Dubaissa halutaan olla maailman parhaita siinä, mitä tulee mahtipontisiin rakennelmiin. Ei ole siis yllätys, että sieltä löytyy maailman korkeimman rakennuksen lisäksi myös maailman korkein hotelli sekä maailman suurin kauppakeskus.
Jos Dubaita pitäisi verrata johonkin toiseen paikkaan, niin se olisi sekoitus Las Vegasia ja Hongkongia. Aavikolle rakennettua kaupunkia halkovat valtavat monikaistaiset moottoritiet ja maisemaa hallitsevat toinen toistaan korkeammalle ulottuvat pilvenpiirtäjät. Autolla paikasta toiseen siirtyminen on lähes välttämätöntä, sillä välimatkat ovat sen verran pitkiä.
Gevora, maailman korkein hotelli
Neljän tähden Gevora-hotelli on avattu 9.2.2018 ja se on päässyt Guinnesin ennätysten kirjaan 356,33 metrin korkeudellaan. Hotellissa oli 72 kerrosta ja meidän huoneemme löytyi 61. kerroksesta. Näköalat olivat kertakaikkisen huikeat vaikka huoneemme ei ollut Burj Khalifan suuntaan.
Huoneemme oli suuri ja kuvauksessa siinä oli mukana myös parveke. Emme kyllä koskaan löytäneet kyseistä parveketta, pohjakerroksen huoneistoissa niitä näytti olevan. Meillä oli iso jääkaappi, oma keittiö, molemmille omat wc:t ja huikeasti tilaa ympärillä. Monipuolinen aamupala sisältyi varaamamme huoneen hintaan. Uima-allas löytyi 12. kerroksesta ja siellä sai uiskennella Burj Khalifaa ihaillen.
Miinuspuolina mainittakoon, että ylimmän kerroksen ravintolaan olisi pitänyt maksaa noin 30 euroa per henkilö pelkästään maisemien katselusta. Jätimme kyseisen elämyksen väliin. Huone ja sisätilat olivat ihan siistit, mutta likaiset ikkunat veivät hieman fiilistä pois maiseminen ihailusta.
Hissit olivat ajoittain todella hitaita, joten niiden odotteluun kannattaa varata aikaa. Hotellin aulahenkilökunta oli vähän turhankin innokasta laukkujen kanssa, kun on itse tottunut huolehtimaan laukuistaan. Hotellin aamupala sen sijaan oli monipuolinen ja sieltä löytyi paljon kasviksia, vihanneksia, lämpimiä ruokia sekä erilaisia hummuksia.
Burj Khalifa, maailman korkein rakennus
Burj Khalifa 826 metriä oli syy, miksi lähdimme Dubaihin. Huhu kertoo, että Saudi-Arabiaan olisi valmistumassa tänä vuonna yli kilometrin korkuinen rakennus, joten halusimme valloittaa maailman tällä hetkellä korkeimman rakennuksen ennen sitä. Olihan se aivan huikea kokemus, kerromme siitä erikseen omassa blogiartikkelissaan.
Mainittakoon, että kävimme kuudessa eri kerroksessa aloittaen ulkoterassilta 152-kerroksesta, josta pääsy loungeen 153- ja 154 -kerroksiin. Korkeimmillaan olimme loungen sisätiloissa 585 metrissä. Lippujen hintaan sisältyi myös pysähdys 148 kerroksessa sekä 124- ja 125 -kerroksissa.
Liput ostimme etukäteen Burj Khalifan sivuilta ja tälle kierrokselle tuli hintaan noin 150 euroa/hlö. Hintaan sisältyi kaksi tuntia loungessa, sisäänkäynti jonojen ohi omaa reittiä sekä kuohujuomaa ja pikkusuolaista.
Dubai Mall, maailman suurin ostoskeskus
Pinta-alaltaan maailman suurin ostoskeskus löytyy yllättäen myös Dubaista, jossa kerrospintaa löytyy noin 50 jalkapallokentän verran. Kartta olikin useasti tarpeen tässä valtavassa ostoskeskuksessa.
