykkejä menemään kotiin. Suihkuja sekä hammaspesuja varten oli valmiina omat kosmetiikkapussukat.

Osassa maista on tietulleja tai pakollisia vinjettejä. Ota näistä selvää etukäteen ja osta tarvittavat vinjetit heti rajan ylityksen jälkeen, niin et joudu pulaan myöhemmin niiden puuttuessa.

Maita, joissa vinjettejä tarvittiin meidän matkalla olivat Slovakia, Tsekki ja Itävalta. Sveitsissä on myös maksulliset moottoritiet, mutta vinjetin sai kerrallaan vain vuodeksi, joten ajelimme lyhyet matkamme Sveitsissä ilmaisia teitä pitkin.

Turvallisuus mietitytti meitä aluksi ja kauhukertomukset siitä, miten matkailuauton sisään lasketaan nukutusainetta ja tyrmätään matkustajat ryöstön ajaksi pyörivät mielessä muutamaankin otteeseen ennen matkaa ja sen aikana.

Onneksi mitään ei kuitenkaan sattunut ja kaiken varalta kuljetimme passeja sekä arvokkaimpia esineitä nähtävyyksillä mukana.

Ison auton pysäköinti ja ajettavuus kannattaa huomioida reittiä suunnitellessa, sillä yli seitsemänmetrinen ja yli 3 metriä korkea auto ei ole kaikista ketterin pienillä serpentiiniteillä tai kapeilla mukulakivikaduilla.

Pysäköintitilan löytäminen oli ajoittain haastavaa, eikä parkkihalleihin ollut asiaa. Italiassa matkailuautoille on vielä lisärajoituksia, emmekä meinanneet saada pysäköidä parkkialueelle ollenkaan. Lupa heltisi kuitenkin, kun kerroimme olevamme menossa pizzalle.

Lopuksi

Oli todella mielenkiintoista kokea tällainen reissausmuoto, kiitos vielä Kaikki maanosat Anu ja Petri, kun otitte meidät mukaan reissuun!

Vaikka matka olikin mukava, karavaanikaupoille emme ole Ilkan kanssa toistaiseksi ryntäämässä, vaan pidämme jatkossakin kaikki matkustusmuodot avoimina. Autoilu Euroopassa on kyllä varsin mukavaa ja sitä on varmasti luvassa myös jatkossa.

Laita kommenttia, jos heräsi jotain kysyttävää tästä reissusta!

Lue jutut aiemmilta road tripeiltämme Euroopassa

Wien Itävalta

24 tuntia Wienissä

Vuorokausi Wienissä piti sisällään maankuulun Sacher-kakun maistelua perinteikkäässä miljöössä sekä upean aamiaisen kaupungin kattojen yllä.

Lue lisää »