Tämän syksyn aikana Bornholmin saaren sijainti on tullut tutuksi lähes jokaiselle suomalaiselle, sillä saari oli ensin otsikoissa Nord Stream -kaasuputkien räjähdyksestä ja vain muutamaa viikkoa myöhemmin koko saarelle tuli sähkökatko rikkoutuneiden merikaapeleiden vuoksi.

Bornholm sijaitsee itseasiassa lähempänä Ruotsia kuin Tanskaa. Ehkä osittain tästä syystä saari on jäänyt reissujemme ulkopuolelle, vaikka olemme vierailleet eri puolilla Tanskaa jo lähes kymmenenä kesänä.

Tällä kertaa päätimme ottaa saaren kohteeksemme heti reissun alkuun ja koska saari on tosiaan sen verran kauempana muusta Tanskasta, varasimme tutustumiseen kunnolla aikaa viettäen Bornholmissa neljä yötä.

Auringonlasku Bornholmissa

Majoituksen valinta

Luulimme aluksi, että saari olisi hyvinkin pieni ja esimerkiksi siellä samaan aikaan järjestettävä suuri Tanskan Kennelliiton koiranäyttely söisi ison osan majoituskapasiteetista. Olimme kuitenkin onneksi väärässä ja kahlattuamme majoitustarjontaa, löytyi valikoimaa runsain mitoin saaren eri kaupungeista ja kylistä.

Majoitusten hinnat pyörivät sadan euron molemmin puolin per yö ja rannan tuntumassa hotellit veloittivat jopa 200 euroa tai enemmän yöltä. Saaren vetovoima on osattu todella käyttää hyödyksi ja turisteja hemmotellaan monenlaisilla palveluilla. Löysimme kivan ja kodikkaan majapaikan, Pension Sandbogaarin saaren pohjoisosan kaupungista nimeltä Sandvig (Allinge-Sandvig).

Super Brugsen Allingessa
Broholminkoira Bornholmissa

Majoitus

Pension Sandbogaar on perheomisteinen B&B majapaikka, jolla on pitkä yli 200-vuotinen historia. Majoittujille löytyy pieniä viehättäviä huoneita niin omilla kuin jaetuilla wc- ja suihkutiloilla.

Me saimme huoneen päärakennuksesta, jossa oli jaettavat wc- ja suihkutilat. Huonettamme vastapäätä oli kaksi wc:tä ja käytävältä löytyi erillinen suihku. Nämä järjestelyt toimivat ongelmitta, eikä ruuhkaa ollut missään vaiheessa.

Paikka oli saanut Booking.com -arvosteluissa arvosanan “8.6 Fabulous”, eikä ihme. Miljöö oli todella viehättävä ja perheomisteisen paikan emäntä oli erittäin mukava ja läsnä hyvin. Aamupala tarjoiltiin salissa klo 8–10 välillä ja tuoreita aineksia sekä vastaleivottuja sämpylöitä kannettiin noutopöytään tiuhaa tahtia.

Ainoat miinukset paikka sai huoneiden ilmanvaihdosta, sillä lämpötila nousi todella kuumaksi hellekelillä sekä vastapäisestä Danhostellista, jossa nuoriso melusi yhdeksään saakka illalla energiajuomahuurissaan.

Pension Sandbogaarin sisäpiha
Aamiainen Pension Sandbogaarissa

Pyöräily

Bornholmin saari on unelmakohde pyöräilijälle! Mekin pakkasimme pyörät mukaan auton perään ja lähdimme heti ensimmäisenä päivänä pyöräretkelle Sandvigista kohti Svanekea, jonne etäisyyttä oli noin 33 km.

Katri oli optimistisena pyöräilemässä jopa koko saarta ympäri, joka olisi ollut reilut 100 kilometriä, mutta tuolla ensimmäisellä pyöräreissulla otettiin kyllä luulot pois, sillä reitti oli todella mäkinen ja korkeuseroa kertyi tällekin matkalle jopa 400 metriä.

Saari ei siis toden totta ollut lättänä, vaan siellä oli jopa poikkeuksellisen paljon korkeuseroja, millaisiin emme ole kovin usein Tanskassa törmänneet. Nämä korkeuserot tekivätkin saaresta myös upean luontokohteen, josta kerromme kohta lisää.

Pronssikautisia kaiverruksia kivissä Bornholmissa

Pyöräilijälle saarelta löytyy 230 kilometriä merkittyjä reittejä. Niiden varrelta löytyy paljon ilmaisia vessoja, nähtävyyksiä ja kahviloita. Autoilijat huomioivat pyöräilijät hienosti ja vuokraus- sekä huoltopalveluita on myös runsaasti.

Valitettavasti meidän saldoksemme jäi tuo ensimmäisenä päivänä pyöräilty 68 kilometriä, sillä Katriin iski flunssa, eikä puolikuntoisena ollut järkevää lähteä sotkemaan pidempiä pyöräretkiä.