Ostoskeskuksen sisältä löytyy lukuisten kauppojen lisäksi myös valtava sisäakvaario, jonka tarpeellisuudesta voi olla montaa mieltä. Mielestämme hait ja rauskut saattaisivat olla onnellisempia jossain muualla kuin tuhansien ihmisten ihmeteltävänä luonnottomassa ympäristössä.
Saapuessamme ostoskeskukseen lähestyimme sitä suihkulähteiden puolelta ja löysimme helposti Burj Khalifan lippupisteen. Pois lähtiessä huomasimme, että sieltä on vaikeaa löytää ulos ainakin, jos haluaa Uber-kyydin. Uber-noutopisteitä on kolme, joista löysimme onneksi lopulta yhden.
Dubai Fountain
Hämärän tullen Burj Khalifan edustan altaat heräävät vesiputousnäytöksiin, joita esitetään puolen tunnin välein vaihtuvan musiikin tahdissa. Torni valaistiin näyttävästi vielä erikseen 15 yli ja 15 vailla.
Suihkulähdenäytökset näkee hienosti myös Dubai Mallin muutamista ravintoloista käsin. Me nautimme oivalliset pizzat Carluccio’s-ravintolan terassilta, jossa tarjoilija ohjasi meidät parhaaseen mahdolliseen pöytään ihailemaan näytöksiä.
Palmusaaret ja Gordon Ramsay -ravintola
Risteilyn päätteeksi meillä oli vielä päivä aikaa viettää Dubaissa ja löysimme Palmusaarilta Atlantis-hotellin alakerrasta sopivasti Gordon Ramsayn ravintolan. Siellä tulikin nautittua reissun heittämällä paras (ja kallein) ateria. Ilkalla kostui hieman silmäkulma, kun olutvalikoimasta löytyi tuttua BrewDogin janojuomaa.
Hyvä tietää
Pukeutuminen
Pukeutuminen mietitytti meitä eniten, mutta etenkin Dubai Mallin ympäristössä ja muilla suosituilla alueilla turistit pukeutuivat täysin normaalisti farkkuihin, shortseihin, hameisiin ja t-paitoihin. Olkapäät ja polvet on kohteliasta peittää, mutta emme havainneet, että niistä olisi ketään huomautettu. Iltaisin oli aika vilpoisaa, joten pitkähihainen, huppari tai kevyttoppis voi olla hyvä lisä etenkin jos reissu ajoittuu tammi-helmikuulle.
Maksuvälineet
Korteista Visa ja MasterCard kävivät melkein joka paikassa, jossa asioimme, Amex ei käynyt ihan kaikkialla. Käteistä emme tarvinneet Dubaissa ollenkaan. Tosin hotellissa sitä olisi ollut hyvä olla hieman antaa juomarahaksi.
Alkoholi
Alkoholijuomien nauttiminen julkisilla paikoilla on laissa kiellettyä Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa. Hotellissamme ei myyty ollenkaan alkoholia ja sitä löytyi harvakseltaan ravintoloista. Erikoisoluita voi olla haastava löytää tästä maasta. Joku taisi vinkata, että janojuomat kannattaa ostaa Dubain lentokentän myymälästä ja siellä kävikin kova kuhina maahan saapuessamme.
Luksusautot
Arvokkaiden ja nopeiden autojen ystäville Dubai tarjoilee runsaasti silmänkarkkia. Uber-kyytimme oli yleisimmin uudehko Lexus. Lexusten lisäksi kaduilla näkyi runsaasti malliston kalliimman pään ajokkeja tutuilta premium-automerkeiltä, kuten Mercedes-Benz, Jaguar, Porsche ja Maserati.
Ajoittain liikennevaloissa vierelle tai kahvilan parkkipaikalle pysähtyi todellisia luksusautoja, kuten Rolls-Royceja, Aston Martineja, Bentleyitä sekä Ferrareita ja Lamborghineja. Jenkkiautoja näkyi harvakseltaan. Pääasiassa Chevrolet Camaroja, Ford Mustangeja ja Dodge Challengereja. Muskelimalleja siis pääosin.
Liikkuminen
Uber toimii ihan erinomaisen hyvin ja sitä käyttämällä ei tarvitse yrittää osata lausua paikkoja oikein tai esitellä karttaa kuskille, Uberin kautta saat myös arvion matkan hinnasta, jos päätät silti ottaa toisen kyytivaihtoehdon.
Taksilla ajelu on suht edullista ja niitä on runsaasti, punakattoisissa on mieskuljettajat ja pinkkikattoisissa naiskuljettajat. Näimme myös vihreä- ja sinikattoisia takseja, joiden värit kertovat minkä taksiyhtiön autosta on kyse.
Metrolla pääsee helposti rannikon myötäisesti mm. palmusaarille, vyöhykkeitä oli useampia ja metron vaihtaminen erittäin helppoa. Lipun sai ostettua asemalta automaatista joko kortilla tai käteisellä.
Palm Jumeirah -saaren halki kulki monorail-juna, josta käsin näki saaren muodon parhaiten, jos lompakko ei kestä helikopterilentoa tai varjoliitoa. Junalipun hinta on 20 dirhamia, eli noin viisi euroa per henkilö.
Palmusaaren “päähän” pääsee myös tunnelia pitkin autolla, josta löytyy turisteja palvelemaan rakennettu näyttävä Atlantis-hotelli.
Metrolinjalla sataman päässä Burjumanin aseman ympärillä oli alue, jossa oli paljon enemmän paikallista elämää. Metron avulla pääsee liikkumaan nopeasti esim. Dubai Mallille ja Palmusaarille. Dubai Internet City -pysäkin varrelta löytyivät tuttujen yhtiöiden, kuten Microsoftin, IBM:n ja Canonin pääkonttorit.
Metron ensimmäinen vaunu oli varattu vain naisille ja se täyttyikin niin tehokkaasti, etten päässyt enää matkan aikana takaisin Ilkan luokse, kun olin kuvannut alla olevaa 360-videota.
360-videot olemme kuvanneet pääosin Ricoh Theta V 360 -kameralla, jonka meille lainasi reissulle mukaan Kameraliike.fi. Mukanamme oli myös Samsung Gear 360 -kamera VirtualTravellerilta.
Lue myös
Dubaista löytyy myös toinen, perinteisempi puoli, jossa matkabloggaajakollegamme Veera vieraili hieman ennen meidän Dubain matkaa.
https://veerabianca.com/autenttinen-dubai/
20 comments
Kiitos upeasta koosteesta. Kovin ovat tuttuja kohteet. Täältä pääsee kurkkaamaan samalle seudulle vähän eri näkövinkkelistä. https://appamatkustaa.fi/dubai-lokakuu-2015-2/
Kiitos kommentista, Asko!
Nähtävää riittää Dubaissa. On kiva päästä lukemaan ja näkemään muidenkin seikkailuista. Olisihan se tylsää ja hullua, jos kaikki kävisivät samat hommat katsomassa. 😉
Dubai on vielä näkemättä, mutta eiköhän sinne lähivuosina jollain välipysähdyksellä päädytä. Hotelli näyttää kivalta, hitaista hisseistä ja likaisista ikkunoista huolimatta 🙂
Hei Anna ja kiitos kommentista!
Dubaissa riittää ällisteltävää. Kannattaa ehdottomasti pysähtyä pariksi päiväksi, jos osuu reitille.
Burj Khalifa ei ollutkaan ihan halpa. Minkälaisesta rakennuksesta on tarkemmin kyse, onko se pääasiassa esimerkiksi toimistoina? Kilometrin korkea rakennus kuulostaa aivan käsittämättömältä!
Kiitos kommentista, Mikko!