Pyöräretki Bornholmissa
Ne Tammelat Bornholmissa

Nähtävyydet

Saaren omat nettisivut Bornholm.info esittelevät erinomaisen hyvin saaren merkittävimmät nähtävyydet ja niitä riittää. Meidän listallamme ensimmäisten joukossa olivat Svaneke-panimo, joka on yksi Ilkan lemppareista Tanskassa sekä luontonähtävyydet.

Saarella asuu myös lauma biisoneita tai tarkemmin ottaen visenttejä omalla suurella aidatulla alueellaan, mutta etsinnöistä huolimatta emme onnistuneet törmäämään niihin.

Luonnonpuistoja sekä vaellusreittejä löytyy runsaasti ja monet niistä ovat helposti tavoitettavissa niin kävellen kuin pyöräillen.

Bornholmin Biisonimetsä
Visentin kakka

Vesiputoukset

Tanskasta ei äkkiseltään uskoisi löytävän korkeita vesiputouksia, mutta itse asiassa tältä saarelta löytyy 13 vesiputousta ja mm. Tanskan korkein vesiputous nimeltään Døndalen. Se sijaitsee upean laakson lomassa, jonne patikoidaan kauniin metsän läpi.

Døndalenin vesiputous ilman vettä
Reitti Døndalenin vesiputoukselle kulki kauniin metsän läpi
Biisonimetsä
Katrin Bianchi Bornholmissa

Toisen vesiputouksen Stavehølin löysimme peltojen keskeltä Kobbeån kylästä ja sitä taas kehutaan saaren kauneimmaksi.

Molemmat putoukset sijaitsivat kauniilla paikoilla, mutta ne olivat kuivan kesän vuoksi valitettavasti myös vähävetisiä ja niiden pohjalle saattoi mennä vapaasti kävelemään. Koko Eurooppaa piinannut kuivuus oli kurittanut myös Tanskaa ja tämä näkyi vesiputousten lisäksi halkeilevilla pelloilla sekä auringon haalistamilla heinikoilla teiden varsilla.

Ilkka pyydystää Pokemoneja Stavehølin vesiputouksesta
Stavehølin vesiputous tyhjänä
Stavehøl, Bornholm
Lammas
Stavehølin vesiputouksella

Kalliomuodostelmat

Yksi upeimmista rannoista löytyi Randkløvesta, jossa jääkauden muovaavat kivilohkareet olivat jättäneet jälkeensä näyttäviä railoja ja kivimuodostelmia. Tuntui uskomattomalta löytää Tanskan rannoilta tällaisia.

Katri Randkløvessä
Randkløve Skår, Bornholm
Randkløve Skår, Bornholm
Katri Randkløven rannassa

Toinen mielenkiintoinen kohde oli Vangin kivilouhos, jossa oli ollut kaivostoimintaa sadan vuoden ajan, alkaen vuodesta 1896 ja päättyen vuoteen 1996.

Louhoksen graniittia on käytetty mm. Kööpenhaminan raatihuoneen ja Tanskan kansallismuseon sekä Ison-Beltin sillan rakentamiseen.

Kaivoksen toiminnasta jäljellä olevia rakenteita pääsee tutkimaan ja historiaa esittelevät myös taulut sekä tarinat betoniseinillä. Ehkä paikan näyttävin osa on ruosteen pinnoittama järeä silta, joka yhdistää valtavat kalliojyrkänteet toisiinsa.

Silta on kuitenkin täysin turvallinen, eikä itseasiassa edes kovin vanha. Kyseessä on Peter Bonnénin vuonna 2002 valmistama taidesilta, nimeltään Broen til Bornholm – Silta Bornhomiin.

Täällä oli myös kaunis uimapaikka aallonmurtajan keskellä ja ainakin meidän käyntihetkellä siellä oli upeasta hellepäivästä huolimatta vain kourallinen ihmisiä uimassa.

Uimapaikka aallonmurtajassa Vangin louhoksen edustalla
Broen til Bornholm
Broen til Bornholm
Vangin kalliolouhos Bornholmissa
Kallioita Vangin kylän liepeillä Bornholmissa

Kylät ja kaupungit

Majoituimme itse pienessä Sandvigin kylässä, joka oli yhdistetty parin kilometrin päässä sijaitsevaan Allingeen, josta löytyi lähin ruokakauppa. Kylien ristikkotalot, vanhat kujat ja suuret ruusut sekä muut kukkaistutukset talojen seinustoilla luovat kauniin tunnelman, jonka vuoksi myös me viihdymme Tanskan saarilla ja pienemmissä kaupungeissa niin hyvin.

Svaneke oli ottanut turismista kaiken irti ja sinne tuotiin ihmisiä bussilasteittain ihastelemaan niin panimoa kuin rannalla sijainnutta suurta joutsenta esittävää laivan pohjaa. Jokaisesta kaupungista olisi löytynyt myös museoita, mutta me keskityimme ulkonähtävyyksiin.