Wikipediasta löytyy kerroskartta, jonka perusteella vaikuttaa siltä, että rakennus on monenlaisessa käytössä. Sieltä löytyy toimistoja, asuinkerroksia ja näköalaparvekkeita, ravintoloita, loungeja ja muita houkutuksia vierailijoille.
https://en.wikipedia.org/wiki/Burj_Khalifa#Floor_plans
Lippupakettien hintoihin kannattaa tutustua etukäteen. Ennalta ostettuna liput saa halvemmalla ja lisäksi hintaan vaikuttaa se mitä pakettiin kuuluu. Huokeimmillaan liput maksavat noin 35 euroa ja sillä saa pääsyn 124. kerroksen näköalatasanteelle. Noin satasella pääsee 148. kerrokseen ja 150 eurolla tuonne 154. kerroksen Loungeen.
Saimme iloksemme huomata, että Lounge-lipuillamme pääsimme tutustumaan myös noihin muihin kerroksiin. 360-videoiltamme voi käydä itse toteamassa millainen oli meininki missäkin. Meitä ei ainakaan jäänyt harmittamaan lisähinta. 🙂
Me otettiin Burj Khalifaan 124-125 kerroksen liput. Olin teinin kanssa reissussa, joten hän tuskin olisi osannut arvostaa lounge yms lisiä tuolta ihan ylhäältä. Korvat meni lukkoon hississä ylös ja alas mennessä. ☺️
Kiitos kommentista, Sini!
124-125 -kerroksista on kyllä hyvät näköalat sieltäkin! Me kun tunnutaan järjestelmällisesti koluavan näitä korkeita rakennuksia, niin tuntui lähes velvollisuudelta mennä niin ylös kuin pääsi! 😀
Loungessa oli mukavan rauhallista ja tilavaa. Ja istumapaikkoja riitti näköalojen tiirailuun turvallisesti lasin takaa myös minulle, joka en oikein keittiöjakkaraa korkeampia paikkoja siedä.
Hissi taitaa olla maailman nopeimpia. Meidän reitti 154. kerrokseen kulki yhteensä neljällä hissillä, joista kolmas ajelu oli pisin – noin 100 kerrosta. Siinä poksahteli korvat lukkoon pariinkin kertaan mennen tullen. 🙂
Kävin Dubaissa joitakin vuosia sitten, taisi olla vuonna 2013. Olin ollut sitä ennen Etiopiassa melkein vuoden ja suoraan sen jälkeen Dubai näytti aivan mielettömältä; tuntui että siellä on mahdollista rakentaa kaikki, mitä ihmismieleen voikaan tulla. Muistan myös vieläkin sen aidon hämmästyksen, kun kävelin lentoasemalla punaista mattoa pitkin taksiin. Etiopiassa olin lähinnä tottunut käyttämään kyynärpäätaktiikkaa. 🙂 Toki asialla on myös ikävä kääntöpuolensa, mutta turistin näkökulmasta kaupunki tarjoaa paljon ihmeteltävää. Liikuin pääasiassa metrolla ja se toimi jo silloin tosi hyvin. Ilmeisesti se kulkee nykyisin myös lentoasemalle, mikä on loistava juttu, jos esim. hotelli on radan varrella.
Kiitos kommentista, Elina Marjaana!
Voin hyvin uskoa, että ällistys on ollut melkoinen! Dubaissa osataan laittaa paikat nätiksi ja saada vieras tuntemaan itsensä erityiseksi. Kääntöpuolia tietysti on, mutta toisaalta ei Dubai ole yksin. Vinksallaan olevia asenteita, lakeja ja muita kummallisuuksia löytyy paljon.
Meistä on kuitenkin hyvä käydä itse näkemässä ja kokemassa, pitäen tietysti mielessä sen, että todennäköisesti pääsee näkemään vain kulissit. Paikallisia tapoja ja sääntöjä on myös syytä kunnioittaa vaikkei kaikkea voisikaan hyväksyä, vieraina kun ollaan. Meillä on onni päästä aina takaisin aika hyvään kotimaahan. <3
Tämä oli hyvä kooste ja valoitti hyvin mitä tehdä Dubain lomalla.