Bornholm

Aivan saaren eteläosassa sijainnut Snogebæk oli tunnelmaltaan hyvin biitsihenkinen, kun taas länsipuolen Hasle oli selkeästi kalastukseen keskittyvä. Pieni ja tunnelmallinen Halliperin kylä oli mainittu oikein oppaissa ja sen kautta pääsi edellä mainitulle Vangin louhokselle.

Hammershusin linnanrauniot olisivat kiinnostaneet meitä myös kovasti, mutta paikka oli suljettu, joten tämä jää ehdottomasti listalle seuraavaa kertaa varten.

Saaren pääkaupunkiin Rønneen emme ehtineet tutustua, mutta se toimi tukikohtana lauttasatamalle ja mikäli vielä Bornholmiin palaamme, käymme kiertelemässä myös tuon alueen paremmin.

Hammershus, Bornholm
Hammershusin linna Bornholmissa

Ravintolat

Suuri osa saaren ravintolatarjonnasta keskittyy saaren pääkaupunkiin Rønneen, jossa oli useita hyvänkuuloisia ravintoloita. Me onnistuimme tosin kiertämään ne kaikki ja kävimme syömässä eri puolilla saarta.

Svaneke Bryghus

Tänne meitä veti enemmän oluttarjonta, mutta pitkällä pyöräretkellä oli tärkeää tankata myös ruokaa. Listalta löytyi Ilkalle oluen maisteluannosten lisäksi hampurilainen ja Katri sai eteensä herkulliset falafel-pyörykät. Paikka saattaa olla ruuhkainen, joten pöydän varaaminen etukäteen ei välttämättä ole huono idea.

Svaneke bryghusin falafelit
Svaneken Joutsen

Margeritten

Tämän ravintolan löysimme, kun etsimme Katrille kasvisruokia tarjoavia paikkoja. Allingessa sijaitseva Margeritten olikin todella suosittu paikka ja saimme odotella ruokiamme tovin, jos toisenkin. Odotus kyllä palkittiin, sillä meille tarjoiltiin täyttävät sekä maukkaat ateriat.

Oivallinen illallinen Margerittenissä

Hasle Røgeri

Tällä kalaravintolalla oli yli sadan vuoden historia ja sitä myös esiteltiin pihapiirin savustamorakennukseen rakennetulla pienimuotoisella museolla. Ravintolan yhteydessä toimi kalatiski ja asiakkaita tuntui riittävän täälläkin, joskin tällä kertaa mahduimme hyvin sekaan. Runsaasta lounasbuffetista löytyi kalaa monella tavalla valmistettuna ja siihen kylkeen erilaisia salaatteja sekä lisukkeita.

Haslen kalasavustamon buffet
Haslen savustamon kalabuffet

Levertranfabrikken

Löysimme Snogebækin rantakylästä mainion pizzerian, jonne suuntasimme nälkäisinä visenttien etsimisen jälkeen. Pizzat olivatkin erinomaisen hyvät ja saimme nautiskella ne rauhassa, sillä osuimme paikalle hiljaisempaan aikaan. Mikäli muuten et ole vielä testannut perunaa pizzan täytteenä, niin kokeile ihmeessä. Toimii tosi hyvin.

Pizzat Levertranfabrikkenissä
Levertranfabrikken, Bornholm

Miten Bornholmin saarelle pääsee?

Me siirryimme saarelle lautalla Ruotsista Ystadin kautta. Bornholmslinjen kuljettaa niin autot, polkupyörät kuin jalankulkijatkin kyydissään saarelle 1 h 30 minuutin lauttamatkalla, joka on lyhyin reitti.

Tanskasta tulee myös suora lauttayhteys Køgestä, mutta se kestää 5 h 30 minuuttia. Lisäksi Bornholmista on lauttayhteys Saksan Sazznitziin.

Meidän lauttamatkat (meno-paluu) autoineen maksoivat noin 130 euroa ja hinta vaihtelee sesongin sekä valitun lipputyypin mukaan.

Varaa lauttamatka etenkin auton kanssa ehdottomasti etukäteen, sillä erityisesti kesäkuukausina saarelle on runsaasti menijöitä. Ystadin ja Bornholmin välillä lauttoja kulkee useamman kerran päivässä. Tanskan suuntaan harvemmin.

Pikavene Bornholmiin
Tervetuloa Tanskaan

Teimme reissustamme videopäiväkirjat Instagramiin ja TikTokkiin. Niiden kautta pääset kanssamme takaisin kesäisiin tunnelmiin Bornholmin saarelle ja näet mitä muuta ehdimme tehdä reissullamme.

Lue myös muut juttumme Tanskasta

Ilkka Plays

Bornholmin saari Tanskassa

Bornholmista löydät Tanskan parhaat puolet kompaktissa paketissa. Idyllisiä kyliä, kauniita rantoja ja luontokohteita, vesiputouksia ja jopa visenttejä.

Lue lisää »