Haluisin kyllä kovasti käydä joskus tuolla Burj Khalifassa, vaikka voin kuvitella, että saattaisi oikeesti jo vähän huimata siellä. Mites teillä? 😉 Ihan älytöntä ajatella, että olisi kilometrin korkuinen rakennus…
Moi, Sanna! Kiitos kommentista. 🙂
Dubaissa löytyy varmasti paljon muutakin tekemistä, mutta nämä valikoituivat meidän listalla tärkeimmiksi. Kiva, jos niistä sai hyviä ideoita.
Mun on vaikea sanoa tuosta huimauksesta. Yhtä kamalaa tuolta oli pälyillä kuin vaikkapa jostain 300-metrisestä. 😀
Onhan noista upeat näköalat, mutta saahan näistä varmaan vähän paremmin irti, jos ei hirvitä ihan näin kamalasti kuin mua.
Rakennustahti Dubaissa tuntuu olevan hektinen, minä kävin Dubaissa vuonna 2009 ja metro oli silloin vasta rakenteilla niinkuin myös Burj Khalifa, mutta hotellissamme oli yhtä paljon tilaa. Ihan hyvä idea tuo naisten metrovaunu.
Kiitos kommentista!
Dubai tosiaan tuntuu kasvavan ja laajentuvan koko ajan ja joka suuntaan. Minua henkilökohtaisesti ei naisten vaunu hetkauttanut suuntaan tai toiseen. Jos ja kun sellaiselle on tarvetta, niin en toki ole ajatusta vastaankaan. Ikävää tietysti, jos tuollaisia oikeasti tarvitaan. Katri sai sieltä hyvät 360-videot otettua kyllä! 🙂
Gordon Ramsayn ravintolat on mahtavia. Jos kohdalle sattuu, pyrin aina käymään. Dubai on kiva ja siellä on paljon katsottavaa, mutta Abu Dhabista tuli nyt mun uusi suosikki : )
Kiitos kommentista, Anna!
Me myös käydään Gordonin luona mielellämme, jos vain osuu matkalle. Aina ollaan lähdetty tyytyväisinä. 🙂
Tykkäsimme myös itse enemmän Abu Dhabista. Jotenkin siitä ei samalla tavalla hengi rahastus, vaan joukossa on myös arkielämää. Paljon nähtävää on molemmissa.
Mielenkiintoista nähdä kuvaamianne 360-videoita, joissa katsojan täytyy osallistua katsomiskokemukseen pyörittämällä kuvaruutua. Jos ei sitä hoksannut tehdä, niin videoiden anti saattoi jäädä laihaksi.
Kiitos kommentista!
Teit hyvän huomion, olemme miettineet samaa itsekin. 360-videot ovat mielestämme hyviä, mutta kaikki eivät välttämättä hoksaa että niitä voi (ja pitää) pyöritellä. Parhaimman kokemuksen tietysti saisi VR-laseilla.
Meillä on ollut mietinnässä tehdä 360-videoiden katselusta jonkinlainen opastusvideo ja ehkä artikkeli kaveriksi. Havaintosi perusteella tälle voisi tosiaan olla tilausta. Kiitos. 🙂
Edellisestä vierailustamme Dubaissa taitaa kohta olla 10 vuotta – ilmeisesti Burj Al Arab alkaa olla menettänyt statustaan ja loistoaan uudempien hotellien myötä?
Kiitos kommentista, Pirkko!
En usko että Burj Al Arabin kanssa kovin moni hotelli kilpailee tosissaan samassa kategoriassa. Tietysti jokainen hotelli ja muu nähtävyys yrittää brandata itsensä milloin minkäkin ominaisuutensa kautta mahdollisimman erityiseksi ja ainutlaatuiseksi. Tämä tuntui oikein korostuvan Dubaissa. 😀
Meidän reitillemme ei Burj Al Arab mahtunut, vaikka näimme sen kyllä kauempaa. Se on kai aika yksilöllistä, että millä ominaisuudella kenetkin saa houkuteltua. Meillä tuntuu tuo korkealle pääseminen painavan aika paljon valintojen vaakakupissa.